ΣΤΗΛΕΣ

Δημήτρης Σιόβας, πλήρης, χρήσιμος, σημαντικός!

Δημήτρης Σιόβας, πλήρης, χρήσιμος, σημαντικός!

Ο Δημήτρης Σιόβας πρωταγωνιστεί εδώ και έναν χρόνο στη Λεγανές, έχοντας κερδίσει την καθολική εκτίμηση και αναγνώριση σε όλα τα επίπεδα του ισπανικού συλλόγου. Μιλάει στο Sport24.gr ο προπονητής του, Ασιέρ Γκαριτάνο (pics & videos)

Ο Δημήτρης Σιόβας ξεκίνησε από τους Νέους της Ξάνθης, παίζοντας ως επιθετικός και στη συνέχεια, στον Πανιώνιο γύρισε σιγά-σιγά προς τα πίσω για να καθιερωθεί τελικά ως στόπερ. Το καλοκαίρι του 2012, όταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του στον Ολυμπιακό, στην έκθεση που παρέδωσε στη διοίκηση, αναφέρθηκε στον Σιόβα, λέγοντας ότι θα έπρεπε να τον "κατευθύνουν" προς τη θέση του αμυντικού χαφ, γιατί κατά τη γνώμη του, τα προσόντα του ήταν τέτοια που θα μπορούσαν ευκολότερα να τον καθιερώσουν ως έναν ανασταλτικό μέσο παρά ως κεντρικό αμυντικό. Τελικά ο παίκτης "παρέμεινε" στα μετόπισθεν και εκεί έχτισε την μέχρι σήμερα καριέρα του, πρώτα στον Ολυμπιακό (2012-2017) και εδώ και ένα χρόνο στην ισπανική Λεγανές.

Στους "πεπινέρος" δόθηκε ως δανεικός από τους "ερυθρόλευκους" τον Ιανουάριο του 2017, για ένα εξάμηνο και με οψιόν αγοράς, την οποία ενεργοποίησε η ομάδα των περιχώρων της Μαδρίτης το περασμένο καλοκαίρι, πληρώνοντας στον Ολυμπιακό 2,7 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία του ισπανικού συλλόγου για μεταγραφή (ξεπέρασε εύκολα το 1,2 εκ. ευρώ που είχε πληρώσει η Λεγανές τον Αύγουστο του 2016 στην Ράθινγκ του Σανταντέρ για τον Μαμαντού Κονέ).

Ο Σιόβας πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Primera División στις 4 Φεβρουαρίου του 2017, μέσα στο "Βιθέντε Καλντερόν", στην ήττα της Λεγανές από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Από τότε, έχει συμπληρώσει 30 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 6 στο Κύπελλο, με 2 γκολ και μια ασίστ. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση, τον σεβασμό και την αγάπη των πάντων: των συμπαικτών του, της διοίκησης, των φιλάθλων και φυσικά του προπονητή του.

Το Sport24.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ασιέρ Γκαριτάνο, τον Βάσκο τεχνικό των "πεπινέρος", που διανύει την πέμπτη του σεζόν στον πάγκο της Λεγανές και μίλησε μαζί του για τον Έλληνα παίκτη. Τα σχόλια του Γκαριτάνο ήταν εξόχως αποθεωτικά για τον Σιόβα, αποδεικνύοντας όλα όσα γράψαμε λίγο παραπάνω. Ας δούμε αναλυτικά τί μας είπε.

ΑΣΙΕΡ ΓΚΑΡΙΤΑΝΟ: "ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ & ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ Ο ΣΙΟΒΑΣ"

Δημήτρης Σιόβας, πλήρης, χρήσιμος, σημαντικός!

Σιόβας και Γκαριτάνο σε προπόνηση της Λεγανές. Ο Βάσκος προπονητής των "πεπινέρος" μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Έλληνα παίκτη.

" Καταρχήν πρέπει να πω ότι ήταν εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο ο Δημήτρης προσαρμόστηκε στην καινούργια πραγματικότητα της Πριμέρα Ντιβισιόν και αφομοίωσε τον δικό μας τρόπο παιχνιδιού, όλα αυτά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Υπήρχαν σίγουρα μεγάλες διαφορές στη λογική μιας ομάδας όπως ο Ολυμπιακός, που διεκδικεί κάθε χρόνο το πρωτάθλημα και έχει συνεχείς παρουσίες στο Champions League και σε εκείνη της Λεγανές, που πριν ενάμιση χρόνο ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πρώτη κατηγορία και έχει σαν πρώτο στόχο τη σωτηρία. Όμως ο Σιόβας μπόρεσε εύκολα και γρήγορα να ταιριάξει με την υπόλοιπη ομάδα και να βρει τη θέση του απόλυτα δίκαια στην ενδεκάδα μας. Και δεν μιλάω μόνο για τους αγώνες, αλλά και για τις προπονήσεις, τα ωράρια, την καθημερινή δουλειά. Το πολύ ευχάριστο είναι ότι ο παίκτης δείχνει χαρούμενος και ικανοποιημένος από την παραμονή του εδώ, ήταν αυτή μια από τις βασικές αιτίες που ο σύλλογος αποφάσισε να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς για ένα τετραετές συμβόλαιο.

Δημήτρης Σιόβας, πλήρης, χρήσιμος, σημαντικός!

Φερνάντο Τόρες και Δημήτρης Σιόβας σε ματς της Λεγανές με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο "Butarque" (30/9/2017)

Το ποσό που πληρώθηκε ήταν πολύ υψηλό για τα δεδομένα της ομάδας, μια ακόμα απόδειξη ότι όλοι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι μαζί του. Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος γνωρίζοντας ότι θα τον έχουμε μαζί μας για τα επόμενα χρόνια, είναι κεφάλαιο για την Λεγανές. Στο αγωνιστικό σκέλος, ο Δημήτρης βελτιώνεται συνέχεια, φέτος είναι πολύ καλύτερος από πέρυσι, δουλεύει σκληρά και σωστά, πρόκειται για έναν άψογο επαγγελματία. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι είναι ένας πλήρης παίκτης, χρησιμότατος, πολύ σημαντικός στο παιχνίδι μας. Δεσπόζει στην άμυνα, προσφέρει ηρεμία και καθαρό μυαλό στην εξέλιξη του ματς, ξέρει πώς να απομακρύνει τη μπάλα, αλλά και πώς να τροφοδοτήσει τα χαφ, είναι αρκετά καλός στο ψηλό παιχνίδι και διαθέτει καλή τεχνική. Θα τον ήθελα λίγο πιο δυνατό στις διεκδικήσεις και στο ένας εναντίον ενός, κάτι όμως που φροντίζει να καλύπτει με τις πολύ σωστές τοποθετήσεις του μέσα στο γήπεδο.

Δημήτρης Σιόβας, πλήρης, χρήσιμος, σημαντικός!

Σιόβας και Αντούριθ διεκδικούν τη μπάλα σε ματς της Λεγανές με την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο "Butarque" (22/10/2017)

Κατά τα άλλα, είναι σοβαρός και ψύχραιμος, δεν δημιουργεί ποτέ προβλήματα και έχει άριστες σχέσεις με τους συμπαίκτες του από την πρώτη κιόλας μέρα. Όποτε τον έχω αφήσει στον πάγκο ή κάποιες φορές που τον έχω κάνει αλλαγή ακόμα και στο τέλος του ημιχρόνου, ποτέ δεν έχει διαμαρτυρηθεί, ποτέ δεν έχει κάνει μούτρα, πάντα σέβεται τις αποφάσεις μου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι πρώην Ισπανοί προπονητές του Ολυμπιακού, μου έχουν πει ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι εδώ στην Ισπανία τον είδαν πραγματικά τόσο ευτυχισμένο και χαμογελαστό. Η συμπεριφορά του αποτελεί παράδειγμα μέσα και έξω από τα αποδυτήρια, γι' αυτό και οι φίλαθλοι τον έχουν αγκαλιάσει και έχουν κάνει το όνομά του σύνθημα και τραγούδι στις κερκίδες. Κλείνοντας, είμαστε τυχεροί που τον έχουμε μαζί μας, εύχομαι να συνεχίσει στην ίδια γραμμή και πιστεύω ακράδαντα ότι του αξίζει να βρει μια θέση στην Εθνική Ελλάδας".

¡SIOVI, SIOVAS, CADA DÍA TE QUIERO MÁS!

Δημήτρης Σιόβας, πλήρης, χρήσιμος, σημαντικός!

Με αντίπαλο τον Λιονέλ Μέσι στο ματς της Λεγανές με την Μπαρτσελόνα στις 18 Νοεμβρίου του 2017 στο "Butarque" (AP Photo/Francisco Seco)

Ο Δημήτρης Σιόβας είναι φανερό ότι περνάει τις καλύτερες μέρες της καριέρας του, όχι μόνο αγωνιστικά, αφού αγωνίζεται σε ένα από τα δυο κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου, αντιμετωπίζοντας κάθε Κυριακή αρκετά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά και σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση και την αγάπη του φίλαθλου κόσμου προς το πρόσωπό του. Τα λόγια του Ασιέρ Γκαριτάνο είναι τουλάχιστον ενδεικτικά, όμως και οι εκδηλώσεις των φιλάθλων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το όνομά του είναι μόνιμο σύνθημα στο "Butarque", ενώ οι φίλοι των "πεπινέρος" του έχουν αφιερώσει μέχρι και τραγούδι. Κάθε φορά που η Λεγανές αγωνίζεται στην έδρα της, οι φίλαθλοι τραγουδούν το πασίγνωστο "Djobi djoba" των Gipsy Kings, προσαρμοσμένο φυσικά στο "Siovi, Siovas, cada día te quiero más", δηλαδή "Σιοβί, Σιόβας, κάθε μέρα σε αγαπώ περισσότερο", όπως θα δείτε και στο βίντεο στο τέλος του κειμένου.

Δημήτρης Σιόβας, πλήρης, χρήσιμος, σημαντικός!

Ο Σιόβας στην επίσημη παρουσίασή του από τη Λεγανές (30/12/2016)

Όπως γράψαμε πιο πάνω, ο Σιόβας πρωτοφόρεσε τη φανέλα της Λεγανές στην ήττα με 2-0 από την Ατλέτικο στο "Βιθέντε Καλντερόν", σε ένα ματς όπου ο Έλληνας παίκτης αγωνίστηκε στη θέση του αμυντικού χαφ. Από εκεί και μετά, έγινε βασικός και αναντικατάστατος, χάνοντας μόλις δυο παιχνίδια (με την Σπόρτινγκ και την Έιμπαρ). Έφτασε τις 16 συμμετοχές (όλες στη Λίγκα), σημειώνοντας και το πρώτο του γκολ απέναντι στην Οσασούνα. Αποτέλεσε το βασικό δίδυμο των στόπερ μαζί με τον Μαρτίν Μαντοβάνι και σε αυτά τα 16 ματς η Λεγανές δέχτηκε μόνο 17 γκολ, τερματίζοντας τελικά στη 17η θέση που την κράτησε στην πρώτη κατηγορία. Ο Γκαριτάνο, εκτιμώντας την προσφορά του, παρακάλεσε τη διοίκηση να κάνει μια υπέρβαση στα περιορισμένα οικονομικά της για να τον κρατήσει, λέγοντας πως τον θεωρούσε παίκτη "κλειδί" για το πρότζεκτ της ομάδας στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Ο τεχνικός της Λεγανές πάντως, παρουσιαζόταν απαισιόδοξος για την θετική έκβαση της υπόθεσης τόσο του Σιόβα, όσο και των άλλων δυο δανεικών, του Νερέο Σαμπάιν (ο οποίος συνεχίζει στην ομάδα) και του Λουτσιάνο Νέβες (που κατέληξε στον Παναθηναϊκό).

Δημήτρης Σιόβας, πλήρης, χρήσιμος, σημαντικός!

Δημήτρης Σιόβας και Μάρκο Ασένσιο σε ματς της Λεγανές με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Butarque" (5/4/2017)

Τελικά όλα τελείωσαν ιδανικά, με τους "πεπινέρος" να έρχονται σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό στις 19 Ιουνίου του περασμένου καλοκαιριού. Η ρήτρα ήταν τρία εκατομμύρια ευρώ, όμως τελικά οι Ισπανοί πλήρωσαν 2,7 εκ., αφήνοντας στους "ερυθρόλευκους" ένα 15% σε περίπτωση μελλοντικής μεταπώλησης. Η προετοιμασία δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τον παίκτη, αφού πριν ένα φιλικό με την Φουενλαμπράδα ένιωσε ενοχλήσεις και ένας μυϊκός τραυματισμός (θλάση) τον άφησε εκτός ολόκληρο τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να χάσει τα πρώτα τρία ματς του πρωταθλήματος, με Αλαβές, Εσπανιόλ και Χετάφε. Επανήλθε στην αγωνιστική δράση στις 15 Σεπτεμβρίου, στην τέταρτη αγωνιστική, στο παιχνίδι με την Έιμπαρ. Μετά από εκείνη την αναμέτρηση, ο Σιόβας μαζί με τον Μάουρο ντος Σάντος αποτέλεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, που κράτησε τη Λεγανές αήττητη για 500 αγωνιστικά λεπτά (πέντε ολόκληρα παιχνίδια). Εκεί που φαινόταν ότι ο Γκαριτάνο είχε βρει ισορροπία στην άμυνα, ακολούθησαν τέσσερις σερί ήττες. Στο ματς με την Μπαρτσελόνα, ο Σιόβας αντικαταστάθηκε από τον Ραούλ Γκαρθία, ενώ στο παιχνίδι με τη Θέλτα στο Βίγκο στις 29 Νοεμβρίου, έγινε αλλαγή, μετά από μια καινούργια θλάση.

Δημήτρης Σιόβας, πλήρης, χρήσιμος, σημαντικός!

Ο Σιόβας σκοράρει με κεφαλιά εναντίον της Σεβίγια μέσα στο "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν" στα ημιτελικά του Copa del Rey (31/1/2018)

Αυτός ο τραυματισμός τον έκανε να χάσει σχεδόν δυο μήνες, αλλά επέστρεψε στο αρχικό σχήμα στις 24 Ιανουαρίου του 2018, στο 2-2 της Λεγανές με την Αλαβές στο "Mendizorroza". Σιγά-σιγά έχει αρχίσει να επανέρχεται και να ξαναβρίσκει τον ρυθμό του, ο ίδιος ο Γκαριτάνο μας είπε ότι θα είναι μια πολύτιμη λύση σε αυτή την τελική ευθεία του πρωταθλήματος, στο οποίο οι "πεπινέρος" έχουν πραγματοποιήσει μια πολύ καλή παρουσία, ευρισκόμενοι στη 13η θέση της βαθμολογίας και το κυριότερο, έντεκα ολόκληρους βαθμούς μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού. Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην κάνουμε και μια αναφορά στη μεγάλη φετινή πορεία της Λεγανές στο Κύπελλο. Ο Σιόβας ήταν παρών στα δυο ματς με τη Βιγιαρεάλ στη φάση των "16" και φυσικά στα δυο ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην προημιτελική φάση, εκεί όπου η "Λέγα" έγραψε μια από τις πιο μεγάλες σελίδες της ιστορίας της, αποκλείοντας τους "μερένγκες" με νίκη μέσα στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου"! Οι "πεπινέρος" συνέχισαν στα ημιτελικά με αντίπαλο τη Σεβίγια και ο Σιόβας, στο πρώτο παιχνίδι μέσα στο "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν", ήταν ο σκόρερ της ομάδας του με κεφαλιά στο τελικό 1-1. Στη ρεβάνς οι "νερβιονένσες" επιβλήθηκαν 0-2 και άφησαν εκτός τελικού τη Λεγανές, όμως έτσι κι αλλιώς, οι εμφανίσεις της ομάδας της Μαδρίτης προκάλεσαν τον θαυμασμό και το χειροκρότημα όλης της ποδοσφαιρικής Ισπανίας.

Δημήτρης Σιόβας, πλήρης, χρήσιμος, σημαντικός!

Ο Σιόβας και οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν τη μεγάλη νίκη/πρόκριση της ομάδας τους επί της Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" στα προημιτελικά του Copa del Rey (24/1/2018)

Όπως όλα δείχνουν, ο Σιόβας έχει βρει το δρόμο του στην Ισπανία, στην Πριμέρα Ντιβισιόν και στη Λεγανές. Θα είναι ευχής έργο να συνεχίσει σε αυτή τη γραμμή, σε σταθερά στάνταρντ απόδοσης και μέσα στην καθολική αναγνώριση από το περιβάλλον της ομάδας του. Ο Έλληνας στόπερ, μέχρι σήμερα, έχει συνολικά 36 συμμετοχές (2 γκολ και μια ασίστ), με 3.061 αγωνιστικά λεπτά (2.553 στο πρωτάθλημα και 508 στο Κύπελλο). Έχει δεχτεί 11 κίτρινες κάρτες, ενώ έχει αποβληθεί μια φορά. Οι εμφανίσεις του έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον συλλόγων, όπως η Γουέστ Μπρομ και η Σουόνσι (αμφότερες μέσα στη χειμερινή μεταγραφική που πέρασε). Δεν είναι καθόλου απίθανο να τον δούμε κάποια στιγμή να κάνει το βήμα παραπάνω. Η ρήτρα αποδέσμευσης που έχει βάλει η Λεγανές, είναι τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό που δείχνει ότι για τους "πεπινέρος" ο Σιόβας είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό περιουσιακό τους στοιχείο. Και πως για να τον χάσουν, οι "μνηστήρες" θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Προς το παρόν, ο Έλληνας παίκτης, στα 29 του χρόνια, ζει την ποδοσφαιρική του ωριμότητα και απολαμβάνει τόσο την εμπιστοσύνη του προπονητή του, όσο και την εκτίμηση των συμπαικτών του και την αγάπη των φιλάθλων της ομάδας. Για τα υπόλοιπα, θα δείξει το μέλλον.

Πηγές: as.com, marca.com, vavel.com, laliga.es

Βίντεο: Το παρθενικό γκολ του Σιόβα με τη φανέλα της Λεγανές, απέναντι στην Οσασούνα στο "Ελ Σαδάρ" (9/4/2017)

Βίντεο: Ο Δημήτρης Σιόβας σκοράρει εναντίον της Σεβίγια στον πρώτο ημιτελικό του φετινού ισπανικού Κυπέλλου (31/1/2018)

Βίντεο: Οι φίλαθλοι της Λεγανές τραγουδούν για τον Δημήτρη Σιόβα το "Djobi djoba" των Gipsy Kings! Το τραγούδι από το 0:45 και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ