ΣΤΗΛΕΣ

Και ΑΕΚ και ΠΑΟ και Θρύλος

Και ΑΕΚ και ΠΑΟ και Θρύλος
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Λεμονίδης βρήκε τον μοναδικό άνθρωπο που κατέκτησε πρωταθλήματα και κύπελλα, με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ , ως διερμηνέας των Τίμπορ, Τσιέρνα, Μπούκοβι, Πούσκας, Τσάκναντι και μας αφηγείται πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες.

O Nίκος Σάκκουλης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ίσως είναι ο μοναδικός που δούλεψε στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναικό και την ΑΕΚ, συνεργάτης-διερμηνέας των Μπούκοβι - Πούσκας - Τσάκναντι, στην παλιά ρομαντική εποχή και κατέκτησε μάλιστα πρωταθλήματα και κύπελλα και με τους τρεις του πρώην ΠΟΚ.

Τον...ανακαλύψαμε κατά τη διάρκεια της έρευνας για την ομαδάρα του Μπούκοβι, όπου ήταν ο διερμηνέας, το δεξί του χέρι και ένας από τους τρεις που τον αποχαιρέτησαν στον Σταθμό Λαρίσης, το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου .

Από που να ξεκινήσουμε και που να σταματήσουμε, αφού οι ιστορίες του είναι ατέλειωτες, αλλά αυτό που τον... σημάδεψε ήταν η συνεύρεση του με τον Γένα Τσάκναντι, τον Μάρτον Μπούκοβι και τον Φέρεντς Πούσκας. Κοινή συνισταμένη η ουγγρική γλώσσα που έμαθε όταν ήταν παιδί και βρέθηκε στην Ουγγαρία, μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

Επέστρεψε λοιπόν στην Ελλάδα και έπιασε δουλειά στον Ολυμπιακό, ως διερμηνέας του Τίμπορ και φυσικά συνέχισε και με τον Μπούκοβι για τον οποίο θυμάται με λύπη "θα μου μείνει αξέχαστο πως ήρθε και πως έφυγε ο Μπούκοβι . Όταν πρωτοήρθε έγινε μεγάλη διαδήλωση, αφού ήταν μεγάλος σταρ, ο κορυφαίος προπονητής στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και οι φίλοι του Ολυμπιακού διψούσαν για επιτυχίες, μετά από έξι πέτρινα χρόνια. Σε αντίθεση με τον ερχομό του, όταν έφυγε, ένα θλιβερό απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου 1967, τον αποχαιρέτησαν στο σταθμό Λαρίσης, μετά βίας τρία άτομα. Εγώ, η γυναίκα μου Αναστασία και ο βοηθός του , μακαρίτης Μπάμπης Δρόσος. Ο τελευταίος μάλιστα έκανε μεγάλο τόλμημα γιατί μπορούσαν να τον κυνηγήσουν οι χουντικοί, όπως και τον Μπούκοβι. Θυμάμαι πόσο στεναχωρημένος ήταν ο δάσκαλος και την γυναίκα του που έκλαιγε απαρηγόρητα"

Δεν έγινε διαδήλωση..

Ο Νίκος Σάκκουλης ρίχνει φως σε δυο γεγονότα και δεν έχουμε κανένα λόγο να μη τον πιστέψουμε, αφού ήταν το δεξί χέρι του Μπούκοβι. "Ποτέ δεν έγινε διαδήλωση από τους οπαδούς του Ολυμπιακού στο ξενοδοχείο Καστέλα, όταν μαθεύτηκε ότι θα φύγει ο Μπούκοβι. Ο Χαριτόπουλος το έγραψε στο βιβλίο του "το βράδυ που έφυγε ο Μπούκοβι" ποιητική αδεία. Δεν μπορούσαν εξάλλου εκείνες τις ημέρες να γίνουν συγκεντρώσεις πάνω των δυο ατόμων γιατί είχαμε το βασιλικό πραξικόπημα και γινόταν συνεχώς συλλήψεις".

Και ΑΕΚ και ΠΑΟ και Θρύλος
INTIME SPORTS

Ο Μπούκοβι με τον Σάκκουλη και ένα ...χωροφύλακας στον πάγκο του Ολυμπιακού

Για την απομάκρυνση του Μπούκοβι εξάλλου υποστηρίζει "ξεκάθαρα τον έδιωξε η χούντα, ο στρατιωτικός Δημήτρης Παπαποστόλου, που ήταν διορισμένος επίτροπος στη διοίκηση του Ολυμπιακού από τον Ασλανίδη. Έτσι συνέβαινε στις διοικήσεις όλων των ομάδων για να ελέγχουν τις καταστάσεις. Υπάρχουν βέβαια φήμες ότι συνέβαλαν στη φυγή του δυο-τρεις παίκτες, που τον οδήγησαν σε παραίτηση, αλλά αν δεν υπήρχε ο Παπαποστόλου δεν θα έφευγε. Και οι τέσσερις απρόσμενες ήττες που έκανε τότε ο Ολυμπιακός, δεν ήταν φυσιολογικές. Οι στρατιωτικοί είχαν τον τρόπο τους να επηρεάζουν κάποιους παίκτες...

Ο Παπαποστόλου νόμιζε ότι κάνει κουμάντο στον Ολυμπιακό και στις προπονήσεις έμπαινε στο γήπεδο και εκτελούσε με τη στρατιωτική στολή πέναλτι στον Φρονιμίδη. Εκεί ήταν η αρχή του τέλους, αφού με φώναξε ο Μπούκοβι και μου είπε να του πω "μπορεί να διατάζει και να κυβερνά όλη την Ελλάδα, αλλά σε αυτό το τετράγωνο κάνω εγώ κουμάντο. Ο Παπαποστόλου έφυγε σαν βρεγμένη γάτα, αλλά του τη φύλαγε. Μια φορά έκανε παρατήρηση στον Μπούκοβι ότι η ομάδα δεν έχει καλή φυσική κατάσταση και έφερε έναν εκπαιδευτή από το Μεγάλο Πεύκο, από τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών . Τότε ο Μπούκοβι μάζεψε τους παίκτες στο κέντρο του γηπέδου και τους είπε "αυτός ήρθε για να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση σας, ξέρετε εσείς τι θα κάνετε. Άρχισαν λοιπόν τις γρήγορες πάσες ο ένας στον άλλο, του έβγαλαν τη γλώσσα και τον έφεραν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Φυσικά ο Παπαποστόλου τον έδιωξε και του έριξε 10 μέρες φυλακή. Και δεν ήταν κανένας τυχαίος ο Παπαποστόλου, αφού πρωτοστάτησε στο κίνημα κατά το βασιλιά"

Τον λάτρευαν στον Πειραιά "και ένα απόγευμα που κάναμε βόλτα κοντά στο Δημοτικό Θέατρο, κοιτούσαμε τη βιτρίνα ενός χρυσοχοείου . Ο υπάλληλος αναγνώρισε τον Μπούκοβι και ο ιδιοκτήτης ήρθε αθόρυβα δίπλα μας. είδε ποιο κόσμημα περιεργαζόταν ο Ούγγρος και του το έκανε δώρο. Πολλές τέτοιες ιστορίες

Και ΑΕΚ και ΠΑΟ και Θρύλος
INTIME SPORTS

Ο-Σάκκουλης παρακολουθεί τον Βασιλείου να ασπάζεται τον Μπούκοβι

Αγαπημένος ο Σιδέρης

Ο αγαπημένος παίκτης του Μπούκοβι "ήταν ο Σιδέρης. Όταν πήγα μετά από χρόνια στη Βουδαπέστη να τον συναντήσω, μόνο αυτόν ονόμασε, αν και αγαπούσε όλους τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Τον στήριξε μάλιστα όταν η διοίκηση ήθελε να τον διώξει από την ομάδα, γι αυτό και είπε μετά το περιβόητο 4-3 επί του Πανιωνίου "ο Ολυμπιακός κέρδισε χάρη στον Σιδέρη", προκαλώντας την οργή των άλλων παικτών και ιδιαίτερα των αμυντικών. Ο Σιδέρης εξάλλου έπαιρνε εξτρά χρήματα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα προσποιούμενος τον τραυματία. Θυμάμαι που είπε ο Ντάνος στον Μπούκοβι "δεν είναι τραυματίας, θέλει κομπρέσες με λεφτά" . Και μη το παρεξηγήσετε με τα σημερινά δεδομένα. Τότε έκαναν το ίδιο όλοι οι μεγάλοι παίκτες, που ήταν δούλοι των συλλόγων. Και ο Δομάζος και ο Παπαϊωάννου. Δεν μπορούσαν να βλέπουν κάθε... φούφουτο που ερχόταν να παίρνει τα ίδια λεφτά με αυτούς"

Οι απολαβές των παικτών ήταν "το 25% επι των εισπράξεων σε περίπτωση νίκης και η τοποθέτηση τους σε δημόσιες υπηρεσίες. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είχαν την ηλεκτρική εταιρεία, σημερινή ΔΕΗ και η ΑΕΚ την Εταιρεία Ύδρευσης"

Για τους παράγοντες "Ο μόνος ερασιτέχνης παράγοντας εκείνη την εποχή που έβαζε λεφτά και δεν είχε κέρδος ήταν ο Νίκος Γουλανδρής. Ο Καρύδης ήταν εκτελωνιστής, ο Υδραίος δικηγόρος , ο Ντάνος διευθυντής των οικονομικών του Δήμου. Είχαν οφέλη στη δουλειά τους, χάρη στην ενασχόληση τους με τον Ολυμπιακό. Και ο Κούβαρης, σπουδαίος και καλός άνθρωπος, αλλά δεν τον είδα ποτέ με στολή του πολεμικού ναυτικού.

Γουλανδρής με πράσινο πουκάμισο

Για τον Νίκο Γουλανδρή στάζει μέλι και θυμάται "όταν παίζαμε με τον Έβερτον έταξε πριμ στους παίκτες του Παναθηναϊκού και το δέχθηκε η διοίκηση, κάτι που δεν θα συνέβαινε αυτή την εποχή. Ο Γουλανδρής φορούσε πάντα κόκκινο σακάκι, αλλά με την Έβερτον ήρθε στο ξενοδοχείο στο Λίβερπουλ και φορούσε πράσινο πουκάμισο. Ήταν φίλος με τον αρχηγό του εργατικού κόμματος Ουίλσον, κι όταν του έκανε παρατήρηση για το χρώμα του πουκάμισου του απάντησε "για δυο ώρες είμαι Παναθηναϊκός"

Και ΑΕΚ και ΠΑΟ και Θρύλος

Ο Γουλανδρής με τον Πούσκας, μετά την ισοπαλία με την Έβερτον

Και για το περιβόητο ταξίδι στον Καναδά, όπου η ομάδα πήγε χωρίς τους Μπούκοβι-Λάντος "του έλεγε η διοίκηση ψέματα επειδή ήταν κομμουνιστής, ότι δεν μπορούσαν να του βγάλουν βίζα. Πήγαν αυτοί με τις γυναίκες τους διακοπές και άφησαν πίσω τον προπονητή. Ο Μπούκοβι στεναχωρήθηκε πολύ , αφού κι αυτός μετά το 1945 ήταν αποκλεισμένος από τα ταξίδια"

Η ...καριέρα του Σάκκουλη ξεκίνησε στον Ολυμπιακό το 1957-58 με τον Τίμπορ και κατέκτησε τα πάντα, πρωτάθλημα Πειραιώς, Ελλάδας,Κύπελλο, όλες τις διοργανώσεις . "Κουμάντο και χρηματοδότης ήταν ένας εφοπλιστής, ονόματι Μητρόπουλος. Είχε φέρει έναν παίκτη από τη Ρόδο , ξόδεψε πολλά λεφτά και πίεζε τον Τίμπορ να τον χρησιμοποιήσει, αλλά έπαιρνε πάντα την απάντηση "μα είναι δυνατόν να βγάλω τον Υφαντή που είναι παικτάρα;". Στο τέλος της χρονιάς ο Μητρόπουλος απαίτησε και έφυγε ο Τίμπρο αν και πρωταθλητής. Κι αυτός ήταν λάτρης της πειθαρχίας. Άκουγε ένα σπουδαίο ποδοσφαιριστή εκείνης της εποχής, τον Σημαντήρη να λέει συνέχεια τη λέξη "μαλάκα, μαλάκα" και μου ζήτησε να του εξηγήσω τι σημαίνει. Μετά από καιρό όταν έκανε κάποια παρατήρηση στον Σημαντήρη του απάντησε "άσε μας ρε μαλάκα" και αμέσως του είπε "κύριε Σημαντήρη μπορείτε να φύγετε, δεν μπορούμε να συνεργασθούμε". Που να κουνηθούν μετά οι άλλοι ποδοσφαιριστές.

Ο Τσάκναντι απέκλεισε τον Νεστορίδη

Η απασχόληση του με το ποδόσφαιρο συνεχίστηκε στην ΑΕΚ με τον Γενε Τσάκναντι "ήταν φυγάς από την Ουγγαρία, αφού το 56, μετά τις ταραχές έφυγε στη Γερμανία. Θυμάμαι ότι ήρθε με το αυτοκίνητο του , κι όταν ήταν να υπογράψει , μόλις είπε το ποσόν που θέλει ως πριμ πρωταθλήματος ο τότε πρόεδρος Νίκος Γούμας πετάχτηκε από την καρέκλα του και είπε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά. Παρενέβη ο Δημήτρης Τράγος απόστρατος αξιωματικός και είπε "Γράφτα ρε Νίκο, μήπως θα πάρουμε το πρωτάθλημα". Τελικά όταν το κατακτήσαμε ο ταμίας Ανδρέου τον παρακαλούσε να κάνει κανένα σκόντο γιατί δεν είχε τόσα χρήματα" Ο Τσάκναντι έγινε θρύλος στην ΑΕΚ. Την ανέλαβε το 1962 και την έβγαλε πρωταθλήτρια και ξαναγύρισε το 1966-67 και πήρε πάλι το πρωτάθλημα.

Related content Ο Τσάκναντι αποθεώνεται από οπαδούς της ΑΕΚ

Φημιζόταν για την πειθαρχία που επέβαλε στην ομάδα. "Στο τελευταίο ματς είχε πεί ότι όλοι πρέπει να βρίσκονται στα αποδυτήρια στις 3 το μεσημέρι. Ήρθαν όλοι εκτός του Νεστορίδη, που βρισκόταν έξω από τα αποδυτήρια. Ήταν η μεγάλη φίρμα της εποχής και στις 3.15 όταν μπήκε μέσα για να φορέσει τη φανέλα του , δεν του το επέτρεψε ο Τσάκναντι και μάλιστα τον απέκλεισε από την αποστολή της Βαρκελώνης, όπου θα παίζαμε μετά από δυο ημέρες με την Μπαρτσελόνα. Και τότε ήταν μεγάλη υπόθεση να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, με διανυκτέρευση μάλιστα στη Ρώμη"

Και ΑΕΚ και ΠΑΟ και Θρύλος
INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ του Τσάκναντι

Η σειρά του Πούσκας

Μετά τον Ολυμπιακό δούλεψε στον Παναθηναϊκό του Πούσκας και τονίζει "Ο Μπούκοβι αγαπούσε και σεβόταν τον Πούσκας και το αντίστροφο. Θυμάμαι μια φορά που ήρθε στη Λεωφόρο ο Μπούκοβι, μετά την αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό, ως προσκεκλημένος του Γουλανδρή, ο Πούσκας τον υποδέχτηκε με υπόκλιση στη Λεωφόρο(στην κεντρική φωτό Μπούκοβι, Πούσκας και στη μέση με τα γυαλιά ο Σάκκουλης) και βγήκαν φωτογραφία οι δυο τους μαζί με τον Δομάζο"

Είναι προσωπικός φίλος μου ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν και έχει σαν θεό του τον Πούσκας, γι αυτό και μετονόμασε το "Νεπ Στάντιουμ", σε "Φέρεντς Πούσκας". Ο Πούσκας είναι η μεγαλύτερη προσωπικότητα στην ιστορία της σύγχρονης Ουγγαρίας. Ο Ορμπάν δημιούργησε ακαδημία ποδοσφαίρου με το όνομα του Πούσκας και ο ποδοσφαιριστής που έβαλε το γκολ πρόκρισης-μετά από 44 χρόνια - στο ματς με τη Νορβηγία προέρχεται από αυτές τις ακαδημίες.

Και ΑΕΚ και ΠΑΟ και Θρύλος
INTIME SPORTS

Επινίκεια στη Λεωφόρο με τον Σάκκουλη(με τα γυαλιά), πίσω από τον Πούσκας

Δούλεψε σε Ολυμπιακό, Παναθηναικό, ΑΕΚ και όταν τον ρωτήσαμε τι ομάδα είναι απέφυγε να μας απαντήσει λέγοντας "Εθνική Ελλάδος", παρότι είναι επιστήθιος φίλος του Σούρπη και τονίζει "είμαι και φυσιοθεραπευτής, κι όταν έρχεται στο ιατρείο του Σούρπη παίκτης του Ολυμπιακού ή της ΑΕΚ χαίρεται να τον εξυπηρετήσει. Δυστυχώς δεν είναι τώρα όπως παλιά, όπου υπήρχε αντιπαλότητα μόνο στο γήπεδο. Τότε όποιον φίλαθλο ρωτούσες, ήξερε τις ενδεκάδες απ έξω και ανακατωτά γιατί έπαιζαν μόνο Ελληνόπουλα"

Τη δεύτερη φορά που ήρθε δεν δούλεψα μαζί του, γιατί ήμουν στον Ολυμπιακό με τον Μπούκοβι. Μου είχε όμως μεγάλη εμπιστοσύνη και ζήτησε να είμαι παρών όταν συνέτασσαν τα συμβόλαια. Εκείνη τη χρονιά έφυγε ο Μπούκοβι και πήρε η ΑΕΚ το πρωτάθλημα"

Ο Σακκούλης ήταν γουρλής, αφού όπου πήγαινε έπαιρνε και τίτλο, καθώς και το 1964 με Τσέρνα, πήρε το Κύπελλο, λίγο μετά την άφιξη των Μπούκοβι/Λάντος, με τους οποίους κατέκτησε δυο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

Καλάθι με το πόδι

Επόμενος σταθμός ο Παναθηναϊκός του Πούσκας "ήταν περισσότερο της ψυχολογίας και λιγότερο απόμακρος από τον Μπούκοβι, λόγω ηλικίας. "Κανένας δεν μπορούσε να του κουνηθεί, γιατί αν και 43 χρονών ήξερε περισσότερη μπάλα απ όλους . Στα διπλά κανένας δεν τον ήθελε αντίπαλο, κι όταν τον κλωτσούσαν πονούσαν τα δικά τους πόδια. Δεν θα ξεχάσω που κατεβαίναμε στον "Τάφο Του Ινδού" και στις τρεις προσπάθειες από το κέντρο του γηπέδου έβαζε τουλάχιστον τη μια, καλάθι με το πόδι. Είπε και το αμίμητο "τι φοβόσαστε; έντεκα εμείς, έντεκα κι αυτοί"

Και ΑΕΚ και ΠΑΟ και Θρύλος

Ο Σάκκουλης με τον Πούσκας στα εορταστικά με τον Χρηστάκη μετά την πρόκριση επί της Έβερτον

Δεν πλήρωσαν τους Γιουγκοσλάβους

Για τον μύθο του αποκλεισμού του Ερυθρού Αστέρα "κανένας δεν έδωσε λεφτά στους Γιουγκοσλάβους. Αυτοί διψούσαν για διακρίσεις, που τους απέφεραν λεφτά, δόξα, ταξίδια. Να φαντασθείτε ότι μετά την πρόκριση στο Ουέμπλει οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν πήραν δεκάρα, παρ οτι αναπληρωτής του Ασλανίδη ήταν ο άνθρωπος του Παναθηναικού Μιχάλης Κίτσιος. Απλά κοιμήθηκε ο θεός, όπως έγινε με την Εθνική στην Πορτογαλία. Δεν είχαν λεφτά για τους δικούς μας, θα έδιναν στους Γιουγκοσλάβους; Η μεγαλύτερη στιγμή πριν από τον Ερυθρό Αστέρα, όταν προκριθήκαμε με τη Σλόβαν Μπρατσιλάβας(3-0, 1-2) που ήταν κυπελλούχος Ευρώπης. Με το που τελείωσε το ματς μας περίμεναν παρατεταγμένοι στην καταπακτή και φοβηθήκαμε ότι θα φάμε ξύλο. Αυτοί όμως μας χειροκρότησαν και μέχρι το Ουέμπλει μας έστελναν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα .

Τον Πούσκας δεν τον ακολούθησε στην ΑΕΚ, αφού δεν είχε μεταφραστή, αλλά πριν από τα ντέρμπι τον φώναζε για να μιλήσει στους παίκτες και να τους μεταφέρει με σιγουριά αυτά που ήθελε να πει.

Και ΑΕΚ και ΠΑΟ και Θρύλος
INTIME SPORTS

Ο Πούσκας με Μπάρλο και Δομάζο στην ΑΕΚ

Και ο επίλογος "εκείνη την εποχή δεν υπήρχε βία στις εξέδρες. Οι παίκτες μαλώνουν έπαιζαν μπουνιές στον αγωνιστικό χώρο, αλλά ο κόσμος ήταν ήσυχος. Η μεγαλύτερη βρισιά κατά του Ολυμπιακού να φαντασθείτε, ήταν το "Ολιμπικ ντε Κουρελέ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ