ΣΤΗΛΕΣ

Τι φοβάται ο Μέσι...

Τι φοβάται ο Μέσι...
© EPA

Ο Γκιγιέμ Μπαλαγκέ, συγγραφέας του βιβλίου "Messi" και προσωπικός φίλος του Αργεντινού σταρ μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr. Οι φόβοι, η σχέση με τον πατέρα του, τα άγνωστα παιδικά χρόνια, η αρνητική αντιμετώπιση των συμπατριωτών του και γιατί δεν θα φύγει από την Μπάρτσα ο "Λέο".

Ο Γκιγιέμ Μπαλαγκέ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αναλυτές του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Έχοντας συνεργαστεί με κορυφαία διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως οι Times, το BBC και η AS ξεκίνησε μία νέα καριέρα ως συγγραφέας.

Ο Ράφα Μπενίτεθ, ο προπονητής με τον οποίο διατηρεί μεταξύ άλλων άριστες σχέσεις του εμπιστεύτηκε την συγγραφή της βιογραφίας του.

Ακολούθησε βιβλίο για τον Πεπ Γκουαρδιόλα όπου γίνεται πλήρη αναφορά στην παρουσία του Καταλανού τεχνικού στην Μπαρτσελόνα.

Στις 6 Δεκεμβρίου ο Γκιγιέμ Μπαλαγκέ παρουσίασε ένα ακόμη βιβλίο. Ίσως το πιο σημαντικό της καριέρας του. Τιτλοφορείται "Messi" και διηγείται την ιστορία του κορυφαίου (για πολλούς) ποδοσφαιριστή στον κόσμο.

Τι φοβάται ο Μέσι...

Ο Μπαλαγκέ έγινε ο πρώτος δημοσιογράφος που έλαβε σχετική άδεια από την οικογένεια του Λιονέλ Μέσι πραγματοποιώντας ενδελεχή έρευνα για την ζωή του Αργεντινού άσου από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την σημερινή εποχή.

Ο Καταλανός δημοσιογράφος και συγγραφέας "ανέκρινε" τα μέλη της οικογένειας Μέσι, συνομίλησε με ποδοσφαιριστές, προπονητές αλλά και ανώνυμους ανθρώπους που γνωρίζουν προσωπικά τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα.

Τι φοβάται ο Μέσι...

Ο Γκιγιέμ Μπαλαγκέ αποκάλυψε στο Sport24.gr την άλλη όψη της προσωπικότητας του Λιονέλ Μέσι. Την ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα του, τον σχεδόν ψυχαναγκασμό του για συνεχή βελτίωση, τους φόβους του για τραυματισμούς, τον κλειστό χαρακτήρα του αλλά και γιατί ο συγγραφέας του βιβλίου "Messi" εκτιμά πως ο Λέο θα αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα μόνο για να κλείσει την καριέρα του στην Newell’s Old Boys.

"Λοιπόν, ξεκινώντας, να σου πω ότι στον Μέσι είναι αρκετά δύσκολο, του κοστίζει να εξηγήσει πώς είναι ο ίδιος σαν άνθρωπος και πώς έφτασε εδώ που έφτασε.

Οπότε για μένα, το πιο χρήσιμο ήταν να ανακαλύψω καταρχήν την σχέση του με τον πατέρα του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος προπονητής του. Ας το πάρουμε από την αρχή. Ο πατέρας του υπήρξε ο πρώτος που πρόσεξε το ταλέντο του.

Τι φοβάται ο Μέσι...
© EPA

Θυμάται ένα περιστατικό όπου ο μικρός Μέσι, μόλις 4 χρονών, έκλεψε τη μπάλα και τη σούταρε με πολύ στιλ, κάτι που τον εντυπωσίασε (τον πατέρα). Και αυτό το βλέμμα του θαυμασμού είναι αυτό που ο Λέο έβαλε ως στόχο του να το έχει πάντα ο πατέρας του για τον γιο του. Στη συνέχεια ο πατέρας του έγινε ο προπονητής του για ένα χρόνο και μετά ο ατζέντης του.

Ο Λέο άρχισε να γίνεται όλο και καλύτερος, έχοντας τον πατέρα του πάντοτε δίπλα του. Αυτή η σχέση είναι πραγματικά υπέροχη, την αναλύω μέσα στο βιβλίο και νομίζω ότι αντί για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τον Μέσι".

- Τι άνθρωπος είναι ο Μέσι; Είναι όσο πράος δείχνει; Ποια τα ελαττώματα του;

"Ο Μέσι είναι ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος. Δεν είναι συνεσταλμένος, αλλά είναι μαζεμένος. Του κοστίζει δηλαδή να εμπιστευτεί τον κόσμο, του κοστίζει να επιτρέψει στον κόσμο να μπει στη ζωή του, κρατάει αποστάσεις από όσους δεν γνωρίζει, είναι όμως πολύ στοργικός, πολύ ζεστός με όσους γνωρίζει.

Αν έχει ελαττώματα; Νομίζω πως όλοι έχουμε ελαττώματα. Εμένα με ενδιαφέρουν περισσότερο οι αρετές του και πώς τις εφαρμόζει στη ζωή του. Κάποιες αρετές του είναι φυσικές, γεννήθηκε με αυτές, όπως για παράδειγμα η μεγάλη ανάγκη που νιώθει να βελτιώνεται και να γίνεται όλο και καλύτερος και πώς το βγάζει αυτό στο ποδόσφαιρο".

Τι φοβάται ο Μέσι...
OFFSIDE SPORTS PHOTOGRAPHY, 271 CITY ROAD, LONDON EC1V 1LA. TEL : 020 7253 3344

- Πως θα χαρακτήριζες τα παιδικά χρόνια του Μέσι;

" Η παιδική ηλικία του Μέσι στο Ροσάριο; Αυτό είναι όλο το βιβλίο, ή μάλλον το μισό βιβλίο! Πρόκειται για μια χαρούμενη ιστορία, από όταν ήταν πολύ μικρός. Απλά έφτασε μια στιγμή, όπου οι άνθρωποι της Newell’s Old Boys δεν συνειδητοποίησαν τις δυνατότητές του, δεν προσπάθησαν να φροντίσουν, να προσέξουν τον πιτσιρικά, γιατί τότε δεν δινόταν μεγάλη προσοχή στις ακαδημίες του συλλόγου, οπότε αναγκάστηκε να φύγει.

Αυτό συνέπεσε χρονικά με την κρίση στην Αργεντινή, εκεί περίπου στο 2000 και δεν υπήρχε η δυνατότητα να δοθούν τα χρήματα για να αναπτυχθεί ο Λέο. Προσοχή όμως, δεν εννοώ να αναπτυχθεί ποδοσφαιρικά, αλλά σωματικά.

Να το θέσω ως εξής. Όλοι μας έχουμε δυο 'μπαταρίες' για να λειτουργήσουμε. Στον Λέο έλειπε η μια 'μπαταρία' για να μπορέσει να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Οι ενέσεις που έκανε στη συνέχεια, ήταν αυτή η δεύτερη μπαταρία, για να το πω έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό".

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι στη ζωή του Λέο;

"Ο μεγαλύτερος φόβος του Λέο στην επαγγελματική του ζωή; Είχε φοβίες, με τους τραυματισμούς για παράδειγμα που τον ακολούθησαν σε όλη την καριέρα του, εκτός από την τετραετία με τον Πεπ, αλλά έχει καταφέρει να το διορθώσει. Εμένα με ενδιαφέρει τώρα να δω την πρόοδο που θα ακολουθήσει.

Έχει αλλάξει πλέον ο τρόπος της προετοιμασίας στον τομέα της φυσικής κατάστασης, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στην ξεκούρασή του, στη διατροφή του, θα τα κοιτάξουν όλα από την αρχή, έτσι ώστε να επιστρέψει και να μπορεί να αποδώσει στο ανώτατο επίπεδο, έχοντας όλες τις εγγυήσεις ότι δεν θα συνεχίσει να τραυματίζεται τόσο συχνά.

Οι τραυματισμοί λοιπόν είναι ο μεγαλύτερος φόβος του και αυτό που τον έχει κάνει να κλάψει περισσότερο είναι η απουσία της μητέρας του και η άσχημη αντιμετώπιση και συμπεριφορά που είχε από τους Αργεντινούς για πολύ καιρό, μέχρι το 2012".

Τι φοβάται ο Μέσι...

Θεωρείς πως θα εγκαταλείψει την Μπαρτσελόνα;

"Εγώ πιστεύω ότι θα παίξει μόνο στην Newell’s Old Boys μετά την Μπαρτσελόνα. Δεν νομίζω ότι θα αγωνιστεί σε καμία άλλη ομάδα. Και θα το κάνει όταν θα θέλει να «απολαύσει» το ποδόσφαιρο.

Τώρα είναι επαγγελματίας, φυσικά και του αρέσει, αλλά πιστεύω ότι κάποια στιγμή θέλει να επιστρέψει στην πρώτη εθνική της Αργεντινής, έχει αυτό το όνειρο. Νομίζω ότι μέσα του αυτήν την επιστροφή την έχει εξιδανικεύσει, μπορεί όταν γυρίσει να μην είναι έτσι όπως το έχει σκεφτεί, όμως στο κεφάλι του είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να επιστρέψει στην Newell’s Old Boys".

Ήταν εύκολο να πείσεις την οικογένεια του Λιονέλ Μέσι προκειμένου να γράψεις βιβλίο για την ζωή του Αργεντινού;

"Μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε η βιογραφία του Γουαρδιόλα, η οποία ονομαζόταν «Another way of winning», ρωτήθηκα τι θα ήθελα να κάνω στη συνέχεια και εγώ απάντησα τον Μέσι. Υπάρχει αρκετό μυστήριο γύρω από τον Μέσι.

Όπως ήταν φυσικό, ήθελα να το κάνω με τον ίδιο, με την οικογένειά του και τελικά δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολο, γιατί κατάλαβαν το σχέδιο, ήξεραν από τη βιογραφία του Γουαρδιόλα τη δουλειά που κάνω, τι είδους δημοσιογράφος και συγγραφέας είμαι. Με βοήθησαν πολύ είναι η αλήθεια και όλο αυτό έγινε ένα εξουσιοδοτημένο «πορτραίτο» του Λέο".

Τι φοβάται ο Μέσι...

Γιατί πιστεύεις πως πρέπει να διαβάσει ο κόσμος το βιβλίο;

"Γιατί πρέπει να το διαβάσει ο κόσμος; Νομίζω ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει τον Λέο. Αλλά είναι και μια «εξερεύνηση» των παικτών της ελίτ.

Πώς είναι αυτοί οι παίκτες, οι θυσίες που έχουν κάνει, πώς έχουν κλάψει, τι προβλήματα χρειάστηκε να ξεπεράσουν, ποια είναι η νοοτροπία που τους οδήγησε στην κορυφή, γιατί κάποιοι άλλοι δεν φτάνουν στην κορυφή. Το βιβλίο λοιπόν είναι μια εξερεύνηση του Λέο και παράλληλα μια εξερεύνηση των παικτών της ελίτ".

* Μετάφραση: Θανάσης Κρεκούκιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ