ΣΤΗΛΕΣ

Il Pistolero, bang bang!

Il Pistolero, bang bang!

Ο 98ος ποδηλατικός Γύρος της Ιταλίας ολοκληρώθηκε με τη νίκη του Αλμπέρτο Κονταδόρ (Tinkoff Saxo) και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα. Η εξέλιξη και οι πρωταγωνιστές. Ποιοι κέρδισαν τα 21 ετάπ και τις επιμέρους βαθμολογίες και κατατάξεις (pics & videos)

Ο 98ος Γύρος της Ιταλίας ολοκληρώθηκε χθες στο Μιλάνο με μεγάλο νικητή τον Αλμπέρτο Κονταδόρ της Tinkoff Saxo. Στο τελικό βάθρο τον πλαισίωσαν οι Φάμπιο Άρου και Μίκελ Λάντα, αμφότεροι της Astana. Την μπλε φανέλα των βουνών κέρδισε ο Τζιοβάνι Βισκόντι της Movistar. Ο Τζιάκομο Νιτσόλο (Trek) πήρε την κόκκινη φανέλα των πόντων, ενώ ο Φάμπιο Άρου (Astana) ήρθε πρώτος στην κατάταξη του καλύτερου νέου αθλητή (λευκή φανέλα). Πολυνίκης της διοργάνωσης ήταν η Astana με 5 κερδισμένα ετάπ, ενώ πήρε την πρωτιά και στην ομαδική κατάταξη. Μετά από 23 μέρες αγώνα, 21 ετάπ και 3.486 χιλιόμετρα, ένας ακόμα Γύρος Ιταλίας έφτασε στο τέλος του και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του αγώνα. Η εξέλιξη, οι πρωταγωνιστές, οι εντυπώσεις, οι νικητές.

Ήταν ομολογουμένως ένας υπέροχος Γύρος. Το φετινό Giro d'Italia μας αποζημίωσε για όσα δεν είχαμε δει τα τελευταία χρόνια στον δεύτερο σε σημασία και ιστορία αγώνα τριών εβδομάδων. Αγωνία, σασπένς, απρόοπτα, δράση, θέαμα, πολλοί πρωταγωνιστές, ανατροπές, φοβερές μάχες σε όλα τα τερέν, όλα όσα ήθελαν να δουν και να απολαύσουν οι φίλοι της ποδηλασίας. Από το πρώτο μέχρι και το 21ο ετάπ, δεν υπήρξε μέρα που να μη γίνει κάτι. Και συνήθως γίνονταν πολλά. Εξαιρώντας το 17ο ετάπ, το μοναδικό που κύλησε φυσιολογικά, στις υπόλοιπες 20 αγωνιστικές μέρες χορτάσαμε ποδηλασία υψηλότατου επιπέδου. Όχι μόνο από τα φαβορί, αλλά και από πολλούς εκπρόσωπους της νέας γενιάς που άφησαν υποσχέσεις για το μέλλον. Ανακαλύψαμε καινούργια "αστέρια", παρακολουθήσαμε μεγάλες μάχες και μείναμε καθηλωμένοι μπροστά στις οθόνες. Πρόκειται σίγουρα - και με διαφορά - για το κορυφαίο Giro d'Italia των τελευταίων χρόνων. Ιδού μερικά συμπεράσματα και εντυπώσεις πριν προχωρήσουμε στην εξέλιξη του αγώνα.

ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Il Pistolero, bang bang!

Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του φετινού Giro

Ξεκινάμε με τον απόλυτο πρωταγωνιστή και μεγάλο νικητή, Αλμπέρτο Κονταδόρ. Ο Ισπανός πρόσθεσε τον έβδομο μεγάλο Γύρο στη συλλογή του (2 Tour, 2 Giro και 3 Vuelta), αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι είναι ο κορυφαίος ποδηλάτης της γενιάς του και ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Έδωσε και πάλι θέαμα και επιθέσεις συνεχώς και παντού, ήταν κυρίαρχος στα βουνά, εκπληκτικός στο χρονόμετρο και μας χάρισε μια από τις πιο εντυπωσιακές παραστάσεις των τελευταίων δεκαετιών, αυτή στο Μορτιρόλο. Η κρίση στο Φινέστρε δεν αφαιρεί το παραμικρό από τον τελικό του θρίαμβο, αντίθετα, τον κάνει ακόμα μεγαλύτερο. Ο Πιστολέρο διατήρησε την ψυχραιμία του, έδιωξε μακριά τον πανικό και διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τις δύσκολες στιγμές του 20ου ετάπ. Όπως διαχειρίστηκε άψογα όλες τις αναποδιές που του έτυχαν. Από τον χτυπημένο ώμο και την δεύτερη πτώση πριν το χρονόμετρο, μέχρι το unfair της Katusha και της Astana. Ο πρώτος στόχος της χρονιάς επιτεύχθηκε και τώρα απομένει ο δεύτερος και πιο δύσκολος: ο Γύρος Γαλλίας. Απέναντι στους υπόλοιπους τρεις των "Fantastic Four", τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο περίπλοκα. Ο Κονταδόρ θα χρειαστεί μια καλύτερη ομάδα για τα βουνά, (πολύ) λιγότερες παλαβομάρες από τον Όλεγκ Τίνκοφ στην τακτική και (λίγο) περισσότερη τύχη στον αγώνα.

Il Pistolero, bang bang!

Άρου (αριστερά) και Λάντα (δεξιά) ανάμεσα στον Κονταδόρ

Συνεχίζουμε με την Astana, η οποία επίσης εντυπωσίασε στον αγώνα. Ήταν με τεράστια διαφορά η κορυφαία ομάδα του Γύρου, ειδικότερα δε στα βουνά. Με δυο αθλητές που πλαισίωσαν τον Κονταδόρ στο βάθρο, με 5 νίκες, ανίκητη στις Άλπεις, με την λευκή φανέλα του Άρου, με την ομαδική κατάταξη και με εννιά ποδηλάτες που γέμισαν με το θαλασσί χρώμα επί 23 μέρες τις οθόνες μας, οι Καζάκοι ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο τον Γύρο Ιταλίας. Ο Φάμπιο Άρου, παρά τις αδυναμίες του, έδωσε το 100%, υπέφερε, πέρασε πολλές δύσκολες στιγμές, αλλά έδειξε ότι διαθέτει ψυχική δύναμη, πείσμα και αγωνιστικότητα. Κέρδισε δυο ετάπ, πήρε την δεύτερη θέση της γενικής και επιβεβαίωσε την αξία του και την προοπτική να κερδίσει το Giro στο μέλλον. Από τη μεριά του, ο Μίκελ Λάντα ήταν η μεγάλη αποκάλυψη της διοργάνωσης. Ήταν εκπληκτικός στα βουνά, πήρε και αυτός δυο νίκες, ολοκλήρωσε τον αγώνα στην τρίτη θέση της γενικής και έδειξε ότι έχει τα εφόδια για να πρωταγωνιστήσει στους μεγάλους γύρους τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να διαχειριστεί κάπως καλύτερα τον χαρακτήρα του, να προσέχει τόσο τις δηλώσεις του, όσο και τις λεπτομέρειες που είναι σημαντικές μέσα σε έναν αγώνα και να μην ανακαλύπτει παντού συνωμοσίες εναντίον του, αν και σε όλα αυτά δικαιολογείται από το νεαρό της ηλικίας του.

Il Pistolero, bang bang!

Ο Ουράν της Etixx Quickstep (δεξιά) και ο Πορτ της Sky (αριστερά από τον Ουράν) δεν τα κατάφεραν στο φετινό Giro. Ο πρώτος έμεινε πολύ πίσω στη γενική, ενώ ο δεύτερος εγκατέλειψε

Πάμε τώρα στα δυο άλλα μεγάλα φαβορί πριν το ξεκίνημα του Giro. Ο Ρίτσι Πορτ είχε πολλές ατυχίες, αλλά εκείνο που τον "σημάδεψε", ήταν η αλλαγή της ρόδας που του έδωσε ο Σάιμον Κλαρκ. Εκείνη τη μέρα ο Αυστραλός αρχηγός της Sky έχασε αρχικά 47 δευτερόλεπτα από τον πρωτοπόρο Κονταδόρ και στη συνέχεια δυο λεπτά ακόμη από την τιμωρία που του επέβαλλαν οι κριτές, αφού αλλαγή ρόδας από αθλητή άλλης ομάδας απαγορεύεται από τους κανονισμούς της UCI. Εκεί τελείωσε ουσιαστικά το Giro για τον Πορτ. Δεν μπόρεσε σε καμία στιγμή να συνέλθει από το ψυχολογικό χτύπημα και σαν να μην του έφτανε αυτό, την παραμονή του χρονόμετρου είχε μια πτώση, χάνοντας ακόμα περισσότερο χρόνο. Τελικά, στην δεύτερη μέρα ξεκούρασης του αγώνα, εγκατέλειψε τον Γύρο Ιταλίας. Ο Ριγκομπέρτο Ουράν (Etixx Quickstep) ταλαιπωρήθηκε το πρώτο δεκαήμερο από μια βρογχίτιδα και βρέθηκε πολύ πίσω στη γενική, ενώ δεν κατάφερε να φανεί ούτε στο χρονόμετρο. Παρόλα αυτά, συνήλθε στην τρίτη εβδομάδα, ανέβασε σαφέστατα την απόδοσή του και κρατήθηκε με τους καλύτερους στις Άλπεις.

Il Pistolero, bang bang!

Ο Ράιντερ Χέσχενταλ (Cannondale Garmin) στην ανηφόρα του Φινέστρε μαζί με τον Ριγκομπέρτο Ουράν (Etixx Quickstep). Ο Καναδός ήταν εντυπωσιακός στα βουνά

Υπήρξαν αρκετοί αθλητές που πραγματοποίησαν μεγάλες εμφανίσεις, συνοδεύοντας κάποιες από αυτές και με μεγάλες νίκες. Ο Ράιντερ Χέσχενταλ (Cannondale Garmin) εντυπωσίασε στις Άλπεις, έκανε επιθέσεις, ήταν συνεχώς μπροστά, θύμισε το 2012 όταν κέρδισε τον αγώνα και πήρε μια πολύ δουλεμένη και πανάξια πέμπτη θέση στη γενική. Από κοντά και ο πολύ καλός Στίβεν Κρούισβαϊκ (LottoNL Jumbo) που επίσης ανέβηκε με τους καλύτερους και θα μπορούσε να είχε πάει ακόμα καλύτερα από την έβδομη θέση που τελικά κατέλαβε στη γενική, αν δεν είχε σπαταλήσει πολλές δυνάμεις το πρώτο δεκαήμερο του αγώνα. Εξαιρετικοί ήταν και οι Αμαδόρ (Movistar), Κένιγκ (Sky), Καρούζο (BMC), Ζενιέ (FDJ) και Τροφίμοφ (Katusha), όλοι τους αθλητές που τερμάτισαν μέσα στην πρώτη δεκάδα. Είδαμε νέους αθλητές να κάνουν εντυπωσιακές νίκες, όπως ο Ντάβιντε Φόρμολο (Cannondale Garmin), ο Γιάν Πόλανκ (Lampre Merida), ο Νικόλα Μποέμ (Bardiani CSF) και ο Ίλνουρ Ζακαρίν (Katusha). Θαυμάσαμε όμως και τις γνωστές, "σταθερές αξίες", όπως τον Φιλίπ Ζιλμπέρ (BMC) με τις δυο του νίκες, τον Βασίλ Κιριένκα (Sky) με το φοβερό του χρονόμετρο και τον Πάολο Τιραλόνγκο (Astana) που στα 38 του χρόνια έγινε ο γηραιότερος νικητής ετάπ στην ιστορία του Γύρου Ιταλίας. Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά πώς εξελίχθηκε το 98ο Giro d'Italia.

1. ΑΠΟ ΒΟΡΡΑ ΠΡΟΣ ΝΟΤΟ

Ο 98ος Γύρος της Ιταλίας ξεκίνησε από το Σαν Λορέντσο αλ Μάρε, με το ομαδικό χρονόμετρο των 17.6 χιλιομέτρων. Όπως ακριβώς πέρυσι, έτσι και φέτος η Orica GreenEDGE ήταν η καλύτερη ομάδα στον τερματισμό, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του απόλυτου φαβορί για το πρώτο ετάπ της διοργάνωσης. Η Tinkoff ήρθε δεύτερη και ο Κονταδόρ κέρδισε δευτερόλεπτα απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα φαβορί. Πολύ καλή εμφάνιση και από την Astana, ενώ απογοήτευσε η Sky του Πορτ. Την πρώτη ροζ φανέλα φόρεσε ο Σάιμον Γκέρανς της Orica. Την επόμενη μέρα είχαμε το πρώτο μαζικό σπριντ στους δρόμους της Γένοβας, με τον Ελία Βιβιάνι (Sky) να παίρνει τη νίκη (πρώτη στην καριέρα του σε μεγάλο Γύρο). Υπήρξαν πολλές πτώσεις (η τελευταία από αυτές προκλήθηκε από έναν θεατή που μπήκε με το ποδήλατό του ανάμεσα στο πελοτόν!), ενώ αρκετοί απόρησαν με την τακτική της Tinkoff να βρίσκεται μπροστά στο πελοτόν για ατελείωτα χιλιόμετρα. Ο Μάικλ Μάθιους της Orica GreenEDGE φόρεσε τη ροζ φανέλα.

Il Pistolero, bang bang!

Ο Αυστραλός Μάικλ Μάθιους (Orica GreenEDGE) επανέλαβε αυτό που είχε πετύχει και πέρυσι: να κερδίσει ετάπ φορώντας τη ροζ φανέλα

Στο τρίτο ετάπ είχαμε ακόμα ένα μαζικό σπριντ με τον Μάικλ Μάθιους να επαναλαμβάνει αυτό ακριβώς που είχε πετύχει και στο περσινό Giro, να πάρει δηλαδή τη νίκη φορώντας την maglia rosa. Το ετάπ όμως σημαδεύτηκε από την άσχημη πτώση του Ντομένικο Ποτσοβίβο (Ag2r), ενώ όλοι περάσαμε μερικά δραματικά λεπτά αγωνίας, όσο ο Ιταλός βρισκόταν ακίνητος στο οδόστρωμα χωρίς να δείχνει σημεία ζωής. Ευτυχώς η RAI φρόντισε να καθησυχάσει τους πάντες, ενημερώνοντας ότι ο αθλητής, στο δρόμο προς το νοσοκομείο, είχε τις αισθήσεις του και πως παρά τα τραύματά του, είχε διαφύγει κάθε κίνδυνο. Με την εγκατάλειψη του άτυχου Ποτσοβίβο, ο Γύρος έχασε το μεγαλύτερο από τα αουτσάιντερ. Την επόμενη μέρα, στον δρόμο προς την Σπέτσια, σε μια διαδρομή 150 χιλιομέτρων, όλοι περίμεναν ένα εύκολο ετάπ, όμως τελικά παρακολουθήσαμε ένα εντυπωσιακό θέαμα από όλες τις απόψεις.

Η Tinkoff πρωταγωνίστησε ακόμα μια φορά, με τον Κρόιτσιγκερ να βρίσκεται στο γκρουπάκι των αποσπασμένων και την υπόλοιπη ομάδα να τραβάει σαν τρελή από πίσω. Οι παλαβομάρες του Όλεγκ... Τελικά κέρδισε ο 22χρονος Ντάβιντε Φόρμολο (Cannondale Garmin) πραγματοποιώντας μια φοβερή εμφάνιση, ενώ ο Ριγκομπέρτο Ουράν, από τα μεγάλα φαβορί, έχασε 42 δευτερόλεπτα στον τερματισμό σε σχέση με τους Κονταδόρ, Άρου και Πορτ. Η ροζ φανέλα πέρασε στον Σάιμον Κλαρκ, τρίτο αθλητή της Orica GreenEDGE που την φόρεσε στη φετινή διοργάνωση. Αμέσως μετά είχαμε το πρώτο ετάπ βουνών με τερματισμό στην ανηφόρα του Αμπετόνε (17 χλμ στο 5.4%). Πέντε χιλιόμετρα πριν την κορυφή, ο Κονταδόρ επιτέθηκε και τον ακολούθησαν μόνο οι Άρου και Πορτ, ενώ ο Ουράν έχασε και πάλι χρόνο (28 δευτερόλεπτα).

Il Pistolero, bang bang!

Ο 22χρονος Ιταλός Ντάβιντε Φόρμολο (Cannondale Garmin) κέρδισε το 4ο ετάπ στην Σπέτσια μετά από φανταστική εμφάνιση

Την νίκη πήρε ένας ακόμα νεαρός αθλητής, ο 23χρονος Σλοβένος Γιάν Πολάνκ (Lampre Merida), ενώ η Astana έδειξε την δύναμή της, σε αντίθεση με τις Sky και Tinkoff που άφησαν νωρίς τους αρχηγούς τους χωρίς βοήθειες. Πάντως ο Κονταδόρ φόρεσε την ροζ φανέλα, παίρνοντας "κεφάλι" από νωρίς στον αγώνα. Στο 6ο ετάπ είχαμε, όπως αναμενόταν, ένα ακόμα μαζικό σπριντ. Η Tinkoff έλεγξε τον ρυθμό σε όλη τη διαδρομή, όμως 200 μέτρα πριν τον τερματισμό και ενώ ο Γερμανός Αντρέ Γκράιπελ (Lotto Soudal) κέρδιζε λίγο πιο μπροστά έξι Ιταλούς, η αθεράπευτη βλακεία μερικών θεατών έκανε - και πάλι - το "θαύμα" της. Ο άτυχος Ντανιέλε Κόλι (Vini Fantini) έπεσε πάνω σε ένα από τα τεντωμένα χέρια που κρατούσαν κινητά, θέλοντας να τραβήξουν φωτογραφίες και η πτώση του προκάλεσε ένα ντόμινο που έφερε πολλούς ακόμα αθλητές στο οδόστρωμα, ανάμεσά τους και τον Αλμπέρτο Κονταδόρ.

Ο Κόλι έσπασε με πολύ άσχημο τρόπο το χέρι του και φυσικά εγκατέλειψε, ενώ ο Κονταδόρ χτύπησε στο γόνατο και έβγαλε τον ώμο του. Τον επανέφερε ο ίδιος στη θέση του, όμως ο ώμος ξαναβγήκε όταν ο Ισπανός ανέβηκε στο βάθρο. Η έκφραση του πόνου στο πρόσωπο του "Πιστολέρο" και η άρνησή του να φορέσει τη ροζ φανέλα, αφού ήταν αδύνατο να κουνήσει προς τα πάνω το αριστερό του χέρι, έκαναν τους πάντες να σκεφτούν το χειρότερο, δηλαδή την εγκατάλειψη. Ο Κονταδόρ έκανε ακτινογραφίες και αφού αποκλείστηκε η πιθανότητα κάποιου κατάγματος, αποφάσισε να συνεχίσει στον αγώνα, εκεί όπου τον περίμενε ένα πολύ δύσκολο τριήμερο, αρχής γενομένης από το 7ο ετάπ, το μεγαλύτερο σε απόσταση (264 χλμ) της φετινής διοργάνωσης. Με ειδικά προστατευτικά στον ώμο του και συνεχώς προφυλαγμένος από τους συναθλητές του, ο Κονταδόρ κατάφερε να ξεπεράσει με επιτυχία το πρώτο τεστ, φτάνοντας πάντως αρκετά ταλαιπωρημένος και εξαντλημένος στον τερματισμό.

Il Pistolero, bang bang!

Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ στο βάθρο (μετά την πτώση του στο 6ο ετάπ) αδυνατεί να φορέσει τη ροζ φανέλα

Στο σπριντ κέρδισε ο Ντιέγκο Ουλίσι, δίνοντας στην Lampre Merida την δεύτερη νίκη της. Ο Ιταλός ποδηλάτης γονάτισε κλαίγοντας πάνω στην άσφαλτο, βγάζοντας από μέσα του όλη την ένταση του τελευταίου χρόνου (ήταν τιμωρημένος με 9 μήνες αποκλεισμό από την UCI λόγω θετικού δείγματος στην ουσία σαλμπουταμόλη σε έλεγχο στο περσινό Giro). Την επόμενη μέρα ακολούθησε το δεύτερο τεστ για τον Ισπανό, αφού σειρά είχε το 8ο ετάπ με τερματισμό στην ανηφόρα του Καμπιτέλο Ματέζε (13 χλμ στο 6.9%). Η Astana ήθελε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση του Κονταδόρ και να του πάρει τη ροζ φανέλα, (η διαφορά με τον δεύτερο Άρου στη γενική ήταν μόλις 2 δευτερόλεπτα). Στην τελευταία ανηφόρα ο Πιστολέρο είχε μείνει μόνος του, την ίδια στιγμή που η Astana είχε 5 ποδηλάτες και η Sky τρεις. Πέντε χιλιόμετρα πριν την κορυφή, ο Άρου επιτέθηκε, αλλά Κονταδόρ, Πορτ και για πρώτη φορά στα βουνά και ο Ουράν, ακολούθησαν χωρίς προβλήματα. Άρου και Πορτ δοκίμασαν ακόμα δυο φορές να αφήσουν πίσω τον Ισπανό, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Και οι τέσσερις πέρασαν μαζί τη γραμμή του τερματισμού, ενώ ο Κονταδόρ αύξησε τη διαφορά του κατά δυο δεύτερα από τους υπόλοιπους με το μπόνους από το πρώτο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας της διαδρομής. Τη νίκη πήρε ο Μπενιάτ Ιντσάουστι της Movistar, από το γκρουπάκι των αποσπασμένων, με μια πολύ δυνατή επίθεση στα τελευταία χιλιόμετρα της ανηφόρας. Στο 9ο ετάπ, το τελευταίο πριν την πρώτη ημέρα ξεκούρασης, ο Πάολο Τιραλόνγκο ήταν ο πιο δυνατός από τους ξεκολλημένους και άφησε όλους τους υπόλοιπους στην προτελευταία ανηφόρα. Ο Ιταλός πήρε τη νίκη (την τρίτη της καριέρας του στον Γύρο Ιταλίας) και έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής (37 ετών και 212 ημερών) που έχει κερδίσει ετάπ στην ιστορία του Giro! Πίσω, στα φαβορί, ο Άρου επιτέθηκε 13 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, αλλά Κονταδόρ και Πορτ απάντησαν χωρίς πρόβλημα.

Il Pistolero, bang bang!

Ο Ιταλός Πάολο Τιραλόνγκο (Astana) κέρδισε το 9ο ετάπ και έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδηλάτης στην ιστορία του Γύρου Ιταλίας που καταφέρνει κάτι τέτοιο

Όχι όμως και ο Ουράν, με αποτέλεσμα ο Άρου να ζητήσει συνεργασία από τον Πιστολέρο για να μεγαλώσουν τη διαφορά τους από τον Κολομβιανό και να τον βγάλουν εκτός διεκδίκησης της νίκης. Ο Κονταδόρ ανταποκρίθηκε θετικά, αλλά στα τελευταία μέτρα ο Άρου σπριντάρισε κερδίζοντας ένα δευτερόλεπτο από τους αντιπάλους του. Έτσι λοιπόν, το πρώτο μέρος του Γύρου Ιταλίας ολοκληρώθηκε με τον Κονταδόρ να φοράει τη ροζ φανέλα, τον Άρου να ακολουθεί στα 3 δεύτερα, τον Πορτ στα 22", αλλά τον Ουράν να έχει χάσει πολύ χρόνο και να βρίσκεται πλέον στα δυο λεπτά και δέκα δευτερόλεπτα πίσω από την κορυφή. Η Astana κέρδισε τις εντυπώσεις σε αυτά τα 9 πρώτα ετάπ, με δυο ακόμα ποδηλάτες της στην πρώτη πεντάδα της γενικής, τον Λάντα (+0:46") και τον Κατάλντο (+1:16"). Όλα έδειχναν ότι η τελική νίκη θα ήταν υπόθεση των τριών μεγάλων αρχηγών, της Tinkoff Saxo, της Astana και της Sky. Αν και κανείς από αυτούς δεν είχε ξεγράψει ακόμα τον Ουράν...

2. ΑΠΟ ΝΟΤΟ ΠΡΟΣ ΒΟΡΡΑ

Μετά το πρώτο του διάλειμμα, ο Γύρος άρχισε την πορεία από τον Νότο προς τον Βορρά. Το 10ο ετάπ, μια ευθεία διαδρομή με τερματισμό στο Φορλί, υποτίθεται πως θα ήταν ένα φεστιβάλ των σπρίντερ και μια μέρα ακόμα ξεκούρασης για τα φαβορί. Τίποτα όμως από τα δυο δεν επαληθεύτηκε. Ο Νικόλα Μποέμ της Bardiani CSF πήρε μια μεγάλη νίκη από το γκρουπάκι των αποσπασμένων, αιφνιδιάζοντας τις ομάδες των σπρίντερ, όμως το σημαντικότερο γεγονός ήταν αυτό που συνέβη 5 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, στο γκρουπ των φαβορί. Ο Ρίτσι Πορτ έπαθε λάστιχο και μέσα στον πανικό του να ελαχιστοποιήσει τις χρονικές του απώλειες, δέχτηκε τη ρόδα που του πρόσφερε ο φίλος και συμπατριώτης του, Σάιμον Κλαρκ (Orica GreenEDGE) και έφτασε στον τερματισμό έχοντας χάσει 47 δευτερόλεπτα από τα υπόλοιπα φαβορί (Κονταδόρ, Άρου και Ουράν). Όλοι επαίνεσαν το fair play του Κλαρκ (ανάμεσά τους το επίσημο twitter της διοργάνωσης, αλλά και ο ίδιος ο Πορτ), ξεχνώντας όμως κάτι πολύ βασικό. Ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τους κανονισμούς της UCI.

Il Pistolero, bang bang!

Ο Σάιμον Κλαρκ της Orica GreenEDGE δίνει τον τροχό του στον φίλο και συμπατριώτη του, Ρίτσι Πορτ. Θα είναι η αρχή του τέλους για τις φιλοδοξίες του Αυστραλού αρχηγού της Sky

Έτσι λοιπόν, αντί για το 1:09 στη γενική πίσω από τον Κονταδόρ, στο οποίο βρέθηκε ο αρχηγός της Sky μετά το τέλος του ετάπ, οι κριτές του αγώνα τού επέβαλλαν την επιπλέον ποινή των δυο λεπτών, με αποτέλεσμα να καταποντιστεί στην 12η θέση με διαφορά μεγαλύτερη των τριών λεπτών. Η πλειοψηφία των ποδηλατών πήρε το μέρος των Πορτ και Κλαρκ, θεωρώντας τον κανονισμό (κάποιοι και την τιμωρία) άδικο, έγινε όμως φανερό ότι οι περισσότεροι από αυτούς, ανάμεσά τους ο ίδιος ο Πορτ αλλά και ο Άρου, δεν γνώριζαν την συγκεκριμένη απαγόρευση! Η ουσία πάντως ήταν πως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την ροζ φανέλα, είχε υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα. Την επόμενη μέρα, στο 11ο ετάπ (μέσης δυσκολίας) που τερμάτιζε στην πίστα της Ίμολα, είχαμε για μια ακόμα φορά νικητή από το γκρουπάκι των αποσπασμένων. Ο φέρελπις Ίλνουρ Ζακαρίν της Katusha έπαιξε άψογα τα χαρτιά του και ξέφυγε από τους υπόλοιπους αθλητές της επίθεσης, χρυσώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το χάπι της αποτυχίας του να πρωταγωνιστήσει στη μάχη για τη γενική, όπως προέβλεπαν πολλοί πριν ξεκινήσει το Giro.

Το 12ο ετάπ, επίσης μέσης δυσκολίας, είχε μερικές μικρές ανηφόρες στο δεύτερο μισό της διαδρομής, ενώ το τελευταίο χιλιόμετρο είχε κλίση 7%. Ένα γκρουπ ανάμεσα στο οποίο υπήρχαν όλα τα φαβορί, έφτασε μαζί μέχρι το τέλος. Ο Φιλίπ Ζιλμπέρ, με μια εκπληκτική επίθεση στην τελευταία ανηφόρα, άφησε πίσω του τους πάντες και πήρε τη νίκη, ενώ ο Αλμπέρτο Κονταδόρ τερμάτισε δεύτερος κερδίζοντας το μπόνους και κάποια επιπλέον δευτερόλεπτα από όλους τους υπόλοιπους. Ο Ισπανός έδειξε ότι συνερχόταν σιγά-σιγά από τον τραυματισμό του, αντίθετα ο Άρου έδειξε για πρώτη φορά σημάδια αδυναμίας, πιθανότατα (και) επειδή ήταν κρυωμένος. Επόμενο, 13ο ετάπ, απόλυτης ευθείας, στο οποίο τα φαβορί - υποτίθεται πως - θα κρατούσαν δυνάμεις για το επερχόμενο κρίσιμο χρονόμετρο, αφήνοντας τους σπρίντερ να πρωταγωνιστήσουν. Όλα έδειχναν πως το σενάριο θα επαληθευόταν, όμως διακόσια μέτρα πριν το πελοτόν μπει στα τελευταία 3 χιλιόμετρα (εκεί όπου ακυρώνονται οι διαφορές που προκύπτουν από πτώσεις), έγινε το "κακό".

Il Pistolero, bang bang!

Ο Βέλγος Φιλίπ Ζιλμπέρ (BMC) κερδίζει στην Βιτσέντσα, ενώ πίσω διακρίνεται ο Κονταδόρ που σπριντάρει στην ανηφόρα για να κερδίσει δευτερόλεπτα από τα υπόλοιπα φαβορί

Η μαζική πτώση που συνέβη ξαφνικά, βρήκε στο έδαφος - εκτός των άλλων - τους Κονταδόρ και Πορτ μαζί με σχεδόν όλη την Αστάνα, ενώ ο Άρου κατάφερε να την αποφύγει για ελάχιστα εκατοστά και να συνεχίσει μπροστά μαζί με άλλους 30 περίπου ποδηλάτες. Ο Κονταδόρ αντέδρασε άμεσα, πήρε το ποδήλατο του συναθλητή του, Ματέο Τοζάτο και ξεχύθηκε προς τον τερματισμό, χάνοντας τελικά "μόνο" 40 δευτερόλεπτα από τον νικητή στο σπριντ, Σάσα Μόντολο (Lampre Merida) και 36" από τον Άρου. Αντίθετα, ο Πορτ, που χτύπησε σαφώς περισσότερο από τον Ισπανό, ολοκλήρωσε το προσωπικό του "δράμα", χάνοντας πάνω από δυο λεπτά, τα οποία τον έφεραν 5:05 πίσω από τον πρωτοπόρο της γενικής. Ο Άρου, εκμεταλλευόμενος την πτώση του Κονταδόρ, πέρασε πρώτος και φόρεσε τη ροζ φανέλα, αποκτώντας πλεονέκτημα 19 δευτερολέπτων. Ήταν η πρώτη φορά που ο Πιστολέρο έχανε φανέλα πρωτοπόρου σε κάποιον από τους 3 μεγάλους Γύρους, κάτι όμως που διήρκεσε μόλις 24 ώρες.

Κάπως έτσι φτάσαμε λοιπόν στο πρώτο πολύ μεγάλο ραντεβού της φετινής διοργάνωσης, το ατομικό χρονόμετρο των 59.4 χιλιομέτρων. Εκεί όπου περιμέναμε την αντεπίθεση των Πορτ και Ουράν, δυο αθλητών που είναι πολύ καλοί στο συγκεκριμένο τερέν. Ο Βασίλ Κιριένκα της Sky πραγματοποίησε από νωρίς τον καλύτερο χρόνο με ευνοϊκό άνεμο, όταν όμως ξεκίνησαν οι τελευταίοι, ο αέρας άλλαξε κατεύθυνση, δυσκολεύοντας πολύ τις προσπάθειές τους. Τελικά ο Κονταδόρ έδωσε μια εκπληκτική παράσταση, "πέταξε" μέχρι τον τερματισμό διαλύοντας όλα τα προγνωστικά και πήρε την τρίτη θέση στο ετάπ, ρίχνοντας "μερόνυχτα" σε όλους τους αντιπάλους του (2:31 στον Ουράν, 2:47 στον Άρου και 4:06 στον Πορτ)! Με το χρονόμετρο ολοκληρωμένο, ο Κονταδόρ ήταν πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα, ξαναφόρεσε φυσικά τη ροζ φανέλα, έβγαλε τελείως από τη μέση τον Ρίτσι Πορτ και έβαλε υποθήκη για την τελική νίκη, έχοντας πλεονέκτημα στη γενική 2:28 από τον Άρου, 3:36 από τον εκπληκτικό Αμαδόρ και 4:14 από τον Ουράν, την ίδια στιγμή που ο αρχηγός της Sky είχε μείνει 9 περίπου λεπτά πίσω!

Il Pistolero, bang bang!

Ο Λευκορώσος Βασίλ Κιριένκα, η "ατμομηχανή" της Sky, πήρε τη νίκη στην ατομική χρονομέτρηση

Την επόμενη μέρα σειρά είχε το πρώτο αλπικό ετάπ του φετινού Giro, με τερματισμό στην Μαντόνα ντι Καμπίλιο (15 χλμ στο 6%). Η Astana επέβαλλε έναν πολύ δυνατό ρυθμό από την προτελευταία ανηφόρα, το πολύ δύσκολο Πάσο Νταόνε (8.5 χλμ στο 9.2%), αφήνοντας από πολύ νωρίς τον Πορτ στο γκρουπέτο (!). Τελικά στα τελευταία χιλιόμετρα της ανάβασης έφτασαν μαζί οι Άρου και Λάντα της Astana, ο Κονταδόρ και ο Τροφίμοφ της Katusha. Όλα έδειχναν ότι ο Ρώσος ήταν έτοιμος να εκμεταλλευτεί το "μαρκάρισμα" των δυο φαβορί και να κερδίσει το ετάπ, όμως εκεί συμφώνησαν οι Άρου και Κονταδόρ να δώσουν άδεια στον Λάντα να φύγει και να μην αφήσουν τον Τροφίμοφ να γευτεί τους "καρπούς" της δικής τους δουλειάς. Έτσι λοιπόν, ο Βάσκος ποδηλάτης της Astana πήρε τη νίκη, ενώ πίσω, ο Πιστολέρο επιτέθηκε στα τελευταία μέτρα, πέρασε τη γραμμή του τερματισμού δεύτερος και μεγάλωσε τη διαφορά του από τον Άρου κατά 7 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε η δεύτερη εβδομάδα του Γύρου Ιταλίας και ο Κονταδόρ έφτασε στη δεύτερη ημέρα ξεκούρασης ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την νίκη στο Μιλάνο.

3. Η ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η τελευταία εβδομάδα ξεκίνησε με την είδηση ότι ο Ρίτσι Πορτ είχε εγκαταλείψει τον αγώνα. Τα χτυπήματα στην πτώση του στο 13ο ετάπ μαζί με τις συνεχόμενες ατυχίες του, ανάγκασαν τον αρχηγό της Sky να αφήσει το Giro, με στόχο να αποθεραπευτεί και να προετοιμαστεί για το Tour de France, όπου αν όλα πάνε καλά για τον ίδιο, θα είναι ο υπαρχηγός του Κρις Φρουμ. Στον αγώνα τώρα, το 16ο ήταν το βασιλικό ετάπ της διοργάνωσης με τους αθλητές να ανεβαίνουν δυο φορές την Απρίκα (14 χλμ στο 3.5%) με το φοβερό και τρομερό Μορτιρόλο ανάμεσα (12 χλμ στο 11%). Όλοι περίμεναν δράση και εξελίξεις, όμως αυτό που τελικά συνέβη, ήταν πέρα από κάθε προσδοκία, αφού παρακολουθήσαμε με κομμένη την ανάσα ένα χωρίς υπερβολή επικό ετάπ, από αυτά που μνημονεύονται για πολλές δεκαετίες. Στην κατηφόρα μετά το πρώτο πέρασμα από την Απρίκα, ο Κονταδόρ έπαθε λάστιχο και μέχρι να του δώσει ο Μπάσο τον δικό του τροχό, η Katusha ξεκίνησε έναν διαβολεμένο ρυθμό μπροστά, αγνοώντας τελείως το fair play. Αμέσως μπήκε στο κόλπο και η Astana και οι δυο ομάδες συνεργάστηκαν, θέλοντας να αυξήσουν την διαφορά τους από τον Ισπανό.

Il Pistolero, bang bang!

Κρούισβαϊκ (LottoNL Jumbo), Κονταδόρ (Tinkoff Saxo) και Λάντα (Astana) ανεβαίνουν το Μορτιρόλο, έχοντας αφήσει πίσω τους τον Άρου

Ο Πιστολέρο έβαλε την ομάδα του μπροστά για να κυνηγήσει, όμως σε λιγότερα από 10 χιλιόμετρα έχασε τους πάντες, εκτός από τον Ρότζερς. Το σενάριο φαινόταν ιδανικό για την Astana και τον Άρου, που ξεκίνησαν το Μορτιρόλο με 50 δευτερόλεπτα πλεονέκτημα από τον Κονταδόρ που πλέον είχε μείνει τελείως μόνος του. Όλοι περίμεναν την κατάρρευση του Ισπανού, αλλά εκεί ο αρχηγός της Tinkoff Saxo έδειξε τί σημαίνει η καρδιά του πρωταθλητή. Χωρίς να πανικοβληθεί, άρχισε να ανεβαίνει το Μορτιρόλο μόνος του (πήρε πολύτιμη βοήθεια από τον Ιγκόρ Αντόν της Movistar), να προσπερνάει τον έναν μετά τον άλλο, ενώ μπροστά ο μάνατζερ της Astana, Μαρτινέλι έκανε ένα τραγικό λάθος. Αντί να δώσει ελευθερία στον Λάντα που βρισκόταν σε εκπληκτική κατάσταση και μπορούσε να φέρει τον Κονταδόρ σε ακόμα δυσκολότερη θέση, προτίμησε να τον κρατήσει μπροστά από τον Άρου, που φαινόταν ότι (για μια ακόμα μέρα) δυσκολευόταν να ακολουθήσει τον ρυθμό του συναθλητή του. Μετά από τα πρώτα 4 χιλιόμετρα της ανηφόρας, ο Πιστολέρο έπιασε τους Άρου και Λάντα και λίγο αργότερα έκανε τη δική του επίθεση, βλέποντας ότι ο αρχηγός της Astana βρισκόταν πλέον φανερά σε κρίση.

Οι δυο Ισπανοί άρχισαν να χτίζουν διαφορά από τον Άρου, κατέβηκαν το Μορτιρόλο μαζί με τον Κρούισβαϊκ (LottoNL Jumbo) και ξεκίνησαν την τελευταία ανηφόρα στην Απρίκα. Ο Κονταδόρ ήταν φανερό ότι ήθελε να δώσει τη νίκη στον Ολλανδό για να τον ευχαριστήσει για την φοβερή δουλειά που είχε κάνει επί 40 χιλιόμετρα, όμως ο Λάντα, με περισσότερες δυνάμεις αφού δεν είχε δώσει ούτε μια αλλαγή στους άλλους δυο, επιτέθηκε λίγο πριν τον τερματισμό, έφτιαξε πολύ γρήγορα μια σημαντική διαφορά και κέρδισε για δεύτερο συνεχόμενο ετάπ, με μια εξίσου φανταστική εμφάνιση, η οποία του έδωσε την δεύτερη θέση στη γενική, "μπερδεύοντας" την Astana για το ποιος θα είχε τα "γαλόνια" του αρχηγού για το υπόλοιπο του Γύρου. Στην κορυφή ο Λάντα κέρδισε 38 δευτερόλεπτα από τον Κονταδόρ και τρία λεπτά από τον Άρου! Ο Ισπανός παρέμεινε φυσικά στην πρώτη θέση της γενικής, ενώ ο Βάσκος ανέβηκε στη δεύτερη (+4:02) και ο Άρου υποχώρησε στην τρίτη (+4:52). Αμαδόρ (Movistar), Τροφίμοφ (Katusha), Κρούισβαϊκ (LottoNL Jumbo) και Χέσχενταλ (Cannondale Garmin) πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση και κέρδισαν όλοι θέσεις στη γενική, ευρισκόμενοι στην πρώτη δεκάδα.

Il Pistolero, bang bang!

Ο Ισπανός Μίκελ Λάντα (Astana) κερδίζει στην Απρίκα και δείχνει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για την δεύτερη νίκη του στο φετινό Giro

Όμως πέρα και πάνω από όλα τα άλλα, αυτό που έμεινε περισσότερο από αυτό το ετάπ, ήταν το τρομερό πείσμα, η αδάμαστη θέληση, η ασύγκριτη δύναμη και η ολύμπια ψυχραιμία του Κονταδόρ, όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν κάνει τον Ισπανό να είναι ο κορυφαίος ποδηλάτης της γενιάς του και ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Επιστρέφουμε στον αγώνα, όπου την επόμενη ημέρα είχαμε το 17ο ετάπ, ευθείας, αλλά και το πρώτο χωρίς κανένα απρόοπτο για τους αθλητές. Οι ομάδες των σπρίντερ έλεγξαν εύκολα το "ξεκόλλημα" και ο Σάσα Μόντολο ήταν εκείνος που επιβλήθηκε στα τελευταία μέτρα, παίρνοντας την δεύτερη προσωπική του νίκη και την τέταρτη συνολικά για την ομάδα του, Lampre Merida. Τα φαβορί πέρασαν - επιτέλους - μερικές χαλαρές ώρες στα ποδήλατά τους, κρατώντας δυνάμεις για τα επερχόμενα αλπικά ετάπ, ενώ ο Αλμπέρτο Κονταδόρ έφτασε στο σπίτι του, αφού ο τερματισμός ήταν στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Σειρά είχε το 18ο ετάπ, με τα πρώτα 120 χιλιόμετρα σε ευθεία και στη συνέχεια την ανηφόρα στο Μόντε Ολόνιο (10 χλμ στο 9%).

Από την αρχή αποσπάστηκε ένα γκρουπάκι με ποδηλάτες, πήρε μεγάλη διαφορά και όλα έδειχναν ότι η μάχη για τη νίκη θα δινόταν μπροστά, ενώ πίσω, τα φαβορί θα ακολουθούσαν χαλαρά, κάνοντας συντήρηση για τα δυο πολύ δύσκολα αλπικά ετάπ που θα ακολουθούσαν. Αντί για αυτό, είδαμε για μια ακόμα μέρα θέαμα και δράση. Στο ξεκίνημα της ανάβασης στο Ολόνιο, ο Μίκελ Λάντα είχε μια πτώση μαζί με άλλους αθλητές και έχασε επαφή από το πελοτόν. Ο Κονταδόρ έστειλε την Tinkoff να επιβάλλει πολύ δυνατό ρυθμό και λίγο αργότερα, συνέχισε μόνος του, κάνοντας την επίθεσή του 40 περίπου χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό! Ο Ισπανός, ενοχλημένος από την συμπεριφορά της Astana στο ετάπ του Μορτιρόλο, την ξεπλήρωσε με το ίδιο νόμισμα. Ο Λάντα προσπαθούσε να καλύψει τη διαφορά, αλλά ο εκρηκτικός στην τρίτη εβδομάδα του αγώνα, Χέσχενταλ (Cannondale Garmin), έφτασε τον Πιστολέρο και οι δυο τους συνεργάστηκαν διατηρώντας σταθερά ένα πλεονέκτημα γύρω στο ενάμιση λεπτό από το γκρουπ των Λάντα και Άρου. Μπροστά, ο Φιλίπ Ζιλμπέρ έπιασε τους προπορευόμενους και ενώ απέμεναν 19 χιλιόμετρα, επιτέθηκε στην κατηφόρα, κατέβηκε το βουνό ποδηλατώντας στα όρια, έφτιαξε μια σημαντική διαφορά και πέρασε πρώτος τον τερματισμό, παίρνοντας την δεύτερη νίκη του στη διοργάνωση.

Il Pistolero, bang bang!

Ο Φάμπιο Άρου τερματίζει πρώτος στην Τσερβίνια (19ο ετάπ)

Οι Κονταδόρ και Χέσχενταλ έφτασαν έξι λεπτά αργότερα και ο Ισπανός κέρδισε 1:13 από τους αθλητές της Astana, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το πλεονέκτημά του στη γενική. Με τον δεύτερο Λάντα να βρίσκεται πλέον πάνω από 5 λεπτά πίσω από τη ροζ φανέλα, η πρωτιά φαινόταν να έχει πια κριθεί και αυτό που απέμενε ήταν να ξεκαθαρίσουν οι υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδας, εκεί όπου συνεχίζονταν οι ανακατατάξεις. Η Astana, έχοντας αποδεχθεί ότι ο Κονταδόρ δεν παιζόταν, έθεσε σαν στόχο τις νίκες στα δυο αλπικά ετάπ που απέμεναν. Την επόμενη μέρα είχαμε το πρώτο από αυτά, 236 χιλιόμετρα με τα τελευταία 85 να έχουν τρία μεγάλα βουνά, το Saint Barthelemy (16.5 χλμ στο 6.7%), το Saint Pantaleon (16.5 χλμ στο 7.2%) και την ανηφόρα τερματισμού στην Τσερβίνια (19 χλμ στο 5%). Οι προθέσεις της Astana φάνηκαν από νωρίς. Οι ποδηλάτες της επέβαλλαν έναν δυνατό ρυθμό και στον δρόμο προς την τελευταία κορυφή, ο Άρου επιτέθηκε στο γκρουπάκι των φαβορί, φεύγοντας μόνος του μπροστά. Ο Κονταδόρ δεν αντέδρασε και συνέχισε κολλημένος πίσω από τη ρόδα του Λάντα. Ο Ιταλός αρχηγός της Astana έφτασε τελικά πρώτος στον τερματισμό, πήρε την πολυπόθητη νίκη που ήθελε και κέρδισε 1:18 από τα υπόλοιπα φαβορί, ανεβαίνοντας και πάλι στη δεύτερη θέση της γενικής, 4:37 πίσω από τον Πιστολέρο.

Αμέσως μετά ακολούθησε το 20ο ετάπ, το τελευταίο αλπικό σε διαδρομή 200 χιλιομέτρων, όπου τα πρώτα 150 ήταν ευθεία και τα τελευταία 50 "κόλαση"! Οι αθλητές θα ανέβαιναν πρώτα τον κολοσσό του Φινέστρε (18.5 χλμ στο 9.2% με τα τελευταία 8 σε χωματόδρομο) και στη συνέχεια θα τερμάτιζαν στη κορυφή του Σεστριέρ (9.2 χλμ στο 5.4%). Τα προγνωστικά μιλούσαν για την επιθυμία του Κονταδόρ να κερδίσει ένα ετάπ και επιβεβαιώθηκαν όταν είδαμε την Tinkoff να βρίσκεται μπροστά στο πελοτόν λίγο πριν το ξεκίνημα της πρώτης ανηφόρας, στο Φινέστρε. Όλα αυτά όμως στη θεωρία, αφού η πράξη έδειξε άλλα, τελείως διαφορετικά πράγματα. Η Astana ακολούθησε το δικό της βιολί, αύξησε τον ρυθμό και περιόρισε το γκρουπ της ροζ φανέλας σε μονοψήφιο αριθμό. Ο Κονταδόρ απαντούσε με ευκολία στις επιθέσεις του Κάνγκερτ και έδινε την αίσθηση ότι συνέχιζε να βρίσκεται στην γνωστή, καλή του κατάσταση. Η έκπληξη ήρθε όταν στα χιλιόμετρα του χωματόδρομου επιτέθηκε ο Λάντα και ο Πιστολέρο δεν αντέδρασε. Λίγο πιο μετά, ο Ισπανός άρχισε να χάνει επαφή και από τα υπόλοιπα φαβορί (Άρου, Χέσχενταλ, Κρούισβαϊκ, Ουράν κλπ) και συνέχισε μόνος του. Ο πρωτοπόρος βρισκόταν σε κρίση! Η Astana μυρίστηκε αίμα, αλλά για μια ακόμα φορά δεν μπόρεσε να διαχειριστεί σωστά την κατάσταση.

Il Pistolero, bang bang!

Ο Κονταδόρ σε κρίση στην ανηφόρα του Φινέστρε (20ο ετάπ)

Μπροστά, ο Λάντα έπιασε τον Ζακαρίν (Katusha), που έτρεχε αποσπασμένος όλη τη μέρα, αλλά έκανε ένα μεγάλο λάθος. Του πήρε την Cima Coppi, αντί να τον αφήσει να περάσει πρώτος, ώστε να εξασφαλίσει τη συνεργασία του στη συνέχεια. Η διαφορά με τον Κονταδόρ πλησίαζε τα δυο λεπτά από τον Λάντα και το ένα λεπτό από τον Άρου. Τόσο ο Βάσκος όσο και ο Ιταλός της Astana ζητούσαν συνεργασία από τους υπόλοιπους, όμως δεν πήραν απολύτως τίποτα. Κανείς δεν ήθελε να μπει σε ένα "παιχνίδι" που δεν τον αφορούσε. Ο Μαρτινέλι υπέπεσε σε δυο λάθη τακτικής. Πρώτον, δεν σταμάτησε τον Λάντα στην κορυφή του Φινέστρε για να περιμένει τον Άρου και δεύτερον, όταν το έκανε ήταν τόσο αργά, ώστε θα ήταν προτιμότερο να έχει αφήσει τον Λάντα να τα βγάλει πέρα μόνος του και να διεκδικήσει το θαύμα. Στο μεταξύ, ο Κονταδόρ διατήρησε σταθερή τη διαφορά στην κατηφόρα, έδειξε ότι δεν είχε πανικοβληθεί καθόλου και ανακτώντας κάποιες δυνάμεις, μπόρεσε να κερδίσει κάποια δευτερόλεπτα στα πρώτα χιλιόμετρα της τελευταίας ανηφόρας.

Μπροστά, ο Λάντα είχε αναλάβει και πάλι χρέη βοηθού, δουλεύοντας για τον Άρου, μέχρι που ο τελευταίος, δυο χιλιόμετρα πριν την κορυφή, επιτέθηκε και έφυγε μόνος του. Η διαφορά από τον Κονταδόρ είχε αρχίσει να μεγαλώνει ξανά, αλλά το πλεονέκτημα χρόνου που είχε ο Ισπανός στη γενική, ήταν πολύ μεγάλο. Ο Άρου πήρε την δεύτερη - συνεχόμενη - νίκη του κερδίζοντας τελικά δυόμιση λεπτά από τον Πιστολέρο. Μεγάλο άλμα πέτυχε ο Χέσχενταλ, ανεβαίνοντας στην πέμπτη θέση της γενικής, ενώ ο Κρούισβαϊκ έφτασε μέχρι την έβδομη. Στην ουσία, ο 98ος Γύρος της Ιταλίας είχε τελειώσει με μεγάλο νικητή τον Αλμπέρτο Κονταδόρ. Απέμενε μόνο το τελευταίο ετάπ από το Τορίνο στο Μιλάνο και η "παρέλαση" των 163 αθλητών που "επιβίωσαν" μετά από 3 εβδομάδες δύσκολου και απαιτητικού αγώνα. Εκεί, είχαμε ακόμα μια έκπληξη. Δυο ποδηλάτες, οι Άιλο Κέισε (Etixx Quickstep) και Λιούκ Ντάρμπριτζ (Orica GreenEDGE) επιτέθηκαν, πήραν μια διαφορά 40 περίπου δευτερολέπτων, αιφνιδίασαν τελείως τις ομάδες των σπρίντερ και έφτασαν πρώτοι στη γραμμή του τερματισμού, εκεί όπου ο Κέισε κέρδισε τον αντίπαλό του και πήρε την τελευταία νίκη του φετινού Giro. Στη συνέχεια είχαμε τις απονομές στους νικητές των διαφόρων κατατάξεων και βαθμολογιών, με τον Κονταδόρ να παίρνει το έπαθλο του θριαμβευτή της γενικής κατάταξης.

4. ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ 21 ΕΤΑΠ

Il Pistolero, bang bang!

Ο Κονταδόρ, οι συναθλητές του από την Tinkoff Saxo και ο Όλεγκ Τίνκοφ πανηγυρίζουν την νίκη στο Giro

Ο Γύρος της Ιταλίας ξεκίνησε στις 9 Μαΐου από το Σαν Λορέντσο αλ Μάρε και ολοκληρώθηκε την 31η Μαΐου με την καθιερωμένη "παρέλαση" των ποδηλατών στο Μιλάνο. Ας δούμε τους νικητές των 21 ετάπ:

01. San Lorenzo al Mare - Sanremo / Orica GreenEDGE

02. Albenga - Genoa / Elia Viviani (Sky)

03. Rapallo - Sestri Levante / Michael Matthews (Orica GreenEDGE)

04. Chiavari - La Spezia / Davide Formolo (Cannondale Garmin)

05. La Spezia - Abetone / Jan Polanc (Lampre Merida)

06. Montecatini Terme - Castiglione della Pescaia / Andre Greipel (Lotto Soudal)

07. Grosseto - Fiuggi / Diego Ulissi (Lampre Merida)

08. Fiuggi - Campitello Matese / Beñat Intxausti (Movistar)

09. Benevento - San Giorgio del Sannio / Paolo Tiralongo (Astana)

10. Civitanove Marche - Forli / Nicola Boem (Bardiani CSF)

11. Forli - Imola / Ilnur Zakarin (Katusha)

12. Imola - Vicenza / Philippe Gilbert (BMC)

13. Montecchio Maggiore - Jesolo / Sacha Modolo (Lampre Merida)

14. Treviso - Valdobbiadene / Vasil Kiryienka (Sky)

15. Marostica - Madonna di Campiglio / Mikel Landa (Astana)

16. Pinzolo - Aprica / Mikel Landa (Astana)

17. Tirano - Lugano / Sacha Modolo (Lampre Merida)

18. Melide - Verbania / Philippe Gilbert (BMC)

19. Gravellona Toce - Cervinia / Fabio Aru (Astana)

20. Saint Vincent - Sestriere / Fabio Aru (Astana)

21. Torino - Milano / Iljo Keisse (Etixx Quickstep)

5. ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Il Pistolero, bang bang!

Το τελικό βάθρο της γενικής. Από αριστερά: Φάμπιο Άρου (δεύτερος), Αλμπέρτο Κονταδόρ (πρώτος) και Μίκελ Λάντα (τρίτος)

Τελική γενική κατάταξη (ροζ φανέλα):

01. Alberto Contador (Tinkoff Saxo) 88:22:25

02. Fabio Aru (Astana) +1:53

03. Mikel Landa (Astana) +3:05

04. Andrey Amador (Movistar) +8:10

05. Ryder Hesjedal (Cannondale Garmin) +9:52

06. Leopold Konig (Sky) +10:41

07. Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo) +10:53

08. Damiano Caruso (BMC) +12:08

09. Alexandre Geniez (FDJ) +15:51

10. Yury Trofimov (Katusha) +16:14

Τελική βαθμολογία πόντων (κόκκινη φανέλα):

1. Giacomo Nizzolo (Trek) 181

2. Philippe Gilbert (BMC) 148

3. Sacha Modolo (Lampre Merida) 147

Τελική βαθμολογία βουνών (μπλε φανέλα):

1. Giovanni Visconti (Movistar) 125

2. Mikel Landa (Astana) 122

3. Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo) 115

Τελική κατάταξη καλύτερου νέου αθλητή (λευκή φανέλα):

1. Fabio Aru (Astana) 88:24:18

2. Davide Formolo (Cannondale Garmin) +1:51:46

3. Fabio Felline (Trek) +1:54:04

Τελική ομαδική κατάταξη:

1. Astana 264:42:31

2. BMC +0:43:16

3. Sky +1:13:51

Βίντεο: Το 16ο ετάπ με την παράσταση του Κονταδόρ στο Μορτιρόλο

Βίντεο: Το 20ο ετάπ με την κρίση του Κονταδόρ στο Φινέστρε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ