ΣΤΗΛΕΣ

Άγγελος Αναστασιάδης: Ο ΠΑΟΚ που τον στιγμάτισε και η πορεία στην εθνική Κύπρου

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Άγγελος Αναστασιάδης αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής και το Sport24.gr καταγράφει την προπονητική διαδρομή του, που ξεκίνησ το 1990 και περιλαμβάνει πολλούς σταθμούς όπως τον αγαπημένο του ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και την εθνική Κύπρου.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης έλαβε το... χρίσμα από την ΕΠΟ και αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής μας ομάδας στη μετά-Σκίμπε εποχή. Ο 65χρονος είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους προπονητές της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες, μια εκρηκτική και ιδιαίτερη προσωπικότητα, ο οποίος έχει υποστηρικτές και πολέμιους. Έτσι και τώρα, άλλοι συμφωνούν με την πρόσληψή του, θεωρώντας ότι είναι ο κατάλληλος για να αλλάξει το "τσιπάκι" στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και άλλοι θεωρούν ότι είναι μια λανθασμένη επιλογή από την πλευρά της Ομοσπονδίας.

Η προπονητική διαδρομή του περιλαμβάνει πολλούς σταθμούς, με τον ΠΑΟΚ να τον έχει... στιγματίσει όσο καμία άλλη ομάδα. Άλλωστε, από τα σπλάχνα του "Δικεφάλου" προέρχεται και ουδέποτε έκρυψε την αγάπη του για τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης και για την θρησκεία. Στον ασπρόμαυρο πάγκο βρέθηκε τέσσερις φορές, αναλαμβάνοντας ενίοτε σε δύσκολες στιγμές, θέλοντας να βοηθήσει με τον δικό του ξεχωριστό πάντα τρόπο. Από 'κει και πέρα, έχει περάσει και από τον πάγκο του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2000-01 και φυσικά από τον πάγκο της εθνικής Κύπρου για επτά ολόκληρα χρόνια (2004-2011).

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Κόρινθο και Διαγόρα Ρόδου από το 1973 ως το 1987, για να ξεκινήσει η ενασχόλησή του με την προπονητική από τις μικρότερες κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τους Διαγόρα Ρόδου, Παναργειακό, Ιάλυσο και Καβάλα, η οποία υπό την καθοδήγησή του αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια Β' εθνικής και εξασφάλισε την άνοδο στην Α' Εθνική έπειτα από 12 χρόνια απουσίας

Είναι χαρακτηριστικό, δε, πως ο Άγγελος Αναστασιάδης στον πρώτο του αγώνα ως τεχνικός στη μεγάλη κατηγορία αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και οι "Αργοναύτες" ηττήθηκαν με 4-0 στις 29 Αυγούστου 1994. Αποτέλεσε παρελθόν από την Καβάλα έπειτα από επτά αγωνιστικές και μετά την συντριβή από τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Καραϊσκάκη με 7-1 και ενώ μια αγωνιστική πριν η ομάδα του είχε χάσει με το βαρύ 1-5 από τον Παναθηναϊκό. Με έξι ήττες και μια ισοπαλία δεν μπορούσε να παραμείνει περισσότερο στον πάγκο της.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΕΣΣΑΪΚΟ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Ο Αναστασιάδης συνέχισε διαδοχικά στους Εδεσσαϊκό (1995 έως Ιανουάριο 1997, καταλαμβάνοντας την 9η θέση της Α' εθνικής 1995-96, υψηλότερη στην ιστορία του συλλόγου), για να ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ στις 9 Φεβρουαρίου 1997. Ήταν η πρώτη του παρουσία στον πάγκο του Δικεφάλου και μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος η ομάδα έκανε σε 15 παιχνίδια 13 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα, διαγράφοντας μια τρομερή πορεία. Έμεινε στην ομάδα μέχρι τις 7/2/1999 και αποτέλεσε παρελθόν έπειτα από ένα 0-0 με τον Ιωνικό στην Τούμπα.

Με τον ίδιο στον πάγκο, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στην Ευρώπη και απέκλεισε την Σπάρτακ Τρνάβα (5-3, 0-1) και μετέπειτα την Άρσεναλ (1-0, 1-1) για το Κύπελλο UEFA, σε μια ονειρεμένη πορεία, για να "πέσει" στη συνέχεια από την σπουδαία Ατλέτικο Μαδρίτης του Βιέρι, με την οποία μάλιστα έφερε ένα αλησμόνητο 4-4 στην Τούμπα (ήττα με 5-2 στο Βιθέντε Καλντερόν). Ο πρώτος κύκλος του έκλεισε ύστερα από μια διετία, αλλά θα επέστρεφε στο μέλλον...

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ, ΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Το καλοκαίρι του 1999 ανέλαβε τον Ηρακλή για μια σεζόν, προτού λάβει το χρίσμα από τον Παναθηναϊκό, αναλαμβάνοντας το μεγάλο πράσινο "καράβι". Εξαιρετική πορεία στο Champions League, όμως άντεξε μέχρι τον Φλεβάρη του 2001. Με το τριφύλλι είχε 12 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες, με αποτέλεσμα να αποτελέσει παρελθόν. Έφυγε έπειτα από μια ήττα από τον Πανιώνιο στη Λεωφόρο, καθώς κρίθηκε τότε πως ο στόχος του πρωταθλήματος είχε μάλλον χαθεί. Στην ουσία μέτρησε πολύ το γεγονός πως οι επιλογές του προπονητή θεωρήθηκαν αρκετά περιορισμένες, σε σχέση με το εύρος και την ποιότητα του ρόστερ. Ο Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να έχει τότε, τα αποδυτήρια που είχε στον ΠΑΟΚ.

Επέστρεψε στον Ηρακλή για επτά ματς την ίδια σεζόν και την αγωνιστική περίοδο 2001-02 έμεινε ως την 26η αγωνιστική στον πάγκο του "γηραιού". Ξανά πίσω στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2002 για δυο σεζόν, έχοντας κατακτήσει και το Κύπελλο Ελλάδας το 2003, ενώ το 2004-05 έφυγε μόλις την 2η αγωνιστική μετά την ήττα στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο με 2-0. Εν συνεχεία, ήρθε η μεγάλη, χρονικά, διαδρομή του στην Κύπρο. Τον είχαμε χάσει για αρκετά χρόνια από την δική μας καθημερινότητα. Μάλιστα, το 2004 αναδείχθηκε από τον ΠΣΑΤ κορυφαίος Έλληνας προπονητής της χρονιάς.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ

Από τον Δεκέμβριο του 2004 έως την απόλυσή του τον Απρίλιο του 2011, διατέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Κύπρου, όντας ο 15ος διαφορετικός από το 1960 και αυτός με τους περισσότερους αγώνες στον πάγκο της. Παράλληλα, ήταν ο μακροβιότερος εκλέκτοράς της έπειτα από τον πρώτο της προπονητή, Αργύρη Γαβαλά (1960 έως 1967), επίσης από την Ελλάδα.

Είχε αναλάβει αντί του Μομτσίλο Βούκοτιτς και απομακρύνθηκε από τον πάγκο της λόγω των αποτυχημένων αποτελεσμάτων στα προκριματικά του Euro 2012, όμως η παρουσία του εκεί κρίνεται επιτυχημένη. Γι' αυτό άλλωστε και έμεινε τόσα πολλά χρόνια και η Ομοσπονδία ανανέωνε συνεχώς την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του.

Ο πρώτος με μακρά θητεία στην εθνική και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους παίκτες με κάποια θετικά αποτελέσματα (1-1 με Γερμανία, 4-4 με Πορτογαλία). Η επταετής εμπειρία του στον πάγκο της εθνικής Κύπρου έπαιξε ρόλο στο να αναλάβει την γαλανόλευκη, αφού δεν χρειάζεται ιδιαίτερο χρόνο προσαρμογής.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την απομάκρυνση από την τεχνική ηγεσία της εθνικής Κύπρου, επέστρεψε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2011 για να αναλάβει τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει στη Super League. Έφτασε την ομάδα στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα, όμως παρά την επιτυχημένη χρονιά αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Ηπειρώτες. Επόμενος σταθμός του ήταν ο Πλατανιάς, τον οποίο ανέλαβε τη 12η αγωνιστική της Super League (2012-13), κάνοντας ντεμπούτο με νίκη 2-1 επί του Παναθηναϊκού.

Στο τέλος της περιόδου και ενώ κατέλαβε την 9η θέση με τον Πλατανιά, διατηρώντας τον στην πρώτη κατηγορία, αποχώρησε από την ομάδα. Ωστόσο, ανέλαβε ξανά τα ηνία της χανιώτικης ομάδας τον Φεβρουάριο του 2014, με στόχο και πάλι να τη σώσει από τον υποβιβασμό, πράγμα που πέτυχε, τερματίζοντας μόλις 2 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, στη 14η θέση της βαθμολογίας.

Τον Μάιο του 2014, μετά το τέλος των playoffs, συμφώνησε για τέταρτη φορά σε 17 χρόνια με την ομάδα του ΠΑΟΚ υπογράφοντας διετές συμβόλαιο, αλλά αποχώρησε τον Μάρτιο του 2015. Το καλοκαίρι του 2016 ανέλαβε τη Λάρισα, η παρουσία του όμως στον πάγκο των "βυσσινί" υπήρξε βραχύβια, καθώς τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ανακοινώθηκε η αποχώρησή του!

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ