ΣΤΗΛΕΣ

Οι 11 ποδοσφαιριστές που έκαναν το "μπαμ" το 2016

Οι 11 ποδοσφαιριστές που έκαναν το "μπαμ" το 2016

To Sport24.gr παρουσιάζει μία ενδεκάδα ποδοσφαιριστών που έλαμψαν με τις εμφανίσεις τους μέσα στο 2016 και θεωρούνται, πλέον, οι επόμενοι σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. (PHOTOS & VIDEOS)

Το 2016 άφησε ως παρακαταθήκη αρκετούς νέους πρωταγωνιστές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μέσα στη χρονιά έκαναν την εμφάνισή τους σπουδαία ταλέντα, τα οποία, μέσα απ' τις εμφανίσεις τους, δήλωσαν παρών και μετατράπηκαν στους επόμενους σούπερ σταρ της "στρογγυλής θεάς".

Γι' αυτό το λόγο, το Sport24.gr παρουσιάζει τους 11 παίκτες που ξεχώρισαν μέσα στο έτος με τα κατορθώματά τους και έβαλαν... φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στην πορεία των ομάδων τους. Κάποιοι δεν έχουν συμπληρώσει καν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ άλλοι χρειάστηκε να φτάσουν σχεδόν στα 25 για να κάνουν το μεγάλο "μπαμ". Όμως, όλα αυτά έχουν μικρή σημασία μπροστά στην... αιωνιότητα που τους προσφέρει ο μαγικός κόσμος του ποδοσφαίρου.

ΤΖΑΝΛΟΥΪΤΖΙ ΝΤΟΝΑΡΟΥΜΑ (17 ΕΤΩΝ, ΜΙΛΑΝ)

Foto LaPresse - Spada
21ottobre 2015 Milano  ( Italia)
Sport Calcio
Milan - Inter 
Trofeo Luigi Berlusconi 2015 - " Stadio San Siro "
Nella foto: donnarumma  

Photo LaPresse - Spada
21 October 2015 Milan ( Italy)
Sport Soccer
Milan - Inter 
Luigi Berlusconi Trophy 2015 - " San Siro  Stadium "
In the pic:  donnarumma
Foto LaPresse - Spada 21ottobre 2015 Milano ( Italia) Sport Calcio Milan - Inter Trofeo Luigi Berlusconi 2015 - " Stadio San Siro " Nella foto: donnarumma Photo LaPresse - Spada 21 October 2015 Milan ( Italy) Sport Soccer Milan - Inter Luigi Berlusconi Trophy 2015 - " San Siro Stadium " In the pic: donnarumma LAPRESSE

Η κάκιστη πορεία της Μίλαν τη σεζόν 2015/16 είχε φέρει σε δεινή θέση τον προπονητή της ομάδας, Σίνισα Μιχαΐλοβιτς. Ο αγώνας απέναντι στη Σασουόλο είχε τον χαρακτήρα του "do or die", αφού σε περίπτωση ήττας ο Σέρβος τεχνικός θα αποτελούσε παρελθόν. Οι μέτριες εμφανίσεις του Ντιέγκο Λόπεθ έβαλαν σε σκέψεις τον Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος παρότι ήταν με την πλάτη στον τοίχο δεν φοβήθηκε να δώσει φανέλα βασικού σ' εκείνη την αναμέτρηση στον πιτσιρικά Τζανλουίτζι Ντοναρούμα.

Έτσι, στις 25 Οκτωβρίου, σε ηλικία 16 ετών, 8 μηνών και 6 ημερών ο Ιταλός πορτιέρο έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μίλαν σε αγώνα για την κορυφαία κατηγορία και έγινε ο νεότερος γκολκίπερ των "ροσονέρι" που αγωνίζεται σε ματς της Serie A στην εποχή που η κάθε νίκη δίνει τρεις πόντους. Η εξαιρετική εμφάνιση που πραγματοποίησε εκείνο το βράδυ "ανάγκασε" τον Μιχαΐλοβιτς να... παροπλίσει τον Ντιέγκο Λόπεθ και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία στον ίδιο να πάρει τη φανέλα σπίτι του.

Στα μάτια του, οι φίλοι της Μίλαν, αλλά και γενικότερα του ιταλικού ποδοσφαίρου, είδαν τον επόμενο μεγάλο τερματοφύλακα της εθνικής Ιταλίας. Τον νέο "Τζανλούτζι Μπουφόν", όπως ήδη τον έχουν χαρακτηρίσει. Παρότι δεν έχει κλείσει καλά-καλά τα 18 του χρόνια, ο υψηλόσωμος τερματοφύλακας μετράει ήδη 48 παιχνίδια με τους "ροσονέρι", δίχως μάλιστα να έχει δεχθεί γκολ σε 17 εξ αυτών. Παράλληλα, τον περασμένο Σεπτέμβρη έκανε ντεμπούτο και με την "σκουάντρα ατζούρα" στη φιλική αναμέτρηση με τη φιναλίστ του Euro 2016, Γαλλία. Το μέλλον προμηνύεται λαμπρό για τον 17χρονο "Τζίτζι", ο οποίος έχει όλα τα εχέγγυα να πραγματοποιήσει μία αξιόλογη καριέρα, γράφοντας "χρυσές" σελίδες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

ΓΙΟΣΟΥΑ ΚΙΜΙΧ (21 ΕΤΩΝ, ΜΠΑΓΕΡΝ)

Οι 11 ποδοσφαιριστές που έκαναν το "μπαμ" το 2016

Μπορεί το περασμένο καλοκαίρι ο Πεπ Γκουαρδιόλα να αποχώρησε απ' το Μονάχο, ύστερα από μία τριετία, αλλά άφησε ως παρακαταθήκη ένα "ακατέργαστο διαμάντι". Ο λόγος, φυσικά, για τον Γιόσουα Κίμιχ. Ο Γερμανός άσος θεωρείται ο επόμενος "Φίλιπ Λαμ", εξαιτίας της δυνατότητας που έχει να αγωνίζεται σε περισσότερες από μία θέσεις στον αγωνιστικό χώρο. Είναι ικανός να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια τόσο ως δεξί μπακ όσο κι ως εσωτερικός μέσος.

Ο Γκουαρδιόλα τον πίστεψε απ' την πρώτη στιγμή. Αυτός ήταν άλλωστε που εισηγήθηκε την απόκτησή του απ' την Στουτγκάρδη το καλοκαίρι του 2015 έναντι 8.500.000 ευρώ. Η πρώτη χρονιά (σ.σ. 2015/16) ήταν χρονιά προσαρμογής για τον 21χρονο μέσο, ο οποίος αντιμετώπισε δυσκολίες στην κατανόηση των "θέλω" του Καταλανού τεχνικού. Άλλωστε, στην... ιστορία έχει μείνει η κατσάδα-μάθημα του Πεπ στον Κίμιχ, ύστερα απ' το ντέρμπι των Βαυαρών με την Ντόρτμουντ.

Τη φετινή σεζόν, με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο, ο Κίμιχ έχει αναπτύξει ακόμα ένα στοιχείο στο παιχνίδι του. Το σκοράρισμα. Ο Γερμανός διεθνής μετράει ήδη 7(!) γκολ σε 20 συμμετοχές σ' όλες τις διοργανώσεις, αγωνιζόμενος κυρίως ως εσωτερικός χαφ. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει ήδη 11 συμμετοχές με το εθνόσημο, με τον Γιόακιμ Λεβ να τον θεωρεί ένα πολύτιμο γρανάζι στα πλάνα του.

ΒΙΚΤΟΡ ΛΙΝΤΕΛΕΦ (22 ΕΤΩΝ, ΜΠΕΝΦΙΚΑ)

Οι 11 ποδοσφαιριστές που έκαναν το "μπαμ" το 2016

Αποτελεί προϊόν των Ακαδημιών της Μπενφίκα, στις οποίες μετακινήθηκε τον Ιούλιο του 2012, σε ηλικία 18 ετών απ' τη σουηδική Βαστέρας. Μετά από ένα... αγροτικό τριών ετών στη δεύτερη ομάδα των "Αετών της Λισαβόνας", ο Ρούι Βιτόρια του έδωσε την ευκαιρία να ενσωματωθεί στο ρόστερ της πρώτης ομάδας, με τον Σουηδό στόπερ να τον δικαιώνει απόλυτα για την επιλογή του. Απ' τον Φεβρουάριο του 2016, ο Βίκτορ Λίντελεφ αποτελεί βασικό κι αναντικατάστατο μέλος της ενδεκάδας της Μπενφίκα στο πλευρό του "γερόλυκου" Λουιζάο.

Ο 22χρονος αμυντικός είναι άνθρωπος για τις... βρώμικες δουλειές, ξεχωρίζει για την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι, αλλά και στις προσωπικές μονομαχίες. Είναι στην πραγματικότητα το "αντίβαρο" του Λουιζάο, ο οποίος αγωνίζεται πλέον περισσότερο με το μυαλό, παρά με το σώμα. Πέρα απ' το κέντρο της άμυνας, έχει χρησιμοποιηθεί κι ως αμυντικός χαφ και δεξί μπακ. Την περσινή σεζόν κατέκτησε το νταμπλ με τους Λουζιτανούς, αλλά και το Supercup Πορτογαλίας.

Φέτος, έχει ξεκινήσει πιο δυναμικά. Έχει "καπαρώσει" εξ αρχής τη θέση του στη βασική ενδεκάδα, πραγματοποιώντας μεστές εμφανίσεις, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ήδη, κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι και η Άρσεναλ έχουν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, μετράει 11 συμμετοχές με την εθνική Σουηδίας, στην οποία έκανε ντεμπούτο τον Μάρτιο του 2016, όντας παράλληλα βασικός στο Euro 2016.

ΣΑΜΟΥΕΛ ΟΥΜΤΙΤΙ (23 ΕΤΩΝ, ΛΙΟΝ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Οι 11 ποδοσφαιριστές που έκαναν το "μπαμ" το 2016
2016 GETTY IMAGES

Ξεκίνησε την καριέρα του ως αριστερό μπακ, αλλά άμεσα μετακινήθηκε στο κέντρο της άμυνας, αφού τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, με σημαντικότερο την ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια, τον έκαναν... δυσεύρετο σ' αυτή τη θέση. Για τέσσερις σεζόν (2012-16) είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στους "λιονέ", όμως το μεγάλο "μπαμ" έγινε τη σεζόν 2015/16, όταν μετατράπηκε στον ηγέτη της αμυντικής γραμμής, παρότι διένυε μόλις το 22ο έτος της ηλικίας του.

Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του με τη γαλλική ομάδα "ανάγκασαν" την Μπαρτσελόνα να προσφέρει το ποσό των 25.000.000 ευρώ για να τον κάνει "δικό" της. Στο πρόσωπο του Ουμτιτί, οι διοικούντες την "Μπάρτσα" βλέπουν τον επόμενο Κάρλες Πουγιόλ, αφού ο Γάλλος αμυντικός έχει παρόμοια αγωνιστικά χαρακτηριστικά με τον παλαίμαχο άσο και θρύλο των "μπλαουγκράνα". Μάλιστα, ήδη, έχει καταφέρει να "σπάσει" το δίδυμο των Χαβιέρ Μαστσεράνο και Ζεράρ Πικέ σ' αρκετές αναμετρήσεις, με τον Λουίς Ενρίκε να τον τοποθετεί στο πλευρό του δεύτερου.

Πέρα όμως απ' την μεταγραφική στην Μπαρτσελόνα, το 2016 ήταν ξεχωριστό για τον Ουμτιτί γι' ακόμα έναν λόγο, αφού έκανε ντεμπούτο με την εθνική Γαλλίας στο Euro 2016, έχοντας σημαντική συνεισφορά στην πορεία της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάμπ μέχρι τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Με τον Μαστσεράνο να διανύει τις τελευταίες καλές χρονιές της καριέρας του, δεν αργεί η ώρα που ο 23χρονος άσος θα κερδίσει μία θέση στη βασική ενδεκάδα των Καταλανών. Όπως και να έχει, το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό...

ΡΑΦΑΕΛ ΓΚΕΡΕΪΡΟ (23 ΕΤΩΝ, ΛΟΡΙΑΝ-ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ)

Οι 11 ποδοσφαιριστές που έκαναν το "μπαμ" το 2016

Το 2016 ήταν ονειρικό για τον Ραφαέλ Γκερέιρο. Ο Πορτογάλος μπακ είχε δώσει, από μικρή ηλικία, τα διαπιστευτήρια του, όντας βασικός στην άσημη πλην μαχητική Λοριάν. Παρ' όλα αυτά, η σεζόν 2015/16 ήταν αυτή που τον ανέβασε επίπεδο, αποτέλεσε ορόσημο και τον μετέτρεψε σ' ένα απ' τα κορυφαία μπακ της Ευρώπης.

Ο 23χρονος άσος, παρά την μέτρια πορεία της ομάδας του, πραγματοποίησε αξιόλογες εμφανίσεις καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς (41 συμμετοχές, 3 γκολ, 2 ασίστ), οι οποίες του έδωσαν τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί στην αποστολή της εθνικής Πορτογαλίας για το Euro 2016. Ο Φερνάντο Σάντος πίστεψε σ' αυτόν, του έδωσε φανέλα βασικού και ο Γκερέιρο τον δικαίωσε, αφού πραγματοποίησε ένα πολύ καλό τουρνουά, βοηθώντας τα μέγιστα προκειμένου η χώρα του να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Μάλιστα, πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, οι άνθρωποι της Ντόρτμουντ είχαν καταφέρει να αποσπάσουν την υπογραφή του, καταβάλλοντας 12.000.000 ευρώ στη Λοριάν για την απόκτησή του. Ο Γκερέιρο συνέχισε με... αμείωτη ένταση τις εξαιρετικές εμφανίσεις, αυτή τη φορά με τους Βεστφαλους, κι αν δεν υπήρχαν κάποιοι μυϊκοί τραυματισμοί τότε θα είχε πάρει τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του. Όπως και να έχει, η συμβολή του στην πορεία της Ντόρτμουντ, ειδικά στο Champions League, είναι σημαντική.

ΕΝΓΚΟΛΟ ΚΑΝΤΕ (25 ΕΤΩΝ, ΛΕΣΤΕΡ-ΤΣΕΛΣΙ)

Οι 11 ποδοσφαιριστές που έκαναν το "μπαμ" το 2016

Αν για τον Ραφαέλ Γκερέιρο η χρονιά ήταν ονειρική, τότε για τον Ενγκολό Καντέ ήταν βγαλμένη από σενάριο του Hollywood. Τον Αύγουστο του 2015 η Λέστερ, στην προσπάθειά της να μείνει στην κατηγορία, απέκτησε έναντι 9.000.000 απ' την Καέν τον Γάλλο μέσο. Όμως, όπως είναι λογικό, κανείς δεν γνώριζε τι θα επακολουθούσε...

Ο 25χρονος άσος ήταν ο στυλοβάτης των "αλεπούδων" στην μεσαία γραμμή, ένα πραγματικό "μηχανάκι" στο χώρο του κέντρου, με καθοριστική συμβολή στις νίκες της ομάδας του. Μαζί με τους Ριγιάντ Μαχρέζ και Τζέιμι Βάρντι πήραν απ' το χέρι την ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι και την οδήγησαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας, σε μία απ' τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Καντέ ολοκλήρωσε τη σεζόν 40 συμμετοχές, τις 37 εξ αυτών στην Premier League, έχοντας παράλληλα 1 γκολ και 3 ασίστ. Όμως, το όνειρο δεν σταμάτησε εκεί για τον βραχύσωμο μέσο.

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ δεν θα μπορούσε να μην τον συμπεριλάβει στην αποστολή της εθνικής Γαλλίας για το Euro 2016, παρότι είχε κάνει ντεμπούτο με τους "τρικολόρ" λίγες εβδομάδες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25 Μαρτίου, στη φιλική αναμέτρηση με την Ολλανδία. Μπορεί η ήττα στον τελικό απ' την Πορτογαλία να του άφησε μία γλυκόπικρη γεύση, αλλά η μεταγραφή στην Τσέλσι ήρθε για να απαλύνει τον πόνο. Οι "μπλε" προσέφεραν 35.800.000 ευρώ και τον έκαναν "δικό" τους. Μάλιστα, ο Γάλλος άσος είναι ένας απ' τους σημαντικότερους λόγους που η ομάδα του Αντόνιο Κόντε βρίσκεται στην κορυφή της Premier League, αρκετούς βαθμούς μπροστά απ' τους ανταγωνιστές της.

ΡΕΝΑΤΟ ΣΑΝΤΣΕΣ (19 ΕΤΩΝ, ΜΠΕΝΦΙΚΑ-ΜΠΑΓΕΡΝ)

Οι 11 ποδοσφαιριστές που έκαναν το "μπαμ" το 2016

Τα τελευταία χρόνια, οι Ακαδημίες της Μπενφίκα δεν προσέφεραν μόνο τον Βίκτορ Λίντελεφ στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, αλλά και τον Ρενάτο Σάντσες. Ο 19χρονος άσος ξεχώρισε από πολύ μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι να έχουν σημειωμένο το όνομά του στο μπλοκάκι τους. Η ωριμότητα στο παιχνίδι του, παρά το νεαρό της ηλικίας του, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά σωματικά κι αγωνιστικά προσόντα του, αποτέλεσαν τον λόγο που ο Ρούι Βιτόρια τον προβίβασε στην πρώτη ομάδα το καλοκαίρι του 2015.

Ο Ρενάτο Σάντσες δεν επρόκειτο να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Όχι μόνο συμπεριλήφθηκε στο ρόστερ των "Αετών της Λισαβόνας", αλλά κέρδισε με το σπαθί του μία θέση στη βασική ενδεκάδα απ' την αρχή του πρωταθλήματος. Ως ένας σύγχρονος box-to-box μέσος, ο Σάντσες σημείωσε 6 γκολ, μοίρασε 1 ασίστ σε 47 συμμετοχές σ' όλες τις διοργανώσεις, όντας ένας απ' τους σημαντικότερους παράγοντες της πολύ καλής πορείας της Μπενφίκα σε Πορτογαλία (νταμπλ) και Ευρώπη (αποκλεισμός στα προημιτελικά του Champions League).

Βέβαια, το ταξίδι είχε και συνέχεια, αφού ο Φερνάντο Σάντος δεν δίστασε να τον συμπεριλάβει στην 23άδα της εθνικής Πορτογαλίας για το Euro 2016. Όπως κι ο Καντέ, έτσι κι ο Ρενάτο, έκανε ντεμπούτο με το εθνόσημο στις 25 Μαρτίου, λίγες εβδομάδες πριν την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μπορεί στη φάση των ομίλων να πήρε μικρό χρόνο συμμετοχής, αλλά μετά τα νοκ άουτ, ο Σάντος τον ξεκίνησε σ' όλες τις αναμετρήσεις στην αρχική ενδεκάδα, με τον νεαρό μέσο να έχει καταλυτική συμβολή στην κατάκτηση του τροπαίου. Η ονειρική χρονιά έκλεισε με την μεταγραφή στην Μπάγερν Μονάχου έναντι 35.000.000, με την οποία μάλιστα μετράει ήδη 15 συμμετοχές.

ΣΑΝΤΙΟ ΜΑΝΕ (24 ΕΤΩΝ, ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ)

Οι 11 ποδοσφαιριστές που έκαναν το "μπαμ" το 2016

Ύστερα από δύο σεζόν στη Σαουθάμπτον, κατά τις οποίες σημείωσε 25 γκολ και μοίρασε 14 ασίστ σε 75 παιχνίδι, το πλήρωμα του χρόνου είχε έρθει για τον Σαντιό Μανέ προκειμένου να κάνει το επόμενο -μεγάλο- βήμα στην καριέρα του. Η Λίβερπουλ έδειξε πρόθυμη να προσφέρει στον Σενεγαλέζο εξτρέμ αυτό το βήμα, καταβάλλοντας 41.200.000 ευρώ στους "Αγίους" για την απόκτησή του.

Το υπέρογκο ποσό που ξοδεύτηκε για χάρη του, όπως είναι λογικό, ανέβασε κατακόρυφα τις απαιτήσεις των οπαδών της Λίβερπουλ, ενώ δεν έλειψαν και οι μουρμούρες για το αν μπορεί ο 24χρονος άσος να ανταποκριθεί στα υψηλά στάνταρ της ομάδας. Παρ' όλα αυτά, ο Μανέ, όχι μόνο δικαίωσε τις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη του Γιούργκεν Κλοπ προς το πρόσωπό του, αλλά αποτελεί έναν εκ των διακριθέντων της Λίβερπουλ στην εφετινή εξαιρετική πορεία τους.

Ο ταχύτατος μεσοεπιθετικός έχει πετύχει ήδη 8 γκολ κι έχει προσφέρει 7 ασίστ στους συμπαίκτες του σε 18 παιχνίδια, έχοντας μάλιστα χαρίσει σπουδαίες νίκες στους "κόκκινους" με τα τέρματά του. Μάλιστα, χάρη στα κατορθώματά του, δεν άργησε να γίνει και σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας, οι οποίοι βλέπουν πως μετά από πολλά χρόνια τα χρήματα που δαπανήθηκαν για έναν ποδοσφαιριστή έπιασαν, πραγματικά, τόπο.

ΟΥΣΜΑΝ ΝΤΕΜΠΕΛΕ (19 ΕΤΩΝ, ΡΕΝ-ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ)

Οι 11 ποδοσφαιριστές που έκαναν το "μπαμ" το 2016

Η -ποδοσφαιρική- ιστορία του Ουσμάν Ντεμπελέ είναι άκρως ενδιαφέρουσα και επιβεβαιώνει πώς με υπομονή και επιμονή μπορείς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Ο Γάλλος εξτρέμ δεν ήταν στα βασικά του Φιλίπ Μοντανιέ στην αρχή της περσινής σεζόν, αλλά κατάφερε σιγά-σιγά, λεπτό με το λεπτό να "καπαρώσει" μία θέση στην αρχική ενδεκάδα. Ξεκίνησε με μόλις 4 λεπτά συμμετοχής απέναντι στην Ανζέ για την 13η αγωνιστική της Ligue 1 και η πορεία τόσο σε λεπτά όσο και σε... κατορθώματα ήταν διαρκώς ανοδική.

Αποκορύφωμα, το χατ-τρικ που σημείωσε στο 4-1 επί της Ναντ στις 6 Μαρτίου. Πλέον, στην τεχνική ηγεσία της Ρεν ήταν ο Ρολάντ Κουρμπί, αλλά αυτό μικρή σημασία είχε για τον Ντεμπελέ. Τα ΜΜΕ έβλεπαν, στο πρόσωπο του, τον επόμενο μεγάλο ηγέτη της εθνικής Γαλλίας. Τον νέο "Τιερί Ανρί". Κι ο 19χρονος άσος δεν τους απογοήτευσε, αφού ολοκλήρωσε τη σεζόν με 12(!) γκολ και 7 ασίστ σε 26 αναμετρήσεις. Ήδη, οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης έκαναν... ουρά για να αποσπάσουν την υπογραφή του.

Όμως, γι' ακόμα μία φορά, η Ντόρτμουντ κινήθηκε αστραπιαία και τον έφερε στο "Signal Iduna Park" έναντι 15.000.000 ευρώ. Απόδειξη της ποιότητάς του είναι το γεγονός πως στη Βεστφαλία δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής. Ο Τόμας Τούχελ τον έριξε απευθείας στα βαθιά και ο Γάλλος κολύμπησε με άνεση. Μάλιστα, στην Ντόρτμουντ, προέταξε μία άλλη πτυχή της -ποδοσφαιρικής- προσωπικότητάς του. Αυτή της δημιουργίας, καθώς σε 24 παιχνίδια με τη γερμανική ομάδα έχει μοιράσει 12(!) ασίστ, ενώ παράλληλα έχει σημειώσει και 4 γκολ.

ΑΝΤΡΕ ΣΙΛΒΑ (21 ΕΤΩΝ, ΠΟΡΤΟ)

Οι 11 ποδοσφαιριστές που έκαναν το "μπαμ" το 2016

Θεωρητικά είναι ο λιγότερο γνωστός, αφού αποκαλύφθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό, για πρώτη φορά, το περασμένο καλοκαίρι. Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο θέλησε να δώσει στον 21χρονο στράικερ μία ευκαιρία στην πρώτη ομάδα της Πόρτο κι ο Πορτογάλος άσος τον δικαίωσε και με το παραπάνω. Η αποχώρηση του Βιντσέντ Αμπουμπακάρ για την Μπεσίκτας ήταν ένα πλήγμα για τους "δράκους", οι οποίοι όμως κατάφεραν να τον αντικαταστήσουν άμεσα και ανέξοδα.

Ο Αντρέ Σίλβα πήρε θέση στην κορυφή της επίθεσης κι άρχισε να... πυροβολεί αδιακρίτως. Μέχρι στιγμής, σε 25 αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και το Champions League, έχει καταφέρει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα 15 φορές, ενώ παράλληλα έχει προσφέρει και 4 ασίστ στους συμπαίκτες του. Ο Φερνάντο Σάντος, βλέποντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις του, τον κάλεσε στην εθνική ανδρών της Πορτογαλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακόμα και το εθνόσημο ο Σίλβα δείχνει ασταμάτητος, καθώς μετράει 4 γκολ σε 4 παιχνίδια για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας μάλιστα πετύχει χατ-τρικ απέναντι στα Νησιά Φερόε. Είναι θέμα χρόνου κάποια κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα να χτυπήσει την πόρτα της Πόρτο για χάρη του και παράλληλα είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσει την πορεία ενός εκ των Ρανταμέλ Φαλκάο, Τζάκσον Μαρτίνες και Χουλκ.

ΚΑΣΠΕΡ ΝΤΟΛΜΠΕΡΓΚ (19 ΕΤΩΝ, ΑΓΙΑΞ)

Kasper Dolberg
Kasper Dolberg PHOTO AJAX LOUIS VAN DE VUURST

Ο Άγιαξ δεν σταμάτησε ποτέ να βγάζει απ' τα "σπλάχνα" του σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Επομένως, δεν αποτελεί είδηση το γεγονός πως διαθέτει στη... φαρέτρα του έναν απ' τους πιο ταλαντούχους στράικερ των τελευταίων ετών. Φυσικά αναφερόμαστε τον Κάσπερ Ντόλμπεργκ. Ο Δανός πιτσιρικάς που δεν έχει κλείσει καλά-καλά τα 20 του χρόνια, θεωρείται το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ του "Αίαντα" και το "next big thing" του σκανδιναβικού ποδοσφαίρου.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που τον παρομοιάζουν με τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, καθώς διαθέτει αρκετά κοινά αγωνιστικά χαρακτηριστικά με τον σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Γι' αυτό το λόγο, ο Πέτερ Μπος έδωσε την ευκαιρία στον 19χρονο άσο να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του, αρχής γενομένης απ' τα παιχνίδια απέναντι στον ΠΑΟΚ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League το περασμένο καλοκαίρι.

Μάλιστα, ο Δανός επιθετικός συνδύασε το ντεμπούτο του με το γκολ, στο 1-1 με τον "Δικέφαλο" στην Amsterdam Arena. Αυτή, όμως, θα ήταν μόνο η αρχή, αφού φέτος, σε 27 παιχνίδια, έχει καταφέρει να χριστεί σκόρερ 11 φορές, ενώ έχει προσφέρει και 4 ασίστ. Παράλληλα, τον περασμένο Νοέμβριο έκανε ντεμπούτο και με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, περνώντας ως αλλαγή στο 82ο λεπτό του αγώνα με το Καζακστάν αντί του Ανδρέας Κορνέλιους.

Τα λέμε και στο twitter: @ilkallonas

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ