ΣΤΗΛΕΣ

Κοστίνια στο Sport24.gr: "Δεν χάνει με τίποτα η Ατλέτικο"

Κοστίνια στο Sport24.gr: "Δεν χάνει με τίποτα η Ατλέτικο"

Ο πρώην άσος της Ατλέτικο και πρωταθλητής Ευρώπης με την Πόρτο, Κοστίνια μιλάει στο Sport24.gr για τον αποψινό τελικό, τον Μουρίνιο, την Ελλάδα, το Μουντιάλ ενώ δεν ξεχνάει τον Παναθηναϊκό: "Ήταν ανίκητος το 2003".

Ο Φρανσίσκο Ζοζέ Ροντρίγκες ντα Κόστα, γνωστός ως Κοστίνια, αποτέλεσε εξέχων στέλεχος της χρυσής γενιάς της Πόρτο που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Champions League την σεζόν 2003/2004, του Κυπέλλου UEFA 2002/2003, ενώ ήταν βασικός στον τελικό του "Nτα Λουζ" κόντρα στην εθνική Ελλάδας στην εποποιία του 2004.

Ο Κοστίνια έχοντας εγκαταλείψει την ενεργό δράση εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια έχει ξεκινήσει καριέρα προπονητή αναλαμβάνοντας μέχρι στιγμής τις Μπέιρα Μαρ και Πάσος Φερέιρα.

Ο παλαίμαχος αμυντικός μέσος, με την ιδιότητα του πρωταθλητή Ευρώπης με την Πόρτο αλλά και την θητεία του στην Ατλέτικο Μαδρίτης (2006/07) κατέθεσε τα προγνωστικά του για τον αποψινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μιλώντας αποκλειστικά στο Sport24.gr.

O πρώην άσος της εθνικής Πορτογαλίας μίλησε με θαυμασμό για τον Παναθηναϊκό της σεζόν 2002/2003, εξήγησε για το ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι ο προπονητής που έχει επιδράσει περισσότερο στην ποδοσφαιρική του φιλοσοφία, εξέφρασε την επιθυμία να εργαστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, θυμήθηκε τον Ολισαντέμπε, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα στο Μουντιάλ και την εθνική Ελλάδας απαριθμώντας κάποιους από τους διεθνείς που ξεχωρίζει.

"Δεν υπάρχει φαβορί στον τελικό"

"Δεν υπάρχει φαβορί στον τελικό του Champions League. Aπό την μια είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, μια μεγάλη ομάδα με ιστορική φανέλα και με έναν ηγέτη που αντιπροσωπεύει όσο κανένας άλλος αυτή την λέξη, ένα ποδοσφαιριστή φανταστικό όπως είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όπως επίσης ο Τσάμπι Αλόνσο αλλά και ο Ντι Μαρία.

Από την άλλη, η αγαπημένη μου Ατλέτικο. Είναι μία ομάδα από ατσάλι την έχω δει και την θαυμάζω, δεν χάνει με τίποτα.

Είναι δύσκολα και δεν υπάρχουν φαβορί. Ο Ντιέγκο Κόστα είναι ένας ποδοσφαιριστής που επίσης δεν μπορεί να τον σταματήσει κάποιος με τίποτα. Είμαι Ατλέτικο επειδή είχα παίξει με την ομάδα, αλλά δεν θα διακινδυνέψω να πω φαβορί γιατί απλούστατα νομίζω δεν υπάρχει", τόνισε ο Κοστίνια στο Sport24.gr.

Κοστίνια στο Sport24.gr: "Δεν χάνει με τίποτα η Ατλέτικο"

"Ο Ρονάλντο μπορεί να κρίνει τον τελικό"

Ο πρώην παίκτης της Πόρτο αναφέρθηκε και στην προσωπικότητα του συμπατριώτη του Κριστιάνο Ρονάλντο.

"Αν μπορεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο να κρίνει τον τελικό; Ξεκάθαρα ναι, 100%. Σίγουρα ναι είναι ένας παίκτης που μπορεί να αλλάξει την ροή της αναμέτρησης σε ένα δευτερόλεπτο.

Μπορεί και το αποτέλεσμα του τελικού και ο κάτοχος θα κριθεί από αυτόν τον φανταστικό παίκτη".

Ο πρώην προπονητής της Πάκος Φερέιρα, έχοντας αγωνιστεί στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ανέλυσε την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών πριν από ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι.

"Υπάρχει άγχος στον τελικό γιατί δεν έχεις να χάσεις τίποτα από την μια, αλλά από την άλλη έχεις κάνει τα πάντα για να φτάσεις ως εδώ και αν δεν νικήσεις γυρίζεις σπίτι σου με άδεια τα χέρια.

Είσαι σίγουρα περισσότερο αγχωμένος από κάθε άλλο ματς. Κινήσεις πιο νευρικές. Το νιώθεις στην ατμόσφαιρα. Το ένιωσα και εγώ με την Πόρτο".

"Ο Παναθηναϊκός ήταν ανίκητος"

Ο Κοστίνια θυμήθηκε τον Παναθηναϊκό που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA την σεζόν 2002/2003 εκθειάζοντας το "τριφύλλι".

Οι "Δράκοι" ηττήθηκαν 1-0 στο "Ντραγκάο", όμως στη ρεβάνς της Λεωφόρου κατάφεραν να προκριθούν στην παράταση με τον Ντερλέι να σκοράρει δύο γκολ.

Ήταν η εποχή όπου ο Μουρίνιο έγραφε τα πρώτα κεφάλαια με χρυσά γράμματα στην καριέρα του...

"Είχαμε χάσει στην έδρα μας από το γκολ του Ολισαντέμπε και πήγαμε Αθήνα για να κερδίσουμε. Kερδίσαμε έναν Παναθηναϊκό ανίκητο τότε, μια ομάδα πολύ δυνατή που είχε χτίσει μέσα από τους αγώνες τον μύθο του ανίκητου.

Ακόμη θυμάμαι που βρέθηκα με τον Γιούρκα Σεϊταρίδη μετά και μου έλεγε δεν μπορώ να καταλάβω πως χάσαμε αυτήν πρόκριση.

Τρομερά δύσκολο να κερδίσεις, ειδικά εκτός έδρας και με μειονέκτημα μια ομάδα που δεν έχανε με τίποτα. Σίγουρα ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι στην πορεία μας".

Κοστίνια στο Sport24.gr: "Δεν χάνει με τίποτα η Ατλέτικο"

"Θα ήθελα να εργαστώ στην Ελλάδα"

Ο Κοστίνια θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα τον Ζαρντίμ, Σάντος και Σα Πίντο, δηλώνοντας πως θα τον ενδιέφερε να εργαστεί στη χώρα μας.

"Ναι, θα ήθελα να δουλέψω στην Ελλάδα, γιατί όχι. Έχω παίξει και με την Εθνική και με την Πόρτο απέναντι σε Έλληνες και το ξέρω ότι η χώρα σας έχει ένα ποδόσφαιρο με ποιότητα.

Για παράδειγμα έχουν έρθει στην Ελλάδα ο Φερνάντο Σάντος που είναι και στην Εθνική, ο Σα Πίντο και αυτός με επιτυχίες και φυσικά ο Λεονάρντο Ζαρντίμ που έφυγε πρωταθλητής από την Ελλάδα.

Ναι, θέλω γιατί Έλληνες και Πορτογάλοι μοιάζουν πολύ. παθιάζονται με το ποδόσφαιρο".

Κοστίνια στο Sport24.gr: "Δεν χάνει με τίποτα η Ατλέτικο"

"Πρότυπο μου ο Μουρίνιο"

Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Πορτο, θεωρείται παιδί του Μουρίνιο. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να κρύψει τον θαυμασμό του για τον "Special One".

"Πρότυπο μου είναι ο Μουρίνιο με διαφορά. Είχα και άλλους καλούς προπονητές όπως ο Σκολάρι και ο Φερναντές αλλά ξεχωρίζω τον μίστερ.

"O Μουρίνιο, έχει αλλάξει γιατί και το ποδόσφαιρο αλλάζει αλλά ο τρόπος σκέψης του, ο χαρακτήρας του και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα είναι ίδιος από τότε. Σίγουρα το ποδόσφαιρο εξελίσσεται, εξελίσσεται και ο ίδιος. Αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχει αλλάξει ο Μουρίνιο που ήξερα και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Στην καθημερινότητα είναι ένας απλός άνθρωπος που όμως έχει μέσα του το ποδόσφαιρο. Όλη του η ζωή κινείται γύρω από το ποδόσφαιρο. Σκέφτεται συνέχεια το ποδόσφαιρο αναλύει τα πάντα γι αυτό και είναι τόσο επιτυχημένος και έχει κερδίσει τόσους τίτλους".

Κοστίνια στο Sport24.gr: "Δεν χάνει με τίποτα η Ατλέτικο"

Πως εξηγεί όμως ο Κοστίνια το γεγονός πως η Πορτογαλία τροφοδοτεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με νέους προπονητές.

"Η Πορτογαλία είναι μια μικρή χώρα σε πληθυσμό αλλά έχει ένα τρομερό επίπεδο προπονητών και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά από μικρές ηλικίες που κάνουμε και η οποία αποδίδει καρπούς.

Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα της Ισπανίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας αλλά δουλεύουμε εξαιρετικά και σε επίπεδο παικτών και σε επίπεδο προπονητών".

Έχοντας διαπρέψει ως ποδοσφαιριστής, πλέον αντιμετωπίζει τα πράγματα από διαφορετικό μετερίζι.

"Ο προπονητής έχει περισσότερο άγχος γιατί πρέπει να είναι περισσότερο συγκεντρωμένος. Πρέπει να σχεδιάζει τα πάντα και μελετά περισσότερο.

Είναι πολύ πιο δύσκολο το έργο του και φυσικά και έχει περισσότερο άγχος. Έχω περισσότερο άγχος από τότε που έπαιζα.

Όσο ήμουν ποδοσφαιριστής ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό να γίνω προπονητής. Ήμουν απόλυτα συγκεντρωμένος στο να παίξω μπάλα. Όταν σταμάτησα το αποφάσισα".

Κοστίνια στο Sport24.gr: "Δεν χάνει με τίποτα η Ατλέτικο"

"Η Ελλάδα θα μπορέσει να προκριθεί"

Ο Κοστίνια μίλησε στο Sport24.gr και για τα φαβορί "Βραζιλία, Αργεντινή, Ισπανία αλλά και Πορτογαλία και Ιταλία", ενώ εμφανίστηκε απόλυτα ενημερωμένος για την Εθνική Ελλάδας.

"Η Ελλάδα θα μπορέσει να προκριθεί, έχει ελπίδες. Η Κολομβία είναι πολύ καλή ομάδα αλλά από την άλλη υπάρχει και μια αφρικανική ομάδα με πολύ καλούς παίκτες και οι Ιάπωνες που είναι τακτικά πολύ καλοί.

Θα κριθεί στα σημεία αλλά έχει πιθανότητες και με τον Φερνάντο Σάντος που ξέρει όσο κανείς την νοοτροπία των Ελλήνων θα περάσει.

Ξέρω και σχεδόν όλους τους ποδοσφαιριστές, τον Κώστα τον Κατσουράνη, τον Καραγκούνη, τον Σαλπιγγίδη τον Σαμαρά και τον Μήτρογλου, Είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές".

Κοστίνια στο Sport24.gr: "Δεν χάνει με τίποτα η Ατλέτικο"

"Κριστιάνο Ρονάλντο, το μεγάλο όπλο μας"

Τέλος κατέθεσε τα προγνωστικά για την Πορτογαλία ποντάροντας στην προσωπικότητα του Κριστιάνο Ρονάλντο.

"Η Πορτογαλία έχει ένα δύσκολο όμιλο, όχι τόσο δύσκολο όπως η Ισπανία αλλά είναι δύσκολος βέβαια έχουμε και την εμπειρία της ΗΠΑ από το 2002, που εγώ πάντα την θεωρούσα καλή ομάδα και αυτό θα βοηθήσει,. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι το μεγαλύτερο όπλο μας".

Ο Ζοζέ Μουρίνιο μιλάει για το γκολ του Κοστίνια στις καθυστερήσεις στο "Ολντ Τράφορντ" κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το ιστορικό γκολ του Κοστίνια στο "Ολντ Τράφορντ"



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ