ΣΤΗΛΕΣ

Οι ευρωπαϊκές ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ

Οι ευρωπαϊκές ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ

Σαν σήμερα (29/9) το 1887 ιδρύθηκε το ιστορικό Αμβούργο, το οποίο για πρώτη φορά φέτος υποβιβάστηκε στην 2η κατηγορία. Το Sport24.gr παρουσιάζει τις ομάδες που δεν έχουν πιει ακόμη αυτό το πικρό ποτήρι.

Η Μπάγερν Μονάχου είναι το απόλυτο αφεντικό στη Bundesliga και η ομάδα που όλες οι υπόλοιπες σκέφτονται πώς θα εκτοπίσουν, ωστόσο μία ομάδα της οποίας η φανέλα ζυγίζει... τόνους, υπερηφανευόταν μερικούς μήνες πριν ότι ήταν η μόνη στη Γερμανία που δεν είχε γνωρίσει ποτέ το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού στην 2η κατηγορία, το ιστορικό Αμβούργο.

Έξι πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, ένα Πρωταθλητριών, ένα Κυπελλούχων και δυο Λιγκ Καπ κοσμούν την τροπαιοθήκη της αλλά και είχε ένα ρεκόρ που κατείχε μόνο εκείνη. Ήταν η μοναδική ποδοσφαιρική ομάδα που έπαιζε αδιάλλειπτα στην κορυφαία κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος μετά το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου και η μοναδική που αγωνίστηκε σε κάθε σεζόν της Bundesliga από την ίδρυσή της, το 1963!

Βέβαια, υπάρχουν ακόμα πέντε περιπτώσεις ομάδων από τη Γερμανία, οι οποίες δε συμμετείχαν στην πρώτη κατηγορία όταν ξεκίνησαν, αλλά αγωνίζονται ανελλιπώς από τότε που κέρδισαν την άνοδο. Η Μπάγερν Μονάχου, η Λεβερκούζεν, η Άουγκσμπουργκ, η Βόλφσμπουργκ και η Χόφενχαϊμ. Εντούτοις, το Αμβούργο διαφοροποιείται απ' αυτές.

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Η ομάδα της Βόρειας Γερμανίας ιδρύθηκε σαν σήμερα (29/9) το 1887 και συμπλήρωσε 131 χρόνια ιστορίας. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια... φλέρταρε πολλές φορές με τον υποβιβασμό, κάθε φορά τα κατάφερνε και έμενε στα μεγάλα σαλόνια, αλλά τον Μάιο του 2018 ήταν η "φαρμακερή".

Στην "Imtech Arena" το διάσημο (και συνάμα μοναδικό στον κόσμο) ψηφιακό ρολόι που μετρούσε τα χρόνια, τις ημέρες, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που το Αμβούργο βρισκόταν χωρίς σταματημό στην κορυφαία κατηγορία, άρχισε ξανά από το μηδέν. Στις 12 Μαΐου υποβιβάστηκε στην 2η κατηγορία και οι οπαδοί ξέσπασαν. Παρά τη νίκη της με 2-1 επί της Γκλάντμπαχ έπεσε, διότι η Βόλφσμπουργκ νίκησε 4-1 την Κολωνία.

Λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης στο Αμβούργο, οι οπαδοί της ομάδας του Κυριάκου Παπαδόπουλου άναψαν πολλά καπνογόνα, με αποτέλεσμα το ματς διακοπεί για αρκετά λεπτά και τελικά να συνεχιστεί με τη βοήθεια της αστυνομίας για να ολοκληρωθεί και να μην τιμωρηθεί ο σύλλογος.

Hamburg's Kyriakos Papadopoulos, left, kisses scorer Bobby Wood after scoring the opening goal by a penalty during the German Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and Hamburger SV in Wolfsburg, Germany, Saturday, April 28, 2018. (AP Photo/Michael Sohn)
Hamburg's Kyriakos Papadopoulos, left, kisses scorer Bobby Wood after scoring the opening goal by a penalty during the German Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and Hamburger SV in Wolfsburg, Germany, Saturday, April 28, 2018. (AP Photo/Michael Sohn) AP PHOTO/MICHAEL SOHN

Με αφορμή, λοιπόν, τα φετινά γενέθλια του συλλόγου, τα οποία είναι πιο διαφορετικά από ποτέ άλλοτε λόγω των νέων δεδομένων που ισχύουν, το Sport24.gr παρουσιάζει τις ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ και δεν έχουν βρεθεί στη θέση του Αμβούργου.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΤΡΕΙΣ

Ξεκινώντας από την Ελλάδα, η ΑΕΚ βγαίνει από την εξίσωση μετά τον υποβιβασμό της πριν μερικά χρόνια, ο Άρης επίσης έχει υποβιβαστεί, επομένως έχουν μείνει οι άλλοι τρεις μεγάλοι, οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ. Φυσικά, μετράμε από το 1959, όταν και ιδρύθηκε η Α' Εθνική.

ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ

Συνεχίζοντας με τα προηγμένα πρωταθλήματα, στην Ιταλία υπάρχει μόνο μια ομάδα που κρατάει ψηλά τη σημαία και δεν έχει πέσει ποτέ κατηγορία, η Ίντερ. Οι "νερατζούρι" έχουν την πρωτοκαθεδρία, αφού θυμίζουμε ότι η Γιουβέντους είχε πέσει λόγω του Calciopolis, η Μίλαν επίσης έχει υποβιβαστεί στο παρελθόν, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με τους δυο Ρωμαίους.

Στην Ισπανία, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα δεν έχουν πέσει ποτέ, ενώ το ίδιο ισχύει και με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, παρά το ότι έχει την ιδιαιτερότητα να παίζει μόνο με Βάσκους. Έχει πλησιάσει κάποιες φορές στον υποβιβασμό, αλλά πάντα καταφέρνει να βρίσκεται στα μεγάλα σαλόνια.

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ PREMIER LEAGUE ΚΑΙ ΤΟ... ΠΡΙΝ

Στο Νησί, από καταβολής του αγγλικού πρωταθλήματος δεν υπάρχει ομάδα που δεν έχει πέσει, με την Άρσεναλ να έχει τη μεγαλύτερη σερί παρουσία στην πρώτη κατηγορία, από το μακρινό 1912. Αν όμως θεωρήσουμε ως σημείο αναφοράς την Premier League το 1992, έχουμε έξι ομάδες χωρίς υποβιβασμό. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Άρσεναλ, η Τσέλσι, η Τότεναμ και η Έβερτον.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

Πάμε και στην Γαλλία, η οποία έχει μόνο την Παρί Σεν Ζερμέν να μπορεί να λέει ότι δεν έχει πέσει, θυμίζοντας βέβαια ότι ιδρύθηκε το 1970. Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα με την δική της περίπτωση και αφορά το ότι δυο χρόνια μετά η ομάδα χωρίστηκε στα δύο. Ένα κομμάτι συγχωνεύτηκε με την Μοντρέιγ και έφτιαξαν την Παρί FC στην πρώτη κατηγορία, ενώ η ομάδα που ονομάστηκε Παρί Σεν Ζερμέν έκανε επανεκκίνηση από την τρίτη κατηγορία. Τη σεζόν 1973-74, επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια και εκεί παίζει έκτοτε.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ

Στην Πορτογαλία, δεν έχουν πέσει ποτέ κατηγορία η Μπενφίκα, η Πόρτο και η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, ενώ στην Ολλανδία ο Άγιαξ, η Φέγενοορντ, η PSV Αϊντχόφεν και η Ουτρέχτη. Στην γειτονική μας Τουρκία, παίζουν αδιαλείπτως στη μεγάλη κατηγορία η Γαλατάσαράι, η Φενέρμπαχτσε και η Μπεσίκτας, όλες τους ομάδες της Κωνσταντινούπολης.

Η ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ... ΚΑΔΡΟ

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, στην Σκωτία υπήρχαν τρεις ομάδες που δεν είχαν υποβιβαστεί ποτέ και πλέον έχουν μείνει δυο. Η Σέλτικ και η Αμπερντίν παίζουν πάντα στην πρώτη κατηγορία, εκεί που βρίσκεται και η Ρέιντζερς, η οποία λόγω χρεών είχε πέσει στην 4η κατηγορία και έκανε μεγάλη προσπάθεια για να ανέβει. Στο τιμόνι της βρίσκεται ο Στίβεν Τζέραρντ.

*Δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα οι ομάδες της Ρωσία και της Ουκρανίας λόγω του ότι υπήρξε η διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, όπως και οι ομάδες από τις χώρες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ