ΣΤΗΛΕΣ

Οι 12 διεθνείς τίτλοι του Ολυμπιακού

Οι 12 διεθνείς τίτλοι του Ολυμπιακού

Με αφορμή το πρώτο τρόπαιο του Ολυμπιακού σε διεθνές επίπεδο, στις 10/3/1996 απέναντι στην Βούπερταλ για το Κύπελλο Κυπελλούχων, το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει όλους τους εκτός συνόρων τίτλους του πειραϊκού συλλόγου. (VIDEOS).

Συμπληρώθηκαν 92 χρόνια θρυλικής διαδρομής. Ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος, το καμάρι εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, γιόρτασε την Παρασκευή (10/3) τα γενέθλιά του.

Ήταν 10 Μαρτίου 1925, όταν στην ταβέρνα του Μοίρα στον Πειραιά πήρε "σάρκα και οστά" το όνειρο της δημιουργίας του Συνδέσμου, που έμελλε να αλλάξει για τα καλά τον αθλητικό χάρτη της χώρας.

Ο Ολυμπιακός, πρωταγωνίστησε από την πρώτη στιγμή σε διάφορα αθλήματα, δεν ήταν μόνο το ποδόσφαιρο. Στο πέρασμα των ετών, το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστό και εκτός συνόρων, δημιουργώντας θριάμβους σαν παραμύθια, όπως λέει ένας στίχος του πρώτου ύμνου του συλλόγου.

Την "ερυθρόλευκη" τροπαιοθήκη κοσμούν εκατοντάδες τίτλοι σε διαφορετικά σπορ, ορισμένοι εξ αυτών διεθνείς. Ο πρώτος ήταν στις 10 Μαρτίου του 1996, την ημέρα που ο Ολυμπιακός έκλεινε 71 χρόνια ζωής και σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ επικρατούσε με 3-2 σετ της Μπάγερ Βούπερταλ στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων για το βόλεϊ Ανδρών.

Το Sport24.gr, κάνει φλας μπακ και θυμίζει τους τελικούς του Ολυμπιακού σε όλα τα ομαδικά σπορ σε διεθνές επίπεδο.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα 73-58

Με την τρίτη, ο Ολυμπιακός στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης. Η ανεπανάληπτη ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, που έκανε το τρεμπλ εκείνη τη σεζόν (1996-97), διέλυσε στον τελικό την Μπαρτσελόνα με 73-58 και σήκωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Με τον Ντέιβιντ Ρίβερς μπροστάρη, τον Φασούλα, τον Σιγάλα, τον Τόμιτς, τον Τάρλατς και τους άλλους "ερυθρόλευκους" άσους, οι Πειραιώτες σήκωσαν το τρόπαιο και έγραψαν ιστορία. Στον ημιτελικό, είχαν νικήσει την Ολίμπια Λιουμπλιάνας και με τους "μπλαουγκράνα" στην συνέχεια έκαναν... πάρτι.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός 61-62

Μπορεί στη Ρώμη να έγραψε ιστορία, αλλά στην Πόλη ήταν ΕΠΟΣ. Ένας Ολυμπιακός βγαλμένος από τα πιο τρελά όνειρα των φίλων του, έχοντας και πάλι τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο του, πέτυχε το απόλυτο μπασκετικό θαύμα το 2012 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Γιόνας Καζλάουσκας.

Οι Ρώσοι ήταν το απόλυτο φαβορί, προηγήθηκαν με 53-34 λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, αλλά εκείνη η ομάδα του Σπανούλη, του Πρίντεζη, του Λο, του Χάινς, του Ντόρσεϊ, του Παπανικολάου, του Μάντζαρη και των υπολοίπων παιδιών δεν επρόκειτο να τα παρατήσει. Κάνοντας μια μυθική ανατροπή και με το... πεταχτάρι του "Πρι" στα 0,7'' από το τέλος, κατέκτησε το δεύτερο ευρωπαϊκό.

Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης 100-88

Τον επόμενο χρόνο, ήταν η στιγμή για το "back to back", κάτι που δεν έχει πετύχει καμία άλλη ελληνική ομάδα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν πλέον στο πηδάλιο, οι Περπέρογλου και Πάουελ στο ρόστερ και η "ερυθρόλευκη" αρμάδα έπαιξε total μπάσκετ στο Final-4 του Λονδίνου και κατέκτησε την τρίτη της Ευρωλίγκα. Το 69-52 του ημιτελικού με την ΤΣΣΚΑ ήταν απλά τα... προεόρτια για ό,τι θα ακολουθούσε στον τελικό.

Εκεί, η Ρεάλ Μαδρίτης προηγήθηκε με 27-10 στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική. Ο Ολυμπιακός πέτυχε 90 πόντους σε τρεις περιόδους και διέλυσε τους Ισπανούς με 100-88, φτάνοντας στο βαρύτιμο τρόπαιο.

ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

Ολυμπιακός - Μπάγερ Βούπερταλ 3-2 σετ

Την σεζόν 1995-96, το Final-4 του Κυπέλλου Κυπελλούχων διεξήχθη στο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός στον τελικό, ανήμερα των γενεθλίων του (10/3/96), αντιμετώπισε την γερμανική, Μπάγερ Βούπερταλ. Με τους Κουβανούς του σε μεγάλη βραδιά (Ερνάντες και Σάντσες), τον Ντράγκοβιτς, τον Γκιούρδα, τον Τσακιρόπουλο, τον Μουστακίδη και τους υπόλοιπους να τα δίνουν όλα και τον κόσμο να... σπρώχνει τους παίκτες, γεμίζοντας κάθε γωνιά του Σταδίου, οι Πειραιώτες επιβλήθηκαν με 3-2 σετ και κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ήταν το παρθενικό για τον Ολυμπιακό σε οποιοδήποτε τμήμα, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι το τελευταίο του.

Ολυμπιακός - Ορτέκ Νεσελάντε 3-0 σετ

Την περίοδο 2004–05, προσελήφθη ο Αργεντίνος προπονητής, Κλαούντιο Κουέγιο και η ομάδα τον πολύπειρο διαγώνιο και αρχηγό της εθνικής Αργεντινής, Μάρκος Μιλίνκοβιτς.

Ο Ολυμπιακός, επικράτησε στο κατάμεστο ΣΕΦ της ολλανδικής, Όρτεκ Νεσελάντε, του Πίτερ Μπλανζέ, με 3–0 σετ (25–23, 25–18, 25–23) στον τελικό του Final-4 του Κυπέλλου Κυπελλούχων (Top Teams Cup) και κατέκτησε τον δεύτερο ευρωπαϊκό του τίτλο μέσα σε αποθέωση από χιλιάδες φίλους του που βρέθηκαν στο ΣΕΦ.

ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ολυμπιακός - Χόνβεντ 9-7

Τα ηνία της ομάδας για τη σεζόν 2001–02 ανέλαβε ο Ούγγρος, Ζόλταν Κάσας. Το ρόστερ ενισχύθηκε με τους Θοδωρή Καλακώνα, Νίκο Δεληγιάννη και με τον Σέρβο, Πέταρ Τρμπόγεβιτς. Ο Ολυμπιακός έγινε η μοναδική ελληνική ομάδα που κέρδισε το Πρωτάθλημα Ευρώπης και το Σούπερ Καπ Ευρώπης στη Βουδαπέστη, νικώντας δύο κορυφαίες ουγγρικές ομάδες μέσα στην έδρα τους: την Χόνβεντ με σκορ 9–7 στον τελικό του Champions League και την Βάσας με 6–5 στον τελικό του Super Cup.

Ήταν 25 Μαΐου 2002, όταν οι "ερυθρόλευκοι" στέφθηκαν Πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ στον ημιτελικό επιβλήθηκαν με 8-5 της Γιουγκ Ντουμπρόβνικ.

Ολυμπιακός - Φιρέντσε 10-9

Ένας ανεπανάληπτος θρίαμβος το 2014 για την ομάδα του Χάρη Παυλίδη. Οι "ερυθρόλευκες γοργόνες", αφού πρώτα υπέταξαν στον ημιτελικό του Final-4 του LEN Trophy με 8-5 τη ρωσική, Κίνεφ Κίρισι, έδειξαν τεράστια αγωνιστικά και ψυχικά αποθέματα στον τελικό, επικρατώντας με 10-9 της ιταλικής, Φιρέντσε. Η Μπρόνγουεν Νοξ σκόραρε το νικητήριο γκολ 24'' πριν τη λήξη του αγώνα. Η Αυστραλέζα, έκλεψε τη μπάλα και αφού διέσχισε μόνη της όλη την πισίνα, πέτυχε ένα μνημειώδες γκολ με λόμπα πάνω από την τερματοφύλακα της ιταλικής ομάδας.

Η αρχηγός, Φιλιώ Μανωλιουδάκη, ήταν η πρώτη σκόρερ της ομάδας με τέσσερα γκολ, ενώ από δυο πέτυχαν η Μπάρμπαρα Μπούικα, η Μπρόνγουεν Νοξ και η Μαργαρίτα Πλευρίτου. Η Άλκηστη Αβραμίδου αγωνίστηκε σε όλο τον τελικό με σπασμένα δάχτυλα, τραυματισμό που αποκόμισε στις πρώτες φάσεις του αγώνα.

Ολυμπιακός - Σαμπαντέλ 10-9

Ένα χρόνο μετά τον θρίαμβο στο LEN Trophy, η ομαδάρα του Χάρη Παυλίδη κατάφερε να φέρει στο Λιμάνιο και το τρόπαιο της Euroleague! Στον τελικό οι "ερυθρόλευκες" βρήκαν απέναντι τους την υπερδύναμη Σαμπαντέλ, την οποία κατάφεραν να λυγίσουν σε ένα "φλεγόμενο" Παπαστράτειο.

Με τέσσερα αναπάντητα γκολ μετά το 4-1 της Σαμπαντέλ, η ομάδα του Πειραιά πέρασε μπροστά με 5-4 και ο κόσμος παραληρούσε στις εξέδρες. Οι "ερυθρόλευκες" προηγήθηκαν και 8-6 στο τρίτο οκτάλεπτο, οι Ισπανίδες απάντησαν με ένα 3-0 και ξαναπήραν προβάδισμα, όμως ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που είπε την τελευταία λέξη με τη μεγάλη αρχηγό, Φιλιώ Μανωλιουδάκη. Με δυο δικά της γκολ έγινε το 10-9, σκορ που έμεινε ως το τέλος και η κορυφή της Ευρώπης ανήκε στον Θρύλο!

ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΑΛΗ ΑΝΔΡΩΝ

Ολυμπιακός - Βιντίγια 4-2

Την πρώτη θέση στο Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Cela Cup που διεξήχθη στην πόλη Σρέντζανιν της Σερβίας το 2006 κατέκτησε η ομάδα ελληνορωμαϊκής πάλης του Ολυμπιακού. Οι "ερυθρόλευκοι", στον τελικό του Cela Cup, επικράτησαν 4-2 της κροατικής, Βιντίγια, κατακτώντας τον τίτλο. Με προπονητή τον Σάββα Κούζηλο, τις νίκες της ομάδας πέτυχαν οι Ντράγκοσλαβ Μπράνκοφ (2-1 τον Ντάλιμπαρ Γέρετς στα 55 κιλά), Χρήστος Γκίκας (2-0 τον Πέταρ Ζόρετς στα 66 κιλά), Ξενοφών Κουτσιούμπας (2-1 τον Μίτια Σέντμσκ στα 120 κιλά) και Γιώργος Κουτσιούμπας (2-1 τον Ντένι Λίπιτς στα 96 κιλά).

ΤΑ SUPER CUP KAI TO ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

Ολυμπιακός - Βάσας 6-5 (πόλο)

Μετά τον θρίαμβο επί της Χόνβεντ, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την ουγγρική, Βάσας, στον τελικό του Super Cup Ευρώπης και πάλι στην Βουδαπέστη. Οι Μαγυάροι είχαν αστέρια στις τάξεις τους όπως τους Νόρμπερτ Μάνταρας, Τάμας Βάργκα, Ντάνιελ Βάργκα και Άνταμ Στάινμετζ, αλλά οι Πειραιώτες κατάφεραν να επικρατήσουν με 6-5 και να στεφθούν Υπερ-πρωταθλητές Ευρώπης, αποδεικνύοντας πως είχαν την καλύτερη ομάδα εκείνη την χρονιά.

Ολυμπιακός - Πάντοβα 10-6

Μετά την κατάκτηση του LEN Trophy και της Euroleague, τα κορίτσια του Χάρη Παυλίδη έκαναν... πάρτι απέναντι στην Πάντοβα στο κατάμεστο Παπαστράτειο και στις 20 Νοεμβρίου του 2015 πρόσθεσαν έναν ακόμη τίτλο σε διεθνές επίπεδο στο παλμαρέ του συλλόγου.

Με το τελικό 10-6 το γυναικείο τμήμα πόλο του Ολυμπιακού κατέκτησε το Super Cup Ευρώπης. Αβραμίδου (5), Μπιανκόνι (3), Μανωλιουδάκη και Πλευρίτου πέτυχαν τα τέρματα του "ερυθρόλευκου" θριάμβου.

Ολυμπιακός - Πινέιρος Σκάι 81-70, 86-69 (μπάσκετ)

Ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα της σεζόν 2013-14, αντιμετώπισε σε διπλά ματς την βραζιλιάνικη, Πινέιρος Σκάι, για το Διηπειρωτικό Κύπελλο και κατάφερε να τη νικήσει και τις δυο με περίσσια ευκολία.

Στο πρώτο παιχνίδι, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επικράτησε με 81-70, ενώ ακόμα πιο εύκολα επιβλήθηκε στο δεύτερο με 86-69, κατακτώντας το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία.

* ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Ολυμπιακός - Λέφσκι Σόφιας 1-0, 0-1, 1-0 (ποδόσφαιρο)

*Στους τίτλους του Ολυμπιακού εκτός συνόρων συναντά κανείς έναν ακόμη.

Το Βαλκανικό Κύπελλο Συλλόγων 1961-63 ήταν το 2ο Βαλκανικό Κύπελλο συλλόγων ποδοσφαίρου και μετείχαν οκτώ σύλλογοι των βαλκανικών κρατών. Διεξήχθη σε δύο ομίλους, με βαθμολογία και οι νικητές αγωνίστηκαν στον τελικό. Το Κύπελλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Η διοργάνωση ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1961 και τελείωσε το Σεπτέμβριο του 1963, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η επόμενη. Η Γαλατάσαραϊ αποσύρθηκε από τη διοργάνωση, έχοντας παίξει μόνο δυο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, στα οποία ηττήθηκε με 1-0 στο Στάδιο Καραϊσκάκη και έφερε 1-1 εντός έδρας.

Τα αποτελέσματα των δυο αγώνων δεν υπολογίστηκαν στην τελική βαθμολογία. Χρειάστηκαν τρεις αγώνες για να αναδειχθεί Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός, αφού νίκησε στον πρώτο τελικό με 1-0 τη βουλγάρικη, Λέφσκι Σόφιας (Γιώργος Σιδέρης, 37'), έχασε με το ίδιο σκορ στη ρεβάνς (Ιορντάνοφ 20') και στον τρίτο τελικό ξεκαθάρισαν όλα και με 1-0 χάρη σε γκολ του Δημήτρη Στεφανάκου (87') η Κούπα "βάφτηκε" ερυθρόλευκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ