ΣΤΗΛΕΣ

Στον αστερισμό του... calciopoli

firo 
Fußball, Fussball :  09.07.2006
International, Nationalmannschaft,      
WM 2006, Weltmeisterschaft, FIFA World Cup 2006 Germany, Finale 
ITA - FRA, Italien - Frankreich, Italy - France   6:4
Italien ist Fußballweltmeister, 
Pokal, Hände, Allgemein, Feature,  World Cup
copyright by firo sportphoto:
Pfefferackerstr. 2a 
45894 Gelsenkirchen
www.firosportphoto.de
mail@firosportphoto.de
(Volksbank Bochum-Witten)
BLZ.: 430 601 29
Kt. Nr.: 341 117 100
T
firo Fußball, Fussball : 09.07.2006 International, Nationalmannschaft, WM 2006, Weltmeisterschaft, FIFA World Cup 2006 Germany, Finale ITA - FRA, Italien - Frankreich, Italy - France 6:4 Italien ist Fußballweltmeister, Pokal, Hände, Allgemein, Feature, World Cup copyright by firo sportphoto: Pfefferackerstr. 2a  45894 Gelsenkirchen www.firosportphoto.de [email protected] (Volksbank Bochum-Witten) BLZ.: 430 601 29 Kt. Nr.: 341 117 100 T INTIME SPORTS

Από το νέκταρ του παγκόσμιου τίτλου, στο δηλητήριο του calciopoli. Ακριβώς πέντε χρόνια από τις πρώτες εξοντωτικές ποινές, το Sport24.gr ξετυλίγει το απόλυτο σκάνδαλο στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

9 Ιουλίου 2006: Ο Φάμπιο Καναβάρο σηκώνει πρώτος στον ουρανό του Βερολίνου το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τη νίκη επί της Γαλλίας στα πέναλτι, και το ιταλικό έθνος ξεσπάσει σε ουρανομήκεις πανηγυρισμούς για το τέταρτο αστέρι που μπαίνει στη φανέλα της αγαπημένης του "σκουάντρα ατζούρα".

14 Ιουλίου 2006: Πέντε ημέρες μετά τον θρίαμβο εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου έρχεται η... κατραπακιά για μία ολόκληρη χώρα που λατρεύει τη στρογγυλή Θεά, με τους Εισαγγελείς να ανακοινώνουν την πρωτόδικη απόφαση αναφορικά με το φοβερό και τρομερό σκάνδαλο "Calciopoli" που είχε συγκλονίσει τη bel paese και να ρίχνουν βαριές καμπάνες, μεταξύ των οποίων ο υποβιβασμός των Γιουβέντους, Φιορεντίνα και Λάτσιο!

Η απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων, το απόλυτο κοντράστ, με πάρα πολλούς φιλάθλους από εκεί που αναστέναζαν για έναν μήνα για τα αποτελέσματα της Εθνικής Ιταλίας να βρίσκονται στην αμήχανη θέση να αναστενάζουν για αυτά που λάμβαναν χώρα σε δικαστικές αίθουσες.

Πώς όμως εκτυλίχτηκαν τα πράγματα μέχρι να παρθούν εκείνα τα σκληρά μέτρα αναφορικά με το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου και ενός εκ των πιο πολυσυζημένων παγκοσμίως;

Ουσιαστικά το Calciopoli (Moggiopoli, Calciocaos και Calciogate είναι οι άλλες τρεις πιο γνωστές ονομασίες του) αναδύθηκε στην επιφάνεια τον Μάη του 2006 από την ιταλική αστυνομία, η οποία για ένα διάστημα δύο μήνών είχε να αναλάβει μέσω τοποθέτησης κοριών να παρακολουθεί και να απομαγνητοφωνεί τηλεφωνικές συνομιλίες συγκεκριμενων ανθρώπων που εμπλέκονταν στο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι Ιταλοί είχαν προλάβει τις δικές μας ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για το αντίστοιχο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες κατά πέντε χρόνια, με την Ιταλία να αποδεικνύεται ωστόσο "τάλε κουάλε" με τη χώρα μας όσον αφορά στον βαθμό που είχε διεισδύσει το unfair, η πονηριά και η διαφθορά στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Μότζι και... σία πιάστηκαν στα δίχτυα της εισαγγελίας

Τι ξεσκέσπασε εκείνη η έρευνα; Ένα τεράστιο σύστημα διασυνδέσεων μεταξύ παραγόντων ομάδων, αρχιδιαιτητών και ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, με τον γενικό διευθυντή της Γιουβέντους Λουτσιάνο Μότζι, να στρογγυλοκάθεται στην κορυφή της πυραμίδας του συστήματος έχοντας τη μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή σε όλους τους άλλους.

Στον αστερισμό του... calciopoli

Ο άλλοτε "ίσχυρός άνδρας" της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι

Ο άνθρωπος που για σχεδόν μία δεκαετία "έλυνε και έδενε" στο ιταλικό ποδόσφαιρο δημιουργώντας το 2001 ακόμα και εταιρία μάνατζμεντ παικτών (λέγεται ότι κάποια εποχή ήλεγχε πάνω από το 50% των Ιταλών παικτών), βρέθηκε να έχει συχνό αλισβερίσι με παράγοντες ομάδων και αρχιδιαιτητές για τους ορισμούς αγώνων ενώ είχε και "ανοιχτή γραμμή" με διαιτητές είτε για να τους μεταφέρει τα συγχαρίκια του είτε για τα παράπονά του!

Σε όλες εκείνες τις συνομιλίες που καταγράφονταν δεν υπήρχε κάπου ξεκάθαρη αναφορά για χρηματισμούς, δωροδοκίες, όμως αυτό δεν εμπόδισε την υπόθεση να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης καθώς στην Ιταλία κάτι τέτοιο απαγορευόταν να γίνεται. Ό,τι δεν συνάδει με την ηθική πάει κόντρα στη νομιμότητα, καθαρά και ξάστερα...

Η ποδοσφαιρική Ιταλία ετοιμαζόταν να ζήσει το πιο "καυτό" καλοκαίρι της, καθώς πέρα από την εμπλοκή της Γιουβέντους, στις κασέτες υπήρχαν συνομιλίες παραγόντων άλλων 4 ομάδων (Μίλαν, Λάτσιο, Φιορεντίνα, Ρετζίνα) ενώ στο σκάνδαλο φερόταν αναμεμειγμένοι και πρωτοκλασάτοι διαιτητές, όπως οι Μάσιμο Ντε Σάντις ("κόπηκε" από το Μουντιάλ του 2006) και Ρομπέρτο Ροζέτι, αλλά και παίκτες.

Ένας από αυτούς μάλιστα εμφανιζόταν να είναι και ο γκολκίπερ της Γιουβέντους και της Εθνικής Ιταλίας, Τζανλουίτζι Μπουφόν, για τον οποίο υπήρχαν κατηγορίες για παράνομο στοιχηματισμό σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Όλα αυτά τα "ωραία" (που πέντε χρόνια μετά ταλανίζουν το δικό μας ελληνικό ποδόσφαιρο σε πάνω κάτω ίδιο βαθμό) δημιούργησαν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των ομάδων, που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί το φίλαθλο κοινό στη γειτονική χώρα.

"Φέρτε πίσω τα κλεμένα", το σλόγκαν των "νερατζούρι"

Ο Λουτσιάνο Μότζι αποποιήθηκε των ευθυνών του κατηγορώντας τη Μίλαν, ενώ η Ίντερ εμφανιζόταν ως η μπροστάρισσα της κάθαρσης του calcio, καταγγέλοντας τα τεκταινόμενα όλα τα προηγούμενα χρόνια και διατυμπανίζοντας πως το βρώμικο παρασκήνιο ήταν ο κυριότερος λόγος που την κρατούσε μακριά από τα πρωταθλήματα τα προηγούμενα χρόνια.

Στον αστερισμό του... calciopoli

Ο "εγκέφαλος" Μότζι εξοστρακίστηκε από το calcio...

Με την καχυποψία λοιπόν για όλους και για όλα να είναι έκδηλη εκείνη την περίοδο, οι άνθρωποι του ιταλικού αθλητισμού ήξεραν ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για χρονοτριβές, καθυστερήσεις, κωλλυσιεργίες και ημίμετρα αλλά θα έπρεπε το μαχαίρι να μπει στο κόκκαλο και το απόστημα να καθαριστεί σε βάθος.

Έτσι, στα τέλη Μαΐου του 2006 είχαμε τις πρώτες καρατομήσεις (ως ορεκτικό για αυτό που θα ακολουθούσε με τις τιμωρίες των ομάδων), με την Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή (CONI) να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της ως επικεφαλής του αθλητισμού και να διατάζει την αντικατάσταση όλου του προεδρείου της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά συνολικά 34 ήταν τα παιχνίδια που απέκτησαν δίπλα τους την ονομασία "ύποπτο", με τον εισαγγελέα της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Στέφανο Παλάτσι, να πιάνει την "καυτή πατάτα" στις 4 Ιουνίου και να "ταΐζει" με αυτήν αρκετές ομάδες.

Μεταξύ άλλων πρότεινε: υποβιβασμό της Γιουβέντους σε κατηγορία χαμηλότερη της Serie B, υποβιβασμό για Φιορεντίνα και Λάτσιο τουλάχιστον στη 2η κατηγορία, αφαίρεση βαθμών για Γιουβέντους (6), Μίλαν (3), Φιορεντίνα και Λάτσιο (15 για αμφότερες) αλλά και αφαίρεση των τίτλων της πρωταθλήτριας για τη "βέκια σινιόρα" για τις σεζόν 2004-05 και 2005-06!

Μετά τη Γερμανία η... ψυχρολουσία

Η αντίφαση λοιπόν σε όλο της το μεγαλείο. Τη βραδιά της 4ης Ιουλίου 2006 οι Ιταλοί νικούσαν με 2-0 τη διοργανώτρια Γερμανία στην παράταση (με ήρωες τους Γκρόσο στο 119' και Ντελ Πιέρο στο 121') και έπαιρναν το εισιτήριο για τον τελικό του Μουντιάλ βγάζοντας όλους τους συμπατριώτες τους στους δρόμους, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα το στομάχι Ιταλών εκατομμυρίων φιλάθλων είχε γίνει... κόμπος από τις παραπομπές του εισαγγελέα.

Δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα είναι τα αντανακλαστικά της ελληνικής δικαιοσύνης στο δικό μας σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια, ωστόσο αν κρίνουμε από την "ταχύτητα" με την οποία ενήργησαν οι Ιταλοί είναι σαν να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε σε έναν αγώνα 100 μέτρων τον Γιουσέιν Μπολτ...

Τί και αν συνέθεταν τη στατιστική πλευρά του calcipoli εισαγγελίες έξι ιταλικών πόλεων, κάπου 2.400 σελίδες δικογραφίας (που στηρίζονταν σε 10.000 ντοκουμέντα) αλλά και κλήσεις 49 ατόμων που εμπλέκονταν στην υπόθεση;

Μόλις 10 ημέρες από τις προτάσεις του Στέφανο Παλάτσι για τους εμπλεκομένους, οι πρωτόδικες αποφάσεις διαβάστηκαν από τα χείλη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εφέσεων Τσέζαρε Ρουπέρτο στις 14 Ιουλίου 2006 (πέντε χρόνια ακριβώς συμπληρώνονται σήμερα), με το άκουσμά τους να προκαλεί πάταγο.

Στον αστερισμό του... calciopoli

To σκάνδαλο άνοιξε το δρόμο για τη δυναστεία του Μοράτι

Αναλυτικά οι σημαντικότερες αρχικές ποινές που επιβλήθηκαν:

Γιουβέντους: Υποβιβασμός στη Serie B και αφαίρεση 30 βαθμών για τη σεζόν 2006-07, αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ, αφαίρεση των τίτλων που είχε πάρει τη σεζόν 2004-05 και 2005-06, πέντε χρόνια στέρησης της φίλαθλης ιδιότητας για τον πρώην γενικό διευθυντή Λουτσιάνο Μότζι και αντίστοιχος αποκλεισμός για τον πρώην διευθυντή των "μπιανκονέρι" Αντόνιο Τζιραούντο.

Φιορεντίνα: Υποβιβασμός στη Serie A και αφαίρεση 12 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, αποκλεισμός από το ΤσάμπιονςΛιγκ, στέρησης της φίλαθλης ιδιότητας για 3,5 χρόνια για τον πρόεδρο Αντρέα Ντελά Βάλε και 4 χρόνια για τον επίτημο πρόεδρο Ντιέγκο Ντελά Βάλε.

Λάτσιο: Υποβιβασμός στη Serie B και αφαίρεση 7 βαθμών από τη σεζόν 2006-07, έξω από το Κύπελλο UEFA, στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας για τρία χρόνια για τον πρόεδρο Κλαούντιο Λοτίτο.

Μίλαν: Παραμονή στη Serie A, αφαίρεση 15 πόντων από τη σεζόν 2006-07, αφαίρεση 44 πόντων από τη σεζόν 2005-06, εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας διάρκειας 1 έτους για τον αντιπρόεδρο Αντριάνο Γκαλιάνι και 3,5 ετών για τον παράγοντα της ομάδας Λεονάρντο Μεάνι (εκτελούσε καθήκοντα υπεύθυνου διαιτησίας, τίτλος που δεν επιτρεπόταν να υπάρχει από την ιταλική νομοθεσία).

Το χέρι του νόμου έπιασε μάλιστα και ανθρώπους από το χώρο της διαιτησίας, με τιμωρίες αποκλεισμού από τα γήπεδα να επιβάλλονται μεταξύ άλλων στους αρχιδιαιτητές Πάολο Μπέργκαμο και Πιερλουίτζι Παϊρέτο, στους διαιτητές Μάσιμο Ντε Σάντις, Πάολο Ντονταρίνι και στους βοηθούς διαιτητές Κλαούντιο Πουλίζι και Φαμπρίτσιο Μπαμπίνι.

Όσο για τους επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας; Ο πρώην πρόεδρος Φράνκο Καράρο τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 4,5 ετών και ο πρώην αντιπρόεδρος Ινοτσέντσο Ματσίνι με 5 χρόνια...

Ποινές αν μη τί άλλο που έδειχναν διάθεση για εξαφάνιση κάθε σκιάς στο χώρο του ποδοσφαίρου και για ξερίζωμα κάθε δεσμού με το αμαρτωλό παρελθόν.

"Κεραμίδα" για Γιούβε, στα... μαλακά Λάτσιο και Φιορεντίνα

Από τις εφέσεις που ακολούθησαν, κερδισμένες ήταν Λάτσιο και Φιορεντίνα που κατάφεραν να μείνουν στη μεγάλη κατηγορία αλλά και η Μίλαν που ξαναπήρε το δικαίωμα να συμμετάσχει -έστω μέσω προκριματικών- στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, διοργάνωση που κατέκτησε μάλιστα τη σεζόν 2006-07.

Στον αστερισμό του... calciopoli

Γλίτωσε τα χειρότερα η Φιορεντίνα

Στον αντίποδα η Γιουβέντους ήταν η μεγάλη χαμένη (ουσιαστικά αλλά και ηθικά) του σκανδάλου, αφού έμεινε η ποινή του υποβιβασμού στη δεύτερη κατηγορία αλλά και η "ρετσινιά" στους Τορινέζους από τον "βίο και πολιτεια" του... πολυμήχανου Λουτσιάνο Μότζι στο calcio.

Επιπλέον, η πλέον πολυνίκης ομάδας στο Καμπιονάτο είδε να της φεύγουν μέσα σε έναν μήνα όλα σχεδόν τα μεγάλα αστέρια της (Ιμπραχίμοβιτς, Βιεϊρά, Καναβάρο, Έμερσον) μαζί με τον προπονητή Φάμπιο Καπέλο, γεγονός που άνοιξε σημαντικά την απόστασή της από τις έτερες μεγάλες δυνάμεις του πρωταθλήματος.

"Δεν μπορούμε με τίποτα να αποδεχτούμε αυτή την ποινή, με βάση τα όσα έχουν βγει στο φως η απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί ισορροπημένη.

Βρίσκω κατάφορα άδικη τη διαφορετικότητα των ποινών που διαχωρίζει τη Γιουβέντους από τις άλλες ομάδες.

Για αυτό το λόγο, έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε τις εφέσεις μας προς κάθε δυνατό οργανισμό.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, για το καλό των εκπληκτικών φιλάθλων μας, των μετόχων μας, του συλλόγου και του ιταλικού πρωταθλήματος", δήλωνε στις 25 Ιουλίου 2006 ο τότε πρόεδρος της Γιουβέντους, Τζοβάνι Κομπόλι Γκίλ, μετά την σκληρή απόφαση εις βάρος της ομάδας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η "βέκια σινιόρα" απείλησε με προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια κάνοντας λόγο για άδικη απόφαση, όμως τελικά έκανε πίσω μετά την απειλή του Σεπ Μπλάτερ προς την ιταλική ομοσπονδία ότι θα υπάρξει -σε τέτοια περίπτωση- ισόβιος αποκλεισμός της απ' όλες τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και τρία χρόνια αποκλεισμός της ιταλικής ομοσπονδίας.

Οι δυσαρεστημένοι...

Για άδικη απόφαση έκαναν λόγο πάντως και οι υπόλοιπες μπλεγμένες ομάδες στο σκάνδαλο, παρά την ευνοικότερη για αυτές ποινή έναντι της Γιουβέντους.

Στον αστερισμό του... calciopoli

Ίδρωσε αλλά έμεινε στη Serie A η Λάτσιο

"Δεν κάναμε τίποτα και επαναλαμβάνω, δεν θέλω να χάσω την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ που την κατακτήσαμε στο γήπεδο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους δικαστές που άλλαξαν εντελώς το απίστευτο αποτέλεσμα της πρωτόδικης απόφασης, επειδή είχαν πολλές πιέσεις", δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Φιορεντίνα Ντιέγκο Ντελά Βάλε, με τον πρόεδρο της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο, να υπογραμμίζει:

"Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος. Η Λάτσιο δεν παραβίασε τους κανονισμούς. Δεν μας επιτρέπεται να συμμετάσχουμε στο Κύπελλο UEFA παρότι κερδίσαμε τη θέση μας μεσα στο γήπεδο.

Δε νομίζω επίσης ότι οι βαθμοί που μας αφαιρούνται από τη νέα σεζόν, είναι πράγματα που συνάδουν με την αλήθεια".

... και οι ευνοημένοι του σκανδάλου

Πέρα από την Ίντερ, η οποία επωφελήθηκε από την τιμωρία της Γιουβέντους και της απονεμήθηκε στα χαρτιά το πρωτάθλημα του 2006 (αντίθετα το πρωτάθλημα του 2005 αποφασίστηκε να μην έχει κάτοχο), το σκάνδαλο calciopoli βοήθησε από... σπόντα και τη Μεσίνα, η οποία πήρε τη θέση των Τορινέζων στη μεγάλη κατηγορία.

Οι σημαντικότερες τελικές τιμωρίες των ομάδων για το σκάνδαλο "Calciopoli":

Γιουβέντους: Τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Serie B και ξεκίνησε το πρωτάθλημα του 2006-07 με -9 βαθμούς.

Φιορεντίνα: Έμεινε στη Serie A αλλά ξεκίνησε το πρωτάθλημα του 2006-07 με -15 βαθμούς.

Λάτσιο: Έμεινε εκτός Κυπέλλου UEFA, καθώς της αφαιρέθηκαν 30 βαθμοί από το πρωτάθλημα 2005-06 και ξεκίνησε το πρωτάθλημα του 2006-07 με -3 βαθμούς.

Μίλαν: Έχασε το δικαίωμα της παρουσίας της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και υποχρεώθηκε να δώσει προκριματικά, αφού της αφαιρέθηκαν 30 βαθμοί από το πρωτάθλημα του 2005-06. Ξεκίνησε το πρωτάθλημα του 2006-07 με -8 βαθμούς.

Ρετζίνα: Διατηρήθηκε στην Serie A, αλλά ξεκίνησε το πρωτάθλημα του 2006-07 με -11 βαθμούς.

Αρέτσο: Έμεινε στη Serie B, αλλά ξεκίνησε το πρωτάθλημα του 2006-07 με - 6 βαθμούς.

Στον αστερισμό του... calciopoli

Από μπλεγμένη... πρωταθλήτρια Ευρώπης σε έναν χρόνο η Μίλαν

Επιπλεον, πολλοί παράγοντες τιμωρήθηκαν από την αθλητική δικαιοσύνη με στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας (η διάρκεια της ποινής κυμαινόταν από μήνες μέχρι μερικά χρόνια), με τους Λουτσιάνο Μότζι και Αντόνιο Τζιραούντο να εκτίουν ποινή φυλάκισης και με πρόσφατη απόφαση της ομοσπονδίας να τιμωρούνται με διά βίου αποκλεισμού από τους κόλπους του ιταλικού ποδοσφαίρου.

Φυσικά, για όσους νομίζουν ότι "calciopoli ήταν και πάει" να υπενθυμίσουμε ότι το σκάνδαλο αυτό συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους Ιταλούς ακόμα και σήμερα.

Μα δεν τελειώσαμε, δεν τελειώσαμε...

Γιουβέντους και Ίντερ ερίζουν ακόμα στα δικαστήρια για τον τίτλο της πρωταθλήτριας του 2006 (οι Τορινέζοι κάνουν αγώνα να τους επιστραφεί χωρίς να υπάρχει ακόμα τελεσίδικη απόφαση), ενώ τα τελευταία στοιχεία έμπλεξαν στις "ύποπτες" τηλεφωνικές συνομιλίες της εποχής τόσο τον νυν ιδιοκτήτη της Ίντερ Μάσιμο Μοράτι όσο και τον αείμνηστο πρόεδρο των "νερατζούρι" Τζακίντο Φακέτι.

Φυσικά, την ώρα που οι Τορινέζοι κάνουν ρελάνς μιλώντας για δικαίωση (υποστηρίζουν ότι ο Μοράτι ήταν πίσω από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών το 2006 έχοντας μυστική συνεργασία με την εταιρία τηλεπικοινωνιών Telecom Italia, για να "προστατευτεί" το όνομα της δικιάς του ομάδας και να ενοχοποιηθούν οι αντίπαλοί του), η αντίδραση των Μιλανέζων είναι έντονη και το γαϊτανάκι δηλώσεων καλά κρατεί...

Πέντε χρόνια από το σκάνδαλο calciopoli και το Καμπιονάτο μετράει λοιπόν ακόμα τις πληγές του, στα μέρη μας πότε υπολογίζετε το ελληνικό ποδόσφαιρο να βρει την υγειά του; Ίδωμεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ