ΣΤΗΛΕΣ

Δέκα ερυθρόλευκα διπλά που έγραψαν ιστορία

Δέκα ερυθρόλευκα διπλά που έγραψαν ιστορία

Με αφορμή τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο πριν δυο χρόνια (29/9/2015), το Sport24.gr ξεχωρίζει 10 από τις 33 εκτός έδρας νίκες των Πειραιωτών στην Ευρώπη. (VIDEOS).

Με την εκτός έδρας νίκη του απέναντι στη Ριέκα για τα playoffs του Champions League, ο Ολυμπιακός έγινε η ελληνική ομάδα με τα περισσότερα διπλά στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τον Παναθηναϊκό. Οι Πειραιώτες έφτασαν τις 33 νίκες μακριά από την έδρα τους, έναντι 32 των πράσινων που έχουν γράψει τη δική τους (μεγάλη) ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έστω και αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία πραγματικά σπουδαία πορεία τους.

Σαν σήμερα πριν δυο χρόνια (29/9/2015), η ομάδα του Πειραιά πανηγύρισε μια τεράστια νίκη απέναντι στην Άρσεναλ στο "Emirates" του Λονδίνου. Ένας θρίαμβος που ελάχιστα περίμεναν και όμως ήρθε από τους ποδοσφαιριστές του Μάρκο Σίλβα, οι οποίοι με μαεστρική εμφάνιση επικράτησαν 3-2. Μια βραδιά που δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τον Ολυμπιακό και θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στις μεγάλες βραδιές του στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Το Sport24.gr κάνει ένα μίνι ξεσκαρτάρισμα και θυμίζει δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές νίκες του Ολυμπιακού εκτός έδρας. Σπουδαία διπλά που αποτελούν σημείο αναφοράς για το κλαμπ και έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στο "ευρωπαϊκό βιβλίο" του συλλόγου.

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΣΤΗ ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟΥΤΣΟ

Η πρώτη ήταν με την Κάλιαρι την σεζόν 1972-73 για το Κύπελλο UEFA. Εκείνα τα χρόνια, η ομάδα της Σαρδηνίας ήταν ένα πολύ σπουδαίο σωματείο και φυσικά οποιαδήποτε ελληνική νίκη μέσα στην Ιταλία αποκτούσε ξεχωριστό χρώμα. Δεν ήταν, δα, το πιο συνηθισμένο πράγμα εκείνα τα χρόνια. Ο Ολυμπιακός επικράτησε 0-1 με γκολ του Γιούτσου και σε συνδυασμό με τη νίκη στον Πειραιά απέκλεισε την Κάλιαρι.

Ο ΒΑΪΤΣΗΣ ΣΟΚΑΡΕ ΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ

Είκοσι χρόνια μετά (1992-93), ο Ολυμπιακός έπαιξε για το Κύπελλο Κυπελλούχων με τη Μονακό. Οι Μονεγάσκοι του Αρσέν Βενγκέρ, με παίκτες μεγάλης αξίας εκείνη την περίοδο ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη. Εντούτοις, η ομάδα του Όλεγκ Μπλαχίν κατάφερε να νικήσει 0-1, όταν ο Μπατίστα σέντραρε από δεξιά και ο Βαΐτσης νίκησε με προβολή τον Ετορί, σοκάροντας το Πριγκιπάτο. Μεγάλο ματς και από τον Μύρτσο, ο οποίος κράτησε το μηδέν και στη ρεβάνς, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μια μεγάλη πρόκριση.

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΓΗΡΑΙΑ ΚΥΡΙΑ"

Την σεζόν 1999-00, ο Ολυμπιακός έπαιξε για το Κύπελλο UEFA με τη Γιουβέντους, προερχόμενος από τους ομίλους του Champions League. Η ήττα με 1-3 στο ΟΑΚΑ δεν άφηνε πολλά περιθώρια για τους Πειραιώτες ενόψει της ρεβάνς στο Παλέρμο. Μάλιστα, η Γιούβε προηγήθηκε νωρίς με τον Κοβάτσεβιτς και όλοι περίμεναν μια δεύτερη ήττα με κάτω τα χέρια. Παρ' όλα αυτά, οι "ερυθρόλευκοι" έφεραν τούμπα το ματς, προηγήθηκαν 1-2, πάλεψαν και για τρίτο γκολ που θα έστελνε το ματς σε παράταση, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το θαύμα. Η νίκη όμως ήταν σπουδαία για τον Ολυμπιακό.

ΕΣΠΑΣΕ Η ΚΑΤΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΗ

Για να φτάσουμε στην σεζόν 2007-08 και τα δυο μεγάλα διπλά στο Champions League, τα πρώτα και τα πιο... γλυκά για τον Ολυμπιακό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο του, οι Πειραιώτες νίκησαν με ανατροπή 1-3 τη Βέρντερ Βρέμης, κάνοντας ένα επικό δεύτερο ημίχρονο (Στολτίδης, Πατσατζόγλου και Κοβάτσεβιτς οι σκόρερ), ενώ με ανατροπή νίκησαν και τη Λάτσιο στο Ολίμπικο χάρη στα γκολ των Γκαλέτι και Κοβάτσεβιτς. Ήταν η σεζόν που μπήκε τέλος στην κατάρα των εκτός έδρας αγώνων στο Champions League.

ΑΛΩΣΕ ΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΜΕ "ΦΕΤΦΑ"

Την σεζόν 2011-12, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε ένα πολύ μεγάλο διπλό στη Μασσαλία με τη Μαρσέιγ με 0-1. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Φραν Γέστε έκανε μια μαγική μπαλιά στον Γιάννη Φετφατζίδη, εκείνος με εκπληκτικό αριστερό διαγώνιο σουτ νίκησε τον Μανταντά και χάρισε ένα τεράστιο τρίποντο μέσα στο "Βελοντρόμ". Αναμφίβολα, αυτό ήταν μια από τις σπουδαιότερες εκτός έδρας νίκες των "ερυθρολεύκων" στο Champions League.

Ο ΦΟΥΣΤΕΡ... ΠΑΓΩΣΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Την ίδια αγωνιστική περίοδο για το Europa League, o Oλυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε δυο σερί διπλά με Ρουμπίν Καζάν και Μέταλιστ Χάρκιβ επί ρωσικού εδάφους. Με τις καιρικές συνθήκες να είναι δύσκολες λόγω του ανυπόφορου κρύου, ο Νταβίδ Φουστέρ... ζέστανε τον κόσμο της ομάδας με δυο δικά του γκολ και η ομάδα του νίκησε και τα δυο παιχνίδια με 0-1. Πολύ μεγάλα τρίποντα, με το πρώτο να συνδυάζεται με πρόκριση, αλλά με τη Μέταλιστ ο Ολυμπιακός έχασε 1-2 στο Φάληρο και αποκλείστηκε. Πάντως, δεν μειώνει στο ελάχιστο την προσπάθεια που έγινε εκτός έδρας από τους παίκτες του "Τσινγκούρι".

Ο ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΤΑ ΕΠΙΑΝΕ, Ο ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΤΑ ΕΒΑΖΕ

Για να φτάσουμε στην σεζόν 2013-14, όταν ο Ρομπέρτο έπιανε τα πάντα και ο Μήτρογλου σκόραρε από παντού. Ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού έκανε μαγική εμφάνιση απέναντι στην Άντερλεχτ στις Βρυξέλλες, ενώ ο "πιστολέρο" σημείωσε χατ τρικ και χάρισε τη νίκη στους Πειραιώτες του Μίτσελ με το εκκωφαντικό 0-3. Ήταν η βραδιά που έσωσε τότε τον Ισπανό προπονητή και τον κράτησε στον πάγκο. Μια μαγική και ονειρεμένη ευρωπαϊκή βραδιά για τον Ολυμπιακό, ο οποίος πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση εκτός έδρας ευρωπαϊκές νίκες του.

ΤΡΙΑΡΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ

Τέλος, κόντρα στην Άρσεναλ ήρθε το επικό 2-3. Ο Πάρντο άνοιξε το σκορ, ο Φορτούνης με απευθείας κόρνερ έκανε το 1-2 και ο Φινμπόγκασον αμέσως μετά την ισοφάριση του Άλέξις Σάντσες χάρισε το τρίποντο στον Ολυμπιακό με κοντινό πλασέ. Μαγικός εκείνο το βράδυ ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα, κατάφερε να πανηγυρίσει μια τεράστια νίκη, σοκάροντας ξανά τον Αρσέν Βενγκέρ, όπως και το 1992, όταν ήταν στον πάγκο της Μονακό. Εκείνο το τρίποντο στο Λονδίνο προκάλεσε τεράστια αίσθηση σε όλη την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ