ΣΤΗΛΕΣ

Παλοτάι, τριάρες και ιστορικές μάχες με Άντερλεχτ!

Παλοτάι, τριάρες και ιστορικές μάχες με Άντερλεχτ!

Η τραγική διαιτησία του Παλοτάι, η πρόκριση του Παναθηναϊκού, οι μάχες με την ΑΕΚ και οι προ τριετίας "ερυθρόλευκες" τριάρες συνθέτουν το "μενού" των ελληνικών αναμετρήσεων με την Άντερλεχτ. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ (VIDEOS).

Η ευρωπαϊκή διάκριση αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση του φετινού Ολυμπιακού του Μάρκο Σίλβα. Αφού δεν κατάφερε να συνεχίσει στο Champions League, θα προσπαθήσει να σώσει την "παρτίδα" μέσω της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης, αντιμετωπίζοντας την Άντερλεχτ για την φάση των "32". Οι Πειραιώτες θέλουν να προχωρήσουν στον θεσμό και για το να πετύχουν αυτό, θα πρέπει να... θυμηθούν τις προ τριετίας εμφανίσεις κόντρα στους Βέλγους.

Η ιστορία των αναμετρήσεων με την Άντερλεχτ έρχεται από το μακρινό 1974, μετράει εν ολίγοις πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Τότε ήταν το πρώτο διπλό αντάμωμα των "ερυθρολεύκων" μαζί της, για να ακολουθήσουν τέσσερις μάχες με τον Παναθηναϊκό, έξι με την ΑΕΚ και εν συνεχεία άλλες δυο με τον Ολυμπιακό. Συνολικά, 14 φορές έχουν αναμετρηθεί οι τρεις "μεγάλοι" της χώρας με την Άντερλεχτ και στη... σούμα έχουμε τέσσερις νίκες, πέντε ισοπαλίες και πέντε ήττες.

Το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα, κάνει φλας μπακ και θυμίζει όλους τους αγώνες που έχουν προηγηθεί. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, αφού έχουν υπάρξει μεγάλες χαρές, αρκετές λύπες, στιγμές οργής και αισθήματος αδικίας.

Η πεντάρα και η "σφαγή" του Παλοτάι

Στις 23 Οκτωβρίου 1974, ο Ολυμπιακός του Λάκη Πετρόπουλου αντιμετώπισε την Άντερλεχτ για τον Β' γύρο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Οι Βέλγοι νίκησαν στον πρώτο αγώνα με 5-1 (23', 33' πεν., 62' πεν. Ρένσεμπρινκ, 26' Βαν ντερ Ελστ, 71' Λαντίνσκι / 29' πεν. Βιέρα) και όλα έδειχναν ότι θα έπαιρναν εύκολα την πρόκριση. Η ρεβάνς ήταν στην Πάτρα λόγω τιμωρίας του Ολυμπιακού (6/11/1974) και όλα έμοιαζαν τελειωμένα για τους Πειραιώτες. Ποιος να ήξερε ότι θα χρειαζόταν η διαιτητική βοήθεια για να περάσει η Άντερλεχτ στην επόμενη φάση. Ο λόγος για τον ρέφερι, Κάρολι Παλοτάι, ο οποίος αποφάσισε ετσιθελικά να περάσουν οι Βέλγοι.

Ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 χάρη σε χατ-τρικ του Μάικ Γαλάκου (18', 67' 82'), όμως ο Ούγγρος διαιτητής ακύρωσε άλλα δυο τέρματά του στο 5' και στο 11' δεν έδωσε πέναλτι σε διπλό χέρι του Τίσεν, ενώ λίγο μετά το 1-0 ακυρώθηκε άλλο ένα τέρμα ως οφσάιντ. Στο 24', η ελληνική ομάδα ζήτησε ένα ακόμη πέναλτι όπως και πέντε λεπτά μετά για χέρι του Βαν Μπινστ. Στο 40', ο Μπάμπης Σταυρόπουλος θα πετύχει άλλο ένα γκολ, το οποίο θα ακυρωθεί και πάλι ως οφσάιντ, αν και ο διεθνής τότε άσος είχε δεχθεί την μπάλα από λάθος πάσα αντιπάλου.

Στο 61', ο Λιόλιος βρίσκεται έξω από την μεγάλη περιοχή της Αντερλεχτ με τελευταίο εμπόδιο τον Βαν ντερ Νταλ, ο οποίος τον ανατρέπει πριν βρεθεί μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα, όμως ο Παλοτάι όχι μόνο δεν δείχνει κόκκινη κάρτα στον Βέλγο αμυντικό, αλλά δεν σφυρίζει ούτε το φάουλ. Στο 64', ακυρώνεται άλλο ένα γκολ του Ολυμπιακού με σκόρερ τον Κώστα Δαβουρλή, όμως αυτή τη φορά η απόφαση είναι σωστή, αφού βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Λίγο μετά το 2-0, ο διαιτητής απέβαλε τον Σταυρόπουλο για μια αψιμαχία με αντίπαλό του.

Τα "άσφαιρα" στο πειραματικό Champions League

Ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που έπαιξε στο πειραματικό Champions League της σεζόν 1991-92. Η UEFA ήθελε να αλλάξει την μορφή της διοργάνωση και την ονομασία της, αναζητώντας τον τρόπο να το κάνει. Εκείνη την αγωνιστική περίοδο, αποφάσισε μετά τους δυο πρώτους γύρους να διεξαχθούν δυο όμιλοι των τεσσάρων στα προημιτελικά. Ο Παναθηναϊκός είχε περάσει τη Φραμ (Ισλανδία) και την Γκέτεμποργκ (Σουηδία), παίζοντας σε όμιλο με τις Σαμπντόρια, Ερυθρό Αστέρα και Άντερλεχτ. Με τους Βέλγους έπαιξε στις Βρυξέλλες στις 27 Νοεμβρίου 1991 και το ματς έληξε 0-0, ενώ σκορ δεν υπήρξε ούτε στον β' γύρο στο ΟΑΚΑ την 1η Απριλίου 1992, αν και οι "πράσινοι" είχαν δοκάρι και ορισμένες πολύ καλές ευκαιρίες. Θυμίζουμε ότι οι Ιταλοί είχαν περάσει στον τελικό και έχασαν στο Γουέμπλεϊ από την Μπαρτσελόνα με το γκολ του Κούμαν.

Άντεξε στο Βέλγιο, πράσινη "πρόκριση"

Φτάσαμε στο 2003 και ο Παναθηναϊκός έπεσε εκ νέου με την Άντερλεχτ, αυτή την φορά για το Κύπελλο UEFA και συγκεκριμένα για την φάση των "16". Η ελληνική ομάδα, έχοντας τον Σέρχιο Μαρκαριάν στον πάγκο της, νίκησε 3-0 στη Λεωφόρο (20/2/2003). Ο Ολισαντέμπε στο 12' άνοιξε το σκορ, στο 63' ο Λυμπερόπουλος με κεφαλιά διπλασίασε τα τέρματα των "πράσινων" και ο Νιγηριανοπολωνός διαμόρφωσε στο 73' το τελικό σκορ. Στη ρεβάνς μια εβδομάδα μετά (27/2), οι Βέλγοι δεν επρόκειτο να παραδοθούν αμαχητί και τα έδωσαν όλα για την ανατροπή και παραλίγο να στείλουν το ματς σε παράταση. Το τελευταίο 20λεπτο ήταν εφιαλτικό για το "τριφύλλι" που άντεξε την πίεση και παρά τα δυο γκολ του Γέστροβιτς (70' και 81'), κατάφερε να προκριθεί. Η γλυκιά ήττα με 2-0 έστειλε τον Παναθηναϊκό στην επόμενη φάση, όπου παραλίγο να αποκλείσει και την Πόρτο του Μουρίνιο.

Παλοτάι, τριάρες και ιστορικές μάχες με Άντερλεχτ!

Η Χ-αμένη ευκαιρία του 2006 για την ΑΕΚ οι ήττες που ακολούθησαν

Από 'κει και πέρα, την... σκυτάλη ανέλαβε η ΑΕΚ, η οποία ως τώρα έχει δώσει τους περισσότερους αγώνες με την Άντερλεχτ. Η Ένωση έχει αναμετρηθεί έξι φορές με τους Βέλγους, μετρώντας τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες. Η μεγάλη ευκαιρία ήταν όμως το 2006, όταν με τον Σέρα Φερέρ στον πάγκο της έπαιξε στο Champions League και έφερε δυο ισοπαλίες για την φάση των ομίλων, αν και είχε την δυνατότητα να πάρει και τα δυο ματς. Στις 26/9/2006, οι δυο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με σκορ 1-1, με την Άντερλεχτ να προηγείται με τον Φρούτος στο 25' και την Ένωση να ισοφαρίζει τρία λεπτά μετά με τον Ζούλιο Σέζαρ. Για την τελευταία αγωνιστική στις Βρυξέλλες (6/12/2006), οι Βέλγοι προηγήθηκαν 2-0 με τους Βάντερ Μπόρε (38') και Φρούτος (63'), αλλά οι "κιτρινόμαυροι" ισοφάρισαν 2-2 με Λάκη (75') και Τσιρίλο (82'), παλεύοντας ως το τέλος για την ολική ανατροπή.

Τα γκολ των Λάκη - Τσιρίλο από την κερκίδα

Τέσσερα χρόνια μετά, για την φάση των ομίλων του Europa League, οι δυο ομάδες αντάμωσαν στο Ζ' γκρουπ. Πρώτο ματς στις Βρυξέλλες (21/10/2010), με την Άντερλεχτ να νικά εύκολα με 3-0 (30' Μπουσουφά, 71' Λουκάκου, 75' Γιούχας), ενώ στον β' γύρο στο ΟΑΚΑ (4/11/2010) η ΑΕΚ προηγήθηκε με εκτέλεση πέναλτι του Μπλανκο στο 48', για να έρθει έξι λεπτά μετά η απάντηση από τον Πόλακ, διαμορφώνοντας το τελικό 1-1.

Τον επόμενο χρόνο, ξανά οι δυο τους στους ομίλους του Europa League, με την Άντερλεχτ να νικά μέσα-έξω την ΑΕΚ. Στις 15/9/2011 στις Βρυξέλλες, η βελγική ομάδα διέλυσε την "Ένωση" με 4-1. Ο Σουάρες άνοιξε το σκορ στο 16', ο Γιοβάνοβιτς στο 33' διπλασίασε τα γκολ των γηπεδούχων, για να μειώσει ο Λεονάρντο τρία λεπτά μετά. Ο Σουάρες πέτυχε άλλα δυο γκολ (41' και 84'), διαμορφώνοντας το τελικό σκορ. Την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, μόλις στο 4' ο Ζιλέ έβαλε μπροστά την Άντερλεχτ, ο Σιαλμάς ισοφάρισε (19'), αλλά ο Ζιλέ και πάλι (36') έκανε το 1-2 και οι φιλοξενούμενοι πέρασαν νικηφόρα από το ΟΑΚΑ.

Ο νόμος του "πιστολέρο" και η κλάση του Σαβιόλα

Το 2013 ήταν η σειρά του Ολυμπιακού για... εκδίκηση και ήταν μάλιστα διπλή. Οι δυο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στην φάση των ομίλων του Champions League, με τους Πειραιώτες να έχουν τον Μίτσελ στον πάγκο τους. Η πρώτη μάχη ήταν στις 2/10/2013, με τον Μήτρογλου να κάνει όργια στο χορτάρι και να πετυχαίνει ένα ανεπανάληπτο χατ-τρικ. Το ένα γκολ ήταν καλύτερο από το άλλο, ο Έλληνας φορ δεν σταματιόταν με τίποτα, ενώ ο Ρομπέρτο έπιανε τα πάντα, ακόμη και πέναλτι του Μίτροβιτς. Το "Κονστάντ Βάντεν Στοκ" πάγωσε για πρώτη φορά στο 17' και άλλες δυο στο 56' και στο 72', με το τρίτο γκολ του "πιστολέρο" να σημειώνεται με απίθανο δεξί σουτ έξω από την περιοχή και να διαμορφώνει το τελικό 0-3.

Το θριαμβευτικό αποτέλεσμα στην βελγική πρωτεύουσα αυτό έβαλε γερά τον Ολυμπιακό στο κόλπο της πρόκρισης, που εξασφαλίστηκε την τελευταία αγωνιστική με τον ίδιο αντίπαλο στο Καραϊσκάκη ( 3-1 η νίκη της ελληνικής ομάδας). Εκεί μίλησε η κλάση του Σαβιόλα, ο οποίος πέτυχε δυο γκολ (33' και 57'), άλλο ένα ο "Τσόρι" στο 93' με πέναλτι, ενώ στο ενδιάμεσο είχαν ισοφαρίσει οι Βέλγοι με τον Κλιέσταν (38'). Σε εκείνο το ματς, ο Ολυμπιακός κέρδισε τρία πέναλτι και η Άντερλεχτ τελείωσε το ματς με οκτώ παίκτες, όμως όλες οι αποφάσεις του Γερμανού διαιτητή, Βόλφγκανγκ Σταρκ, ήταν απολύτως σωστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ