ΣΤΗΛΕΣ

Αλαμάνος: "Ένας γεράκος - τέρας, σαν γυπαετός"

Αλαμάνος: "Ένας γεράκος - τέρας, σαν γυπαετός"

Ο Ζίγκμουντ Κούκλα, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του Απόλλωνα Σμύρνης, "έφυγε" από τη ζωή. Ο τότε ιδιοκτήτης, Κώστας Αλαμάνος, αφηγείται στο Sport24.gr τέσσερις από τις πάμπολλες ανέκδοτες ιστορίες που είχε ζήσει μαζί του.

Το "ποδοσφαιρικό βιβλίο" του Απόλλωνα θα άξιζε ειδική αναφορά στην αφεντιά του. Άλλωστε, πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του εκ Σμύρνης ιστορικού συλλόγου και αναμφίβολα από τους μεγαλύτερους ξένους τερματοφύλακες που βρέθηκαν ποτέ στην χώρα μας.

Αν ρωτήσεις και βέρους Απολλωνιστές, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν και για τον χαρακτήρα του Ζίγκμουντ Κούκλα, ο οποίος "έφυγε" από την ζωή σε ηλικία 68 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο. Μπορεί το παχύ μουστάκι του και το επιβλητικό παρουσιαστικό του να προκαλούσαν δέος, παρ' όλα αυτά όλοι είχαν να πουν για ένα "διαμάντι", ο οποίος συνδύαζε χαρακτήρα και προσόντα.

Αλαμάνος: "Ένας γεράκος - τέρας, σαν γυπαετός"

Ο Πολωνός έπαιξε στον Απόλλωνα Σμύρνης από το 1981 ως το 1983 και σε δυο αγωνιστικές περιόδους μέτρησε συνολικά 65 εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα και ένα από τα μεγάλα του προσόντα ήταν το γεγονός πως εθεωρείτο κορυφαίος "πεναλτάκιας". Στην Ελλάδα 11 φορές στήθηκαν αντίπαλοί του στα... 11 βήματα και τις εννέα απέτυχαν να τον νικήσουν!

Την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα, έπαιξε 31 φορές από τα 34 ματς της Α' Εθνικής και κράτησε δέκα φορές το μηδέν για την εστία του, με τον Απόλλωνα να δέχεται συνολικά 42 γκολ, τερματίζοντας στην 15η θέση με 27 βαθμούς και να μένει οριακά στη μεγάλη κατηγορία. Μάλιστα, η ομάδα του είχε αποσπάσει λευκή ισοπαλία στο Καραϊσκάκη με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, ενώ στον β' γύρο οι δυο ομάδες έμειναν στο 1-1. Επίσης, ο Απόλλων νίκησε 1-0 τον ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη.

Αλαμάνος: "Ένας γεράκος - τέρας, σαν γυπαετός"

Την δεύτερή του χρονιά στην χώρα μας, έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια, με τον Απόλλωνα να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα και να τερματίζει 10ος στο πρωτάθλημα με 31 βαθμούς, δεχόμενος 36 τέρματα. Μάλιστα, η "Ελαφρά Ταξιαρχία" είχε το έκτο καλύτερο παθητικό στο πρωτάθλημα και ο Κούκλα έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό. Ένα πραγματικό "βουνό" κάτω από γκολπόστ, τερματοφύλακας σπουδαίας κλάσης. Κράτησε οκτώ φορές ανέπαφη την εστία του και συνέβαλε στο να μην κινδυνέψει η ομάδα του.

Γεννημένος στις 21 Ιανουαρίου 1948, ο Κούκλα ήταν 20 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Πολωνίας επί θητείας Γιάτσεκ Γκμοχ στον πάγκο της και έδωσε μάλιστα το παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, παίζοντας μάλιστα σε δυο αγώνες με το Περού και την Βραζιλία. Μια Πολωνία που τέσσερα χρόνια πριν είχε καταλάβει την τρίτη θέση στο Μουντιάλ και εθεωρείτο από τις μεγάλες δυνάμεις εκείνα τα χρόνια.

Αλαμάνος: "Ένας γεράκος - τέρας, σαν γυπαετός"

Ο ίδιος ξεκίνησε την καριέρα του στους μικρούς της Σταλ Μίελετς το 1960 και το 1966 πήγε στην πρώτη ομάδα, στην οποία έμεινε ως το 1981, αγωνιζόμενος σε 340 αγώνες πρωταθλήματος. Μαζί της πήρε δυο πρωταθλήματα (1973, 1976) και έπαιξε στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA και του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Το καλοκαίρι του 1981, ήρθε η μετεγγραφή του στον Απόλλωνα, προκαλώντας πολύ μεγάλη αίσθηση εκείνα τα χρόνια. Είχε πλούσιο παλμαρέ, ήταν Μουντιαλικός και μεγάλο όνομα, επομένως το να φορέσει την φανέλα μιας μικρομεσαίας ομάδας της χώρας μας, δεν ήταν καθόλου μικρό πράγμα.

Αλαμάνος: "Ένας γεράκος - τέρας, σαν γυπαετός"

Μετά την εν Ελλάδι παρουσία του, επέστρεψε στην χώρα του σε ηλικία 35 ετών και κρέμασε τα γάντια του. Δεν ασχολήθηκε περαιτέρω με το ποδόσφαιρο, απορρίπτοντας μάλιστα πρόταση για να δουλέψει ως προπονητής. Τότε, ξεκίνησε δουλειά σε εργοστάσιο στο Μίελετς και το 1986 είχε ένα εργατικό, που του στέρησε το ένα του πόδι.

Ταλαιπωρήθηκε για δυο χρόνια με χειρουργεία και μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο λαιμό, όπου τον ξεπέρασε με χημειοθεραπείες και επέμβαση, ενώ τον Μάρτιο που μας πέρασε, είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο της πατρίδας του με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ζίγκμουντ Κούκλα άφησε σύζυγο, δυο παιδιά (τον Κρίστοφερ στην Κρακοβία και την Ζιστίν στις Ηνωμένες Πολιτείες) και τέσσερα εγγόνια (Ζιεμοβίτα, Αναστάζσα, Νατάλια και Σίμον), ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του έμενε σε ένα τριάρι διαμέρισμα στο Μίελετς.

Αλαμάνος: "Ένας γεράκος - τέρας, σαν γυπαετός"
Αλαμάνος: "Ένας γεράκος - τέρας, σαν γυπαετός"

Αλαμάνος: "Γυπαετός όταν άνοιγε τα χέρια του"

Ο Ζίγκμουντ Κούκλα ήρθε στον Απόλλωνα όταν είχε την ομάδα ο Κώστας Αλαμάνος. Ο Κερκυραίος -πάλαι ποτέ παράγοντας- μίλησε στο Sport24.gr για τον Πολωνό και συγκινήθηκε, ακούγοντας τη δυσάρεστη είδηση ότι ο Πολωνός "έφυγε" από τη ζωή. Μας είπε μάλιστα ότι θα αναζητούσε εισιτήρια για να μεταβεί στην Πολωνία, ώστε να παραστεί στην κηδεία του. Ο παλαιός ιδιοκτήτης της "Ελαφράς Ταξιαρχίας" αναφέρθηκε σε ανέκδοτες ιστορίες κατά τη θητεία του Κούκλα στους "κυανόλευκους". Όσα είπε παρουσιάζουν ενδιαφέρον και αξίζει κανείς να τα διαβάσει...

"Ένας γεράκος, αλλά... τέρας"

"Τον κάλεσα και ήρθε στον Απόλλωνα ένα απόγευμα. Καλοκαίρι ήταν. Είδα ένα... γεράκο με άσπρα γένια. Για ζώνη είχε ένα σκοινί, ένα κορδόνι. Τρελάθηκα. Λέω στους συνεργάτες μου: «Πηγαίνετε να του πάρετε κοστούμια, εσώρουχα, πουκάμισα». Την επομένη έρχεται στην προπόνηση με το κοστούμι του, ξυρισμένος, άντρακλας, 1.90. Είχα στην ομάδα τον Μάριο τον Σκούρα και τον Παντέλη. Τους δίνει ο προπονητής μια βέργα, να την πιάσουν με τα δυο τους χέρια, να την περάσουν πίσω από το κεφάλι τους και να τεντώνουν τα χέρια τους από την πίσω πλευρά του σώματος, ώστε η βέργα να είναι στην ευθεία με τη μέση. Αρχίζει ο Παντέλης. Πιάνει τη βέργα ανοιχτά - ανοιχτά για να μπορεί να την περάσει πίσω από το κεφάλι. Το έκανε μία, δύο, τρεις και... παραιτείται. Ο Σκούρας έκανε την άσκηση μία φορά και όχι δεύτερη. Ο Κούκλα την έπιασε και την έκανε... γιογιό. Λες και δεν είχε κόκαλα. 50 φορές πίσω, μπρος. Θα έπρεπε να σου δείξω την άσκηση για να καταλάβεις. Είπα μέσα μου: «Αυτό είναι τέρας»!.

Αλαμάνος: "Ένας γεράκος - τέρας, σαν γυπαετός"

Το κονιάκ και ο σουρωμένος Κούκλα

Από εκεί και πέρα, ένας πανέξυπνος αθλητής, καλό παιδί. Πολύ καλό. Τόσο καλό. Του χρωστούσα 27.000 δολάρια και ήθελε να τα πάρει. Του είπα ότι όταν έρθει η στιγμή να τα μαζέψει όλα τα χρήματα και να φύγει από την Ελλάδα, θα του τα έδινα. Αυτός ήθελε πάση θυσία να τα πάρει εκείνη τη στιγμή και του τα έδωσα. Έρχεται μετά από τρεις μέρες, έχοντας πιει ένα μπουκάλι κονιάκ. Σουρωμένος. "Τι έχεις;" του λέω. "Τίποτα" μου απάντησε. Όλοι τον αγαπούσαν. Μου λένε οι συμπαίκτες του: "Ας τον κυρ Κώστα. Φιλοξένησε ένα Γιουγκοσλάβο και του έφαγε τα λεφτά, τα είχε πίσω από το καζανάκι". Με βαριά καρδιά μου το παραδέχτηκε. Έβαλα τους παίκτες να μαζέψουν όσα λεφτά μπορούσαν. Συγκέντρωσαν 6.000, έβαλα εγώ άλλα 21.000 και του τα ξαναδώσαμε. Ήταν τόσο τίμιος και πιστός, που ήμουν σίγουρος ότι τα λεφτά δεν τα έχει καταχραστεί, που δεν έκανα δεύτερη σκέψη".

"Εσύ, president, με γυναίκα δικιά μου; Ποτέ"

Είχε έρθει εδώ με τη γυναίκα του και τα παιδάκια του. Μια μικροκαμωμένη γυναίκα μπροστά σε αυτόν, αλλά πολύ όμορφη. Είχε πάρει ένα σαραβαλάκι και είχε σκοπό να πάει ταξίδι την οικογένειά του στην Πελοπόννησο. Μόλις ήρθαν, είπα σε δύο κοπέλες να πάνε να ψωνίσουν για τη γυναίκα του και για τα παιδάκια του. Δεν είχε μάθει λέξη στα ελληνικά ο Κούκλα. Του είπα να αφήσει τη γυναίκα του να πάει με τη μία κυρία να ψωνίσουν. Αυτός δεν κατάλαβε τη λέξη κυρία και νόμιζε ότι εννοούσα να πάει μαζί μου. Μου λέει τότε: "Εσύ, president, με γυναίκα δικιά μου; Ποτέ". Και μου κουνούσε τα δάκτυλα. "Βρε τρελέ του λέω. Δεν κατάλαβες...". Πήγαν εντέλει και του ψώνισαν.

Η ΑΕΚ, η παραμονή και το πέναλτι στην Κόρινθο

Μετά τον πρώτο χρόνο, τον ζητούσε η ΑΕΚ και το Αιγάλεω. Αυτός είπε ότι όταν φύγει, θα πάει πίσω στην πατρίδα του. Σε καμία άλλη ελληνική ομάδα. Γιατί όπως του φέρθηκαν στον Απόλλωνα, δεν το συναντούσε πουθενά αλλού. Πράγματι αυτό το καλόπαιδο έμεινε άλλη μια χρονιά στον Απόλλωνα. Ήθελε να μείνει να μαζέψει λεφτά για να αγοράσει τρακτέρ, είχε χωράφια στην πατρίδα του. Του είχαν φάει τα λεφτά πολλοί κλέφτες. Μας άφησε όλους συγκινημένους. Επίσης, μια φορά παίζαμε στην Κόρινθο. Είχαμε βάλει ένα γκολ και στο 89' σφυρίζει ο διαιτητής πέναλτι εις βάρος μας, χωρίς να είναι πέναλτι. Όλοι έπεσαν να τον φάνε τον διαιτητή. Επενέβη τότε ο Κούκλα και τους είπε να σταματήσουν. Θεόρατος άνδρας. Ανοίγει τα φτερά του, ένας γυπαετός ήταν όταν άνοιγε τα χέρια του. Τους απωθεί όλους και τους είπε να μην συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες στον διαιτητή. Εκτελέστηκε λοιπόν το πέναλτι, έπεσε στη δεξιά γωνία ο Κούκλα και έπιασε το πέναλτι".

Κώστας Αντωνίου: "Καλό παιδί, εξαιρετικός τερματοφύλακας"

Ο Κώστας Αντωνίου έπαιξε μαζί με τον Κούκλα και τα δύο χρόνια παρουσίας του Πολωνού στην Ελλάδα. Μίλησε και αυτός στο Sport24.gr για τον Ζίγκμουντ: " Ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας με καταπληκτική δυνατότητα στα πέναλτι. Ένας πολύ καλός άνθρωπος, καλό παιδί. Έμαθα ότι έχασε το πόδι του αφότου σταμάτησε τη μπάλα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ