ΣΤΗΛΕΣ

Ντόρτμουντ - Μπάγερν: Μάχη δύο κόσμων και τελευταία ευκαιρία

Ντόρτμουντ - Μπάγερν: Μάχη δύο κόσμων και τελευταία ευκαιρία

Ντόρτμουντ εναντίον Μπάγερν. Τα super talents που θα κρίνουν τον αγώνα, ο Φλικ που θέλει να γίνει Χάινκες, η επιβράβευση του Φαβρ, οι μεγάλοι απόντες και το προαιώνιο ερώτημα. Η μάχη δύο κόσμων και η τελευταία ευκαιρία των Βεστφαλών. Το Sport24.gr παρουσιάζει το σπουδαίο Klassiker.

Το γερμανικό πρωτάθλημα ήταν το πρώτο απ' τα πέντε κορυφαία που επέστρεψε στη δράση ύστερα από σχεδόν δύο μήνες απουσίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι άδειες εξέδρες, οι μάσκες, τα αντισηπτικά και γενικότερα το υγειονομικό πρωτόκολλο δεν θυμίζουν σε τίποτα την ομορφιά του ποδοσφαίρου.

Παρ' όλα αυτά, είμαστε αναγκασμένοι να ζήσουμε μία νέα πραγματικότητα για άγνωστο χρονικό διάστημα και θα πρέπει σιγά-σιγά να συνηθίσουμε τη νέα τάξη πραγμάτων. Βέβαια, πάντα πρωταγωνιστής θα είναι το ποδόσφαιρο και κατ' επέκταση οι παίκτες και οι προπονητές. Και δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα πραγματικό ντέρμπι.

Έτσι, μετά από δύο αγωνιστικές... προσαρμογής στα νέα ήθη και έθιμα, το γερμανικό πρωτάθλημα επιστρέφει το απόγευμα της Τρίτης (26/05, 19:30, COSMOTE SPORT 1 HD) με ένα μεγάλο ντέρμπι. Η Ντόρτμουντ υποδέχεται στο "Signal Iduna Park" την Μπάγερν για την 29η αγωνιστική της Bundesliga και θέλει να παραμείνει ζωντανή στη μάχη του τίτλου.

Και για να μείνει ζωντανή στο κυνήγι του πρωταθλήματος θα πρέπει να πάρει τη νίκη, αφού οι Βαυαροί βρίσκονται στην πρώτη θέση με τέσσερις βαθμούς διαφορά (61 έναντι 57 της Ντόρτμουντ) από τους ανταγωνιστές τους. Τα τελευταία χρόνια, οι αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων έχουν πάντα βαθμολογικό ενδιαφέρον, αλλά στο τέλος της ημέρας, η Μπάγερν έχει πάντα τον πρώτο λόγο.

Η ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Από το 2009, όταν η Βόλφσμπουργκ έκανε την έκπληξη και κατέκτησε το πρωτάθλημα, η "σαλατιέρα" έχει καταλήξει σε δύο ομάδες. Την Μπάγερν και την Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί μετρούν την τελευταία δεκαετία δύο κατακτήσεις και μάλιστα σερί (2011, 2012), ενώ οι Βαυαροί έχουν πανηγυρίσει επτά σερί πρωταθλήματα από το 2013 κι ύστερα. Μέσα σε αυτό το διάστημα, η Ντόρτμουντ προσπάθησε αρκετές φορές να αμφισβητήσει την κυριαρχία της μεγάλης αντιπάλου της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι πρωταθλητές Γερμανίας πάντα έβρισκαν έναν τρόπο για να πάρουν αυτό που θέλουν, παρότι υπήρξαν αρκετές χρονιές με μεταπτώσεις στην απόδοσή τους, αλλαγές προπονητή και ιδιαίτερο κλίμα εντός των αποδυτηρίων. Ωστόσο, η νοοτροπία νικητή που έχει αποκτήσει η Μπάγερν με το πέρασμα των ετών, αλλά κι η αδυναμία των υπολοίπων ομάδων να την κοντράρουν στα ίσα, έχει ως συνέπεια το γερμανικό πρωτάθλημα να καταντάει... μονότονο.

Η ΜΠΑΓΕΡΝ ΤΗΝ "ΠΛΗΓΩΣΕ" ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ

Κι η αλήθεια είναι πως, πέρα από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η Μπάγερν έχει "πληγώσει" την Ντόρτμουντ την τελευταία δεκαετία και... εξωαγωνιστικά, αφού έχει πάρει τρεις πολύ σημαντικούς ποδοσφαιριστές των Βεστφαλών. Συγκεκριμένα, το 2013 ένα παιδί γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών της Ντόρτμουντ, ο Μάριο Γκέτσε αποφάσισε να μετακομίσει στη "μισητή" αντίπαλο, η οποία και κατέβαλε 37.000.000 ευρώ (όση ήταν η ρήτρα του) για την απόκτησή του.

Μπορεί ο Super Mario να αποδείχθηκε τελικά... Luigi, αφού δεν κατάφερε εξαιτίας και προβλημάτων τραυματισμού να κάνει αισθητή την παρουσία του, αλλά το πρώτο ισχυρό "χτύπημα" ήταν γεγονός. Και θα ακολουθούσαν άλλα δύο, ακόμη πιο σημαντικά. Ένα καλοκαίρι αργότερα και συγκεκριμένα το 2014, ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι πήρε την απόφαση να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Βεστφαλούς και να υπογράψει στην Μπάγερν, η οποία είχε τη δυνατότητα να του προσφέρει... γη και ύδωρ.

Μάλιστα, ο Πολωνός στράικερ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία τρομερή παράδοση απέναντι στην πρώην ομάδα του, αφού μετράει 18(!) γκολ σε 19 αναμετρήσεις σε Bundesliga, DFB-Pokal και Supercup Γερμανίας. Λένε πως "οι παλιές αγάπες πηγαίνουν στον Παράδεισο", αλλά ο 31χρονος επιθετικός δεν φαίνεται να το ενστερνίζεται κι ιδιαίτερα. Ωστόσο, η μεταγραφή που "πόνεσε" περισσότερο από κάθε άλλη τόσο τους φιλάθλους όσο και τη διοίκηση της Ντόρτμουντ, ήταν εκείνη του Ματς Χούμελς.

Ο 31χρονος -πλέον- διεθνής στόπερ ναι μεν αποτελεί προϊόν των ακαδημιών της Μπάγερν, αλλά μέσω της Ντόρτμουντ κατάφερε να καθιερωθεί και να μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 2016, ύστερα από οχτώ χρόνια στους "κιτρινόμαυρους", ο Χούμελς επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο των Γκέτσε και Λεβαντόβσκι, με την Μπάγερν να πληρώνει 35.000.000 ευρώ για χάρη του. Μετά, όμως, από μία τριετία με αρκετά προβλήματα στους Βαυαρούς, αποφάσισε να επιστρέψει εκεί που ένιωθε καλύτερα. Το αποψινό παιχνίδι, είναι μία μεγάλη πρόκληση και για τον Χούμελς, που θέλει να δώσει "απαντήσεις" στην Μπάγερν.

ΤΑ SUPER TALENTS ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Κι αν υπάρχει κάτι που είναι... άφθονο στο γερμανικό ποδόσφαιρο, πέρα από την μπύρα, αυτό είναι το ταλέντο. Είτε εγχώριο είτε εισαγόμενο. Οι γερμανικές ομάδες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν εξαιρετικές ακαδημίες που βγάζουν διαρκώς καινούργια ταλέντα, ενώ την ίδια στιγμή τα τμήματα σκάουτινγκ λειτουργούν εξαιρετικά, φέρνοντας στον αφρό σπουδαίες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών. Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, έχουν την ταμπέλα του wonderkid ή του super talent.

Μάλιστα, τόσο η Μπάγερν όσο κι η Ντόρτμουντ, είναι από τις ομάδες που διαθέτουν πλούσιο ταλέντο. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν παίκτες όπως ο φοβερός και τρομερός, Έρλινγκ Χάαλαντ, ο μαγικός Τζέιντον Σάντσο, το "μυαλό" Γιούλιαν Μπραντ και το "μηχανάκι" Ασράφ Χακίμι. Τέσσερις ποδοσφαιριστές κάτω των 25 ετών, που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην -μέχρι τώρα- πορεία της Ντόρτμουντ.

Dortmund's Jadon Sancho, left, duels for the ball with Bayern's Alphonso Davies during the German Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and Borussia Dortmund, in Munich, Germany, Saturday, Nov. 9, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader)
Dortmund's Jadon Sancho, left, duels for the ball with Bayern's Alphonso Davies during the German Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and Borussia Dortmund, in Munich, Germany, Saturday, Nov. 9, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Μονομαχία του Τζέιντον Σάντσο με τον Αλφόνσο Ντέιβις

Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για την Μπάγερν, αφού εκτός από ποδοσφαιριστές όπως ο Μάνουελ Νόιερ, ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι και ο Τιάγκο Αλκάνταρα, διαθέτει και super talents όπως ο ταχύτατος και ξεχωριστός Αλφόνσο Ντέιβις, οι "σαΐτες" Κινγκσλέ Κομάν και Σερτζ Γκνάμπρι που προσπαθούν να μπουν στα... παπούτσια των Άριεν Ρόμπερν και Φρανκ Ριμπερί, αλλά και οι "γερμανικές μηχανές" Γιόσουα Κίμιχ και Λέον Γκορέτσκα.

O ΦΛΙΚ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΪΝΚΕΣ

Σε προπονητικό επίπεδο, γι' άλλη μία φορά στη -μετά Πεπ Γκουαρδιόλα- εποχή, οι διοικούντες την Μπάγερν αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγή στην άκρη του πάγκου. Ο Νίκο Κόβατς "πλήρωσε" το κακό ξεκίνημα των Βαυαρών, αλλά και τις ψυχρές σχέσεις που είχε με αρκετούς από τους αστέρες της ομάδας. Το χρίσμα πήρε ο Χανς Ντίτερ Φλικ, o οποίος ήταν βοηθός του Κροάτη από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ κατά το παρελθόν λειτουργούσε περισσότερες ως αθλητικός/τεχνικός διευθυντής παρά ως προπονητής.

Bayern's interim coach Hansi Flick looks on during warm up before the German Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and Borussia Dortmund, in Munich, Germany, Saturday, Nov. 9, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern's interim coach Hansi Flick looks on during warm up before the German Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and Borussia Dortmund, in Munich, Germany, Saturday, Nov. 9, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Ο Χανς Ντίτερ Φλικ

Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα έδωσε τα διαπιστευτήριά του, με αποτέλεσμα η Μπάγερν εν μέσω πανδημίας να του προσφέρει νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Ο Φλικ κατάφερε με την σκληρή δουλειά του, τις 20 νίκες σε 23 παιχνίδια και τη σοβαρότητά του, να υπογράψει ένα πολυετές συμβόλαιο, έχοντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα να χτίσει την Μπάγερν των ονείρων του. Ουσιαστικά, ο 55χρονος τεχνικός θέλει να ακολουθήσει τα "χνάρια" του Γιουπ Χάινκες και να οδηγήσει τους Βαυαρούς στην κατάκτηση του Champions League, πέρα από το πρωτάθλημα.

H ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΑ ΦΑΒΡ

Από την άλλη πλευρά, στον πάγκο της Ντόρτμουντ βρίσκεται ένας από τους πιο αξιόλογους Ευρωπαίους προπονητές της τελευταίας δεκαετίας. O Λουσιάν Φαβρ ήταν ο άνθρωπος που επανέφερε σε ομαλή ρότα την Γκλάντμπαχ επί μία τετραετία (2011-2015), ακολούθως μετέτρεψε σε πρωταγωνίστρια στη Γαλλία τη Νις, βγάζοντάς την και στο Champions League, ενώ από το καλοκαίρι του 2018 βρίσκεται στον πάγκο της Ντόρτμουντ.

Dortmund's head coach Lucien Favre reacts prior the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Eintracht Frankfurt in Dortmund, Germany, Friday, Feb. 14, 2020. (AP Photo/Martin Meissner)
Dortmund's head coach Lucien Favre reacts prior the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Eintracht Frankfurt in Dortmund, Germany, Friday, Feb. 14, 2020. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ο Λουσιάν Φαβρ

Το πείραμα με τον Πέτερ Μπος, μετά τη φυγή του Τόμας Τούχελ, δεν δούλεψε στους "κιτρινόμαυρους", με αποτέλεσμα να προτιμηθεί ένας πιο έμπειρος και όπως αποδείχθηκε ικανός τεχνικός. Στα 63 του χρόνια, ο Ελβετός τεχνικός θέλει να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα μακριά από την πατρίδα του. Τον περασμένο Αύγουστο κατέκτησε το Supercup με την Ντόρτμουντ κόντρα στην Μπάγερν και πλέον θέλει κάτι αντίστοιχο να συμβεί και σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ (ΔΕΝ) ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Βέβαια, στο αποψινό παιχνίδι κι οι δύο ομάδες θα έχουν μερικές σημαντικές απουσίες. Οι γηπεδούχοι δεν μπορούν να υπολογίζουν στις υπηρεσίες του αρχηγού, Μάρκο Ρόις, ο οποίος θα λείψει από το υπόλοιπο της σεζόν εξαιτίας προβλήματος τραυματισμού, ενώ απόντες είναι κι οι Νταν Αξέλ Ζαγκαντού, Αξέλ Βιτσέλ (αμφίβολος) και Νίκο Σουλτς. Τέσσερις καταλυτικοί παίκτες στα πλάνα του Φαβρ.

Dortmund's Marco Reus leaves the pitch disappointed after the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and RB Leipzig in Dortmund, Germany, Tuesday, Dec. 17, 2019. The match ended 3-3. (AP Photo/Martin Meissner)
Dortmund's Marco Reus leaves the pitch disappointed after the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and RB Leipzig in Dortmund, Germany, Tuesday, Dec. 17, 2019. The match ended 3-3. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ο Μάρκο Ρόις

Ωστόσο, αρκετές απουσίες θα έχει και ο Φλικ, καθώς εκτός βρίσκονται οι Τιάγκο Αλκάνταρα, Φιλίπε Κουτίνιο, Κορεντίν Τολισό και ο μακροχρόνια τραυματίας, Νίκλας Ζίλε, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως είναι εμφανές, η Μπάγερν έχει σοβαρά ζητήματα στη μεσαία γραμμή, με το "πολυεργαλείο", Γιόσουα Κίμιχ να αγωνίζεται γι' άλλη μία φορά στο πλευρό του Λέον Γκορέτσκα, ενώ ο "αναγεννημένος", Τόμας Μίλερ των 17(!) ασίστ θα είναι πίσω από τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ

Ντόρτμουντ (Λουσιάν Φαβρ): Μπούρκι, Πίστσεκ, Χούμελς, Ακάντζι, Χακίμι, Γκερέιρο, Τζαν, Μπραντ, Σάντσο, Αζάρ, Χάαλαντ.

Μπάγερν (Χάνσι Φλικ): Νόιερ, Παβάρ, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Ντέιβις, Κίμιχ, Γκορέτσκα, Γκνάμπρι, Κομάν, Μίλερ, Λεβαντόβσκι.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΜΠΑΓΕΡΝ;

Και το ερώτημα είναι ένα: Θα καταφέρει η Ντόρτμουντ να κοντράρει μέχρι τέλους την Μπάγερν και να την αποκαθηλώσει ή οι Βαυαροί θα κατακτήσουν το όγδοο σερί πρωτάθλημα, αποδεικνύοντας πως εντός της Γερμανίας δεν έχουν αντίπαλο; Διότι, όπως έχει αποδείξει η ιστορία των τελευταίων ετών, το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα, 22 παίκτες κυνηγούν μία μπάλα, η Μπάγερν κάνει κακή αρχή, αλλάζει προπονητή (αν χρειαστεί), και στο τέλος κατακτά τον τίτλο.

Photo Credits: AP Photo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ