ΣΤΗΛΕΣ

Που χάθηκες κι εσύ... Ρε (Νο.17)

Που χάθηκες κι εσύ... Ρε (Νο.17)
Κρίστοφερ Ρε

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο Κρίστοφερ Ρε είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά (videos & pics).

"Το καλό πράγμα αργεί να γίνει", λέει μία παροιμία και η αλήθεια είναι πως είχαμε καιρό να ασχοληθούμε με παλιούς παίκτες που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα. Επιστρέψαμε όμως δυναμικά με έναν μία από τις πιο cult φιγούρες που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα.

Ο παίκτης που κατηγόρησε τον Τιερί Ανρί ότι του στέρησε την θέση του στην Άρσεναλ, ο άνθρωπος που είχε αδυναμία στο... σουβλάκι, ο μουσικός που θυσίασε την καριέρα του στα γήπεδα για ασχοληθεί με το συγκρότημα του και άλλα πολλά. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...

Έχει σημασία πότε γεννήθηκε; Για τους τύπους να πούμε πως ο Κρίστοφερ Ρε είδε το πρώτο φως του κόσμου στις 14 Μαΐου του 1975 στην πόλη της Μονρόβια της Λιβερίας. Οι κακές γλώσσες βέβαια λένε πως ήταν λίγο πιο μεγάλος και θα εξηγήσουμε πιο κάτω το γιατί.

Όντας ξάδερφος του θρύλου της Λιβερίας Τζορτζ Γουεά, ο Κρίστοφερ Ρε δεν θα μπορούσε να μην έχει καλύτερο βιογραφικό για να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο τόσο στην χώρα του όσο και στην Εθνική ομάδα.

Μάλιστα πολλοί συμπαίκτες του τον κατηγόρησαν γι αυτό, λέγοντας πως ο Γουεά, ο οποίος έκανε κουμάντο στην Λιβερία γιατί πλήρωνε από την τσέπη του τα ταξίδια και την προετοιμασία της ομάδας, τον βάζει να παίξει λόγω της συγγένειας τους και πως είναι πιο μεγάλος απ ότι λέει!

Το πήρε πάνω του...

Που χάθηκες κι εσύ... Ρε (Νο.17)
Κρίστοφερ Ρε

(Ο Κρίστοφερ Ρε τη σεζόν που κατέκτησε το νταμπλ με την Άρσεναλ. Πίσω του ο Ανελκά)

Ο Γουεά έκανε μεγάλη καριέρα στην Μονακό και έτσι πρότεινε στην ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ τον, τότε, πιτσιρικά Ρε. Ο Αλσατός τον απέκτησε και η αλήθεια είναι πως ο υψηλόσωμος φορ ήταν εντυπωσιακός στο ξεκίνημα του, ειδικά τη σεζόν που έπαιξε στην Γκιγκάμπ ως δανεικός με την οποία έφτασε στον τελικό Κυπέλλου όπου σκόραρε.

Το 1996 ο Βενγκέρ μετακομίζει στην Άρσεναλ και ένα χρόνο μετά πληρώνει 500.000 ευρώ στην Μονακό για να φέρει στην Αγγλία τον Ρε, με τους οπαδούς της ομάδας ωστόσο να μην ενθουσιάζονται.

Η πρώτη του σεζόν όμως ήταν ονειρεμένη, καθώς πήρε το νταμπλ με τους κανονιέρηδες πετυχαίνοντας ορισμένα εντυπωσιακά και κρίσιμα γκολ κατά την διάρκεια της σεζόν. Όλα έδειχναν λοιπόν πως ο Ρε θα έκανε τέτοια καριέρα που θα ξεπερνούσε ακόμα και το ξαδερφάκι του.

Εμείς θα τον θυμόμαστε επίσης για το γκολ που πέτυχε εναντίον του Παναθηναϊκού με τη φανέλα της Άρσεναλ, σε εκείνο το 3-1 των "κανονιέρηδων".

"Ο Ανρί φταίει"!

Το κακό με τον Ρε δεν είχε να κάνει τόσο με τα προσόντα του στο γήπεδο όσο με τον χαρακτήρα του. Τα πολλά κιλά που έπαιρνε στις διακοπές σε συνδυασμό με την κακή συνήθεια να ξεχνά να επιστρέψει από την πατρίδα του, τον έφεραν ως πέμπτη επιλογή στην Άρσεναλ.

Μάλιστα όταν ο Βενγκέρ έφερε στην ομάδα τον Τιερί Ανρί, ο Ρε δεν είχε καθόλου χρόνο συμμετοχής και δόθηκε δανεικός σε Μπέρμιγχαμ και ΑΕΚ αντίστοιχα. Στο τέλος της σεζόν μάλιστα τα έβαλε με τον Γάλλο φορ, λέγοντας πως αυτός ευθύνεται για την κακή του σεζόν αφού του έφαγε τη θέση!

Που χάθηκες κι εσύ... Ρε (Νο.17)
Κρίστοφερ Ρε

(Η άφιξη του Ρε στην Ελλάδα ήταν εντυπωσιακή. Το ίδιο και η αναχώρηση...)

Τον Γενάρη του 1999 η ΑΕΚ ψάχνει να βρει φθηνούς και καλούς ποδοσφαιριστές που θα την ανεβάσουν επίπεδο. Δυο από αυτούς ήταν ο Κρίστοφερ Ρε και ο Αλμπέρτο Μέντες. Και οι δυο έμειναν για έξι μήνες, όμως ο Ρε θα μας μείνει αξέχαστος για τα κατορθώματα του στα ελληνικά γήπεδα. Μάλιστα κατά την άφιξη του στην Ελλάδα έγινε ο κακός χαμός στο αεροδρόμιο, με τους φίλους της Ένωσης να τον υποδέχονται ως μεσσία.

Κρίστοφερ Ρε αγνοείται...

Με το καλημέρα ο Λιβεριανός άσος έδειξε πως δεν ήταν και τόσο καλός επαγγελματίας, αφού λίγο διάστημα μετά την άφιξη του έπεσε με τα μούτρα στα... σουβλάκια! Μάλιστα πήρε αρκετά κιλά, γεγονός που το σχολίασαν οι συμπαίκτες του στα αποδυτήρια.

Άλλο ένα ελάττωμα του Ρε ήταν τα ταξίδια στην Λιβερία. Τον Μάρτιο του 1999 έφυγε για την πατρίδα του και ξέχασε να γυρίσει, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της ΑΕΚ να μην μπορούν να τον εντοπίσουν. Τελικά έδωσε σημεία ζωής και επέστρεψε για το κρίσιμο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Αυτό το ματς όσοι "τυχεροί" το είδαν θα το θυμούνται για πάντα. Ο Ρε ήταν ο πρωταγωνιστής όχι για τα γκολ που έβαλε, αλλά για ο γεγονός πως πλακώθηκε στο ξύλο με τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη και με τον Ηλία Ατματσίδη που έτρεξε στο σημείο για να του τα ψάλλει!

Που χάθηκες κι εσύ... Ρε (Νο.17)
Κρίστοφερ Ρε

(Η φάση που είχε ως αποτέλεσμα να αποβληθεί και να τσακωθεί με τον Ατματσίδη)

Στα αποδυτήρια είχε πάλι ένα μικροεπεισόδιο με τον Ατματσίδη και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η καριέρα του στην Ελλάδα και την ΑΕΚ. Εμείς πάντως θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Αλλεργικός στην προπόνηση

Στη συνέχεια ξεκίνησε ένα τουρ με ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε. Σκωτία, Αγγλία, Ιράν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία μέχρι και Ινδονησία όπως και κάποιες ακόμα που μας έχουν ξεφύγει. Στην Σκωτία ωστόσο άφησε ιστορία, αφού ο προπονητής της Σεν Μίρεν δήλωσε πως πήγαινε στην προπόνηση όποτε γούσταρε και έφευγε όταν ένιωθε βαρύς.

Το 2005 ο Ρε κουράστηκε (που λέει και ο κ. Γιάννης Φιλέρης) και ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση, για να ασχοληθεί με το συγκρότημα του "Soul Rebels".

Που χάθηκες κι εσύ... Ρε (Νο.17)
Κρίστοφερ Ρε

(Το θρυλικό συγκρότημα Soul Rebels με πρώτο βιολί τον Κρίστοφερ Ρε. Είναι αυτός με το τσακίρικο μάτι)

Δυο χρόνια μετά ο Κρίστοφερ Ρε δέχθηκε μία δελεαστική πρόταση από ομάδα της Ινδονησίας και επέστρεψε στο ποδόσφαιρο. Η μουσική σκηνή ωστόσο δεν μπορούσε να αντέξει την απώλεια του και ένα χρόνο μετά ξανακρέμασε τα παπούτσια του για να αρχίσει περιοδείες σε όλη την Ευρώπη.

Ναι καλά το μαντέψατε. Ο Ρε επέστρεψε και πάλι στην ενεργό δράση και έπαιξε σε ερασιτεχνικά σωματεία, ως παίκτης - μουσικός, για να φτάσουμε στο σήμερα και την ενασχόληση του με την προπονητική.

Κλείνοντας...

Ο Ρε εμφανίστηκε σε μία περίοδο που η Αφρική έβγαλε σπουδαία ταλέντα ένα από τα οποία ήταν και αυτός. Όλοι στην Λιβερία πίστεψαν πως θα ξεπεράσει ακόμα και τον Γουεά, όμως ο περίεργος χαρακτήρας του και τα εύκολο χρήμα που κέρδισε τον ξεμυάλισαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ