ΣΤΗΛΕΣ

"Δεν αρκεί να τυπώνεις μόνο μπλουζάκια"

"Δεν αρκεί να τυπώνεις μόνο μπλουζάκια"
INTIME SPORTS

Η συγκλονιστική εξομολόγηση Μάρκο Ζόρο στο Sport24.gr με αφορμή την ημέρα κατά του ρατσισμού. Κάλεσμα σε Ανρί, Ετό, Ροναλντίνιο, τι συνέβη στο "Βικελίδης", τι προτείνει και το μήνυμα του."Ασπροι μαύροι, κίτρινοι και βλέπουν το ίδιο πράγμα" (vids).

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

Είναι η μέρα όπου ενώνουμε, τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Ο στόπερ του ΟΦΗ, Μάρκο Ζόρο από τους πλέον ευαισθητοποιημένους ποδοσφαιριστές σε ζητήματα που αφορούν τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο μίλησε αποκλειστικά στο Sport24.gr για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

"Δεν αρκεί να τυπώνεις μόνο μπλουζάκια"

Ο Ιβοριανός διεθνής άσος ήταν ξεκάθαρος σε ότι αφορά την δράση που υπάρχει από πλευράς UEFA επισημαίνοντας πως χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά.

"Έχουν πολλά να γίνουν ακόμη, βέβαια. Η UEFA είναι το ανώτατο ευρωπαϊκό όργανο και πρέπει να λάβει μέριμνα. Δεν αρκεί να τυπώνεις μπλουζάκια ή να αφιερώνεις μια ημέρα τον χρόνο στην μάχη ενάντιο στον ρατσισμό. Αυτό δεν αρκεί.

Πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα. Για μένα να τιμωρηθούν οι φίλαθλοι της ομάδας. Έξι μήνες, ένα χρόνο, δύο χρόνια, όσο χρειαστεί".

MESSINA, ITALY - NOVEMBER 27:  Adriano of Inter Milan talks to Marco Andre Zoro of Messina during the Serie A match between Messina and Inter Milan at the Stadio San Filippo on November 27, 2005 in Messina, Italy.  Zoro picked up the ball and threatened to walk off the pitch following racist abuse from the Inter Milan fans.  (Photo by New Press/Getty Images)
MESSINA, ITALY - NOVEMBER 27: Adriano of Inter Milan talks to Marco Andre Zoro of Messina during the Serie A match between Messina and Inter Milan at the Stadio San Filippo on November 27, 2005 in Messina, Italy. Zoro picked up the ball and threatened to walk off the pitch following racist abuse from the Inter Milan fans. (Photo by New Press/Getty Images) GETTY IMAGES

Ο πρώην άσος της Μεσίνα, το 2005 εμφανώς εξοργισμένος από την ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών της Ίντερ πήρε την μπάλα στα χέρια του και επιχείρησε να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο.

Ήταν μία ενέργεια που προκάλεσε μπαράζ συζητήσεων. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο "Κλεάνθης Βικελίδης", με τον Ζόρο να εξηγεί στο Sport24.gr γιατί αντέδρασε με αυτό τον τρόπο.

" Όχι με τον Άρη δεν ήταν η ίδια αντίδραση που είχα στο ματς της Μεσίνα με την Ίντερ. Στην Θεσσαλονίκη δεν ήθελα να φύγω από το γήπεδο.

Απλά εξοργίστηκα. Δεν μπορώ να κατανοήσω τέτοια περιστατικά. Ο Άρης για παράδειγμα είχε την φετινή σεζόν δύο Αφρικανούς (τον Ουντότζι και τον Ίμπε). Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;"

"Δεν αρκεί να τυπώνεις μόνο μπλουζάκια"
INTIME SPORTS

Ο έμπειρος Αφρικανός ποδοσφαιριστής αποκάλυψε πως ο διαιτητής Στυλιάρας του ζήτησε συγνώμη για το γεγονός πως του έδειξε εσφαλμένα κίτρινη κάρτα.

"Στην αρχή ο αρχηγός του Άρη νόμιζε ότι ήθελα να κερδίσω χρόνο για να λήξει το παιχνίδι. Αυτό νόμιζε. Δεν κατάλαβε τίποτα.

Μετά πήγα στον διαιτητή. Και αυτός δεν κατάλαβε τίποτα. όταν ο κ. Στυλιάρας κατάλαβε μου είπε "Μάρκο, I made mistake". Και μετά ήρθαν όλοι οι παίκτες και την ομάδας μου και του Άρη και μου είπαν τι έπαθα. Τότε κατάλαβαν όλοι τι είχε γίνει"

Ο Ζόρο καταθέτει την δική του πρόταση για την πάταξη ρατσιστικών συμπεριφορών και συνθημάτων από οπαδούς στα γήπεδα ενώ στέλνει το δικό του μήνυμα.

"Πρέπει οι φίλαθλοι που υποπίπτουν σε τέτοια ντροπιαστικά περιστατικά να έχουν απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα.

Έξι μήνες τουλάχιστον ακόμη και ένα χρόνο ή δύο χρόνια. όσο χρειαστεί για να αλλάξουν μυαλά. Αν μπορούν να αλλάξουν μυαλά. Δεν φταίει σε τίποτα η ομάδα, αλλά δεν γίνεται αλλιώς.

Το ποδόσφαιρo είναι το πιο πλήρες άθλημα του κόσμου. Κάθονται σε ένα αγώνα, δίπλα , δίπλα σε ένα γήπεδο από 40.000 έως 80.000 θέσεων, άσπροι μαύροι και κίτρινοι βλέπουν το ίδιο πράγμα. Βλέπουν το ίδιο πράγμα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διάκριση. Να δούμε την χαρά του αθλήματος επιτέλους"

Ο άσος του ΟΦΗ είναι από τους πρωτοστάτες στην εκστρατεία κατά του ρατσισμού. Όπως δηλώνει στο Sport24.gr στο πλευρό του βρίσκονται σούπερ σταρ όπως οι Ετό, Ροναλντίνιο και Τιερί Ανρί.

"Όχι, όχι δεν έχω μιλήσει με τον Γιάγια που αντιμετώπισε ανάλογο πρόβλημα στο ματς της Μάντσεστερ Σίτι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αλλά έχω μιλήσει κατά καιρούς με ποδoσφαιριστές υψηλού επιπέδου για να λάβουμε μια κοινή πρωτοβουλία. Την ιδέα βρήκαν καλή ο Ετό, ο Τιερί Ανρί, ο Ροναλντίνιο και άλλοι."

"Δεν αρκεί να τυπώνεις μόνο μπλουζάκια"
INTIME SPORTS

Παρήγορο το γεγονός πως ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοιους είδους κρούσματα.

"Όχι μεταξύ ποδοσφαιριστών ευτυχώς δεν έχω παρατηρήσει εγώ ή δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα για κάποιο κρούσμα ρατσισμού. Και πως να είναι διαφορετικά, αφού το 95% των ομάδων έχουν έναν νέγρο στο ρόστερ τους."

Ο Μάρκο Ζόρο έχοντας παίξει ποδόσφαιρο επαγγελματικά σε Ιταλία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Γαλλία αναφέρεται στις μέχρι στιγμής εντυπώσεις του από την Ελλάδα προτείνοντας πιο δραστικά μέτρα από την FIFA.

"Στην Ελλάδα όχι δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα. Μόνο το περιστατικό με τον Άρη, έχω παρατηρήσει και κανένα άλλο.

Η οποιαδήποτε προσπάθεια πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα της FIFA. Να αναλάβει μια εξεταστική επιτροπή που θα εξετάζει όλα τα κρούσματα. Είναι η παγκόσμια ομοσπονδία. Ότι και να γίνει μεμονωμένα, πρέπει να έχει την σφραγίδα της FIFA. Μπορεί να το κάνει".

Δείτε την αντίδραση του Μάρκο Ζόρο στο ματς της Ίντερ με την Μεσίνα το 2005

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ