ΣΤΗΛΕΣ

Μεγαλώνοντας με το "Μικρόφωνο στα γήπεδα"

Μεγαλώνοντας με το "Μικρόφωνο στα γήπεδα"

Η εκπομπή "Μικρόφωνο στα γήπεδα" μεγάλωσε γενιές και γενιές. Ο Κώστας Μότσης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 67 του, υπήρξε η φωνή της για πολλά χρόνια και το Sport24.gr κάνει φλας μπακ στο παρελθόν και στην ιστορική εκπομπή. (VIDEO).

"Ακούτε ΕΡΑ ΣΠΟΡ, την εκπομπή "Μικρόφωνο Στα Γήπεδα". Ήξερες ότι επισήμως ξεκινούσε η αθλητική Κυριακή σου. Η ιεροτελεστία, εκείνο το καθιερωμένο ραντεβού που μεγάλωσε γενιές και γενιές και που αγγίζει ευαίσθητες χορδές σε κάθε συζήτηση με αναφορά στο παρελθόν. Η ιστορικότερη ραδιοφωνική αθλητική εκπομπή, αποτελούσε τα μάτια για όσους δεν είχαν την δυνατότητα να πάνε στο γήπεδο, σε μια περίοδο που δεν υπήρχε συνδρομητική τηλεόραση και το τρανζίστορ ήταν κολλημένο στ' αυτί.

Οι Κώστας Μότσης, Ηρακλής Κοτζιάς, Σήφης Βοτζάκης αποτελούσαν τις φωνές που σημάδεψαν τα κυριακάτικα μεσημέρια πολλών εξ ημών. Όταν ακουγόταν η ιαχή "γκοοοοοολ" και έπρεπε να πάνε στο εκάστοτε γήπεδο που είχε επιτευχθεί κάποιο τέρμα. Τότε, που σφιγγόταν από αγωνία η καρδιά σου μήπως το είχε δεχτεί η δική σου ομάδα ή περίμενες καρτερικά ένα γκολ για το δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ. Μυσταγωγία, μια θρησκευτική τελετή για κάθε ποδοσφαιρόφιλο που σεβόταν τον εαυτό του και συντονιζόταν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να μην χάσει λεπτό δράσης.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ

Και εκείνη η μουσική της εισαγωγής, με δημιουργό τον Michael Cretu το 1983, που σε έβαζε κατευθείαν στο κλίμα της αγωνιστικής. Μια μουσική συνυφασμένη με την εκπομπή "Μικρόφωνο στα γήπεδα", ικανή να σε ανατριχιάσει από την κορφή ως τα νύχια και να σου προκαλέσει ρίγος συγκίνησης, ενθυμούμενος τα δικά σου χρόνια αγωνίας και νοσταλγίας μπροστά από το ραδιόφωνο. Είχε άλλη χάρη, άλλη ομορφιά, σε μια περίοδο που η τηλεόραση δεν είχε την δυναμική της σημερινής εποχής.

Η φωνή του Κώστα Μότση "σίγησε". Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, που αποτέλεσε επί χρόνια διευθυντή της, που βρισκόταν πίσω από το μικρόφωνο της λατρεμένης όλων εκπομπής, "έφυγε" σε ηλικία 67 ετών. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές του κρατικού ραδιοφώνου και της ιστορικής εκπομπής, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έχοντας συμπληρώσει 34 χρόνια!

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΜΕ "ΜΑΕΣΤΡΟ" ΤΟΝ ΜΟΤΣΗ

"Οι σημερινοί αγώνες λεπτό προς λεπτό" και μετά... φουλ δράση απ' όλα τα γήπεδα που είχαμε αγώνες. Με τον Μιλτιάδη Παναγιωτόπουλο από το Νίκος Γκούμας να περιγράφει τους αγώνες της ΑΕΚ και να λέει για τον Κασάπη, ο οποίος "βγαίνει έξω αριστερά και δίνει στον Σαβέβσκι...", οι Γιώργος Μυρισκλάβος και Λευτέρης Σαρελάκος από το Στάδιο Καραϊσκάκη και το ΟΑΚΑ, ο Χρήστος Κοντός, η φωνή στα ματς του Παναθηναϊκού, ο Βασίλης Γεωργίου από την Πάτρα με εκείνη την χαρακτηριστική αργή φωνή που έλεγε "ύστερα από 30 λεπτά στο γήπεδο της Πάτρας, Παναχαϊκή μηδέν, Ιωνικός μηδέν". Ο Γιάννης Βοϊτσίδης από την Τούμπα, ο Γιώργος Τραπεζανίδης από το Χαριλάου, ο Κώστας Βασιλάκης από το "Γεντί Κουλέ" να περιγράφει τα γκολ του Τζουγκάνοβιτς και του Βέλιτς για λογαριασμό του ΟΦΗ και πολλοί ακόμη απεσταλμένοι, υπό την μαεστρική καθοδήγηση του Κώστα Μότση!

Ο Κώστας Μότσης θυμάται...

“Η πρώτη εκπομπή βγήκε στον αέρα στις 3 Μαΐου του 1983. Δουλεύαμε τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα για να φτιάξουμε το σήμα και να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα της", είχε πει ο Κώστας Μότσης σε σχετικό απολαυστικό αφιέρωμα του contra.gr. "Ξεκινήσαμε την εκπομπή, θέλοντας να κάνουμε κάτι καινούργιο, κάτι πιο πλούσιο που έλειπε από το ραδιόφωνο εκείνη την εποχή, όπως μας έλεγαν αργότερα οι ακροατές", συμπλήρωσε ο Κοτζιάς.

Οι δυο τους συντόνιζαν την εκπομπή μέχρι το 1999, όταν ως κεντρικός παρουσιαστής ανέλαβε ο Σήφης Βοτζάκης. "Μεγάλωσα ακούγοντας Κώστα Μότση και Ηρακλή Κοτζιά. Το 1996 μπήκα για πρώτη φορά στο στούντιο ως βοηθός τους και από το 1999 ανέλαβα τον συντονισμό με μοναδικό διάλειμμα την μαύρη διετία της ΕΡΤ. Την πρώτη μου φορά ως συντονιστής ήταν απολαυστικά. Δεν είχα κανένα άγχος, αφού το είχα εξαντλήσει μπαίνοντας στο στούντιο παρέα με τον Ηρακλή και τον Κώστα. Είχα άγχος να συνυπάρχω με δυο ανθρώπους που θαύμαζα".

"Είχαμε άγχος να μπορέσουν να βγουν όλες οι γραμμές χωρίς τεχνικά προβλήματα ακόμα κι από το πιο απομακρυσμένο γήπεδο της χώρας, ενώ προετοιμαζόμασταν ώρες πριν την σέντρα με το τι έγινε το πρωί στα ξενοδοχεία των ομάδων και με το αν υπήρχαν πιθανοί τραυματισμοί", συνέχισε ο Κώστας Μότσης, ο οποίος θυμήθηκε ακόμα:

" Υπήρχε κόντρα με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, ο οποίος μια περίοδο δεν άφηνε τους δημοσιογράφους μας να μπαίνουν στα μπουθ στα εντός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Εμείς, όμως, δεν πτοούμασταν και στέλναμε 2-3 ρεπόρτερ σε διαφορετικά σημεία των δημοσιογραφικών και μετέδιδαν από εκεί".

Όταν πια οι αγώνες των ελληνικών ομάδων έληγαν, περιμέναμε τον συντονιστή να πει τα αποτελέσματα των αγώνων του ιταλικού πρωταθλήματος, αφού συνήθως οι τελευταίοι αγώνες που έκλειναν το δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ, προέρχονταν από την Serie A. Η ποδοσφαιρική Κυριακή μιας άλλης εποχής!

Αιωνία σου η μνήμη, Κώστα Μότση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ