ΣΤΗΛΕΣ

Η μεγάλη ημέρα της ελληνικής υδατοσφαίρισης

Η μεγάλη ημέρα της ελληνικής υδατοσφαίρισης

Στις 30 Ιουλίου 2005 η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στον Καναδά. Θυμηθείτε τον θρίαμβο.

Το 2005 το Μόντρεαλ του Καναδά έγινε ο τόπος όπου η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γνώρισε την μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της. Οι παίκτες του Ιταλού προπονητή Σάντρο Καμπάνια, κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στο παρελθόν, η Εθνική ομάδα είχε φτάσει κοντά στην κατάκτηση ενός μεταλλίου είτε σε Ολυμπιακούς Αγώνες είτε σε παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά από συμπτώσεις και αστάθμητους παράγοντες δεν δικαιώθηκε. Αυτή την φορά το όραμα έγινε πραγματικότητα.

Οι παίκτες που απαρτίζανε την Εθνική πόλο ανταμείφθηκαν για την επιμονή και την προσπάθεια τους. Ο Καμπάνια αναμόρφωσε εκ βάθρων τη λειτουργία της ομάδας και την οδήγησε στην 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην 3η του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Η μεγάλη ημέρα της ελληνικής υδατοσφαίρισης

Πριν την έναρξη της διοργάνωσης οι κίνδυνοι παραμόνευαν για την Εθνική. Οι παίκτες δεν είχαν πάρει τα οφειλούμενα από την Πολιτεία και ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, είχε ταξιδέψει στο Μόντρεαλ και είχε υποσχεθεί στους πολίστες την τακτοποίηση των οφειλών και ένα γενναιόδωρο πριμ σε περίπτωση κατάκτησης μεταλλίου. Επίσης, χάρις στην ομοψυχία των παικτών ξεπεράστηκαν τα προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις.

Στον δρόμο για την διάκριση η ελληνική ομάδα νίκησε στον 4ο όμιλο που συμμετείχε την Κίνα 11-4, την Γερμανία 8-4, την Αυστραλία 11-8. Στα προημιτελικά νίκησε την Ιταλία 13-9 και στα ημιτελικά ηττηθήκαμε από την Ουγγαρία 8-7.

Ο μικρός τελικός με την Κροατία "έσπαγε καρδιές". Η Κροατία προηγήθηκε 9-8 με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Τεό Ντόγκας, 34'' πριν την λήξη του ματς. Ο Χρήστος Αφρουδάκης, με υπέροχο μακρινό σουτ, ισοφάρισε 9-9 πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης.

Στην παράταση ο Ντόγκας έβαλε τους Κροάτες μπροστά. O Σχίζας ισοφάρισε και, ενώ όλα έδειχναν πως οι δύο ομάδες θα οδηγούνταν στην διαδικασία των πέναλτι, ο Γιώργος Αφρουδάκης 11'' προτού τελειώσει και η παράταση, μ' εκπληκτικό γυριστό σουτ, έδωσε τη μεγάλη νίκη στην Εθνική με 11-10.

Η μεγάλη ημέρα της ελληνικής υδατοσφαίρισης

Επαιξαν οι: Xατζηθεοδώρου 3, Δεληγιάννης, Σχίζας 1, Μάζης 2, Θεοδωρόπουλος 2, Χρ. Αφρουδάκης 2, Γ. Αφρουδάκης 1, Βλοντάκης, Ντόσκας, Μυλωνάκης, Βουλγαράκης, Σάντα.

" Οταν ανέλαβα προπονητής, πριν από τρία χρόνια, δεν περίμενα ότι θα κατακτούσαμε μετάλλιο. Αλλά κάναμε εξαιρετική δουλειά. Οι παίκτες άξιζαν να πάρουν το μετάλλιο", είχε δηλώσει ο πρωτομάστορας της σπουδαίας επιτυχίας του ελληνικού πόλο Σάντρο Καμπάνια.

Το ομαδικό μετάλλιο ήταν το πρώτο για την Ελλάδα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα οποιουδήποτε ομαδικού αθλήματος ανδρών ή γυναικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ