ΣΤΗΛΕΣ

Ο Φιντέλ του Ντιέγκο

Ο Φιντέλ του Ντιέγκο

"Ήταν για μένα σαν δεύτερος πατέρας", ήταν τα πρώτα λόγια του Μαραντόνα στην είδηση του θανάτου του Κάστρο. Το Sport24.gr θυμάται την φιλία του Κουβανού ηγέτη με τον θεό του ποδοσφαίρου (pics & videos)

Η στενή σχέση ανάμεσα στον Φιντέλ Κάστρο και τον Ντιέγκο Μαραντόνα είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1987 και από τότε ανέπτυξαν μια φιλία που κράτησε μέχρι και τον θάνατο του Κουβανού ηγέτη το περασμένο Σάββατο. Ο "πελούσα" θαύμαζε ανέκαθεν τον Κάστρο και την κουβανέζικη επανάσταση και δεν είναι τυχαίο ότι έχει τατουάζ στον δεξί του ώμο τον Τσε Γκεβάρα και στην αριστερή του γάμπα τον ίδιο τον Κάστρο. Ας θυμηθούμε όμως πώς ξεκίνησε αυτή η σχέση ανάμεσα στους δυο άντρες, πώς αναπτύχθηκε και ποιοι ήταν κάποιοι χαρακτηριστικοί σταθμοί της μέσα σε αυτά τα τελευταία 30 χρόνια που ακολούθησαν την πρώτη τους γνωριμία.

Ο Μαραντόνα επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον Φιντέλ Κάστρο σε ένα ταξίδι του στην Κούβα το 1987. Εκεί ο "μπαρμπούδο", γνωστός φίλαθλος του μπέιζμπολ, γνώρισε από κοντά τον αρχηγό της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Αργεντινής. Ο Ντιέγο μετέδωσε με τον ενθουσιασμό του στον Κομαντάντε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και του χάρισε μια φανέλα της "αλμπισελέστε" με το "10", υπογεγραμμένη και αφιερωμένη από τον ίδιο. Από τότε οι δυο τους είχαν συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες, στις οποίες εκτός από τη μπάλα, συζητούσαν και για πολιτικά ζητήματα, που αφορούσαν τόσο την Κούβα, όσο και την υπόλοιπη Λατινική Αμερική.

Ο Φιντέλ του Ντιέγκο

Ο Ντιέγο δείχνει στον Κάστρο το τατουάζ με τον...Κομαντάντε

Στα μέσα της δεκαετίας του '90, ο Ντιέγο έκανε ένα ακόμα δώρο στον Κάστρο. Του χάρισε τη φανέλα με την οποία είχε κάνει το ντεμπούτο του στην Newell's Old Boys, η οποία εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Αθλητισμού στην Αβάνα. Η είδηση του θανάτου του Φιντέλ βρήκε τον Μαραντόνα στο Ζάγκρεμπ, όπου είχε πάει για να παρακολουθήσει από κοντά την προσπάθεια της Αργεντινής να κατακτήσει το Davis Cup απέναντι στην Κροατία. "Με πήραν από το Μπουένος Άιρες και μου το είπαν, ήταν ένα σοκ", δήλωσε στους δημοσιογράφους από την εξέδρα του Arena Zagreb. "Είναι μια απαίσια μέρα, έφυγε ο μεγαλύτερος χωρίς καμία αμφιβολία. Ο Φιντέλ Κάστρο μας άφησε".

Ο Φιντέλ του Ντιέγκο

Σε μια από τις πρώτες επισκέψεις του Μαραντόνα στην Κούβα, με τον Φιντέλ να του φοράει το πηλίκιό του

Ο Ντιέγο ανακοίνωσε ότι μετά τον τελικό του τένις θα ταξίδευε στην Αβάνα: "Θέλω να είμαι μαζί με τον Ραούλ (Κάστρο) και με τον λαό της Κούβας που μου πρόσφερε τόσα πολλά. Και να αποχαιρετήσω τον Φιντέλ, τον φίλο μου. Θέλω να του εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Για όλη μου τη ζωή. Εκείνος μου είχε μιλήσει πολλές φορές για τα ναρκωτικά, για την απεξάρτηση, για το ότι μπορούσα να τα καταφέρω", ολοκλήρωσε συγκινημένος ο Μαραντόνα. Ο Αργεντίνος ταξίδεψε τελευταία φορά στην Κούβα τον Απρίλιο του 2013, προερχόμενος από το Καράκας, όπου είχε πάει για να προσκυνήσει τον τάφο του Ούγο Τσάβες. "Ήρθες για να με αποχαιρετήσεις;", ήταν τα λόγια του Κομαντάντε. "Με εξέπληξε", θυμάται ο Μαραντόνα. "Ήταν σαν να μου είχε στείλει ένα σερβίς ο Ντελ Πότρο με όλη του τη δύναμη στο στήθος. Με πιάσανε τα κλάματα"...

Ο Φιντέλ του Ντιέγκο

Μαραντόνα και Κάστρο το 2000

Η φιλική σχέση του Φιντέλ και του Ντιέγο, έγινε σχέση πατέρα-γιου από το 2000 και μετά, όταν ο δεύτερος πήγε στην Κούβα για να μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Οι ΗΠΑ του είχαν αρνηθεί την έκδοση βίζας, όμως ο Κάστρο τον περίμενε ο ίδιος στο αεροδρόμιο της Αβάνας για να τον υποδεχτεί. Εκεί είχε πετάξει ο Μαραντόνα μαζί με την Κλαούντια - τότε σύζυγό του - τον Γκιγέρμο Κόπολα (μάνατζερ) και τον προσωπικό του γιατρό, Αλφρέδο Κάε. Εισήχθη στην κλινική "La Pedrera", αλλά συνέχισε τις επαφές του με τον Κάστρο, με τον οποίο έπαιζαν παρέα γκολφ ή συζητούσαν κάνοντας βόλτες, για ποδόσφαιρο και πολιτική. Το πρόγραμμα στο οποίο ήταν ενταγμένος ο Μαραντόνα, του επέτρεπε κάποιες μέρες να μπορεί να βγαίνει έξω.

Ο Φιντέλ του Ντιέγκο

Μαραντόνα και Κάστρο στο στούντιο του "La noche del 10" (2005)

Διηγείται μια εκπληκτική ιστορία από εκείνη την περίοδο ο Κόπολα. Ένα πρωί που ο Ντιέγο καθόταν στο μπαλκόνι του, είδε την αυτοκινητοπομπή του Κάστρο να περνάει στον δρόμο μπροστά του και άρχισε να φωνάζει "Presidente, presidente", χαιρετώντας τον. Το αυτοκίνητο σταμάτησε και ο Κομαντάντε ανέβηκε τα σκαλιά μπροστά στην είσοδο του διαμερίσματος του Μαραντόνα, χτυπώντας την πόρτα. Ο "πελούσα" άνοιξε φορώντας μόνο ένα σορτσάκι της Μπόκα Τζούνιορς και έχοντας κρεμασμένο στο λαιμό του το καπάκι μιας τουαλέτας!!! Ο Φιντέλ είχε χάσει τη μιλιά του και τον κοιτούσε με γουρλωμένα μάτια. "Κομαντάντε καλημέρα, αυτό είναι ένα δώρο για σας", είπε ατάραχος ο Ντιέγο και αποκαλύπτοντας το πάνω μέρος από το καπάκι, φάνηκε κολλημένη πάνω του μια φωτογραφία του Τζορτζ Μπους. "Έτσι ώστε κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε, να του το αφιερώνετε προσωπικά", κατέληξε ο "πελούσα" και τα γέλια του Φιντέλ ακούστηκαν μέχρι το Γουαντάναμο!!!

Ο Φιντέλ του Ντιέγκο

Ντιέγκο Μαραντόνα, Φιντέλ Κάστρο και Ούγο Τσάβες

Το 2004, μετά από μια κρίση υπέρτασης, ο Μαραντόνα εισήχθη σε μια κλινική του Μπουένος Άιρες και μόλις η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε, ζήτησε να επιστρέψει ξανά στην Κούβα για να συνεχίσει την νοσηλεία. Ο Ντιέγο έμεινε συνολικά 4 χρόνια στο νησί του Φιντέλ: "Με έπαιρνε στο τηλέφωνο στις 2 τη νύχτα για να τα πούμε και αυτή είναι η πιο γλυκιά ανάμνηση που μου έχει μείνει". Στις 26 Οκτωβρίου του 2005, ο Μαραντόνα ταξίδεψε για μια ακόμα φορά στην Αβάνα, αυτή τη φορά για να πάρει συνέντευξη από τον Κομαντάντε για την εβδομαδιαία εκπομπή του, "La noche del 10", στην τηλεόραση της Αργεντινής. Στο στούντιο, ο "πελούσα" υποδέχτηκε τον Φιντέλ φορώντας μια μπλούζα με τον Τσε Γκεβάρα.

Ο Φιντέλ του Ντιέγκο

Μαραντόνα και Κάστρο με ένα κάδρο με την φωτογραφία τους

Εννιά χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2014, ο Κάστρο έστειλε μια επιστολή σε μια άλλη τηλεοπτική αθλητική εκπομπή, το "De Zurda", την οποία παρουσίαζαν από κοινού ο Μαραντόνα και ο Βίκτορ Ούγο Μοράλες, από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Στο γράμμα, ανάμεσα σε άλλα, έγραφε ο Κουβανός ηγέτης: "Αξέχαστε φίλε, όλες τις μέρες έχω την ευχαρίστηση να βλέπω το πρόγραμμά σου για το εντυπωσιακό Μουντιάλ και μέσα από αυτό να παρακολουθώ το εκπληκτικό επίπεδο αυτού του παγκόσμιου αθλήματος". Δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να αποθεώσει την "αλμπισελέστε" και τον Μέσι: "Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δόξα και το μεγαλείο και των δυο, παρά τις χωρίς αποτέλεσμα προσπάθειες των κακοπροαίρετων". Στην ίδια επιστολή ο Κομαντάντε ανέφερε ότι εκτός από πολιτικός, είχε υπάρξει και αθλητής στην νεότητά του, συμπληρώνοντας: "Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει σωστή παιδεία για τους νέους χωρίς τον αθλητισμό".

Ο Φιντέλ του Ντιέγκο

Μαραντόνα και Κάστρο στην τελευταία τους συνάντηση (2013)

Και φυσικά, στο γράμμα του, ο Κάστρο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ίδιο τον Ντιέγο: "Θαυμάζω την συμπεριφορά σου για αναρίθμητους λόγους, είχα το προνόμιο να σε γνωρίσω όταν θριάμβευσαν οι πιο δίκαιες ιδέες των λαών μας σε κάθε επίπεδο και καμία εξουσία δεν μπόρεσε να τις σταματήσει". Μόλις ολοκλήρωσε την ανάγνωση της επιστολής, ο Μαραντόνα στράφηκε στον συμπαρουσιαστή του, Μοράλες και είπε "αυτό είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί σε αυτή την εκπομπή, αφού αυτός που μας έγραψε, είναι ο μεγαλύτερος όλων". Έναν χρόνο αργότερα, ο Φιντέλ έστειλε νέα επιστολή στον Ντιέγο, για να διαψεύσει τις φήμες που τον ήθελαν να έχει πεθάνει. Ο "πελούσα" φυσικά χάρηκε και ακολούθησε ανταλλαγή γραμμάτων, τα οποία έδωσε λίγους μήνες αργότερα στην δημοσιότητα ο ίδιος ο Κομαντάντε. Έγραφε σε μια από αυτές ο Μαραντόνα: "Είστε μέσα στην καρδιά μου. Κάθε μέρα όταν ανάβω ένα κερί για την μητέρα μου, σκέφτομαι κι εσάς. Θα βρεθούμε όταν επιστρέψω στην Κούβα".

Ο Φιντέλ του Ντιέγκο

Ο Κομαντάντε στο μαγικό αριστερό πόδι του Ντιέγκο

Είχε πει τότε στους δημοσιογράφους πως είχε ρωτήσει τον Φιντέλ γιατί τον "σκότωναν" κάθε μέρα. Και εκείνος του είχε απαντήσει "δεν πειράζει, κάποια μέρα θα πέσουν μέσα". Στην πρώτη επιστολή με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου του 2015, έγραφε ο Κάστρο: "Χάρη στις συζητήσεις που είχαμε οι δυο μας στα πιο λαμπρά χρόνια του αξέχαστου φίλου μας Ούγο Τσάβες, ήμουν σίγουρος ότι η συνάντηση στο Μαρ ντε Πλάτα δεν θα μπορούσε να ξεχαστεί. Ο Ούγο είχε υπενθυμίσει στις ΗΠΑ ότι υπάρχει και άλλη Αμερική". Και τέσσερις μέρες αργότερα, στις 15 Γενάρη, ο Ντιέγο είχε απαντήσει: "Φιντέλ, αν έχω μάθει κάτι σε όλα αυτά τα χρόνια της ειλικρινούς και υπέροχης φιλίας μας, είναι ότι η αφοσίωση είναι ανεκτίμητη". Τελικά οι δυο τους δεν συναντήθηκαν ξανά. Και λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Κάστρο, ο Μαραντόνα έλεγε αυτά τα λόγια στο πρακτορείο ειδήσεων DPA: "Πέθανε ο πιο μεγάλος. Ήταν ο πιο μεγάλος επειδή ήξερε τα πάντα, προέβλεπε τα γεγονότα και πρόσφερε στον λαό, αυτό που του άξιζε. Η παρακαταθήκη που αφήνει, είναι τεράστια. Μακάρι οι πολιτικοί σε όλον τον κόσμο να μάθαιναν το 5% από τα λόγια του Φιντέλ και από την κληρονομιά που άφησε πίσω του".

Πηγές: sport.es, marca.com, infobae.com, losandes.com.ar, eluniverso.com

Βίντεο: Φιντέλ Κάστρο και Μαραντόνα, η συνέντευξη του 2005 στο "La noche del 10"

Βίντεο: Οι πρώτες δηλώσεις του Μαραντόνα μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο (26/11/2016)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ