ΣΤΗΛΕΣ

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Οι ματσάρες του ΟΑΚΑ

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Οι ματσάρες του ΟΑΚΑ

Στο ΟΑΚΑ έχουν διεξαχθεί σπουδαίες μάχες ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακός, ανεξαρτήτως ποια ομάδα ήταν γηπεδούχος και σε ποια διοργάνωση. Το Sport24.gr θυμίζει επτά αγώνες που (δικαίως) έγραψαν ιστορία. (VIDEOS).

Δυο διαφορετικοί κόσμοι, δυο σύλλογοι με διαφορετική κουλτούρα, καταβολές, κοσμοθεωρία και περπατησιά. Οι αντιθέσεις τους πολλές, η αντιπαλότητα μεγάλη και οι μάχες τους έχουν την δική τους ξεχωριστή ιστορία στο βιβλίο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πολλάκις έχουν αναμετρηθεί, διεκδικώντας άλλους στόχους και χωρίς απαραίτητα να βρίσκονται στο ίδιο αγωνιστικό επίπεδο. Παρ' όλα αυτά, δεν μειώνεται η σπουδαιότητα αυτού του ζευγαριού και πάντα η "έχθρα" θα είναι μεγάλη. Αρκεί να μένει στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και να μην ξεφεύγει.

ΑΕΚ και Ολυμπιακός αναμετρώνται το βράδυ της Κυριακής (21/2) στο ΟΑΚΑ για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League. Ένα γήπεδο που ναι μεν είναι... αχανές, κρύο και δεν σε "φτιάχνει", εντούτοις έχουν διεξαχθεί ορισμένες επικές αναμετρήσεις ανάμεσα στις δυο ομάδες, που έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το γήπεδο ως έδρα. Παλαιότερα οι Πειραιώτες, πλέον οι "κιτρινόμαυροι" που εδώ και παραμένουν "άστεγοι" από τότε που ο Γιάννης Γρανίτσας γκρέμισε το Νίκος Γκούμας.

Πέρα βέβαια από το πρωτάθλημα, στο ΟΑΚΑ έχουν διεξαχθεί και τελικοί Κυπέλλου μεταξύ Ένωσης και Ολυμπιακού. Είπαμε, αυτό το Στάδιο έχει φιλοξενήσει ντέρμπι που έχουν ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του εγχώριου ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι και πάντα θα μνημονεύονται. Το Sport24.gr κάνει... ξεσκαρτάρισμα και θυμίζει τα παιχνίδια που έχουν ξεχωρίσει από τον σωρό. Προφανώς και δεν θα αναφερθούν όλα τα παιχνίδια που έχουν γίνει σε αυτό το γήπεδο, αλλά εκείνα που ακόμα και σήμερα συζητιούνται.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΟΥΛΟΥ

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Μαΐου 1989, όταν Ολυμπιακός και ΑΕΚ αναμετρήθηκαν στο ΟΑΚΑ με γηπεδούχους τους "ερυθρόλευκους". Στην 29η και προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, η "Ένωση" αντιμετώπιζε στο Ολυμπιακό Στάδιο την ομάδα του Πειραιά και ήθελε στην χειρότερη την ισοπαλία για να διατηρήσει τον έναν βαθμό διαφορά που είχε. Στο λιμάνι είχαν σίγουρη τη νίκη και μάλιστα είχαν κόψει και τούρτα με σκορ 4-0 πάνω. Τόσο πολύ πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν και πράγματι η εικόνα των "ερυθρολεύκων" στο χορτάρι ήταν καλύτερη. Δοκάρι ο Τσιαντάκης στο 23', απόκρουση του Μανωλά πάνω στην γραμμή με το κεφάλι σε κεφαλιά του Ντέταρι και ασφυκτική πίεση για το πολυπόθητο γκολ. Οι "κιτρινόμαυροι" κρατούσαν σθεναρά το μηδέν και στο 83' σε μια αντεπίθεση ο Καραγκιοζόπουλος πήρε την μπάλα από τον Οκόνσκι και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ταληκριάδη με αριστερό σουτ. Η ΑΕΚ εξασφάλισε το πρωτάθλημα και μπήκαν οι βάσεις μιας επιτυχημένης πενταετίας που ακολούθησε.

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ "ΣΦΡΑΓΙΔΑ" ΝΤΕΜΗ

Έπρεπε να περάσουν οκτώ χρόνια για να φτάσουμε σε ένα ακόμη σπουδαίο ντέρμπι, το οποίο είχε πανομοιότυπη εξέλιξη και ίδιο νικητή. Στις 22/9/1997, ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι γηπεδούχος απέναντι στην ΑΕΚ που είχε στον πάγκο της τον Ντουμίτρου Ντουμιτρίου. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν καταιγιστική, έχανε τη μια ευκαιρία μετά την άλλη και έπεσε πάνω σε έναν Ατματσίδη που έπιανε τα πάντα. Οι Πειραιώτες "σφυροκοπούσαν" τους αντιπάλους τους, αλλά το γκολ δεν ερχόταν. Ο Ρουμάνος προπονητής πέρασε στο ματς τον προερχόμενο από τραυματισμό, Ντέμη Νικολαΐδη αντί του Χρήστου Κωστή στο 52' και εκείνος έμελλε να ορίσει τη μοίρα του αγώνα. Στο 63', ο Σαβέφσκι πάσαρε στον φορ της ΑΕΚ και εκείνος πρόλαβε τον Καραταΐδη και τον Τοχούρογλου, πλασάροντας για το 0-1. Παγωμάρα στις τάξεις των "ερυθρολεύκων" και παροξυσμός από την άλλη. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει, όμως η ισοφάριση δεν ήρθε ποτέ. "Ήρωες ήταν ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας και όχι οι ποδοσφαιριστές", ήταν η απάντηση του Ατματσίδη σε ερώτηση για την... ηρωική εμφάνιση του ίδιου και των συμπαικτών του.

"ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ" ΝΙΚΗ-ΤΙΤΛΟΥ ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Στις 20 Απριλίου 2002, ο Ολυμπιακός φιλοξένησε την ΑΕΚ για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και ήθελε μόνο νίκη για να πάρει το τρόπαιο, ενώ στην ΑΕΚ έκανε και η ισοπαλία, Το ματς είχε ομοιότητες με εκείνο του 1989, αλλά αυτή την φορά το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό για την ομάδα του Τάκη Λεμονή. Ναι μεν η Ένωση προηγήθηκε με αμφισβητούμενο πέναλτι που κέρδισε από τον Γιαννακόπουλο ο Τσιάρτας και μετέτρεψε σε γκολ ο ίδιος στο 24', οι Πειραιώτες όμως ήταν αποφασισμένοι να φύγουν νικητές. Με υπέροχο βολ πλανέ ισοφάρισε ο Αλεξανδρής λίγο πριν το ημίχρονο, για να φέρει τούμπα το ματς ο Πατσατζόγλου στο 52'. Έξι λεπτά μετά και πάλι ο Αλεξανδρής έκανε το 3-1, η ΑΕΚ μείωσε με νέο πέναλτι στο 75', έχοντας και πάλι σκόρερ τον Τσιάρτα, για να κάνει το 4-2 ο Τζόρτζεβιτς στο 91'. Ο Λάκης μείωσε στο 94' και έγιναν θρίλερ τα τρία τελευταία λεπτά, από τα επτά που έδειξε συνολικά για καθυστερήσεις ο Κύρος Βασάρας. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν σε ένα ματς διαφήμιση και μια εβδομάδα μετά "σφράγισαν" τον έκτο σερί τίτλο τους με διπλό στο άδειο Χαριλάου με τον Άρη.

Χ-ΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΕΞΙ ΓΚΟΛ

Πέντε χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 4/2/2007, ΑΕΚ και Ολυμπιακός ήρθαν ισόπαλοι 3-3 σε ένα χορταστικό ματς. Έξι γκολ, τρομερό πάθος και μονομαχίες σε ένα μεγάλο ματς και ισοπαλία που κράτησε τους Πειραιώτες στο +8. Η Ένωση προηγήθηκε με αυτογκόλ του Νικοπολίδη στο 29', όταν έχασε τη μπάλα από τα χέρια του και αυτή κατέληξε στα δίχτυα του, για να σοκάρουν οι Πειραιώτες τους γηπεδούχους στο φινάλε του πρώτου μέρους με δυο γκολ των Τζόρτζεβιτς και Ριβάλντο. Ο Καμπάνταης ισοφάρισε στο β' μέρος, ο Τοροσίδης έκανε το 2-3, αλλά και πάλι ο Καμπάνταης με δεύτερο γκολ του στο ματς διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Με λάθη σε εκείνο το ντέρμπι η διαιτησία του Θανάση Μπριάκου, όμως πραγματικά εκείνο το ματς ήταν "για να το πιεις στο ποτήρι" με το θέαμα που προσέφεραν οι δυο ομάδες. Το αποτέλεσμα ευνοούσε τον Ολυμπιακό, όμως και η ΑΕΚ έδωσε ό,τι μπορούσε στο χορτάρι.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥ ΡΙΒΑΛΝΤΟ

Την σεζόν 2007-08, η ΑΕΚ φιλοξένησε τον Ολυμπιακό που είχε στον πάγκο του τον Χοσέ Σεγκούρα. Ένα ντέρμπι στη... σκιά της υπόθεσης Βάλνερ, με την Ένωση να θέλει να δώσει απαντήσεις και έναν Ολυμπιακό που είχε βαθμολογικό αέρα και μια ενδεχόμενη ήττα δεν του προκαλούσε ιδιαίτερη ζημιά. Εντέλει, το τελικό 4-0 τον πλήγωσε πολύ περισσότερο απ' ό,τι θα περίμεναν όλοι στο λιμάνι. Οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν καταιγιστικοί από το πρώτο μέχρι και το τελικό 4-0 φαντάζει... κολακευτικό για τους φιλοξενούμενους. Οι κιτρινόμαυροι έπαιξαν φοβερή μπάλα και προηγήθηκαν 3-0 στο πρώτο μέρος, σκόραραν ένα τέταρτο γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο του β' μέρους και κάπου εκεί το κοντέρ σταμάτησε να γράφει. Οι Μπλάνκο, Εντίνιο, Λυμπερόπουλος και Καφές πέτυχαν τα γκολ για την ΑΕΚ που είχε για μαέστρο τον Ριβάλντο, ο οποίος ήθελε να δείξει στην πρώην ομάδα του ότι κακώς δεν συνέχισε μαζί του. Μάλιστά, μετά το τέλος του αγώνα έκανε κίνηση με τα τέσσερα δάχτυλα, κάτι για το οποίο ζήτησε συγγνώμη στην συνέχεια, θέλοντας να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τους "ερυθρόλευκους". Μια πραγματικά πολύ μεγάλη νίκη για την Ένωση, έστω και αν ο τίτλος κατέληξε στον Ολυμπιακό, ο οποίος πήρε και το Κύπελλο εκείνη την σεζόν.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Στις 2 Μαΐου 2009, οι δυο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Κυπέλλου, σε ένα παιχνίδι που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο συγκλονιστικότερος και ποιοτικότερος τελικός όλων των εποχών. Οκτώ γκολ, παράταση και μια ρώσικη ρουλέτα που έσπαγε καρδιές. Εκείνος ο αγώνας είχε τα πάντα και αν μπορούσε να... μοιραστεί το τρόπαιο, θα το έπαιρναν άξια και οι δυο ομάδες. Εντέλει, παρά τα δυο γρήγορα της ΑΕΚ με τον Μπλάνκο που την έβαλαν σε θέση οδηγού στο πρώτο μέρος, ο Ολυμπιακός δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Οι Ντάρμπισιρ και Ντουντού ισοφάρισαν και αντί να γίνει το 2-3 βάσει εικόνας στο β' μέρος, έγινε το 3-2 λίγο πριν το 90' με τον Σκόκο. Εκεί που όλα έδειχναν ότι ο τίτλος θα βαφόταν κιτρινόμαυρος, ήρθε ο Ντάρμπισιρ με μπαταρισμένο κεφάλι να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Σάχα και να κάνει το 3-3 στο 96', στέλνοντας τον τελικό σε παράταση. Εκεί, ο Γκαλέτι έκανε το 4-3, ο Ολυμπιακός έμεινε με εννέα παίκτες (αποβλήθηκαν Γκαλέτι και Αβραάμ Παπαδόπουλος) και ο Σκόκο ισοφάρισε σε 4-4 με σέντρα σουτ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου της παράτασης. Στα πέναλτι, δυο φορές οι Πειραιώτες είχαν την ευκαιρία με Τζόρτζεβιτς και Άντζα να νικήσουν, αλλά νικήθηκαν από τον Σάχα, ο Νικοπολίδης απέκρουσε πέναλτι του Πελετιέρι και ο ίδιος με ιδανική εκτέλεση χάρισε το τρόπαιο στην ομάδα του. Ένας τελικός που δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ. Και δικαίως...

Ο ΧΑΡΑ ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ "ΠΑΡΤΙ"

Τέλος, ποιος ξεχνάει την πρόκριση του Ολυμπιακού απέναντι στην ΑΕΚ στις 16 Μαρτίου 2015 για τα προημιτελικά του Κυπέλλου. Όχι, το παιχνίδι δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας και δεν άρεσε. Παρ' όλα αυτά, ήταν η Ένωση της Β' Εθνικής απέναντι στον παντοδύναμο Ολυμπιακό και το 1-1 του πρώτου ματς στο Φάληρο έδινε ένα μίνι πλεονέκτημα κόντρα στους Πειραιώτες. Όλα πήγαιναν πρίμα για τους γηπεδούχους, που είχαν στο πλάι τους 60.000 θεατές, σε μια πρωτοφανή κιτρινόμαυρη λαοθάλασσα. Στο 89' όμως, ο Φράνκο Χάρα με το στήθος έπειτα από φάση που ξεκίνησε από σέντρα του Αφελάι, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ανέστη και έδωσε το προβάδισμα στους "ερυθρόλευκους". Ο πανηγυρισμός των Κασάμι και Περέιρα έφερε και την αντίδραση μιας μικρής μερίδας φιλάθλων που μπήκε στο γήπεδο για να πετάξει αντικείμενα και ό,τι άλλο έβρισκε μπροστά του. Ένα ματς που "πλήγωσε" την ΑΕΚ και παράλληλα άνοιξε τον δρόμο στον Ολυμπιακό για το τρόπαιο και το νταμπλ της σεζόν 2014-15.

*Έχουν γίνει και άλλα αλησμόνητα ματς στο ΟΑΚΑ, όπως το 1-3 του Ολυμπιακού την σεζόν 2005-06 με τον Οκκά να κάνει μεγάλη εμφάνιση, το 0-1 στο Κύπελλο με το γκολ του Τζόρτζεβιτς και τα πέντε (!) δοκάρια της ΑΕΚ το 2005, ενώ οι Πειραιώτες έχουν πετύχει και άλλες μεγάλες νίκες ως γηπεδούχοι με 4-1 και 6-1 αντίστοιχα μέσα στην ίδια σεζόν (2000-01) σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Επίσης νίκησαν 4-0 την χρονιά που η ΑΕΚ έπεσε κατηγορία. Η Ένωση θυμάται το 1-0 με τον Μπλάνκο (2010) και το περσινό 1-0 με τον Βάργκας που έβαλε τέλος σε ένα αρνητικό σερί πολλών αγώνων χωρίς νίκη απέναντι στους "ερυθρόλευκους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ