ΣΤΗΛΕΣ

Νίκος Αλέφαντος, αξεπέραστος και ατακαδόρος

Νίκος Αλέφαντος, αξεπέραστος και ατακαδόρος

Σαν σήμερα (3/1) το μακρινό 1939 γεννήθηκε η πιο cult φυσιογνωμία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Νίκος Αλέφαντος. Το Sport24.gr κάνει μια αναδρομή στην καριέρα του Έλληνα τεχνικού και θυμάται εκπληκτικές ατάκες και ιστορίες που τον συνοδεύουν.

Αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο cult φυσιογνωμίες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διαχρονικός και με παρακαταθήκη εκπληκτικές ατάκες για τις γενιές του μέλλοντος. Σαν σήμερα, το 1939, ο Νίκος Αλέφαντος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια, όπου έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Η ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε το 1949. Ως ποδοσφαιριστής -και μάλιστα μεσοεπιθετικός- άρχισε την καριέρα του από τον Αστέρα Εξαρχείων (1949-52). Ακολούθησαν οι ΠΑΟ ΡΟΥΦ (1952-56), ΑΟ Χαλανδρίου (1956-58), Ολυμπιακός Πειραιώς (1958-59, έπαιξε σε 1 ματς πρωταθλήματος), Ατρόμητο Πειραιώς (1959-63), Ολυμπιακός Χαλκίδας (1963-64, σκόραρε στο "Γ. Καραϊσκάκης" ως αντίπαλος του Ολυμπιακού Πειραιώς), Παναιγιάλειος (1964-67), Πανελευσινιακός (1967-68) και Βύζαντας (1968-69).

Το 1969 ο Αστέρας Εξαρχείων ήταν η πρώτη ομάδα που ανέλαβε ως προπονητής. Από το 1970 έως το 1973 είχε τις τύχες του ΠΑΟ Ρουφ και ακολούθησαν οι ΠΑΣ Γιάννινα (1973-74 & 1979-80), Πιερικός (1974-76 & 1979), ΟΦΗ (1976-77 & 1981), Κόρινθος (1980), Δόξα Δράμας (1982-83 & 1989-90), Ολυμπιακός Πειραιώς (1983-84, 1994 & 2004), Πανιώνιος (1984-85 & 1995-96), Εθνική Ελλάδας U21 (1985), Ηρακλής (1985-86 & 1987-88), ΑΕΚ (1986-87), ΠΑΟΚ (1989), Απόλλων Καλαμαριάς (1990 & 1997), ΑΕ Λάρισας (1990-91), Ιωνικός (1991 & 1992-93), Καλαμάτα (1993-94), Ξάνθη (1994), ΑΠΟΕΛ (1996-97), Λύκοι Καλοχωρίου (1997), Εθνικός (1997), Προοδευτική (1998-99), Παναχαϊκή (1999-2000), Παναργειακός (2000-01), Εθνικός Αστέρας (2001-02) και Φωστήρας (τον Σεπτέμβριο του 2002 για... 3 ώρες).

Ο Νίκος Αλέφαντος είναι μια αμφιλεγόμενη ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Οι γνώσεις του σε θεωρητικό επίπεδο ήταν ανέκαθεν σε υψηλά στάνταρ, ωστόσο ο εκρηκτικός, αυθόρμητος και αναμφισβήτητα ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του δεν τον βοήθησε να πετύχει όσα -ενδεχομένως- μπορούσε.

Ασχολήθηκε με ζήλο με την ιδιαιτερότητα της προπονητικής και πάντα προσπαθούσε να είναι μέσα στα πράγματα, ανάλογα με την εποχή. Παρακολούθησε με δικά του έξοδα την δουλειά σπουδαίων προσωπικοτήτων του χώρου όπως οι Χένες Βαϊσβάλερ, Έρνστ Χάπελ, Λουΐς Σέζαρ Μενότι, Μαρτσέλο Λίπι, Αρίγκο Σάκι, Κάρλο Αντσελότι, Έντσο Μπεαρζότ και άλλους.

Υπήρξε προπονητής για περισσότερα από 30 χρόνια, είχε κάποιες επιτυχίες, ωστόσο σε επίπεδο Α' Εθνικής δεν ευτύχησε να στεριώσει σε κάποια ομάδα και η εκάστοτε θητεία του στους πάγκους κρατούσε μερικούς μήνες.

Ο τρόπος που αντιμετώπιζε τις καταστάσεις ήταν ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας στην καριέρα του. Για κάποιους θα παραμείνει ένας εξαιρετικός θεωρητικός του ποδοσφαίρου, για άλλους ως ένας γραφικός διασκεδαστής. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι απίστευτες κατά καιρούς ατάκες του, η συνήθεια να προφέρει περίεργα τα ονόματα και ο ξεχωριστός τρόπος να κάνει αναλύσεις (με παντόφλες ή ακόμη και κεφτέδες), καθιστούν τον Νίκο Αλέφαντο ως ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας.

Νίκος Αλέφαντος, αξεπέραστος και ατακαδόρος

Μάλιστα το 1983, το μουσικό συγκρότημα "Τα παιδιά από την Πάτρα", κυκλοφόρησε δίσκο που περιείχε ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Έλληνα τεχνικό με τον τίτλο "Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι".

Σε ηλικία 13 ετών ο Αλέφαντος δεχόταν πιέσεις να υπογράψει στον Παναθηναϊκό, κάτι για το οποίο τον έπεισε ένα χρόνο αργότερα ο Σέρβος τεχνικός των πρασίνων, Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς (1953-58). Ο Αλέφαντος το μετάνιωσε, ζήτησε να φύγει και λίγα χρόνια αργότερα υπέγραψε στην ομάδα την οποία υποστήριζε, τον Ολυμπιακό.

Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε τις τρεις φορές που ο 75χρονος σήμερα τεχνικός, έκατσε στον "ερυθρόλευκο" πάγκο ο Παναθηναϊκός κατέκτησε ισάριθμες φορές τον τίτλο. Η τελευταία του θητεία τον "σημάδεψε", καθώς στο ντέρμπι της Λεωφόρου όπου κρινόταν ουσιαστικά ο τίτλος, ο Κορίνθιος ρέφερι Δούρος λάθεψε στην φάση της αποβολής του Ζιοβάνι (όφειλε να αποβάλει και τον Σωτήρη Κυργιάκο, καταλογίζοντας παράλληλα πέναλτι) και το τελικό 2-2 στο ματς έδωσε το προβάδισμα και εντέλει το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό. "Η κλοπή του αιώνα", σύμφωνα με τα λεγόμενα του "Αλέ".

Η παρουσία του σε τηλεοπτική συνέντευξη με την Έλλη Στάη, το ξέσπασμα και η ατάκα "γιατί δεν βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο...", έχει περάσει στην ιστορία!

Oι τρομερές ατάκες του Αλέφαντου

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, ο Νίκος Αλέφαντος έχει αφήσει μια τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Τρομερές ατάκες, δικά του ονόματα, παράπονα και κόντρες, διατυπωμένα με τρόπο ξεχωριστό, που τον κάνουν να διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου. Για να θυμηθούμε...

-"Είχα πάει ρε στη Μίλαν, στην προετοιμασία του... Τζακερόνη. Είναι φίλος μου ο Τζακερόνης, να το ξέρεις. Τρελάθηκα. Τους πλακώνει στην προπόνηση ο Τζακερόνης και τους αλλάζει τον αδόξαστο".

- "Έχω πάει στο εξωτερικό για να παρακολουθήσω σεμινάρια. Ποιος άλλος πάει από τους πρωτοκλασάτους προπονητές; Κανείς. Μόνο ο Αναστόπουλος. Οι άλλοι δεν πάνε ούτε μέχρι τα Πατήσια".

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1983-84 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1983-84 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0. INTIME SPORTS

- "Ποιός είναι ο Κέσλερ; Ο διακοσιοστός προπονητής στην Ευρώπη. Έχει τον Ορφανό έξω δυο μήνες και τον βάζει στο 89' επειδή είναι λέει ψηλός και μπορεί να πάρει την κεφαλιά στο κόρνερ. Ρε μπαγάσα, αυτά δε τα λένε ούτε στους Ζουλού".

- "Ποιός είσαι εσύ κύριε Κουσουλάκη, τι έχεις κάνει μετά τη μπάλα; Έκανες τον προπονητή στην Τριανδρία και γέλαγε ο κόσμος. Δε σε θέλουμε στη μπάλα".

-"Ποιός Ντουμιτρίου; Ένας απατεώνας Ρουμάνος είναι...".

-"Που πας ρε Κωστέα-Γείτονα (σ.σ. Τάκης Λεμονής) με τις ζώνες-νεροζούμια στην Ευρώπη; Οι ζώνες είναι μόνο για τα παντελόνια".

-"Ο Σάκι; Δε βλέπει ρε...".

-"Καλύτερος Έλληνας προπονητής ο Αναστασιάδης; Έλα μωρέ με τον... κομμωτή. Που μου παίρνει τους παίκτες και τους πάει στους παπάδες. Ρε, στους παπάδες; Να'χεις δηλαδή το Ραούλ στην ομάδα και να τον πάρεις να τον πας στο Άγιο Όρος, στους παπάδες; Δε γίνονται αυτά, ρε!".

-"Ο Λίπι; Ψιλοαπάτη...".

- "Ο Σόλιντ; Όλο σημειώνει, σημειώνει... Τι σημειώνει; Να σημειώνεις, αλλά να βλέπεις και την κασέτα στο σπίτι σου αγόρι μου. Τρως το γκολ στη Ρεάλ, σημειώνεις και πας και τρως το ίδιο με τη Λιόν. Δεν γίνονται αυτά. Παίρνει 8 εκατομμύρια ευρώ (!!!) το μήνα και δεν κάνει τίποτα. Έφερνε ο ένας τους Σέρβους, αυτός θέλει να φέρνει Βέλγους. Καλά έκανε ο πρόεδρος που δεν πήρε τον Μπενζά που είναι παλιοχαρακτήρας. Εγώ δεν λέω να φύγει, αλλά και στη... Τζέλση να πήγαινε σε 4 μήνες θα την διέλυε".

-"Ποιός Σάντος και @ρχίδια@, που μας έγινε και προπονητής ο Σάντος... Δυο γκολάκια του πέταξα με τον Εθνικό Αστέρα, με τον Κοντόπουλο και το Μπερνεάνου".

"Ποιός Βεγκνέ (Βενγκέρ), ρε, που πάει και παίζει με σέντρε φορ αυτόν τον Αρνή (Ανρί)" .

-"Ποιό ροτέισιο τώρα μας λέει ο Φερέρ, που του κουνάγανε 100.000 μαντήλια στην Ισπανία για να φύγει... Ροτέισιο δεν παίζει ούτε η Μάτζεστερ".

-"Λεμονής λέει... ποιός Λεμονής; Νίκησε λέει τη... Βρέντε (Werder). Ποιά Βρέντε μωρέ τώρα, αυτή που έφαγε 2-0 απ' τη Ρέϊτζερ (Rangers) και έσωσε κι ένα ο τερματοφύλακας πάνω στη γραμμή;".

-Ο Σάντος... κοίταξε να δεις, ο Σάντος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εργάζεται, αλλά στον πάγκο... μπορεί να' χουνε μπει οι Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα κι αυτός να ξυπνήσει το Μεγάλο Σάββατο".

Νίκος Αλέφαντος, αξεπέραστος και ατακαδόρος
INTIME SPORTS

-"Έλα μωρέ τώρα με τον απάτη το Σέρβο τον πορτοφολά, που μου τον κάνατε προπονηταρά εσείς οι δημοσιογράφοι. Δώσε μου ρε μια ομάδα να του βάλω τρία μέσα-έξω, να στρώσει. Άσε με μωρέ με το Ντούσαν...".

-"Αν ήμουν στη θέση του Μπάγεβιτς και δεν ήμουν δέκα βαθμούς μπροστά, θα είχα αυτοκτονήσει. Αν με καλούσαν τώρα τι θα έκανα; Ακούστε. Στη Μίλαν να ήμουν και να είχα την ομάδα πρώτη, θα έσπαγα το συμβόλαιο να έρθω στον Ολυμπιακό. Γιατί τέτοιος πρόεδρος σαν τον Κοκκαλη δεν έχει περάσει από ελληνικού εδάφους. Ούτε από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Μόνο με τον Μπερναμπέου μπορώ να τον συγκρίνω και με κάναν δύο της Ίντερ και της Μίλαν".

Νίκος Αλέφαντος, αξεπέραστος και ατακαδόρος
INTIME SPORTS

- "Ο Μπάγεβιτς παίρνει τους γρήγορους κι εγώ δουλεύω με ντακότες, γκαζοζέν και σκατοδοχεία με ποδαράκια".

- "Η φετινή πορεία του Ολυμπιακού με το Μπάγεβιτς στην Ευρώπη, δεν ήταν αξιοπρεπής. Με το υλικό που έχει η ομάδα και με την βοήθεια του κόσμου, έπρεπε να έφθανε ψηλά. Έπαιξε με την χειρότερη ομάδα την Λα Κορούνια. Ήταν ομάδα της πλάκας. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε τίποτα. Μετά η Μονακό. Είναι ποδοσφαιριστές αυτοί. Πώς κατάντησε έτσι ο Σαβιόλα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να έκανε πλάκα. Μετά η Λίβερπουλ. Ποια Λίβερπουλ; Δεν υπάρχει Λίβερπουλ" (σ.σ. εκείνη τη σεζόν, η Λίβερπουλ πήρε το Champions League...)".

-"Εντάξει, ο Μπάγεβιτς είναι γνωστός τώρα... Οι τίτλοι που έχει πάρει; Να σου πω εγω τι τίτλους έχει πάρει; Μόλις βλέπει το Βγενόπουλο οτι κάνουνε... συνδιοκατοίκηση(!) όλα και θα πέσουνε λεφτά... Ο άνθρωπος στον πάγκο κοιμάται".

- "Άσε μωρέ τώρα ο Μπάγεβιτς εγκλήματα έχει κάνει, θα μας πεί τώρα ο Τραπεζανίδης... Ο Μπάγεβιτς το κουστούμι, τους παιχταράδες, τον πρόεδρο τον πλούσιο, να τον πάνε καρότσι. Το πρωτάθλημα το'χασε στον Εργοτέλη και φώναξε τους παιχταράδες μετά".

- "Εγώ έχω το Σαββίδη που είναι γκαζοζέ και τον Καραπιάλη που βρίσκει ο κώλος του στο χόρτο".

- "Ποιός; Ο Μαρινάκης; Ποιός Μαρινάκης μωρέ... αυτός είναι μισοπλέμονας".

- "Λοιπόν... Είχε παιχταράδες ο Ηρακλής αλλά ποτέ... είχε έναν πόντο με τον Κόπα σε έξι παιχνίδια. Ποτέ όμως δεν είχε πάει τρίτος. Πήγα τρίτος και δε μ'αφησαν να παίξω μπαράζ. Πιάνουνε τα ούρα του... Ίση, δυό φορές. Τρίτον πιάνουνε την ΑΕΚ για δωροδοκία με το Χρυσοβιτσάνο απάνω, τους ρίχνουνε -3 απ'του χρόνου. Πάει και το UEFA. Και είχα και 500.000 τότε που μου'χε βάλει ο Θεοδωρίδης, μου λέει δε μπορώ να στα δώσω, σε διώχνω, επειδή τον είχα πεί περούκα. Στο λέω στα ίσα και δημόσια".

- "Κάνω προετοιμασία, σκίζω στο τουρνουά με Μπρέσια. Έχω Ίβιτς, Αλεξανδρή. Είμαι πρώτος, αήττητος στο πρωτάθλημα. Εντάξει, παίζω με... Μαρσέγη, μια ατυχία εκεί στο κόρνερ ο Τοχούρογλου, με παίζει 100% - 0% ο διαιτητής, χάνω 2-1. Έχω όμως άλλα 90 λεπτά, ρε. Άσε με να πάω στη μάχη. Άσε με να πάω μέσα στη Μαρσέγη να φέρω την πρόκριση. Απ'τον Ολυμπιακό μ'έφαγε το... πιράνχας, ο Λούβαρης κι όλη η χαρτοπαιξία, είχανε μαζευτεί στην Έδεσσα για το παιχνίδι κι είπανε να φάνε τον Αλέφαντο".

- "Να βγει ο Δούρος να μιλήσει. Είναι θέμα ζωής για εμένα. Το ματς αυτό δεν το έχανα με τίποτα και έπαιρνα και το πρωτάθλημα. Εκεί, ή αποβάλεις και τους δύο και δίνεις πέναλτι ή δεν αποβάλεις κανέναν. Αν μου έδινε το πέναλτι, έχω άριστο μπεναλτίστα που δεν το έχανε με τίποτα το 1-3. Αλλά και να το έχανε, είμαι μπροστά στο σκορ και δεν έχω παίκτη λιγότερο στο παιχνίδι. Τους έχω κάνει σκόνη. Τί ψυχή θα παραδώσει ο κύριος Δούρος; Εχασα τη δουλειά μου εξ' αιτίας του. Βγες από την Κόρινθο, κύριε Δούρο, γιατί δεν το κάνεις;".

- "Το καλοκαίρι παίξαμε ένα φιλικό με τον Παναθηναϊκό στην Κρήτη. Πριν από το ματς με πήρε τηλέφωνο ο Γιώργος ο Βαρδινογιάννης, μου είπε ότι ο ΟΦΗ είναι ομάδα του Παναθηναϊκού και θα πρέπει να κάτσω να χάσω. Εγώ το έπαιξα στα ίσα, έφερα ένα-ένα και γι' αυτό μου την είχανε στήσει και με διώξανε".

- "Με πονάει που δεν είμαι στον Ολυμπιακό και λέω μέσα μου. Ρε Θεέ, άντερα δεν έχεις; Εμένα βρήκες να καταστρέψεις, το φουκαρά τον Αλέφαντο";

- "Επειδή πρέπει να τα λέμε και όλα, είμαι αδικημένος πολύ. Αν δεν ήταν αυτός ο... καταραμένος(!), θα είχα πάρει το πρωτάθλημα και θα ήμουν ακόμα στην ομάδα. Τι να λέμε τώρα; Το 9ο θα σήκωνα πέρσι".

-"Σαμπατάνοβιτς" (Σαμπανάτζοβιτς), "Σάβιτσες" (Σαβίτσεβιτς), "Μόμπαν" (Μπόμπαν), "Ρέζερικ" (Ραϊζίγκερ), "Όβερατ" Όφερμαρς).

"Ο Μουρίνιο ανέστησε τον Τζοκόουλ (Τζο Κόουλ) και τον έφτασε εθνική Αγγλίας, ανέστησε το Νταφ είχε και τον άλλο τον παιχταρα το Γκούσταφσον (Γκούντγιονσεν)".

- "Ρε, αν ήμουν εγώ στον Ολυμπιακό, θα ξεκίναγα την εντεκάδα απ' τον Αλαβές (Γκαμπριέλ Άλβες)...".

- "Προβλέπω ότι θα το πάρουν οι Ιταλοί, γιατί θα είναι πάρα πολύ καλοί, τρομεροί θα είναι, γιατί είναι χαλυβδωμένοι οι Ιταλοί. Έχουν πολύ ωραία ομάδα, έχουν καλό προπονητή, έχουν ωραίες αλλαγές, έχουν μια τετράδα πίσω φοβερή. Και να ξέρετε ότι η Βραζιλία βγάζει μπαλαδόρους παιχταράδες αλλά η Ιταλία βγάζει μαρκαδόρους".

- "Ρε Τζοφ, είσαι μεγάλος, είσαι τεράστιος. Τους έχεις κλειδώσει, τους κερδάς 1-0, σε προσκυνάμε. Και εκεί που το έχεις κλειδώσει το ματσάκι, σου βάζει ο άλλος το Μπιγκόλ (Βιλτόρ) κι εσύ βάζεις το Μαντέλα (Μοντέλα); Ρε, το Μαντέλα;"

- "Είχα πει στον Κόκκαλη να φέρει τον Χρόνιγκεν (Γκρόνκγιαερ), αυτόν που παίζει δεξιά και πήγε από την Τσέλσι στην Μπέρμιγχαν. Θα παίρναμε και έναν επιθετικό γρήγορο από την Κρουζέιρο, μου τον είχε προτείνει ο Τζιοβάνι. Δεν θυμάμαι πώς τον λένε, δεν έχει σημασία. Είχα προτείνει στον πρόεδρο τον Γκέκα και με είχε ρωτήσει μετά το 2-2 στη Λεωφόρο για τον Νικοπολίδη".

- "Ο Σαλπιγγίδης και οι σφαίρες αυτές, να έχεις υπόψη σου δεν υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο... Πεθάνανε οι ένα και δεκαπέντε. Ν' ακούς τον Αλέφαντο τι σου λέει".

- "Ο Σαλπιγγίδης είναι γρήγορος, δυνατός, εκπληκτικός... Το δε τελείωμα του στο γκολ ήταν πλασέ μεγάλου παίκτου... Παρακολούθησα σου λέω".

- "Ο Μπόρχα θα... ξεκωλιάσει τα αντίπαλα σέντερ μπακ".

- "Ποιός Μπόρχα μωρέ; Δε ξέρει μπάλα, δε βλέπεις;"

- "Ο Μπόρχα μπορεί να γίνει μεγάλο σέντρε μπακ". -"Μα γίνεται αυτό κύριε Αλέφαντε;". -"Πως δε γίνεται, είναι ταχύς, γρήγορος, ξέρει μπάλα... να τονε βάλεις πίσω να βλέπει το γήπεδο. Δε βλέπεις τι κορμιά έχουνε αυτοί οι μαύροι; Πέντε τούμπες κάνουνε στον αέρα".

- "Τι... κοντός, μπάσκετ παίζουμε; Αυτός ο Μπαμπανγκίντα θα κλείσει σπίτια στον κενό χώρο. Εκρηκτικός, σίφουνας, με φοβερό ξεπέταγμα. Και τελειώνει τις φάσεις. Ειδικά απέναντι σε ζώνη, θα κάψει κόσμο. Να τον πάρουνε αμέσως, μη μας τον πάρει καμμιά άλλη ομάδα. Τι άλλο περιμένει να δεί ο Σόλιντ; Ο παίκτης φαίνεται...".

- "Ο Σόλιντ έφερε τον Μπαμπανγκίντα για να φάει τον Καστίγιο. Είναι πρόσχημα το ότι δεν τον βάζει γιατί κρατάει πολύ την μπάλα. Είναι ντροπή να παίζει αυτός ο κοντός ο Μπαμπανγκίντα και να μένει έξω η παιχτούρα ο Καστίγιο".

- "Μου έβγαλε τα μάτια ο Τουρέ. Τρομερός με τη μπάλα, έχει ότι πάσα θες. Και την κοντή και τη μεγάλη. Και την πονηρή και τη διαγώνια. Έχει όλων των ειδών τις πάσες και μεταβιβάζει με ακρίβεια, πράγμα που έλειπε απ' τον Ολυμπιακό στα αμυντικά χαφ τα τελευταία χρόνια".

- "Να πουληθεί ο Τουρέ. Πρέπει να φύγει. Ο Ολυμπιακός πρέπει να τον πουλήσει γρήγορα. Δεν κάνει για τον Ολυμπιακό. Τον κάνει πολύ αργό και έχει μόνο κάθετες πάσες γιατί είναι ψηλός”.

- "Εγώ τον γουστάρω τον Μπενζά. Είναι βολίδα. Γρήγορος, κάθετος και δυνατός παίκτης. Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στον Βέλγο και τον Κωνσταντίνου, επιλέγω τον πρώτο. Γιατί μόνο με Κωνσταντίνου και Οκκά στο Καραϊσκάκη θα είχαμε πολλά προβλήματα. Μπάλα δεν θα ακουμπάγανε. Το καλύτερο θα είναι να τους πάρει ο Ολυμπιακός και τους... δύο".

- "Ο Κόκκαλης έκανε καλά που δεν πήρε τον Μπενζά και όλους τους άλλους. Ο Μπενζά έχει ψυχολογικό πρόβλημα, μέχρι που λένε να πάει στο τρελάδικο. Ο πρόεδρος τα βλέπει αυτά".

- "Ο Ζιλμπέρτο είναι παικταράς, διαμάντι και πιάστηκε κορόϊδο ο Ολυμπιακός που του τον είχανε προτείνει και δεν έδωσε τα λεφτά να τονε πάρει, θα κάνει τη διαφορά στο κέντρο του Παναθηναϊκού.".

- "Έλα μωρέ με το Ζιλμπέρτο... Ο Ζιλμπέρτο μόλις πάει η μπάλα πάνω του νομίζει οτι είναι χειροβομβίδα και της δίνει μια να φύγει απ' αυτόνανε... Είναι χαφ αυτός να συμμαζέψει το κέντρο;".

- "Από τους δημοσιογράφους των δελτίων βλέπω Στάη, γιατί είναι καλός άνθρωπος. Και τον Χατζηνικολάου βλέπω, αλλά αυτός έχει ένα κακό: γλείφει τον από πάνω και σκοτώνει τον από κάτω. Με τον Ευαγγελάτο κόψαμε το φαΐ και θα πεθάνουμε από την πείνα με αυτά που βγάζει. Οταν αρχίζει η εκπομπή του, κλείνω την τηλεόραση".

- "Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία τύπων στην τηλεόραση. Οι ψευτο-κουλτουριάρηδες… Εγώ δεν τους πάω αυτούς τους Λαζόπουλους. Μας χαλάσανε την κοινωνία. Αλλά βλέπεις στην τηλεόραση τους γουστάρουνε. Είναι η χειρότερη φάρα. Να πού καταντάει η εξέλιξη. Δείτε τι έγινε και με τη Βίσση. Ούτε την πόρτα δεν έπρεπε να περάσει σε αυτή την ηλικία που πήγε. Καθάρισε, έσβησε η Βίσση οριστικά με αυτή την καριέρα που έκανε σε αυτά τα μπουζούκια του κώλου. Να πώς καταντάει η εξέλιξη. Ψηφίζει η Ελλάδα 12 στη Φινλανδία. Τα βλέπει ο Τούρκος και λέει: "Μπείτε μέσα και λιώστε τους". Πώς θα πολεμήσουμε, ρε, με αυτά τα παιδιά που ψήφισαν τα τέρατα;".

- "Ο Χριστόδουλος είναι ο γίγαντας της Ορθοδοξίας. Ο Κολοσσός! Ο άλλος ο Ζακύνθου είναι... άσε να μη σου πω. Αν δεν ήταν ο Χριστόδουλος θα είχαν καταλάβει το σύμπαν. Πιστεύω κάργα στον Θεό. Αλλά όχι τρελά... Αγιον Ορος και σαχλαμάρες. Τι να κάνω στο Αγιον Ορος; Να βλέπω τους παπάδες να...; Στη Μονή Πετράκη τους είχαμε. Ανεβαίναμε κάτω από τα Εξάρχεια 18 χρόνων παιδιά, με τα σορτσάκια, ξαναμμένοι για να κλέψουμε τα μανταρίνια και μας κοίταγαν στα γεννητικά όργανα. Πώς κάθονται στα μοναστήρια; Ορμόνες δεν έχουνε; Πώς τη βγάζουν; Οργια κάνουν. Αυτοί είναι καλόγεροι; Ο Χριστός δεν ήταν σαν τα μούτρα τους. Ο Χριστός ήταν ωραίος. Και να πήγε με τη Μαγδαληνή, τι έγινε; Είναι ωραίο να πηγαίνει ο άνδρας με τη γυναίκα. Ο άνδρας με τον άνδρα δεν είναι ωραίο".

- "O Μποστατζόγλου (Πατσατζόγλου) είναι παιχτούρα, η εντεκάδα πρέπει να ξεκινάει απ' αυτόν".

- "Ποιός Χιώτης; Χιώτης ήταν ένας κι έπαιζε μπουζούκι για τη Μαίρη Λίντα. Δε βλέπεις; Είναι... κοντός."

- "Ο Αμανατίδης πρέπει να πάει Εθνική. Είναι μεγάλος μαντουμαδόρος και μεγάλη πρεσαδούρα".

- "Στον Παναθηναϊκό; Ποτέ. Εδώ πήγα στον Παναργειακό και επειδή είχαν πράσινες εμφανίσεις δεν μπορούσα να κάνω προπόνηση και άφησα την ομάδα και έφυγα!".

- "Ο Καραμανλής; Δεν είχε κολλήσει ούτε ένα ένσημο του Ι.Κ.Α. πριν να γίνει βουλευτής".

- "Ο Προτάσοφ; Άντε μωρέ με την Τιτίκα...".

- "Δεν έχει τελειώσει ο Αλέφαντος. Θα επανέλθω... δριμύτριος".

- "Ο λαός του ΠΑΟΚ είναι φανταστικός και είναι αδικημένος και ριγμένος. Δεν μπορώ να καταλάβω. Ο κύριος Αγγελόπουλος μίλησε αντρίκια και είπε ότι δεν ενδιαφέρεται. Τι μένει τώρα; Ψωμιάδης, Σαββίδης. Πήγαινε δώσε αγόρι μου δύο εκατομμύρια να παίξει η ομάδα στο ΟΥΕΦΑ και γίνε Πρωθυπουργός της Βορείου Ελλάδος. Στη συνέχεια. Πόσα χρωστάει ο ΠΑΟΚ; 18 εκατομμύρια. Αν τα έχεις, πλήρωσε. Λένε για τον Ζαγοράκη. Αυτόν, αν τον τινάξεις θα πέσουν φραγκοδίφραγκα. Μία δεν έχει. Θες να παίξεις αγόρι μου στον ΠΑΟΚ; Παίξε, αλλιώς φύγε. Ο ΠΑΟΚ θέλει πρόεδρο με λεφτά. Τι να πει ο Κόκκαλης δηλαδή; Ήρθε, έβαλε λεφτά, έσωσε την ομάδα, και γι' αυτό ο κόσμος τον λατρεύει."

- "Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει συνηθίσει να βλέπει παίκτες δεξιοτέχνες. Μην φορτωθεί στον Ολυμπιακό κανένας άτεχνος φορ, καμία... σημαδούρα".

- "Διάβαζα κάποιες φήμες για Κυργιάκο και με έπιανε η ψυχή μου. Δεν μπορεί να στρίψει. Δεν θέλω τέτοια σέντερ μπακ στην ομάδα. Τι θα τον κάνουμε τον Ολυμπιακό, Ολυμπιακοπαναθηναικό; Αντίθετα ο Καψής είναι γρήγορος, σβέλτος και ξύπνιος. Πολύ ξύπνιος, παίρνει στροφές το μυαλό του. Και είναι και... θυσίας".

- "Ο Αλέφαντος για τον κόσμο είναι ο έντιμος, ο γίγαντας, αυτός που δεν τα έχει πάρει ποτέ και δεν αντέχει να φοράει τα κοστούμια και να κάνει δημόσιες σχέσεις".

- "Το 1993 είχα πει να έρθει στον Ολυμπιακό ένας γρήγορος, να έρθει ο Ζαμοράνο, ο Κλίνσμαν. Μου έλεγε ο κ. Λούβαρης είναι ακριβοί, ο άλλος δεν έρχεται. Ποιόν βρήκαμε; Βρήκαμε τον Ίβιτς και μου είπε να πάω να τον δω. Τον βλέπω και λέω γρήγορος παίκτης, τριπλέρ, φερ’τον. Θα χαλάσει τον κόσμο, θα βγει ακόμη και πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη. Δε λέω να πάρει αυτούς, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα, αλλά θα βρεις έναν τέτοιο παίκτη να έχει τα χαρίσματα. Ο Νε, τι τον παίρνεις; Επιθετικό χαφ; Είναι γρήγορος, είναι τριπλέρ και κάνει γκολ; Έχει αντοχή; Αν δεν έχεις αντοχή, πέθανες. Αν τον πάρεις για αναπληρωματικό, τον σχόλασες. Θα φάει τον Τουρέ, τον Τζόρτζεβιτς, τον Στολτίδη και το Ριβάλντο, τον τετράγωνο; Δε θα τον φάει. Είναι κόφτης; Όχι, είναι μπαλαδόρος. Πετάει τόσα γκολ στο Βέλγιο και ήρθε στον Ολυμπιακό; Αυτό θέλω να δω. Ή θα μου κάνει την τρίπλα στον Κορακάκη, στον Ντάγκα και τον Ιωάννου, δεν έχει τέτοια. Θέλω να τον δω και έξω."

- "Ο Νούνιες; Ποιός Νούνιες, ξέχασε τον αυτόν... μου θυμίζει τους Beatles".

- "Είναι παίκτης μωρέ ο Λεντέσμα; Είναι αυτό αμυντικό χαφ; Που πήγε στη Τζέλση και έβλεπε το Μακελελέ να δίνει μάθημα αμυντικού χαφ και να φτάνει τρείς φορές κοντά στο γκολ; Φωτογραφική μηχανή πρέπει να του είχανε για να μάθει πως παίζεται η θέση, όχι είναι τώρα παίκτης ο Λεντέσμα".

-"Ο Ίβαντσης; Να το γράψεις όπως στο λέω, δεν υπάρχει κανένας Ίβαντσης (Ίβανσιτς). Τιτίκα είναι, στατικός, δε κουνιέται. Είναι χαφ αυτό;"

- "Να μη λέμε λόγια, να μιλάμε απο ψυχής και αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Τραπεζανίδης είναι για χάντμπολ. Απο αύριο".

- "Θα σε κάνω ρε π... να μην ξαναβγείς στην τηλεόραση"... Άλλη μια ατάκα από τον φοβερό διάλογο με τον Τραπεζανίδη. Σε μια στιγμή μάλιστα, που ο Αλέφαντος δεν έχει καταλάβει πως είναι στον αέρα ρίχνει την απειλή του και προκαλεί αναταράξεις και γέλια.

- Ο Αλέφαντος είχε την τάση να παρουσιάζει τις αναλύσεις του με περίεργο τρόπο. Χρησιμοποιώντας ακόμη και... κεφτεδάκια για να δείξει τη θέση των παικτών. Μιλώντας σε φίλους του, κάποιος άρπαξε ένα κεφτεδάκι και η έκρηξη του "Αλέ" ήταν όλα τα λεφτά! "Φέρε το δεξί μπακ πίσω, ρε!"

- Ιωνικός - Γιάννινα και ο Αλέφαντος χρησιμοποιεί σαγιονάρες στα αποδυτήρια για να δείξει το σύστημα. Ο Βαμβακούλας, γνωστό πειραχτήρι, αρπάζει με τρόπο μια σαγιονάρα και μόλις το αντιλαμβάνεται ο "Αλέ", αρχίζει το σόου! "Πού είναι η παντόφλα ρε; Εδώ μιλάμε σοβαρά για το πως θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό και εσείς παίζετε; Που είναι η σαγιονάρα;...". - "Εγώ την πήρα κόουτς... Αλλά πες ότι είχαμε αποβολή στο 10'. Να μην είμαστε προετοιμασμένοι και γι' αυτήν την περίπτωση;" η απάντηση του Βαμβακούλα...

Ο Νίκος Αλέφαντος συμπληρώνει σήμερα το 76ο έτος της ηλικίας του και εμείς δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε χρόνια πολλά, με υγεία και να συνεχίσει να είναι αυθόρμητος. Αντί επιλόγου, μάλλον αρκεί η φωτογραφία που ακολουθεί...

Νίκος Αλέφαντος, αξεπέραστος και ατακαδόρος

* Με πληροφορίες από το αρχείο του pesetero (pesetero-blog.blogspot.gr)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ