ΣΤΗΛΕΣ

Ο Γιαννούλης Φακίνος στο Sport24.gr

Ο Γιαννούλης Φακίνος στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

Ο Γιαννούλης Φακίνος εξηγεί στο Sport24.gr πως βρέθηκε στην Έμπσφλιτ, την πρώτη ομάδα στον κόσμο που ανήκει σε ιστοσελίδα με μετόχους από κάθε γωνιά του πλανήτη, συνδυάζοντας το ποδόσφαιρο με τις σπουδές του!

Η συμμετοχή ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή στον πρώτο σύλλογο στον κόσμο που ανήκει αποκλειστικά στον λαό του, έχοντας εισάγει νέα ήθη σε ότι αφορά τα διοικητικά συνιστά είδηση.

Ο Γιαννούλης Φακίνος, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό έχοντας για συμπαίκτη τον Ριβάλντο πραγματοποιεί ένα νέο ξεκίνημα στην καριέρα του έχοντας ενταχθεί στην Έμπσφλιτ Γιουνάιτεντ που μετέχει στο Νότιο Όμιλο της αγγλικής Κόνφερενς.

Μάλιστα πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία το ντεμπούτο στην αναμέτρηση με την Μπίσοπ Στάρτφορντ.

Ο 21χρονος μέσος, συνδυάζει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις ακολουθώντας παράλληλα τις σπουδές του στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ όπου βρίσκεται στο έτος του πτυχίου.


" Έκανα προπονήσεις με την ομάδα από τα μέσα Φεβρουαρίου, αγωνίστηκα σε ένα ματς με τις ρεζέρβες και διαπίστωσα πως υπάρχει πολύ καλό κλίμα. Όλοι εκτίμησαν την προσπάθεια μου πολύ γρήγορα και ήταν φιλικοί μαζί μου.

Στην Αγγλία όπως είναι γνωστό οι σύλλογοι παρακολουθούν ποδοσφαιριστές ακόμη και για δύο χρόνια πριν τους εντάξουν στο δυναμικό τους. Χρειάζεται χρόνος για να σε δουν και εν συνεχεία αποφασίσουν εάν σε χρειάζονται" .

Ο Γιαννούλης Φακίνος αναφέρεται με κολακευτικά λόγια και για το ιδιότυπο καθεστώς που ισχύει στην Εμπσφλιτ Γιουνάιτεντ.

Ο Γιαννούλης Φακίνος στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

"Το γνώριζα. Την ομάδα χαρακτηρίζει εδώ και 3-4 χρόνια αυτή η πρωτοτυπία που την καθιστά διαφορετική από τις υπόλοιπες. Η ατμόσφαιρα είναι φοβερή. Με υποδέχθηκαν πολύ καλά, τόσο οι συμπαίκτες μου, όσο και ο κόσμος. Ήταν ένα θερμό καλωσόρισμα".

Πιστεύω το συγκεκριμένο μοντέλο αποδίδει υπό συνθήκες πάντα. Πρόκειται για μεγάλη βάση οπαδών σε όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, ενώ κατά μέσο όρο παρακολουθούν τα παιχνίδια μας 2.000 οπαδοί που τη θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

Σκέψου, αντιστοίχως πως ο Πανιώνιος έκοβε περίπου 2.500 εισιτήρια ανά αγώνα. Γενικά πρόκειται για πρωτότυπη και έξυπνη ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη καλύτερα με την οικονομική κρίση που υπάρχει.

Πάντως δεν θα μπορούσε να βρει ανταπόκριση η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε πόλη που δεν θα είχε πολύ κόσμο. Αντίθετα εδώ ζουν 150.000 κάτοικοι που στηρίζουν τον σύλλογο.

Ο ταλαντούχος άσος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην θητεία του στον Ολυμπιακό, ξεχωρίζοντας τις ποδοσφαιρικές στιγμές που έζησε στο πλευρό του Ριβάλντο.

Ο Ριβάλντο ήταν κάτι σαν πανεπιστήμιο του ποδοσφαίρου για μένα χωρίς να θέλω να αδικήσω τους υπόλοιπους παίκτες. Αυτό άλλωστε ήταν και ο Ολυμπιακός, ένας σύλλογος που έμαθα πολλά. Δεν αγχώθηκα από το γεγονός πως έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω μου από μικρή ηλικία.

Λόγω του χαρακτήρα μου είμαι πάντα ψύχραιμος. Έχει να κάνει με το πως σκέφτεται ο καθένας. Δεν με επηρέασε σε κάτι".

Ο Γιαννούλης Φακίνος στο Sport24.gr

Μετά τον Ολυμπιακό ο Φακίνος μεταπήδησε στον Πανιώνιο για να ακολουθήσουν Ηλιούπολη και Απόλλων Σμύρνης προτού πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς...

"Στον Πανιώνιο τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά και ενδεχομένως να έπαιρνα περισσότερες ευκαιρίες. Μεταπήδησα εκεί τον Γενάρη και αρχικά έπαιζα ως πρώτη αλλαγή.

Στη συνέχεια άλλαξε το σκηνικό. Ίσως περίμενα κάτι περισσότερο, αν και εκείνη την εποχή ο Πανιώνιος είχε 41 παίκτες στο ρόστερ του.

Στη συνέχεια συμμετείχα στην κατάκτηση της ανόδου στην Β Εθνική με την Ηλιούπολη παίζοντας όλα τα παιχνίδια από τη στιγμή που υπέγραψα.

Πέρυσι ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά για μένα διότι ήμουν και εγώ κομμάτι της επιτυχημένης προσπάθειας του ιστορικού Απόλλωνα να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω την συγκινητική υποστήριξη των φιλάθλων του Ιστορικού, οι οποίοι κατέχουν σημαντική θέση στην καρδιά μου".

Ο Φακίνος έχει προλάβει σε ηλικία 21 ετών να γνωρίσει σημαντικές διακρίσεις στη μέχρι στιγμής καριέρα του. Συγκεκριμένα κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο Ελλάδος, 1 Σούπερ Κάπ με τον Ολυμπιακό, 1 πρωτάθλημα Γ' Εθνικής με την Ηλιούπολη, 1 πρωτάθλημα Δ' Εθνικής και Κύπελλο Αθήνας με τον Απόλλωνα.

"Ήθελα πάντα να παίζω σε ομάδες με στόχους και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, να συνεισφέρω στην προσπάθεια που γίνεται. Ακόμη και εδώ στην Έμπσφλιτ ο σύλλογος στοχεύει στην άνοδο".

Το να συνδυάσεις το ποδόσφαιρο με τις σπουδές δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ο Έλληνας μέσος ωστόσο εξηγεί πως τα καταφέρνει.


"Η διαχείριση του χρόνου παίζει σημαντικό ρόλο. Πιο πολύ μετράει η θέληση και τα ενδιαφέροντα του καθενός. Θεωρώ την εκπαίδευση σημαντικό κομμάτι. Τώρα πλέον γίνεται πιο εύκολα, πιο ποιοτικά και με καλύτερη διάθεση αφού συνδυάζω τις σπουδές μου με το ποδόσφαιρο. Ήθελα πολύ αυτή την πρόκληση, σαν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή μου".

Όσο για τους στόχους του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού...


"Θα ήθελα να αγωνιστώ σε μεγαλύτερη κατηγορία. Ο άμεσος στόχος μου είναι να προβιβασθούμε με την Έμπσφλιτ. Δεν μπορείς να σκέφτεσαι κάτι διαφορετικό. Παρότι παίζουμε στην Κόνφερενς, πρόκειται για μία οργανωμένη ομάδα με πολύ υψηλό επαγγελματικό επίπεδο. Παράλληλα στοχεύω στο να πάρω το πτυχίο μου με τον υψηλότερο βαθμό".

Δείτε τον Γιαννούλη Φακίνο εν δράσει σε ένα video διάρκειας 10 λεπτών

To απίστευτο ποδοσφαιρικό πείραμα που στέφθηκε από επιτυχία

Η Έμπσφλιτ Γιουνάιτεντ παρότι μετέχε στην Κόνφερενς είναι πλήρως επαγγελματική ομάδα. Είναι ο πρώτος σύλλογος που ανήκει σε ιστοσελίδα. Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο έχουν στην κατοχή τους μία εταιρεία οποιασδήποτε μορφής και την ελέγχουν μέσω του Διαδικτύου.

Από το Φεβρουάριο του 2008 η ομάδα ανήκει σε μετόχους που αγόρασαν μετοχές μέσω της ιστοσελίδας myfootballclub.co.uk. Οι μέτοχοι έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν για θέματα της ομάδας, διοικητικά και αγωνιστικά, όπως για τις μεταγραφές ακόμα και για την ενδεκάδα που αγωνίζεται, σε ένα πρωτοποριακό ποδοσφαιρικό πείραμα. Κάθε μέτοχος έχει δικαίωμα να κατέχει μόνο μία μετοχή, έτσι ώστε όλοι να έχουν απολύτως ίση συμμετοχή στις αποφάσεις της ομάδας.

Ο Γιαννούλης Φακίνος στο Sport24.gr

Η γέννηση της ιδέας

Στις 13 Νοεμβρίου 2007 ανακοινώθηκε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έκανε πρόταση να αγοράσει το σύλλογο. Περίπου 27.000 μέλη της ιστοσελίδας πλήρωσαν 35 λίρες ο καθένας και συγκέντρωσαν κεφάλαιο 700.000 λιρών με σκοπό την εξίσου συμμετοχή στην αγορά και διοίκηση ενός ποδοσφαιρικού σωματείου.

Τα μέλη έχουν λόγο για τις μεταγραφές, την επιλογή παικτών και άλλα σημαντικά θέματα. Προσέλαβαν ως μάνατζερ τον Λάιαμ Ντέις και τον Ιανουάριο του 2008 ενέκριναν με ψηφοφορία τις επιλογές του σε ποσοστό 95,89%. Το πρωτοποριακό διαδικτυακό και ποδοσφαιρικό αυτό πείραμα αποδείχτηκε πετυχημένο, αφού ο σύλλογος κατέκτησε το πρώτο εθνικό τρόπαιο της ιστορίας του στο τέλος της σεζόν.

Στα επόμενα σχέδια του σωματείου είναι η ανέγερση νέου σταδίου και ως στόχος η άνοδος στην τέταρτη επαγγελματική κατηγορία (League 2) της Αγγλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ