ΣΤΗΛΕΣ

Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει 110 χρόνια ζωής

EUROPA LEAGUE - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΟ
(EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)
EUROPA LEAGUE - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΟ (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1908 και σήμερα κλείνει 110 χρόνια ζωής και ένδοξης ιστορίας έχοντας μπροστά του ένα αβέβαιο μέλλον για τα περισσότερα τμήματα του.

3 Φεβρουαρίου 1908 μια ημερομηνία χαραγμένη στο μυαλό κάθε φίλο του Παναθηναϊκού καθώς σηματοδοτεί τη γέννηση του συλλόγου από τον Γιώργο Καλαφάτη, τον αδερφό του Αλέξανδρο και τον Δημήτρη Δουκάκη. Εκείνη την Κυριακή αρκετοί φίλοι του 18χρονου Γιώργου Καλαφάτη είχαν μαζευτεί στο Πολύγονο για να ακούσουν όσα είχε να τους πει για το όραμα του και αμέσως όλοι συμφώνησαν και αναφώνησαν "Πάμε".

3 Φεβρουαρίου 2018 ο Παναθηναϊκός κλείνει 110 χρόνια ζωής με τον σύλλογο, πλην του τμήματος Μπάσκετ που παραμένει στη κορυφή, να βιώνει δραματικές καταστάσεις λόγω έλλειψης χρημάτων και χρηματοδοτών ενώ το χειρότερο είναι πως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια λύση που θα βγάλει την ομάδα από το αδιέξοδο.

Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει τα 110 γενέθλια του εν μέσω κρίσης και διοικητικής αβεβαιότητας τόσο στο ποδοσφαιρικό τμήμα όπου για πολλά χρόνια η ομάδα ποδοσφαίρου αποτέλεσε το φάρο του συλλόγου όσο και σε επίπεδο Ερασιτέχνη με αρκετά τμήματα να παλεύουν για τη σωτηρία τους ή να αγωνίζονται σε μικρότερες κατηγορίες.

Η δυσμενής συγκυρία δεν μειώνει τη σημασία της ημέρας. Πόσο μάλλον όταν ο Παναθηναϊκός γίνεται 110 ετών και είναι ένας εκ των πιο ιστορικών συλλόγων στη χώρα με εκατομμύρια φιλάθλους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε εδώ και χρόνια το "τριφύλλι" με τις επιτυχίες του σε όλα τα τμήματα έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του ελληνικού αθλητισμού.

Ο εμπνευστής και ιδρυτής του Παναθηναϊκού ήταν ο Γιώργος Καλαφάτης, ο οποίος αποσκίρτησε από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, όταν οι υπεύθυνοι του αρνήθηκαν τη δημιουργία ομάδας ποδοσφαίρου. Συμμέτοχοι στο εγχείρημα του ήταν ο αδερφός του Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος,, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.

Βέβαια όταν εκείνη την Κυριακή του 1908 ο Καλαφάτης και τα υπόλοιπα μέλη αρχικά του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών όπως ήταν η πρώτη ονομασία του συλλόγου δεν μπορούσαν να φανταστούν την απήχηση που θα είχε το δημιούργημα τους, μετά από 110 χρόνια ζωής...

Η πρώτη καταγραφή

Ο Παναθηναϊκός κατεγράφη επίσημα για πρώτη φορά στο επίσημο δελτίο του Σ. Ε. Α. Γ. Σ. (Σύνδεσμος Ελληνικών, Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων), το 1910 στον οποίο υπάγονταν όλα τα αθλητικά σωματεία, παρουσίασε τους συλλόγους και τη δράση τους. Τότε, η καταγραφή αφορούσε την παρθενική ονομασία "Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών".

Αναλυτικά η αναφορά στον:

"Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Ούτος ιδρύθη την 3 Φεβρουαρίου 1908 ύπ’ αθλητών της Ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη έπίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν έργαζόμενος πάντοτε ύπέρ τής ώς οίόν τε εύρυτέρας διαδόσεως τής παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού.

Ούτως έκτός των αγώνων ούς διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είνε το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ίδία δαπάνη όμάδα είς τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλητικούς Αγώνας εν Τρικκάλοις λαβόν και το υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον.

Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών έλαβε μέρος είς όλους τους ύπό τε του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων και υπό της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προκηρυχθέντας εκάστοτε Ποδοσφαιρικούς Αγώνας λαβών πλείστα έπαθλα, διά λόγους δε εσωτερικής τάξεως και τη αδεία του Συνδέσμου αποσχών των περυσινών αγώνων Ποδοσφαιρίσεως (1909)...".

Πράσινες στιγμές στην ιστορία

  • Το1919η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομίλων της Αθήνας και του Πειραιά οργάνωσε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός ανακηρύχθηκε πρωταθλητής.
  • Το οριστικό όνομα,Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλοςαποφασίστηκε το1922και επισημοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση της15ης Μαρτίου 1924.
  • Στις26 Απριλίου 1925ο Παναθηναϊκός έδωσε το πρώτο διεθνές παιχνίδι εναντίον της Γιουγκοσλαβικής ομάδας "Vittoria Zagreb", στο οποίο το τελικό σκορ ήταν 1-1.
  • Το1926κέρδισε την Αυστριακή Kaufenberg με 1-0. Τον ίδιο χρόνο έδωσε και τον πρώτο του αγώνα στη Θεσσαλονίκη εναντίον της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (που αργότερα έγινε ΠΑΟΚ), τον οποίο κέρδισε με 2-0.
  • Μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του Παναθηναϊκού ήταν οΑπόστολος Νικολαϊδης, ένας αθλητής φαινόμενο στο ποδόσφαιρο, στο στίβο, στο μπάσκετ και στο βόλεϊ. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920 σαν ποδοσφαιριστής και σαν αθλητής του στίβου.

  • Ήταν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ για 20 χρόνια. Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού και το 1974 έγινε ο πρόεδρος της ομάδας. Θεωρείται σύμβολο του Παναθηναϊκού και για αυτό το λόγο το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει το όνομα του.
  • Το1928προσελήφθη ξένος προπονητής, ο ΟύγγροςΜίκλος Φόρνερ. Για πρώτη φορά η ομάδα οργανώνεται βάση προγράμματος και κερδίζει εύκολα το Πρωτάθλημα Αθήνας, με 8 νίκες σε 8 αγώνες, στους οποίους σκοράρει 41 γκολ και δέχεται μόνο 3.
  • Το1930, με μεγάλο αστέρι τον θρυλικόΆγγελο Μεσσάρη, η περίφημη «χρυσή ομάδα» συντρίβει με8-2τον Ολυμπιακό και στέφεται αήττητη πρωταθλήτρια Ελλάδας
  • Το1950, εντάσσονται στο δυναμικό της ομάδας δύο μεγάλα αστέρια που θα γράψουν ιστορία με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. ΟΚώστας Λινοξυλάκηςκαι οΒαγγέλης Πανάκης
  • Το καλοκαίρι του1959, οΜίμης Δομάζοςμετεγγράφηκε από την Άμυνα Αμπελοκήπων και στην συνέχεια θα αναδειχθεί σε φυσικό αρχηγό της ομάδας.
  • Το φθινόπωρο του1960, ο Παναθηναϊκός παίρνει μέρος για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.
  • Το Μάιο του1963, οΣτέφαν Μπόμπεκγίνεται ο νέος προπονητής της ομάδας και ο Παναθηναϊκός κερδίζει το Πρωτάθλημα του1964με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες, τερματίζονταςαήττητος, επίτευγμα μοναδικό και ακατάρριπτο ως σήμερα.
  • Tο1969, με προπονητή τονΛάκη Πετρόπουλο, ο Παναθηναϊκός κερδίζει το πρώτο του νταμπλ.
  • Στις2 Ιουνίου του 1970, οΦέρεντς Πούσκαςυπογράφει στον Παναθηναϊκό ως ο νέος προπονητής της ομάδας.
  • Στις2 Ιουνίου του 1971, ο Παναθηναϊκός φτάνει στον τελικό τουΚυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊεναντίον τουΆγιαξ. Οι Ολλανδοί κερδίζουν με 2-0 αλλά η επιτυχία του Παναθηναϊκού είναι μοναδική και σαφώς η κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.
  • ΤονΔεκέμβριο του 1971ο Παναθηναϊκός εκπροσώπησε την Ευρώπη στο Διηπειρωτικό Κύπελλο ενάντια στην πρωταθλήτρια της Νότιας Αμερικής,Νασιονάλτου Μοντεβίδεο. Στον πρώτο αγώνα στην Αθήνα το σκορ ήταν 1-1, αλλά στο δεύτερο αγώνα οι Ουρουγουανοί κέρδισαν με 2-1 και κατέκτησαν το τρόπαιο. Και τα δύο τέρματα του Παναθηναϊκού πέτυχε ο Τότης Φυλακούρης.
  • Το1972ο Αντώνης Αντωνιάδης αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 39 γκολ, ένα ακατάρριπτο ρεκόρ.
  • Το1977, ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ, με προπονητή τον ΠολωνόΚάζιμιρ Γκόρσκι. Οι πράσινοι επικρατούν με σκορ 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου επί του ΠΑΟΚ.
  • Στις 17 Ιουλίου του1979όλες οι ομάδες ποδοσφαίρου μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη γίνεται ο κύριος μέτοχος του Παναθηναϊκού, με πρόεδρο τον «καπετάνιο»Γιώργο Βαρδινογιάννη.
  • Στις 16 Δεκεμβρίου του1981γίνονται τα εγκαίνια του Αθλητικού κέντρου στηνΠαιανία. Από εκείνη τη μέρα και μετά, το Αθλητικό Κέντρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο μοντέρνα και πλήρη αθλητικά κέντρα στην Ευρώπη. Ομάδες όπως ο Άγιαξ, η Λίβερπουλ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Εθνική ομάδα της Φινλανδίας, η εθνική ομάδα Νέων της Αγγλίας και πολλές άλλες έχουν επισκεφτεί το κέντρο είτε για την προετοιμασία τους είτε για προπόνηση. Συγχρόνως θα αρχίσει να λειτουργεί η Ακαδημία ποδοσφαίρου από την οποία έχουν αναδειχθεί πολλοί παίκτες με καριέρα στην πρώτη ομάδα και τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα.
  • Την περίοδο1984-85, o Παναθηναϊκός με προπονητή τονΓιάτσεκ Γκμοχκαι μεγάλα αστέρια τους Δημήτρη ΣαραβάκοκαιΒέλιμιρ Ζάετς, πραγματοποιεί μία εντυπωσιακή Ευρωπαϊκή πορεία. Αποκλείει κατά σειρά τις Φέγενορντ, Λίντφιλντ και Γκέτεμποργκ για να φτάσει στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Εκεί αποκλείεται από την πανίσχυρη Λίβερπουλ, εξαιτίας εν μέρει και της σφαγιαστικής διαιτησίας του Κάιζερ στο πρώτο παιχνίδι του Άνφιλντ.
  • Τον Μάιο του1986, ο Παναθηναϊκός επικρατεί με σκορ4-0του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.
  • Το1992, ο Παναθηναϊκός συμμετέχει στην πρώτη πειραματική διοργάνωση τουChampions League.
  • To1996, o Παναθηναϊκός έφτασε στονημιτελικότουChampions League, όπου αντιμετώπισε τονΆγιαξ, πετυχαίνοντας ιστορική νίκη στο τελευταίο ματς του Ολυμπιακού Σταδίου του Άμστερνταμ με γκολ του Κριστόφ Βαζέχα και σκορ 0-1.
  • Τον Ιανουάριο του1998, οΚριστόφ Βαζέχασημειώνει το181ογκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Συλλόγου
  • Τον Μάιο του2000, μετά από 21 χρόνια προεδρίας, οΓιώργος Βαρδινογιάννηςαποχωρεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα και 4 νταμπλ, 3 super cup και έφτασε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1985) και του Champions League (1996). Nέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού αναλαμβάνει οΆγγελος Φιλιππίδης.
  • Στις 29 Απριλίου του2001, σε αγώνα με τον Ιωνικό οΚριστόφ Βαζέχασημειώνειτο233ογκολ της καριέρας του και μέχρι το τέλος της καριέρας του στην χώρα μας (2004) θα φτάσει τα 244 γκολ και θα γίνει ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.
  • Τον Ιούνιο του2003οΆγγελος Φιλιππίδηςπαραιτείται . Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Παναθηναϊκός έφτασε στα προημιτελικά του Champions League και του Κυπέλλου UEFA.
  • Το Μάιο του2004ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο) για έβδομη φορά. Η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας κέρδισε το πρωτάθλημα και το κύπελλο μετά από νίκη3-1επί του Ολυμπιακού.
  • 3 Φεβρουαρίου 2008. Χιλιάδες φίλαθλοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τα100 χρόνιαζωής τουΠαναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Ο διαχρονικός φωτοδότης του ελληνικού αθλητισμού, ο πρωτοπόρος όλων των αθλημάτων, γιορτάζει τα εκατοντάδες Πρωταθλήματα, Κύπελλα και τις ευρωπαϊκές του διακρίσεις που χάραξαν την πολύχρονη ιστορία του τριφυλλιού και έκαναν υπερήφανους τους φίλους της ομάδας στα πέρατα της γης.
  • Το καλοκαίρι του2008, ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός,Γιάννης Βαρδινογιάννης, ανακοίνωσε το σχέδιο της πολυμετοχικότητας, εφαρμόζοντας στην πράξη ένα πρωτόγνωρο μοντέλο διοίκησης για το ελληνικό ποδόσφαιρο και δίνοντας την ευκαιρία σε διακεκριμένους Παναθηναϊκούς επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στα κοινά της ομάδας. Πρόεδρος του νέου εγχειρήματος ανέλαβε ο εφοπλιστής και επιχειρηματίαςΝικόλας Δ. Πατέρας,γιος του παλιού παράγοντα της ομάδας την εποχή του Γουέμπλεϊ, Διαμαντή Πατέρα.
  • Το2010ο Παναθηναϊκός κατακτά το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος, έχοντας στη σύνθεσή του τον αρχηγό της Εθνικής ΒραζιλίαςΖιλμπέρτο Σίλβακαι τον διεθνή Γάλλο άσοΤζιμπρίλ Σισέ. Η συσπείρωση των φιλάθλων γύρω από την ομάδα οδηγεί σε συνεχόμενα sold out και σε πανελλήνιο ρεκόρ εισιτηρίων διαρκείας.
  • Το Μάιο του2012ιδρύεται το Σωματείο « Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012». Στόχος του είναι να στηριχθεί ο Σύλλογος στη μεταβατική περίοδο από το μοντέλο διοίκησης της «πολυμετοχικότητας» στο μοντέλο διοίκησης της λαϊκής βάσης, με άμεση χρηματοδότηση από τους φιλάθλους. Τα επόμενα δύο χρόνια η Π. Σ. απαριθμεί περισσότερα από 9.000 Μέλη και γίνεται ο κύριος μέτοχος της ΠΑΕ με ποσοστό 79,65% . Πρόεδρος του Σωματείου και Πρόεδρος του Παναθηναϊκού είναι οΙωάννης Αλαφούζος.
  • Τον Ιούνιο του2013ο Παναθηναϊκός αποκτά τις δικές του νέες προπονητικές εγκαταστάσεις στον Κορωπί, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες και σε απόλυτη συμφωνία με τους κανόνες του Financial Fair Play της UEFA.
  • Τον Απρίλιο του2014ο Παναθηναϊκός επικρατεί στον τελικό τουΚυπέλλου Ελλάδαςστο ΟΑΚΑ με 1-4 επί του ΠΑΟΚ. Σκόρερ για την ομάδα τουΓιάννη Αναστασίου, οΝίκος Καρέληςκαι ο Μάρκους Μπεργκμε χατ-τρικ.
  • Από τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοινώνει ότι σταματάει τη χρηματοδότηση της ομάδας και τα οικονομικά προβλήματα για τον Παναθηναϊκό με τις προσφυγές και την απειλή αφαίρεσης βαθμών να έχουν γίνει καθημερινότητα για τους πράσινους.

Δείτε ένα βίντεο αφιερωμένο στην ιστορία του Παναθηναϊκού:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ