ΣΤΗΛΕΣ

Ντινάμο Κιέβου: Ο "λευκός στρατός" των Ουκρανών και η ακροδεξιά

Ντινάμο Κιέβου: Ο "λευκός στρατός" των Ουκρανών και η ακροδεξιά

Η Ντινάμο Κιέβου έχει μια από τις πιο σκληρές εξέδρες φανατικών στον κόσμο. Κουκούλες, σβάστικες και μίσος κατά των μαύρων ποδοσφαιριστών και οπαδών. Το Sport24.gr παρουσιάζει το ρατσιστικό πρόσωπο Ουκρανών φιλάθλων.

"Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας. Όποιος δεν είναι λευκός, είναι κατώτερος από εμάς". Αυτές δεν είναι απόψεις δικές μας, αλλά των σκληροπυρηνικών της Ντινάμο Κιέβου, που αποτελούν "στίγμα" για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και το οπαδικό κίνημα!

Η "100% λευκή κερκίδα" είναι το μότο τους και όποιος αντιτίθεται σε αυτή την άποψη, είναι εχθρός και δεν το κουβεντιάζουν καν. Κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν, σβάστικες, μίσος κατά των μαύρων ποδοσφαιριστών και οπαδών. Αυτά εκφράζουν οι οργανωμένοι οπαδοί της και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή ενόψει της ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στις 21 Φεβρουαρίου.

Η δύναμή τους γιναντώθηκε πολύ την περίοδο της πολιτικής αστάθειας στην Ουκρανία, επέβαλαν τους κανόνες τους και πλέον είναι πολύ δύσκολο να τους σταματήσει κάποιος. Εδραιώθηκαν, δυνάμωσαν πολύ και μοιάζουν ασταμάτητοι. Το ρατσιστικό τους παραλήρημα δεν έχει τελειωμό.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος που εξακολουθεί να υπάρχει, το 2015, οι υπεύθυνοι του γηπέδου της Ντινάμο Κιέβου, θέλοντας να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα ρατσισμού στο γήπεδό τους, όπως αυτά εμφανίστηκαν σε παιχνίδι με την Τσέλσι για το Champions League, όπου υπήρξαν προπηλακισμοί σε μαύρους οπαδούς της... ομάδας, σκέφτηκαν να προβούν σε μια κίνηση που ξύπνησε μνήμες... Απαρτχάιντ. Η σκέψη, λοιπόν, ήταν να δημιουργηθεί μια εξέδρα μόνο για τους μαύρους φιλάθλους της Ντίναμο, που θα έπαιρνε την ονομασία "Μαύρος Τομέας". Ναι, μέχρι εκεί έφτασε ο ξεπεσμός!

Ο ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΥΣΕΙ

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, τον Σεπτέμβριο του 1987, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προσπάθησε να διαλύσει τους οργανωμένους οπαδούς της και ήταν ο πρώτος που θέλησε να ορθώσει ανάστημα απέναντί του. Οι ακροδεξιοί πυρήνες του συλλόγου ήταν απέναντί του και προκαλούσαν μονίμως πολλά προβλήματα στον ίδιο και στο καθεστώς του. Η 20η Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς ήταν μια βραδιά ντροπής...

Τι συνέβη τότε; Σε μία επίσκεψη της Σπαρτάκ Μόσχας στην Ουκρανία, τα πάντα διαλύθηκαν, επικράτησε απόλυτο χάος. Οι οπαδοί της Ντινάμο Κιέβου επιτέθηκαν στην αποστολή της Σπαρτάκ, χτύπησαν διεθνείς ποδοσφαιριστές., έκαναν... ντου ρμησαν στα πούλμαν και στα τρένα που μετέφεραν οπαδούς της και "τιμωρούσαν" το ότι εκείνοι ήταν κάτοικοι Μόσχας.

Η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα της Σοβιετικής Ένωσης στέφθηκε με αποτυχία, καθώς άρχισαν να γίνονται επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες παντού. Η κατάσταση είχε ξεφύγει για τα καλά και οι ακροδεξιοί της Ντινάμο είχαν κερδίσει τη μάχη. Ο πόλεμος θα συνεχιζόταν.

Ούτε ο Βίκτορ Γιακουνόκοβιτς κατάφερε να τους αντιμετωπίσει, αν και εναντιώθηκε στο ακροδεξιό κίνημά τους. Οι οπαδοί της Ντινάμο Κιέβου ποτέ δεν έκρυψαν τις εθνικιστικές τους καταβολές. Θεωρούν τους εαυτούς του αντι-κομμουνιστές και ήρθαν σε ευθεία ρήξη με τον Γιανουκόβιτς. Μόνο που τα περιστατικά βίας και ρατσισμού έχουν καταστήσει τους οπαδούς της Ντινάμο ως το "κακό παιδί" των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Kiev fans support their team during the second leg third qualifying round Champions League soccer match between Dynamo Kiev and Slavia Prague at the Olympiyskiy stadium in Kiev, Ukraine, Tuesday, Aug. 14, 2018. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Kiev fans support their team during the second leg third qualifying round Champions League soccer match between Dynamo Kiev and Slavia Prague at the Olympiyskiy stadium in Kiev, Ukraine, Tuesday, Aug. 14, 2018. (AP Photo/Efrem Lukatsky) AP

ΟΙ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΤΟΥ 2017

Στις 19 Μαρτίου του 2015, η Ντινάμο έκανε ρεκόρ προσέλευσης για αγώνα του Europa League με 67.553 με την Έβερτον για την φάση των"16" του Europa League. Κρεμασμένα πανό με ακροδεξιά σύμβολα, ιαχές προς τους μαύρους παίκτες της Έβερτον από το ξεκίνημα του αγώνα και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να μπει πρόστιμο 15.000 ευρώ από την UEFA και κλείσιμο της εξέδρας των οργανωμένων για τον επόμενο αγώνα απέναντι στην Φιορεντίνα.

Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Ακολούθησε η επίθεση σε τέσσερις μαύρους φιλάθλους της Ντινάμο (!) τον Οκτώβριο του 2015 στον αγώνα με την Τσέλσι και η... φαεινή ιδέα για εξέδρα μόνο για μαύρους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ρατσιστικές επιθέσεις στο "Ολιμπίσκι" (ευτυχώς έμεινε απλή σκέψη και τίποτα παραπάνω).

Μετέπειτα, υπήρξε και η ντροπιαστική νύχτα της 21ης Απριλίου 2017 στο ντέρμπι με τη Σαχτάρ. Οι οργανωμένοι της Ντιναμό έδωσαν... ρέστα. Η "Λευκή Φρενίτιδα"έγινε Νο1 θέμα σε όλο τον κόσμο με τον ρατσιστικό "εμετό" της. Ενα πανό που έγραφε "100% Λευκή Κερκίδα" μπροστά τους και από πίσω το χάος. Σβάστικες, κουκούλες Κου Κλουξ Κλαν και συνεχόμενα συνθήματα εναντίον των Βραζιλιάνων παικτών της Σαχτάρ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ