ΣΤΗΛΕΣ

Ποτέ δεν είναι αργά για όνειρα στον αθλητισμό

Ποτέ δεν είναι αργά για όνειρα στον αθλητισμό

Το Sport24.gr παρουσιάζει περιπτώσεις αθλητών που άργησαν να ανακαλύψουν το ταλέντο τους, όμως με τη μετέπειτα πορεία τους απέδειξαν ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα.

Όταν ρωτάς ένα παιδί τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, δύσκολα δεν θα πάρεις απάντηση. Κι αυτό γιατί λίγο πολύ όλοι μας ξέρουμε από μικροί τι αγαπάμε και ανακαλύπτουμε σιγά σιγά τα ταλέντα μας. Στην πορεία, αυτά μπορεί να αλλάξουν. To σημαντικό όμως είναι ακόμη κι αν ανακαλύψεις αργά αυτό που μπορείς και θες πραγματικά να κάνεις, να το κυνηγήσεις. Ο αθλητισμός είναι ένας χώρος που συναντάμε πολλά τέτοια παραδείγματα ανθρώπων που άργησαν να βρουν τι είναι αυτό που τους "γεμίζει" και έχουν το ταλέντο να κάνουν.

Δεν είναι οι λεγόμενοι "πρωταθλητές από κούνια". Δεν είναι αυτοί που έκαναν το "μπαμ" από μικρή ηλικία. Είναι αυτοί που δίνουν νόημα στις φράσεις "κάλλιο αργά παρά ποτέ" και "ποτέ δεν είναι αργά". Μπορεί να συνάντησαν εμπόδια, αλλά τα κατάφεραν κι αυτό είναι που τελικά μετράει. Αν στον δρόμο για την επιτυχία συναντήσεις δυσκολίες, το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος μπορεί να δώσει τη λύση με τις αθλητικές υποτροφίες που προσφέρει, οι οποίες απευθύνονται σε φοιτητές που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Όπου υπάρχει θέληση, πάντα υπάρχει τρόπος.

H ιστορία καθενός από τους αθλητές που θα δείτε παρακάτω είναι ιδιαίτερη. Κι αυτό γιατί η επιτυχία ήρθε λίγο πιο αργά από το συνηθισμένο. Γιατί τελικά ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.

Ιδού 6+1 χαρακτηριστικά παραδείγματα.

ΧΑΚΙΜ ΟΛΑΖΟΥΟΝ

Σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται απλά για έναν ταλαντούχο πρώην μπασκετμπολίστα αλλά για έναν θρύλο του αθλήματος και των Rockets, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στο NBA. Ωστόσο, ο Χακίμ "The Dream" δεν ήταν αυτό που λέμε... πρωταθλητής από κούνια. Και εξηγούμαστε. Προς έκπληξη πολλών, ο Νιγηριανός μεγάλωσε παίζοντας ποδόσφαιρο, στη θέση του τερματοφύλακα. Η πρώτη φορά που έπιασε στα χέρια του μπάλα του μπάσκετ ήταν μετά τα 17 του. Και τότε ήταν που όλα πήραν τον δρόμο τους. Μόλις έκλεισε τα 18 έφυγε από τη Νιγηρία για τις ΗΠΑ και το κολέγιο του Houston, το οποίο και οδήγησε σε συνεχόμενα Final-4. To 1984, στα 21 του, επιλέχθηκε από τους Rockets στο Νο 1 του draft. Και τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία.

ΧΑΪΛΕ ΓΚΕΜΠΡΕΣΕΛΑΣΙΕ

Ethiopia's Haile Gebrselassie greets the crowd prior to his attempt to break the one-hour world record at the FBK games in Hengelo, eastern Netherlands, Monday June 1, 2009. (AP Photo/Peter Dejong)
Ethiopia's Haile Gebrselassie greets the crowd prior to his attempt to break the one-hour world record at the FBK games in Hengelo, eastern Netherlands, Monday June 1, 2009. (AP Photo/Peter Dejong) ASSOCIATED PRESS

AP Photo/Peter Dejong

Είναι ο απόλυτος θρύλος των μεγάλων αποστάσεων και το όνομά του ήταν για δύο γενιές συνώνυμο με την αντοχή. Ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ δεν γεννήθηκε για να κάνει αυτό για το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστός, όμως οι συνθήκες τον... έσπρωξαν προς αυτό. Όταν ήταν μικρός έπρεπε να διανύει 10 χιλιόμετρα για να πάει στο σχολείο και άλλα τόσα για να γυρίσει. Και όλα αυτά ξυπόλυτος και με τα βιβλία στα χέρια. Τα χρόνια πέρασαν, ο Χαϊλέ συνειδητοποίησε το ταλέντο του και στα 19 του κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο σε αγώνες αποστάσεων 5.000 και 10.000 μέτρων.

ΤΙΜ ΝΤΑΝΚΑΝ

FILE - In this Dec. 2, 2015, file photo, San Antonio Spurs head coach Gregg Popovich, left, talks with forward Tim Duncan (21) during the second half of an NBA basketball game against the Milwaukee Bucks in San Antonio. They were joined at the hip for 19 years, a player and coach combination that enjoyed more wins than any in NBA history. And now that Duncan's playing days are done, Popovich is about to start anew in some respects.  (AP Photo/Eric Gay, File0
FILE - In this Dec. 2, 2015, file photo, San Antonio Spurs head coach Gregg Popovich, left, talks with forward Tim Duncan (21) during the second half of an NBA basketball game against the Milwaukee Bucks in San Antonio. They were joined at the hip for 19 years, a player and coach combination that enjoyed more wins than any in NBA history. And now that Duncan's playing days are done, Popovich is about to start anew in some respects. (AP Photo/Eric Gay, File0 AP

AP Photo/Eric Gay

Ίσως τώρα να γνωρίζαμε τον Τιμ Ντάνκαν ως έναν κορυφαίο κολυμβητή. Ίσως πάλι και όχι. Ίσως να μην είχε ασχοληθεί ποτέ με το μπάσκετ, με το οποίο ασχολήθηκε αρκετά πιο αργά απ' ό,τι κανείς θα περίμενε. Εκείνο που τα άλλαξε όλα ήταν ένας τυφώνας. Στο σχολείο, ο Τιμ ήταν πολύ καλός μαθητής και ονειρευόταν να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως κολυμβητής, ακολουθώντας τα βήματα της αδερφής του. Το προσπάθησε και ήταν εξαιρετικός στα 50, 100 και 400 μέτρα ελεύθερο, στοχεύοντας την Ολυμπιάδα του 1992. Όταν όμως ο τυφώνας "Hugo" κατέστρεψε την Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα στην οποία προπονούταν στο Νησί Σάιντ Κρουά της Καραϊβικής, ο Τιμ αναγκάστηκε να κολυμπά στον ωκεανό. Δεν άργησε να χάσει το ενδιαφέρον του για το κολύμπι υπό τον φόβο των καρχαριών. Και κάπου εκεί ήρθε το μπάσκετ. Το 1997 επιλέχθηκε από τους San Antonio Spurs στο Νο 1 του Draft. Και η συνέχεια είναι γνωστή.

ΖΟΝΑΣ

Benfica's Jonas celebrates after scoring his sides fourth goal during a Portuguese league soccer match between Benfica and Vitoria de Guimaraes at the Luz stadium in Lisbon, Saturday, May 13, 2017. (AP Photo/Pedro Rocha)
Benfica's Jonas celebrates after scoring his sides fourth goal during a Portuguese league soccer match between Benfica and Vitoria de Guimaraes at the Luz stadium in Lisbon, Saturday, May 13, 2017. (AP Photo/Pedro Rocha) AP

AP Photo/Pedro Rocha

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατηγορίας των αθλητών που μελετάμε είναι αυτό του Ζόνας. O άσος της Μπενφίκα άργησε να ανακαλύψει το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο. Για την ακρίβεια, όταν ήταν μικρός ήταν πολύ καλός κολυμβητής και ταλαντούχος στο πόλο. Μεγαλώνοντας σπούδασε φαρμακευτική και με τον "βασιλιά των σπορ" άρχισε να ασχολείται στα 20, όταν συμμετείχε για πρώτη φορά στη ζωή του σε επαγγελματική προπόνηση. Η πρώτη ομάδα που "στέγασε" τα όνειρά του ήταν η Γκουαράνι και από το 2014 μέχρι σήμερα αγωνίζεται με τη φανέλα της Μπενφίκα.

ΛΙΕΝΤΣΟΝ

Sporting's Liedson from Brazil reacts during his Europa League soccer match against Atletico de Madrid at the Vicente Calderon stadium in Madrid, Thursday March 11, 2010.(AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
Sporting's Liedson from Brazil reacts during his Europa League soccer match against Atletico de Madrid at the Vicente Calderon stadium in Madrid, Thursday March 11, 2010.(AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) ASSOCIATED PRESS

AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Αγωνίστηκε για 8 χρόνια με τη φανέλα της Σπόρτινγκ, βρίσκοντας δίχτυα περισσότερες από 150 φορές σε περίπου 300 επίσημα παιχνίδια. Ο Λιέντσον όμως δεν ήταν από εκείνες τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που κλωτσούσαν μια μπάλα από παιδάκια. Συγκεκριμένα ως έφηβος δούλευε σε σούπερ μάρκετ τις καθημερινές και μόνο τα Σαββατοκύριακα έπαιζε κάποιες φορές ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στα 22 (!) του, ενώ το 2003 πήρε μεταγραφή για τη Σπόρτινγκ που τότε είχε προπονητή τον Φερνάντο Σάντος!

ΚΑΡΛΟΣ ΜΠΑΚΑ

AC Milan's Carlos Bacca celebrates after scoring his side's second goal during a Serie A soccer match between AC Milan and Chievo Verona, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Saturday, March 4, 2017. (AP Photo/Luca Bruno)
AC Milan's Carlos Bacca celebrates after scoring his side's second goal during a Serie A soccer match between AC Milan and Chievo Verona, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Saturday, March 4, 2017. (AP Photo/Luca Bruno) AP

AP Photo/Luca Bruno

Ούτε έδειξε το ταλέντο του από μικρός, ούτε πήγε σε ακαδημίες. Η ιστορία του Κάρλος Μπάκα είναι διαφορετική από αυτήν των περισσότερων ποδοσφαιριστών, αφού μέχρι τα 20 του δεν είχε ιδιαίτερη επαφή με το άθλημα. Τι έκανε μέχρι τότε; Πουλούσε εισιτήρια σε σταθμό λεωφορείων για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε το 2006 (όταν ήταν 20 χρονών) στην Ατλέτικο Τζούνιορ, έγινε γνωστός με τις φανέλες των Μπριζ, Σεβίλλη και Μίλαν και από το καλοκαίρι αγωνίζεται δανεικός στην Βιγιαρεάλ.

ΣΤΙΒ ΣΑΒΙΝΤΑΝ

France's Steve Savidan kicks the ball during their international soccer match against Uruguay played at Stade de France in Saint Denis, north of  Paris, Wednesday, Nov. 19 , 2008. (AP Photo/Francois Mori)
France's Steve Savidan kicks the ball during their international soccer match against Uruguay played at Stade de France in Saint Denis, north of Paris, Wednesday, Nov. 19 , 2008. (AP Photo/Francois Mori) AP

AP Photo/Francois Mori

Αυτή η περίπτωση δεν μοιάζει με καμία από τις παραπάνω και θα μπορούσε να αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της. Χωρίς να έχει κάποιο ποδοσφαιρικό... background, o Στιβ Σαβιντάν ξεκίνησε να παίζει στα 19 του, περνώντας από διάφορες ομάδες της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας στην πατρίδα του, τη Γαλλία. Και ενώ παράλληλα έκανε κι άλλες δουλειές, όπως αυτή του μπάρμαν και του οδοκαθαριστή, το 2008, στα 30 του και από το πουθενά κλήθηκε στην εθνική Γαλλίας από τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό, Ρεϊμόντ Ντομενέκ. Στις 19 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε τη μία και μοναδική εμφάνιση με το εθνόσημο, παίζοντας στο δεύτερο ημίχρονο της "λευκής ισοπαλίας" της Γαλλίας με την Ουρουγουάη. Όπως και να 'χει, έστω και αργά, πραγματοποίησε ένα μεγάλο όνειρό του!

*Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα αθλητών που άργησαν να ανακαλύψουν το ταλέντο τους. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τις αθλητικές υποτροφίες στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, μπορείς να καλέσεις στο Office of Athletics, στο τηλέφωνο 210 600 9800, εσωτ. 1319 ή 1323, ή στέλνοντας mail στο [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ