ΣΤΗΛΕΣ

Η οικογένεια των εννέα πρωταθλητών

Η οικογένεια των εννέα πρωταθλητών

Τα θαύματα του Γιάννη Δίπλαρου και της Ελένης Καγιαλή που μέσα από τις δυσκολίες δημιούργησαν μια... ομάδα που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκούς και εγχώριους τίτλους κι έχει δημιουργήσει μοναδικά ρεκόρ. Διαβάστε το αφιέρωμα του ΕΘΝΟΣΠΟΡ.

Το μυστικό κάθε ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό είναι να γίνει αποκτήσει τους ισχυρούς δεσμούς της οικογένειας. Όταν η οικογένεια, όμως, γίνεται από μόνη της ομάδα και μάλιστα στην Ελλάδα της κρίσης και της υπογεννητικότητας τότε αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη συνείδηση μας και γίνεται πρότυπο στο στίβο της ζωής.

Η οικογένεια του Γιάννη Δίπλαρου και της Ελένης Καγιαλή είναι από μόνη της μία αθλητική αποστολή. Στο… ρόστερ της υπάρχουν ένας δις πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ, ένας προπονητής μπάσκετ και πρωταθλητής Ελλάδας στα 2.000μ. στιπλ, μία προπονήτρια του βόλεϊ και πρώην διεθνής βολεϊμπολίστρια, ένας πολίστας, τέσσερις μπασκετμπολίστες, δύο γυμναστές εκπαιδευτικοί και μία… πτυχιούχος μάνατζερ στη διοίκηση επιχειρήσεων που είναι και σεφ!

Το ραντεβού μας με την οικογένεια Δίπλαρου για την φωτογράφηση δόθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων σε ξενοδοχείο της Καστέλας. Μετά από πολλούς μήνες ήταν η πρώτη φορά που θα βρίσκονταν μαζί και τα εννιά μέλη της οικογένειας, έστω και για λίγα λεπτά. Τα έξι αδέλφια έπαιζαν και πείραζαν το ένα το άλλο, η μοναχοκόρη και μεγαλύτερη σε ηλικία είναι σαν δεύτερη μητέρα…

Το δεύτερο παιδί και πρώτος υιός της οικογένειας είναι το μεγάλο αστέρι του ελληνικού μπάσκετ, ο πλέι μέικερ που οδήγησε την Εθνική Ελλάδας στα χρυσά μετάλλια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Παίδων το 2015 στον Βόλο και του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εφήβων το 2017 στο Ηράκλειο. Αγωνίζεται πλέον στον Πανιώνιο και είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην Αθήνα. Η υπόλοιπη οικογένεια μένει στην Οβρυά της Πάτρας. Οι μετακινήσεις είναι δύσκολες και επιτυγχάνονται με ένα μίνι βαν Ρενό ύστερα από μεγάλο προγραμματισμό, κόπο και κόστος.

ΜΙΑ SLK ΠΑΝΕΣ

«Όταν πηγαίνουμε επίσκεψη παίρνουμε μαζί και το φαγητό μας», λέει με χιούμορ ο πάτερ φαμίλιας, Γιάννης Δίπλαρος, κρατώντας διακριτικά το χέρι της συζύγου του. «Χρειαζόμαστε δύο κιλά κιμά και δύο κιλά μακαρόνια στην καθισιά μας. Όταν λέμε θα κάνουμε ομελέτα θέλουμε 15 αβγά. Από το βράδυ μαγειρεύουμε για την επόμενη μέρα για να προλαβαίνουμε. Το μήνα χρειαζόμαστε 20 κιλά κρέας και περίπου 120 κιλά γάλα. Για πάνες δαπανήσαμε όσα κοστίζει μία μερσεντές SLK και για γάλα όσο μία πενταόροφη πολυκατοικία». Ήταν η αφοπλιστική απάντηση στην ερώτηση μου για τα κόστη που χρειάζεται μία 9μελη οικογένεια.

"ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΥΤΕ ΓΑΛΑ"

Υπέθεσα πως θα υπάρχει κάποιο… θησαυροφυλάκιο που θα τροφοδοτεί τον προϋπολογισμό της οικογένειας. Υπό μία έννοια πέτυχα… διάνα μόνο που το… θησαυροφυλάκιο αντί για ευρώ ήταν γεμάτο με αγάπη, πίστη και ενότητα. «Τρώγεται η αγάπη;», αναρωτήθηκα. Ακούγοντας τη μαμά του… λόχου, Ελένη Καγιαλή πήρα την απάντηση μου. «Δεν ντρέπομαι να σου πω πως όταν η μοναχοκόρη μου και πρώτο μας παιδί ήταν μηνών κάποιες μέρες δεν είχαμε να της δώσουμε ούτε γάλα. Έπινε μόνο τσάι. Δεν είχαμε ούτε τα βασικά. Ήταν το 1995, ο άνδρας μου ήταν φαντάρος τότε, δεν είχαμε καθόλου έσοδα. Το 1997 κάναμε το δεύτερο παιδί μας, τον Νίκο. Το 1999 ήρθε ο Μιχάλης και το 2000 ο Αλέξανδρος. Ήμασταν φτωχοί, είχαμε μόνο τα βασικά αλλά αυτό δε μας εμπόδισε να πραγματοποιήσουμε το μεγάλο μας όνειρο που ήταν μία μεγάλη οικογένεια. Ο άνδρας μου άρχισε παράλληλα με την προπονητική να κάνει μεροκάματα στην οικοδομή και μέναμε με τέσσερα παιδιά σε ένα σπίτι 80 τ.μ. και κάναμε τις μετακινήσεις μας με την βέσπα μας».

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

Η κορύφωση της δοκιμασίας για την οικογένεια Δίπλαρου ήταν το 2002 από ένα γεγονός που αποκαλύπτουν για πρώτη φορά: «Ξέρω πως είναι αμαρτία μόνο που το σκέφτηκα αλλά είναι η πραγματικότητα. Τώρα μπορώ να το πω. Όταν η Ελένη μου είπε πως είναι έγκυος στο πέμπτο παιδί της πρότεινα να κάνει έκτρωση. Σκεφτόμουν πως δεν τα βγάλω πέρα. Μου θύμωσε. Δεν το συζητούσε. Μου έδωσε να καταλάβω πως έκανα λάθος σκέψη και άλλαξα γνώμη. Δοκιμάστηκε η πίστη μας αλλά μεταξύ μας μείναμε ενωμένοι. Έτσι το 2002 γεννήθηκε και ο Παναγιώτης και από τότε τα πάντα άλλαξαν προς το καλύτερο. Λες και έγινε ένα θαύμα. Η δουλειά μου βελτιώθηκε. Πήρα μεγάλη απόφαση να φτιάξω μόνος μου το σπίτι που θα μας χωρούσε όλους, στην Οβρυά της Πάτρας . Αργότερα ήρθε και ο διορισμός μας στο σχολείο. Το 2009 γεννήθηκε ο Ορέστης και το 2011 ο Κωνσταντίνος και όλα πήραν το δρόμο τους».

ΣΤΟ DNA ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο αθλητισμός είναι στο DNA της οικογένειας. Ο μπαμπάς, Γιάννης Δίπλαρος, υπήρξε πρωταθλητής στο στίβο (2000μ. στιπλ), αλλά τον κέρδισε η προπονητική στο μπάσκετ. Σήμερα είναι προπονητής στην Ολυμπιάδα Πατρών και… ταξιτζής της οικογένειας. «Κάνω δέκα φορές την ημέρα την διαδρομή Πάτρα – Οβρυά για να προλάβω όλα, να πάω τα παιδιά προπονήσεις και να είμαι και στις προπονήσεις της Ολυμπιάδας όπου είμαι προπονητής. Τα ίδια και η Ελένη που είναι προπονήτρια στην ομάδα βόλεϊ του Αίολου Αγυάς. Βασικό συστατικό για να τα προλάβουμε όλα είναι ο καλός προγραμματισμός. Κοιμόμαστε τέσσερις ώρες τη μέρα και από το πρωί τρέχουμε όλοι. Φεύγουν τα παιδιά για το σχολείο, πηγαίνουμε και εμείς στα δημοτικά όπου διδάσκουμε. Όλα τα παιδιά κάνουν αθλητισμό και όλα ξεκίνησαν από την κολύμβηση. Μόνο ο αθλητισμός μπορεί να τους δώσει ότι δεν παίρνουν από την οικογένεια».

Ο μπαμπάς είναι τα χέρια αλλά η μαμά το μυαλό. Με χαμόγελο και λαχτάρα μας μιλάει για την εμπειρία του να είσαι μητέρα επτά παιδιών και παράλληλα δασκάλα και προπονήτρια: «Μέσα σε λίγες ώρες τα ζω όλα και έντονα. Η κόρη μου Βάσια σπούδασε στις ΗΠΑ διοίκηση επιχειρήσεων την έχει κερδίσει η μαγειρική και είναι σεφ. Με βοηθάει στο μαγείρεμα και στον προγραμματισμό. Ο Νίκος εκτός από το μπάσκετ σπουδάζει φυσιοθεραπευτής και ο Μιχάλης μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο Αλέξανδρος είναι Γ΄ Λυκείου, ο Παναγιώτης Α΄ Λυκείου, ο Ορέστης Γ΄ Δημοτικού και ο Κωνσταντίνος στην Α' Δημοτικού. Έτσι έχουμε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης σε ένα σπίτι. Μεγαλώνοντας τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη συνοχή αλλά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες και θέλουν υποστήριξη. Υπάρχουν μέρες που δε μπορείς να προλάβεις όλα οπότε μαθαίνεις να βάζεις προτεραιότητες για τα πιο βασικά».

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΙΑ

Ακόμα και οι… σούπερμαν στην Ελλάδα έχουν τις ανασφάλειες τους αλλά και τα μεγάλα όπλα στη φαρέτρα τους για να αντιμετωπίσουν τις δοκιμασίες: «Μας δημιουργεί ανασφάλεια το μέλλον των παιδιών μας σε μία χώρα με τόσα προβλήματα αλλά έχουμε πίστη. Αν σκεφτόμασταν από την αρχή πως θα κάναμε επτά παιδιά μπορεί να μας έπιανε τρέλα και να μην κάναμε τίποτα. Τη ζωή πρέπει να την ζεις μέρα, μέρα. Ούτε η κρίση, ούτε τα οικονομικά προβλήματα δε μπορούν να σταθούν εμπόδιο σε δύο ανθρώπους που αγαπιούνται και πιστεύουν ο ένας στον άλλον. Στους νέους γονείς λέμε να κάνουν μεγάλες οικογένειες και να μην σκέφτονται συνέχεια το οικονομικό. Να είναι πάντα αγαπημένοι και να έχουν κατανόηση. Και με τα λίγα μεγαλώνουν τα παιδιά. Τα πολλά παιδιά σε βοηθούν να βρεις το δρόμο και το σκοπό σου στη ζωή. Ο πρωταθλητισμός ξεκινάει πρώτα στη σχέση, μετά στην οικογένεια, περνάει στη ζωή, στον αθλητισμό και στον επαγγελματικό χώρο. Κι αν η Ελλάδα άντεξε στα δύσκολα είναι γιατί είχε δυνατό το κύτταρο της οικογένειας».

Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο Νίκος Δίπλαρος μετά από δύο Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και το πέρασμα του από τον Έσπερο Πατρών, τον Άρη και τα Πεύκα πρωταγωνιστεί στον Πανιώνιο. Η οικογένεια του είναι πάντα μέσα στο μυαλό του και στα δύσκολα έχει μάθει να παλεύει: «Πάντα έχω την οικογένεια μου στο μυαλό μου. Είμαι ο μεγάλος αδελφός και αισθάνομαι πως έχω ευθύνες. Χαίρομαι που βλέπω τα μεγάλα αδέλφια μου να ωριμάζουν. Οικονομικά ήμασταν πάντα πολύ δύσκολα. Δεν είχα τα πάντα αλλά ποτέ δε μου έλειψε κάτι. Τα μεγάλα μου όνειρα είναι να πρωταγωνιστήσω στην Ευρωλίγκα και να κάνω κι εγώ μία μεγάλη οικογένεια με πολλά παιδιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ