ΣΤΗΛΕΣ

Ευρωπαϊκά ντόρτια και... πενταροεξάρες του Ολυμπιακού

Ευρωπαϊκά ντόρτια και... πενταροεξάρες του Ολυμπιακού

Σαν σήμερα πριν επτά χρόνια ο Ολυμπιακός σκορπούσε με 5-1 την Μπενφίκα στο Καραϊσκάκη και το Sport24.gr κάνει αναδρομή στο παρελθόν, θυμίζοντας τις μεγαλύτερες σε έκταση ευρωπαϊκές νίκες των Πειραιωτών (VIDEOS).

Αποτέλεσε μια από τις επικότερες "ερυθρόλευκες" ευρωπαϊκές βραδιές. Ήταν εκείνο το ονειρεμένο ποδοσφαιρικό δίμηνο (Νοέμβριος και Δεκέμβριος του 2008) που ο Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε παπάδες στο χορτάρι και μοίραζε γκολ σε κάθε αντίπαλό του.

Το ημερολόγιο έγραφε 27/11/2008, όταν οι Πειραιώτες υποδέχονταν την Μπενφίκα στο "Γ. Καραϊσκάκης" και την υποχρέωσαν σε ένα από τα εφιαλτικότερα 90λεπτα της ιστορίας της. Εκείνο το 5-1 δύσκολα θα ξεχαστεί από κάθε φίλαθλο του Ολυμπιακού που είχε την τύχη να παρακολουθήσει εκείνο το παιχνίδι είτε στο γήπεδο είτε τηλεοπτικά.

Ό,τι και να ειπωθεί για εκείνη την εμφάνιση, θα είναι λίγο. Ένα διαρκές "σφυροκόπημα" από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς σταματημό, χωρίς έλεος. Οι Πορτογάλοι αδυνατούσαν να αναχαιτίσουν τους παίκτες του Ολυμπιακού, που έκαναν... πάρτι στον αγωνιστικό χώρο και την ίδια στιγμή αντίστοιχο πάρτι είχαν στήσει και οι φίλοι της ομάδας στις εξέδρες.

Στα μέσα του πρώτου μέρους, το κοντέρ είχε μετρήσει ήδη τρία γκολ. Πρώτα ο Γκαλέτι στο 1ο λεπτό, ακολούθησε ο Πατσατζόγλου στο 18' με αριστερό "κεραυνό" και έξι λεπτά μετά το χορευτικό του Ντιόγκο. Ναι, τότε ήταν ακόμα ποδοσφαιριστής. Μετά τον... υποδυόταν.

Ο Νταβίντ Λουίζ απλά μείωσε στο 34', για να έρθει ο Μπελούστσι να κάνει το 4-1 λίγο πριν πάνε οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια και το τελικό σκορ διαμορφώθηκε με ένα ακόμη μαγικό τελείωμα του Ντιόγκο στο 54'. Αν δεν πατούσε "φρένο" η ομάδα του Πειραιά, ο φωτεινός πίνακας θα είχε "γράψει" περισσότερα τέρματα. Τόσο ισοπεδωτικός ήταν ο Ολυμπιακός εκείνο το βράδυ.

Με αφορμή εκείνο το εμφατικό 5-1 επί των Λουζιτανών, το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα και θυμίζει τις μεγαλύτερες σε έκταση νίκες του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Προσοχή, δεν αναφερόμαστε σε σημασία, διότι τέτοιες έχουν επιτευχθεί και με μικρότερο σκορ και πανηγυρίστηκαν πολύ περισσότερο. Το θέμα έχει να κάνει με τα παιχνίδια που η διαφορά ήταν +4 και πάνω για τους "ερυθρόλευκους".

1993/94 Ολυμπιακός - Μπότεφ (Βουλγαρία) 5-1

Η πρώτη πεντάρα σημειώθηκε πριν 22 χρόνια και ήταν κόντρα στην Μπότεφ Πλόβντιβ από την Βουλγαρία για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει 3-2 στο πρώτο ματς εκτός έδρας και στη ρεβάνς το σκορ ήταν 1-1 ως το 65'. Μέσα σε 12 λεπτά σημειώθηκαν τέσσερα γκολ από τους γηπεδούχους, που έφτασαν σε μια εκκωφαντική νίκη. Ο Κρίστενσεν άνοιξε το σκορ στο 37' και ισοφάρισε ο Ντιμιτρόβ (65'). Ο κόσμος άρχισε να σφυρίζει, οι παίκτες ξύπνησαν και ξεκίνησε το κρεσέντο. Ο Τσιαντάκης έκανε το 2-1 στο 72' και πέντε λεπτά μετά σκόραρε ο αείμνηστος Μητσιμπόνας. Στο 79' ήταν η σειρά του Κρίστενσεν και στο 84' ολοκλήρωσε τον "χορό" των τερμάτων ο Μπατίστα.

1997/98 Ολυμπιακός - Μοζίρ (Λευκορωσία) 5-0

Έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια για την επόμενη μεγάλη σε έκταση νίκη του Ολυμπιακού και αυτή επιτεύχθηκε κόντρα στη Μοζίρ από τη Λευκορωσία στο ΟΑΚΑ στον δρόμο για τους ομίλους του Champions League. Μάλιστα, όλα τα γκολ της ομάδας του Ντούσαν Μπάγεβιτς σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Νινιάδης άνοιξε το σκορ στο 59', μετά ήταν η σειρά του Γκόγκιτς για δυο γκολ (63', 68'), ακολούθησε ο Γεωργάτος (75') και για... γαρνιτούρα μπήκε το γκολ του Αλεξανδρή (88'). Τυπική διαδικασία η ρεβάνς και το 2-2 έστειλε τον Ολυμπιακό στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

2002/03 Ολυμπιακός - Λεβερκούζεν (Γερμανία) 6-2

Πέρασε μια πενταετία, ο Ολυμπιακός έπαιζε για αρκετά σερί χρόνια στο Champions League και την σεζόν 2002-03 υποδέχτηκε την -φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης- Λεβερκούζεν στη Ριζούπολη για την πρεμιέρα των ομίλων. Μια μυθική ευρωπαϊκή βραδιά για την ομάδα του Τάκη Λεμονή, που ανάγκασε τους Γερμανούς σε πολλές... ασπιρίνες για τους πόνους από τα απανωτά χτυπήματα σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Ο Ελευθερόπουλος έκανε λάθος στο 22' σε γύρισμα του Σνάιντερ και η Μπάγερ μπήκε σε θέση οδηγού, για να ακολουθήσει "ερυθρόλευκη καταιγίδα". Η... πλάτη του Κλάινε στο 27' έφερε το 1-1, ο Γιαννακόπουλος στο 38' έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό και μετά ήρθε το χατ-τρικ του Τζόρτζεβιτς (44', 65', 73'). Ο Σνάιντερ με πέναλτι στο 78' μείωσε απλά σε 5-2 και ο Ζέτερμπεργκ με εκτέλεση φάουλ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα. Πικρή η γεύση όμως για τους φιλοξενούμενους.

2008/09 Ολυμπιακός - Νόρντζελαντ (Δανία) 5-0

Φτάσαμε στην αγωνιστική περίοδο 2008-09, ο Ολυμπιακός του Βαλβέρδε έχει αποκλειστεί από την Ανόρθωση στα προκριματικά του Champions League και συνέχισε στο Europa League. Αντίπαλος στον δρόμο για τους ομίλους ήταν η Νόρντζελαντ από την Δανία που είχε κερδίσει λόγω... Fair Play το ευρωπαϊκό της εισιτήριο. Πρώτο ματς εκτός έδρας και νίκη με 2-0, διαδικαστική η ρεβάνς στο Φάληρο. Πάντως, οι παίκτες δεν έκαναν αγγαρεία, έπαιξαν καλή μπάλα και ικανοποίησαν τον κόσμο που έδωσε δυναμικό παρών στις εξέδρες. Ο Τοροσίδης έκανε το 1-0 στο 11', μετά πέτυχε δυο γκολ ο Ντιόγκο στο 30' και στο 43' και την "σκυτάλη" πήρε ο Κοβάτσεβιτς (71' και 79').

2008/09 Ολυμπιακός - Χέρτα (Γερμανία) 4-0

Μετά το 5-1 επί της Μπενφίκα για την φάση των ομίλων, ο Ολυμπιακός έδωσε μια ακόμη παράσταση με αντίπαλο την Χέρτα Βερολίνου. Είπαμε, εκείνο το διάστημα οι Πειραιώτες έπαιζαν σαν δαιμονισμένοι, ήταν καταιγιστικοί, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τη νύφη και οι πρωτευουσιάνοι. Στο πρώτο μέρος βέβαια, ο Μάρκο Πάντελιτς και η παρέα του είχαν φάσεις για να πάρουν το προβάδισμα, όμως στο δεύτερο τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Ο Ντουντού άνοιξε το σκορ (54') και ο Γκαλέτι από την άσπρη βούλα έκανε το 2-0 (67'). Οι γηπεδούχοι δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Τοροσίδης στο 86' πέτυχε το τρίτο γκολ από μαγική ενέργεια του Λέτο από δεξιά, με τον Ντιόγκο να διαμορφώνει το τελικό 4-0 με προβολή.

2010/11 Μπέσα (Αλβανία) - Ολυμπιακός 0-5

Την σεζόν 2010-11, ο Ολυμπιακός έπαιξε στα προκριματικά του Europa League και πρώτος αντίπαλος ήταν η Μπέσα Καβάγιε από την Αλβανία. Πρώτο ματς ήταν εκτός έδρας στις 15/7/2010 και οι φιλοξενούμενοι πέρασαν δια περιπάτου. Τα πρώτα δυο γκολ μπήκαν από τον Όσκαρ (18' και 30'), μετά ανέλαβε δράση ο Ντουντού (46') και δυο τέρματα σημείωσε και ο Ντιόγκο (70' και 83'). Ένα ήρεμο ευρωπαϊκό βράδυ για την ομάδα του Έβαλντ Λίνεν και διαδικαστικού χαρακτήρα η ρεβάνς.

2010/11 Ολυμπιακός - Μπέσα (Αλβανία) 6-1

Μια εβδομάδα μετά, αν και όλα ήταν τελειωμένα, ο Ολυμπιακός πέτυχε έξι γκολ απέναντι στους Αλβανούς στο άδειο λόγω τιμωρίας Καραϊσκάκη. Σκόρερ για την ελληνική ομάδα οι Ντουντού (46', 88'), Ντάρμπισιρ (53'), Μαρέσκα (75', 90') και Φετφατζίδης (88'), ενώ είχε ισοφαρίσει προς στιγμήν ο Λαζαρέφσκι (48') για την Μπέσα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ευρωπαϊκή νίκη του Ολυμπιακού, αν και στην συνέχεια ακολούθησε ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, που δρομολόγησε και τις εξελίξεις για την επιστροφή του Ερνέστο Βαλβέρδε έπειτα από προσπάθειες του -νέου τότε- προέδρου της ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ