ΣΤΗΛΕΣ

Τα ακριβότερα "γάντια" του κόσμου

Chelsea goalkeeper Kepa Arrizabalaga gives the ball during the English Premier League soccer match between Chelsea and Arsenal at Stamford bridge stadium in London, Saturday, Aug. 18, 2018. (AP Photo/Alastair Grant)
Chelsea goalkeeper Kepa Arrizabalaga gives the ball during the English Premier League soccer match between Chelsea and Arsenal at Stamford bridge stadium in London, Saturday, Aug. 18, 2018. (AP Photo/Alastair Grant) AP

Από τους "νέους" Κέπα και Άλισον, μέχρι τους "παλιούς" Μπουφόν και Τόλντο, το Sport24.gr κάνει μία ποδοσφαιρική αναδρομή, με φόντο το… χρώμα του χρήματος και επίκεντρο τους (τερματο)φύλακες της εστίας.

Τα χρήματα κάνουν τον (ποδοσφαιρικό) κόσμο να γυρίζει. Η Τσέλσι πλήρωσε τη ρήτρα ύψους 80 εκατ. ευρώ, κάνοντας δικό της τον Κέπα Αριθαμπαλάγα, με τον Βάσκο κίπερ να γίνεται η ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στα ποδοσφαιρικά χρονικά.

Το Sport24.gr ξεφυλλίζει τις σελίδες του top-10 με τις πιο δαπανηρές μετακινήσεις κάτω από τα δοκάρια στην ιστορία της "στρογγυλής θεάς".

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ!

ΚΕΠΑ ΑΡΙΘΑΜΠΑΛΑΓΑ 80.000.000 €

Μόλις δύο σεζόν στην πρώτη ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο αρκούσαν στον Κέπα Αριθαμπαλάγα, για να γίνει "talk of the town" και να απασχολήσει με τα κατορθώματά του την ποδοσφαιρική υφήλιο, κερδίζοντας (επάξια) μία θέση στη μεταγραφική ατζέντα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ύστερα από 54 αγώνες στη La Liga με την φανέλα των "λεόντων", ο 23χρονος κίπερ πραγματοποιεί το επόμενο βήμα στην καριέρα του , αφήνοντας την "Χώρα των Βάσκων", για να εισχωρήσει στον μαγικό κόσμο της Premier League.

Η Τσέλσι αποχαιρετάει τον Τιμπό Κουρτουά και υποδέχεται στο "Stamford Bridge" το "next big thing" της Ιβηρικής χερσονήσου στη θέση του τερματοφύλακα.

Ο ιδιοκτήτης του κλαμπ, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, σπάει τα λονδρέζικα ταμεία, καθώς πληρώνει το buy out 80.000.000 € και ντύνει στα "μπλε" τον διεθνή με τη "φούρια ρόχα" κίπερ, ο οποίος γίνεται ο διάδοχος του Βέλγου, υπογράφοντας 7ετές συμβόλαιο συνεργασίας και ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου των πιο δαπανηρών μεταγραφών στον «άσσο».

Ο σύλλογος της αγγλικής πρωτεύουσας καταρρίπτει το ρεκόρ της Λίβερπουλ και χρίζει τον Βάσκο ως την ακριβότερη μεταγραφή γκολκίπερ στην ιστορία του αθλήματος (μέχρι την επόμενη).

ΑΛΙΣΟΝ ΜΠΕΚΕΡ 72.000.000 €

Τα γονίδια του τερματοφύλακα κυλούν στο DNA του, αφού προέρχεται από οικογένεια με πλούσια ποδοσφαιρική παράδοση. Αρχικά ήταν ο πατέρας, εκείνος που κληροδότησε το χάρισμα στον μεγαλύτερο αδερφό, για να περάσει έπειτα η σκυτάλη στον μικρότερο. Το μήλο είχε πέσει κάτω από τη μηλιά, με τον Άλισον Μπέκερ να κολλάει το… μικρόβιο του τερματοφύλακα.

Ύστερα από "καρέ" πρωταθλημάτων Campeonato Gaucho στη "χώρα του καφέ" κάτω από τα γκολπόστ της Ιντερνασιονάλ, οι δρόμοι του Βραζιλιάνου κίπερ χωρίζουν με την ομάδα του Πόρτο Αλέγκρε και πλέον (προ)ετοιμάζεται για το υπερατλαντικό ταξίδι, φτιάχνοντας βαλίτσες για την "Γηραιά Ήπειρο".

Πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός η Ρόμα. Η ιταλική ομάδα ενεργοποιεί "έξυπνη βόμβα", καθώς προσγειώνει στην "αιώνια πόλη" τον Άλισον, πληρώνοντας αντίτιμο 8 εκατ. ευρώ.

Δύο χρόνια αργότερα, (εξ)αναγκάζει τη Λίβερπουλ να παραδώσει τα "κλειδιά" της "κόκκινης" εστίας στο Νο1 της "σελεσάο" στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, στρώνοντας χαλί 72 εκατ. ευρώ για να τον υποδεχθεί.

Brazil goalkeeper Alisson dives for the ball during the group E match between Serbia and Brazil, at the 2018 soccer World Cup in the Spartak Stadium in Moscow, Russia, Wednesday, June 27, 2018. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
Brazil goalkeeper Alisson dives for the ball during the group E match between Serbia and Brazil, at the 2018 soccer World Cup in the Spartak Stadium in Moscow, Russia, Wednesday, June 27, 2018. (AP Photo/Rebecca Blackwell) AP

Ο Γιούργκεν Κλοπ αναζητούσε έναν τερματοφύλακα παγκόσμιας κλάσης και θα τον έβρισκε στα… γάντια του λάτιν κίπερ, που αφίχθη στο "Anfield", για να επαναφέρει την έννοια πρωτάθλημα στο λεξικό της ομάδας του μεγάλου αγγλικού λιμανιού, καθώς ο τελευταίος εγχώριος τίτλος των "reds" του Μέρσεϊσαϊντ χρονολογείται το μακρινό 1990.

Ο 25χρονος κίπερ -που υπέγραψε 6ετές συμβόλαιο με το αγγλικό κλαμπ- διακρίνεται (και) για την ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια, έχοντας ως πρότυπο τον Μάνουελ Νόιερ, ο οποίος διακατέχεται από το… σύνδρομο του λίμπερο.

ΕΝΤΕΡΣΟΝ ΜΟΡΑΕΣ 40.000.000 €

Το περασμένο καλοκαίρι η Σίτι έπαιζε τα… ρέστα της για να (προσ)ελκύσει στη "γαλάζια" όχθη του Μάντσεστερ τον Έντερσον Μοράες από την Μπενφίκα , ανιχνεύοντας το έδαφος των πορτογαλικών προθέσεων.

Τελικά, οι αγγλικές προσπάθειες θα καρποφορούσαν, με τον λάτιν κίπερ να εγκαταλείπει τους "αετούς" της Λισαβόνας, μετά από δύο χρόνια παρουσίας στο "Ντα Λουζ" και να παίρνει… φύλλο πορείας για το Νησί έναντι 40 εκατ. ευρώ, κατακτώντας -παράλληλα- μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες .

Το "τείχος" από την Βραζιλία αποδείχθηκε… απροσπέλαστο την περσινή σεζόν, βάζοντας το λιθαράκι του στην στέψη των "πολιτών", οι οποίοι πρόσθεταν τον αριθμό 5 δίπλα στα πρωταθλήματά τους.

Το ρεκόρ της μετακίνησης του "ταύρου" -που του δόθηκε το προσωνύμιο αυτό από την εποχή που αγωνιζόταν στους Λουζιτανούς- δεν έμελλε να μακροημερεύσει, αφού αρχικά καταρρίφθηκε από τον συνομήλικο και συμπατριώτη του, Άλισον, ενώ πλέον νέος κάτοχος είναι ο Κέπα, που υπερασπίζεται την εστία της Τσέλσι, συμπληρώνοντας το… πόντιουμ των "χρυσών" γκολκίπερ.

Να σημειωθεί ότι ο 25χρονος γκολκίπερ της αγγλικής ομάδας παρακολούθησε το Μουντιάλ στα ρωσικά γήπεδα από τον πάγκο των αναπληρωματικών της "σελεσάο", μένοντας στη… σκιά του Άλισον Μπέκερ.

Manchester City's Ederson Moraes during the English Premier League soccer match between Manchester City and Leicester City at the Etihad Stadium in Manchester, England, Saturday, Feb. 10, 2018. (AP Photo/Rui Vieira)
Manchester City's Ederson Moraes during the English Premier League soccer match between Manchester City and Leicester City at the Etihad Stadium in Manchester, England, Saturday, Feb. 10, 2018. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Αποτέλεσε τον διακαή πόθο του Πεπ Γκουαρντιόλα, που κάθισε στα προπονητικά θρανία, έχοντας ως μέντορά του τον θιασώτη του "total football", τον αείμνηστο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος είχε το εξής μότο: "Στις ομάδες μου ο τερματοφύλακας είναι ο πρώτος που επιτίθεται και ο επιθετικός ο πρώτος που αμύνεται".

Όπως φαίνεται, ο Καταλανός τεχνικός βρήκε την εφαρμογή του ποδοσφαιρικού θεωρήματος της ολλανδικής σχολής στο πρόσωπο του Βραζιλιάνου, λύνοντας την… εξίσωση κάτω από τα γκολπόστ των "citizens".

ΤΖΙΑΝΛΟΥΙΤΖΙ ΜΠΟΥΦΟΝ 36.000.000 €

Σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, με το ημερολόγιο να σημαδεύει την 3η Ιουλίου του 2001, η Γιουβέντους τίναζε την μπάνκα στον αέρα, δαπανώντας το αστρονομικό -για την εποχή και τη θέση- ποσό των 36 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποσπάσει τη συγκατάθεση της Πάρμα για την απόκτηση του Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Ο Ιταλός πορτιέρε ήταν ο "εκλεκτός" της "βέκια σινιόρα", για να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Έντβιν φαν ντερ Σάαρ, που γύριζε σελίδα στην καριέρα του για λογαριασμό της Φούλαμ.

Η μετακίνηση του Μπουφόν από το "Ennio Tardini" στο Τορίνο θα άνοιγε τον Ασκό του Αιόλου, προσθέτοντας μία ακόμη έχθρα στο (αμαρτωλό) βιογραφικό της "Γηραιάς Κυρίας", με τους τιφόζι των "τζιαλομπλού" να εκφράζουν την οργή τους για την παραχώρηση του μεγάλου τους αστεριού στη διοίκηση των "παρμέντσι".

Ο διεθνής με τη "σκουάντρα ατζούρα" τερματοφύλακας ντυνόταν στα "ασπρόμαυρα" για να γίνει ο παίκτης-σύμβολο της Γιούβε, υπηρετώντας επί 17 συναπτά έτη τον σύλλογο.

Juventus goalkeeper Gianluigi Buffon reacts during a Champions League quarter final second leg soccer match between Real Madrid and Juventus at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Wednesday, April 11, 2018. (AP Photo/Francisco Seco)
Juventus goalkeeper Gianluigi Buffon reacts during a Champions League quarter final second leg soccer match between Real Madrid and Juventus at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Wednesday, April 11, 2018. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Πιστός στο πλήρωμα της ομάδας του ιταλικού Βορρά, δεν εγκατέλειψε το ποδοσφαιρικό… πλοίο, ούτε όταν εκείνο βυθιζόταν αύτανδρο στη Serie B, λόγω του περίφημου σκανδάλου Calciopoli.

Ο εμβληματικός capitano συμπλήρωσε μια 11άδα από σκουντέτο (ή 9 αν προτιμάτε, με την αφαίρεση 2 πρωταθλημάτων, εξαιτίας του σκανδάλου στο Calcio) και 4 Coppa Italia με την φανέλα των "μπιανκονέρι", ενώ στέφθηκε πρωταθλητής Κόσμου με τους «ατζούρι» στο Μουντιάλ του 2006, που διεξήχθη επί γερμανικού εδάφους. Μοναδική απουσία στην αξιοζήλευτη συλλογή του, το βαρύτιμο τρόπαιο με τα "αυτάκια", μετρώντας τρεις αποτυχημένες απόπειρες.

Πλέον, στον… αστερισμό του "Superman" κινείται η Παρί Σεν Ζερμέν , με την ομάδα της "Πόλης του Φωτός" να ακτινοβολεί ένα μέρος από τη λάμψη του θρυλικού πορτιέρε, ο οποίος θα προσπαθήσει να σπάσει το… ρόδι των τίτλων στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση με τους Παριζιάνους.

Ίσως το "Wanda Metropolitano" της Μαδρίτης να λυτρώσει τον Μπουφόν, που στα 40 του χρόνια παραμένει… αχόρταγος, αφού θα επιδιώξει να φτάσει μέχρι το τέλος της ευρωπαϊκής διαδρομής για 4η φορά και να ξεδιψάσει από το "ιερό δισκοπότηρο" του Champions League, ξορκίζοντας -ταυτόχρονα- την κατάρα των τριών χαμένων τελικών σε Μάντσεστερ (Μίλαν), Βερολίνο (Μπαρτσελόνα) και Κάρντιφ (Ρεάλ).

Άλλωστε, "στο φινάλε, χρειάζεται να είσαι λίγο μαζοχιστής με δόσεις εγωκεντρισμού, για να γίνεις γκολκίπερ", όπως έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ο Μπουφόν.

ΤΙΜΠΟ ΚΟΥΡΤΟΥΑ 35.000.000 €

Από τα τμήματα υποδομών της Γκενκ, στην πρώτη ομάδα των "κυανόλευκων" του Λίμπουργκ κι από εκεί στην καταξίωση. Οι εμφανίσεις του στην Jupiler League μαγνήτισαν την Τσέλσι, η οποία επενδύει το 2011 στις ποδοσφαιρικές μετοχές του "τερματοφύλακα της χρονιάς" στο Βέλγιο, Τιμπό Κουρτουά.

Πριν καν προλάβει να συνηθίσει στα "μπλε" του λονδρέζικου κλαμπ, ακολουθεί το δρομολόγιο προς Μαδρίτη μεριά, ώστε να κάνει το "αγροτικό" του στην Ατλέτικο με τις… ευλογίες του Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο δίμετρος Βέλγος πορτιέρε αναδεικνύεται σε "κέρβερο" κάτω από τα δοκάρια των "κολτσονέρος" για τρεις σεζόν, περνώντας με… άριστα τις ποδοσφαιρικές εξετάσεις.

Η κλεψύδρα του χρόνου παραμονής του στην ισπανική πρωτεύουσα, όμως, αδειάζει για τον Κουρτουά, ο οποίος (απο)δέχεται το κάλεσμα της Τσέλσι, κάνοντας το comeback στη "Γηραιά Αλβιώνα".

Με… προίκα μία κούπα πρωταθλητή στην Primera Division, ένα Copa del Rey, ένα τρόπαιο Europa League και έναν χαμένο τελικό Champions League με τα "ροχιμπλάνκο" γάντια, το "χταπόδι" αυτή τη φορά επιστρέφει στον… τόπο του εγκλήματος, για να πάρει την φανέλα του βασικού στο σπίτι. Η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη είχε πλέον αποδοθεί, με τους "pensioners" πρώτα να παθαίνουν και ύστερα να μαθαίνουν.

Τέσσερα χρόνια, 154 αγώνες -εκ των οποίων οι 58 με μηδέν παθητικό- 2 πρωταθλήματα και ένα FA Cup συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ της παρουσίας του «θηριώδη» κίπερ στην «μπλε» εστία.

Το άστρο του Βέλγου ανέτειλε στο πρόσφατο Μουντιάλ της Ρωσίας, όπου κατέκτησε την τρίτη θέση με την αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, φθάνοντας ένα 90λεπτο μακριά από τον μεγάλο τελικό, ενώ παράλληλα ανακηρύχθηκε καλύτερος γκολκίπερ της διοργάνωσης. Το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου σήμανε και το τέλος του από την ομάδα του Λονδίνου.

Belgian new Real Madrid soccer player Thibaut Courtois poses for the media during his official presentation for Real Madrid at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Thursday, Aug. 9, 2018. Chelsea has sold a player  goalkeeper Thibaut Courtois  to Real Madrid. The Belgian was replaced by Kepa Arrizabalaga after Chelsea met the goalkeeper's 80 million euro ($93 million) buyout clause from Athletic Bilbao on Wednesday. (AP Photo/Andrea Comas)
Belgian new Real Madrid soccer player Thibaut Courtois poses for the media during his official presentation for Real Madrid at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Thursday, Aug. 9, 2018. Chelsea has sold a player goalkeeper Thibaut Courtois to Real Madrid. The Belgian was replaced by Kepa Arrizabalaga after Chelsea met the goalkeeper's 80 million euro ($93 million) buyout clause from Athletic Bilbao on Wednesday. (AP Photo/Andrea Comas) AP

Με παρακαταθήκη τις εξαιρετικές του εμφανίσεις με τους "κόκκινους διαβόλους", η Ρεάλ τον χρίζει "βασιλιά" της εστίας της , προσθέτοντας ένα ακόμη κόσμημα στο στέμμα της αξίας 35 εκατ. ευρώ, με την Μαδρίτη να αποδεικνύεται σε ποδοσφαιρικό του πεπρωμένο.

ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΠΙΚΦΟΡΝΤ 28.500.000 €

New entry στον ποδοσφαιρικό μικρόκοσμο ο Τζόρνταν Πίκφορντ. Αν και αποκτήθηκε το 2011 από τη Σάντερλαντ, ο Άγγλος κίπερ αγωνίστηκε σε λιγότερα παιχνίδια με τις "μαυρόγατες" (35 ματς), συγκριτικά με αυτά που έπαιξε στην Έβερτον την περσινή χρονιά (46+2 φέτος).

Μέσα σε μία 7ετία (2011-2017), ο Πίκφορντ περιπλανήθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της αγγλικής περιφέρειας, καθώς παραχωρήθηκε με την μορφή δανεισμού σε έξι διαφορετικούς συλλόγους, για να υπερασπιστεί μόλις δύο σεζόν τα τετραγωνικά της εστίας της Σάντερλαντ.

Η τελευταία του χρονιά στις "black cats" ήταν αρκετή για να αστράψουν τα φλας των προβολέων στο "Stadium of Light" πάνω του. Η μεγαλύτερη τέχνη είναι να ξέρεις να αποχωρείς την κατάλληλη στιγμή, σύμφωνα με τον Φρίντριχ Νίτσε. Και αυτή η στιγμή είχε φτάσει για τον Άγγλο τερματοφύλακα, ο οποίος θα άφηνε πίσω του τις εκβολές των ποταμών Tyne και Wear, με την ποδοσφαιρική του πυξίδα να δείχνει την ένδειξη Έβερτον. Η μεγάλη ελπίδα του βρετανικού ποδοσφαίρου έβαζε την υπογραφή του σε 5ετές συμβόλαιο με τα "ζαχαρωτά" , ρίχνοντας άγκυρα στην ομάδα του λιμανιού μέχρι το 2022.

England goalkeeper Jordan Pickford stops a penalty shot from Colombia's Carlos Bacca during the round of 16 match between Colombia and England at the 2018 soccer World Cup in the Spartak Stadium, in Moscow, Russia, Tuesday, July 3, 2018. (AP Photo/Antonio Calanni)
England goalkeeper Jordan Pickford stops a penalty shot from Colombia's Carlos Bacca during the round of 16 match between Colombia and England at the 2018 soccer World Cup in the Spartak Stadium, in Moscow, Russia, Tuesday, July 3, 2018. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, του εμπιστεύτηκε τη φανέλα του βασικού κι εκείνος τον δικαίωσε απόλυτα για την επιλογή του, κάνοντας ποδοσφαιρικό… limit up, αφού με τις σωτήριες επεμβάσεις του, αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους λόγους που τα «τρία λιοντάρια»… βρυχήθηκαν μέχρι τους "4" της διοργάνωσης.

Στα 24 του, ο "Picky" αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή Άγγλου τερματοφύλακα στο Νησί, καθώς οι "toffees" ξόδεψαν περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ για την αφεντιά του, ολοκληρώνοντας το "super deal".

Πλέον, έχοντας ως παρακαταθήκη τις σπουδαίες του εμφανίσεις με το αγγλικό εθνόσημο, ο Πίκφορντ βάζει πλώρη για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στην "μπλε" πλευρά του Μέρσεϊσαϊντ, ξεδιπλώνοντας τα ρεφλέξ του υπό τις οδηγίες του άλλοτε "ερυθρόλευκου", Μάρκο Σίλβα.

ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΪΕΡ 24.000.000 €

Η δύση της καριέρας του Όλιβερ Καν (2008), σηματοδότησε την ανατολή του Μάνουελ Νόιερ. Η Μπάγερν έψαχνε τον άνθρωπο που θα έμπαινε στα… γάντια του αποκαλούμενου "τιτάνα" και τελικά θα έλυνε τον… γρίφο της εστίας, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον 25χρονο -τότε- Νόιερ, σε μία αναζήτηση που θα διαρκούσε τετραψήφιο αριθμό ημερών.

Ο σύλλογος του Μονάχου έπρεπε να μάθει να ζει δίχως την παρουσία του θρυλικού "Όλι", που έριχνε την αυλαία των παραστάσεών του, αφήνοντας κενή την γερμανική εστία, έπειτα από 14 συναπτά έτη (πληθωρικής) παρουσίας.

Το ποδοσφαιρικό ανάστημα των Μίκαελ Ρένσινγκ και Χανς Γιοργκ Μπουτ αποδείχθηκε χαμηλότερο των προσδοκιών σε σχέση με το μέγεθος του γερμανικού κλαμπ, το οποίο επρόκειτο να εμπλακεί σε ένα ακόμη μεταγραφικό σίριαλ, ψωνίζοντας παπούτσι από τον τόπο του.

Το 2011 οι Βαυαροί "ματώνουν" οικονομικά, καθώς ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσό που έχουν διαθέσει ποτέ για τερματοφύλακα, ντύνοντας στα χρώματά τους το τοτέμ της Σάλκε, Μάνουελ Νόιερ.

Η Μπάγερν προσφέρει στο διαπραγματευτικό τραπέζι 24 εκατ. ευρώ, με το Νο1 των "βασιλικών μπλε" -που προερχόταν από τα "σπλάχνα" του συλλόγου- να λέει "auf wiedersehen", ύστερα από δύο δεκαετίες συνολικά στην κοιλάδα του Ρουρ, "προδίδοντας" την ομάδα που ανδρώθηκε για χάρη των "κόκκινων" του Μονάχου, οι οποίοι θα άνοιγαν το ποδοσφαιρικό "κουτί της Πανδώρας", αυξάνοντας το μίσος που ένιωθαν -παραδοσιακά- οι οπαδοί της Σάλκε.

Bayern goalkeeper Manuel Neuer waves his fans after winning the Champions League group F soccer match between FC Bayern Munich and Olympiakos in Munich, Germany, Tuesday, Nov. 24, 2015. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Bayern goalkeeper Manuel Neuer waves his fans after winning the Champions League group F soccer match between FC Bayern Munich and Olympiakos in Munich, Germany, Tuesday, Nov. 24, 2015. (AP Photo/Kerstin Joensson) AP

Η άφιξη του Γερμανού κίπερ θα καθιστούσε κυρίαρχη εντός των τειχών την Μπάγερν, η οποία θα μετρούσε 6/7 κατακτήσεις πρωταθλημάτων και θα επέβαλλε το πολίτευμα της ποδοσφαιρικής… μοναρχίας, εγκαθιστώντας τη δική της "αυτοκρατορία" στην Bundesliga.

Ο γερμανικός "γίγαντας" δεν ήταν φτιαγμένος από… πηλό, αλλά αντιθέτως από στέρεα υλικά, με τον Νόιερ να γίνεται σύνθημα στα χείλη των φίλων της Μπάγερν, καθώς έδωσε νέα διάσταση στην έννοια του τερματοφύλακα. Ο Γερμανός "sweeper-keeper" επέκτεινε τη συλλογή των τίτλων του με το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League το 2012, ενώ δύο χρόνια αργότερα κατακτούσε την κορυφή του ποδοσφαιρικού… Έβερεστ με τα «πάντσερ» στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Ο χρόνος για τη σέντρα στην Bundesliga μετράει αντίστροφα, με τον Νόιερ να ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα των 300 συμμετοχών κάτω από τα βαυαρικά γκολπόστ και να εισχωρήσει στο Hall of Fame της Μπάγερν.

Εκτός από τα χάρισμα των αντανακλαστικών, ο 32χρονος πορτιέρε θεωρείται σπεσιαλίστας στις αποκρούσεις πέναλτι, ενώ παράλληλα διακρίνεται για την ικανότητά του στα τετ-α-τετ, βάζοντας "stop" στους αντίπαλους επιθετικούς.

ΜΠΕΡΝΤ ΛΕΝΟ 21.300.000 €

Μία ακόμη είσοδος στη λίστα των πιο δαπανηρών μετακινήσεων στη θέση του τερματοφύλακα… made in Germany. Πρόκειται για τον Μπερντ Λένο, ο οποίος ανταμείφθηκε για τις εξαιρετικές του εμφανίσεις κάτω από τα δοκάρια της Λεβερκούζεν παίρνοντας μεταγραφή πολλών... καρατίων στην Άρσεναλ , με το κλαμπ της αγγλικής πρωτεύουσας να "σκάει" πάνω από 20 "χαρτιά" στην Μπάγερ.

Leverkusen goalkeeper Bernd Leno gestures during the German Bundesliga soccer match between Hertha BSC Berlin and Bayer 04 Leverkusen in Berlin, Germany, Wednesday, Sept. 20, 2017. Berlin defeated Leverkusen by 2-1. (AP Photo/Michael Sohn)
Leverkusen goalkeeper Bernd Leno gestures during the German Bundesliga soccer match between Hertha BSC Berlin and Bayer 04 Leverkusen in Berlin, Germany, Wednesday, Sept. 20, 2017. Berlin defeated Leverkusen by 2-1. (AP Photo/Michael Sohn) AP

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, με τον 26χρονο γκολκίπερ να αλλάζει ποδοσφαιρικά… ήθη και έθιμα, ύστερα από μια 7ετία στη "Bay Arena", ανεβαίνοντας τα σκαλιά της καριέρας του για λογαριασμό των "κανονιέρηδων".

Ο ανταγωνισμός για τη θέση στο αρχικό σχήμα του Ουνάι Έμερι θα είναι αυξημένος, αφού ο Γερμανός θα δώσει σκληρή μάχη με τον "ομόσταβλό" του, Πετρ Τσεχ, με έπαθλο τα γάντια του βασικού στην ομάδα του βορείου Λονδίνου.

Υπερασπίστηκε την εστία των "ασπιρίνων" (2011-18) για περισσότερους από 230 αγώνες στην Bundesliga, ωστόσο οι επιδόσεις του δεν έπεισαν τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Γιόακιμ Λεβ, να του εμπιστευτεί μία θέση στο ρόστερ της "νάτσιοναλμανσαφτ" στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, με συνέπεια να παρακολουθήσει την διοργάνωση από τον… καναπέ.

Πάντως, ο χρόνος είναι σύμμαχός του, αφού βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία, ώστε να αφήσει το σημάδι του στα δοκάρια των "gunners", ενώ έχει παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο, βιώνοντας την πίεση του πρωταθλητισμού στο γερμανικό κλαμπ.

ΝΤΑΒΙΝΤ ΝΤΕ ΧΕΑ 21.000.000 €

Στο μεταίχμιο της εποχής Έντβιν φαν ντερ Σαρ (2005-2011), η Γιουνάιτεντ αναζητούσε στην αγορά τον κατάλληλο διάδοχο, για να καλύψει το μεγάλο κενό του "Ιπτάμενου Ολλανδού". Τα μεταγραφικά βήματα των "κόκκινων" του Μάντσεστερ ακολουθούν τα ποδοσφαιρικά ίχνη του Νταβίντ Ντε Χέα, ο οποίος θεωρείται το "παιδί-θαύμα" της Ισπανίας, αλλά και ο μελλοντικός τερματοφύλακας της "φούρια ρόχα".

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον διέκρινε στον 20χρονο -τότε- Ισπανό τον επόμενο κίπερ των "κόκκινων διαβόλων", που θα θωρακίσει την αγγλική εστία για πολλά χρόνια. Αφού πρόλαβε μέσα σε δύο σεζόν να ράψει το παράσημο ενός Europa League (2009-10) με την Ατλέτικο, ο Ντε Χέα κλείνει την πόρτα των "ροχιμπλάνκος" και ανοίγει εκείνη της Γιουνάιτεντ, που πληρώνει το ποδοσφαιρικό του βάρος σε… χρυσάφι. Ο αγγλικός σύλλογος κόβει τσεκ 21 εκατ. ευρώ και "αρπάζει" το 2011 το πιο hot όνομα στη θέση του, ικανοποιώντας -παράλληλα- το αίτημα του πολυνίκη Σκωτσέζου προπονητή.

Ο Ίβηρας κίπερ εξελίσσεται σε "φύλακα-άγγελο" της αγγλικής εστίας, την οποία υπερασπίζεται μέχρι και σήμερα. Τα "sticky gloves" (σ.σ.: κολλώδη γάντια) της Γιουνάιτεντ έχουν κατεβάσει… ρολά 94 φορές, σε σύνολο 238 εμφανίσεων στην Premier League, με τον 27χρονο, πλέον, Ντε Χέα να αναγάγει τα clean sheets σε… ρουτίνα.

Uniteds goalkeeper David de Gea celebrates after his team won the English Premier League soccer match between Manchester City and Manchester United at the Etihad stadium in Manchester, Sunday, March 20, 2016.(AP Photo/Jon Super)
Uniteds goalkeeper David de Gea celebrates after his team won the English Premier League soccer match between Manchester City and Manchester United at the Etihad stadium in Manchester, Sunday, March 20, 2016.(AP Photo/Jon Super) AP

Ένα πρωτάθλημα Αγγλίας, ένα FA Cup, ένα (ακόμη) Europa League, καθώς και τρία βραβεία "Player of the Year" της Γιουνάιτεντ, φιλοτεχνούν το ποδοσφαιρικό του ψηφιδωτό στη "Γηραιά Αλβιώνα", ενώ σε επίπεδο εθνικών ομάδων έχει "εκθρονίσει" τον βετεράνο Ίκερ Κασίγιας από τα ισπανικά καρέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε συζητήσεις για να ανανεώσει… όρκους πίστης , επεκτείνοντας το συμβόλαιό του με αναπροσαρμοσμένους οικονομικούς όρους, ώστε να "δέσει" το ποδοσφαιρικό του μέλλον στο "Θέατρο των Ονείρων".

Είναι χαρακτηριστικό πως η Γιουνάιτεντ σκοπεύει να χρίσει τον Ντε Χέα "βασιλιά" της εστίας στο "Old Trafford", καθώς του προσφέρει συμβόλαιο με… μεροκάματο 30.000 ευρώ, απολαβές που τον μετατρέπουν αυτομάτως στον πιο ακριβοπληρωμένο γκολκίπερ σε ολόκληρο το Νησί.

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΤΟΛΝΤΟ 19.000.000 €

Last but not least, ο Φραντσέσκο Τόλντο. Μπορεί να πέρασε από το ποδοσφαιρικό εργοστάσιο του Μιλανέλο (1987-90), ως προϊόν των ακαδημιών της Μίλαν, ο Ιταλός πορτιέρε δεν θα κατάφερνε ν’ αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα με την πρώτη ομάδα των "ροσονέρι", αφού οι απανωτοί δανεισμοί (1990-93) έγιναν… συνήθειά του. Ευτυχώς για το Calcio, ο εκκολαπτόμενος σταρ των δοκαριών της γειτονικής χώρας, πριν προλάβει να… σκουριάσει στην άκρη του πάγκου, βρίσκει ποδοσφαιρικό "κατάλυμα" στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης, με… θέα τα γκολπόστ της Φιορεντίνα.

Με τους "βιόλα" έκανε αισθητή την παρουσία του στον πλανήτη Καμπιονάτο, καθώς μέσα σε μία 8ετία (1993-2001) κατακτά 2 Coppa Italia (1996, 2001) καθώς και το βραβείο του "καλύτερου κίπερ στη Seirie A", ενώ αγγίζει με τη "σκουάντρα ατζούρα" το τρόπαιο του EURO 2000 στα ολλανδικά γήπεδα, ωστόσο η Γαλλία του Ζιντάν είναι εκείνη που βάφει την κούπα σε μπλε απόχρωση, στήνοντας τη δική της… αψίδα θριάμβου στο Ρότερνταμ.

Το καλοκαίρι του 2001 αντηχούν οι "σειρήνες" της Ίντερ, η οποία πετυχαίνει το "colpo grosso", καθώς ντύνει στα "νερατζούρι" τον Τόλντο, με τα "κρίνα" της Φλωρεντίας να ενισχύουν τα ταμεία τους με το ποσό-μαμούθ (για την εποχή) των 19 εκατ. ευρώ.

Ότι δεν έζησε με τη Μίλαν, θα το βίωνε στην αντίπερα όχθη του Μιλάνου με την συμπολίτισσα Ίντερ. Παρέμεινε ένοικος «Τζιουζέπε Μεάτσα» για 9 διαδοχικές σεζόν, εμπλουτίζοντας την συλλογή των τίτλων του. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ζοσέ Μουρίνιο (2007-10), επέτρεψε στους Μιλανέζους να επιβάλλουν τους κανόνες τους και να γίνουν το "αφεντικό" στη Serie A, δημιουργώντας μία μίνι δυναστεία με πέντε σερί κατακτήσεις σκουντέτο (2005-10).

Goalkeeper Francesco Toldo makes a diving attempt on a shot gone wide during the Free Kick Masters competition Saturday, July 5, 2008, in Houston. (AP Photo/Bob Levey)
Goalkeeper Francesco Toldo makes a diving attempt on a shot gone wide during the Free Kick Masters competition Saturday, July 5, 2008, in Houston. (AP Photo/Bob Levey) AP

Highlight στο ποδοσφαιρικό λεύκωμα των αναμνήσεων του Ιταλού κίπερ -που έβλεπε τον κόσμο από τα 196 εκατοστά- το tremble τη σεζόν 2009-10, υπό τις οδηγίες του «Special One». Λίγο πριν κρεμάσει τα γάντια του, έγραφε τον επίλογο του ποδοσφαιρικού του παραμυθιού με ονειρικό τρόπο.

Το κεφάλαιο εθνική συμπληρώνεται από μόλις 28 εμφανίσεις με το ιταλικό εθνόσημο, αφού δέσποζε στα δοκάρια των "ατζούρι" η ηγετική φυσιογνωμία του Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Αντί επιλόγου, παραθέτονται τα λόγια του 47χρονου πρώην διεθνή Αμερικανού γκολκίπερ, Μπραντ Φρίντελ: "Το να είσαι τερματοφύλακας σου δίνει μία μοναδική οπτική των πραγμάτων. Αποτελείς μέρος της ομάδας, κάπως όμως διαχωρισμένος, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, με την αποτυχία ή την επιτυχία να μετράται σε πραγματικό χρόνο και έχεις μία φυσική δουλειά που μπορείς να κάνεις καλά, φροντίζοντας μονάχα την πνευματική ευεξία σου. Ένας σπουδαίος τερματοφύλακας οφείλει να έχει τα κλειδιά της σωστής νοοτροπίας. Για να είσαι ικανός εντός περιοχής, θα πρέπει πρώτα να μάθεις να σκέφτεσαι έξω από το κουτί".

Τα λόγια του παλαίμαχου, πλέον, κίπερ και νυν προπονητή των New England Revolution συμπυκνώνουν τις ποδοσφαιρικές αρχές που θα πρέπει να διακατέχουν έναν πορτιέρε, για να επιβιώσει στην αρένα του αποκαλούμενου "βασιλιά των σπορ".

Άλλωστε, δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτεί ένας τερματοφύλακας, αφού "παραμένει ο μοναχικός αετός, ο άντρας του μυστηρίου, ο τελευταίος υπερασπιστής. Λιγότερο φύλακας του γκολ, απ’ ότι φύλακας του ονείρου", όπως -εύστοχα- σημείωνε ο Ρώσος λογοτέχνης Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ στην αυτοβιογραφία του με τίτλο: "Μίλησε, μνήμη".

Photo Credits: AP Photo/Alastair Grant, AP Photo/Rebecca Blackwell, AP Photo/Rui Vieira, AP Photo/Francisco Seco, AP Photo/Andrea Comas, AP Photo/Antonio Calanni, AP Photo/Kerstin Joensson, AP Photo/Michael Sohn, AP Photo/Jon Super, AP Photo/Bob Levey

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ