ΣΤΗΛΕΣ

Batman returns...

Batman returns...
INTIME SPORTS

Μαθήματα ήθους από τον φιλέλληνα, Γκέρσον Μάτα γνωστό και ως "Batman του Μαραθωνίου της Αθήνας". Ο Μεξικανός δρομέας αποκαλύπτει στο Sport24.gr το μήνυμα που ήθελε να στείλει ως "Batman", τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τις αντιδράσεις των Ελλήνων αλλά και συναισθήματα που τον πλημμύρισαν κατά την διάρκεια της ιστορικής διαδρομής.

Ανάμεσα στους 30.000 δρομείς του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας την παράσταση έκλεψε ο... Batman.

Τον φανταστικό υπερήρωα ενσάρκωσε πειστικά ο Μεξικανός, Γκέρσον Μάτα μετατρέποντας την Αθήνα για λίγες ώρες σε... Γκόθαμ Σίτι.

Ο μυστηριώδης άνθρωπος-νυχτερίδα, ο οποίος δικαιολογημένα γνώρισε την αποθέωση αποκάλυψε την ταυτότητα του στο Sport24.gr

Ο Μεξικανός αθλητής παρά την καταπόνηση από την στολή του Batman αλλά τις υψηλή για Μαραθώνιο θερμοκρασία που επικρατούσε κατάφερε να τερματίσει σε χρόνο 3 ώρες και 30 λεπτά.

Ο Γκέρσον Μάτα, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του από την εμπειρία που βίωσε στην Αθήνα, αναφέρθηκε στην αγάπη του κόσμου, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την χώρα μας αλλά και την ιστορική διαδρομή του Μαραθωνίου.

Batman returns...

Είναι χαρακτηριστικό πως παρέμεινε στην Ελλάδα, αρκετές μέρες μετά την λήξη του Μαραθωνίου φτάνοντας μέχρι τα Μετέωρα.

“Ντύθηκα Batman γιατί δεν είναι απλά μία μάσκα ή μία ενδυμασία. Ο Batman είναι στάση ζωής. Batman είναι κάποιος που μπορεί να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.

Κατά κάποιο τρόπο, όλοι μπορούν να τρέξουν. Ο καθένας μπορεί να γίνει ήρωας. Ο καθένας μπορεί να γίνει δρομέας” δηλώνει στο Sport24.gr.

O Mάτα παρά τις αντιξοότητες, για τα δεδομένα του εγχειρήματος του πραγματοποίησε εξαιρετικό χρόνο.

Batman returns...

“Ήθελα να κάνω χρόνο 3 ώρες και 30 λεπτά. Τερμάτισα τελικά σε 3 ώρες και 47 λεπτά. Η υψηλή θερμοκρασία ήταν ο λόγος που επηρέασε την απόδοση μου.

Δεν περίμενα τόση ζέστη την ημέρα του Μαραθωνίου. Η στολή αυξάνει την δυσκολία του αγώνα. Ήμουν ιδρωμένος, ενώ η ενδυμασία όπως είναι λογικό ήταν υγρή σε όλη την διάρκεια της διαδρομής”.

Ο Μεξικανός αθλητής ήταν βέβαιος πως θα τερματίσει. Άλλωστε προετοιμαζόταν από τον περασμένο Μάιο για την πρόκληση της Αθήνας.

“Ηξερα πως με τον ένα ή άλλο τρόπο έπρεπε να ανταποκριθώ σε αυτή την πρόκληση. Είχα προπονηθεί σκληρά και εμπιστευόμουν τις δυνάμεις μου.

Τον Σεπτέμβριο, έτρεξα στον Μαραθώνιο του Μεξικό ως προετοιμασία για την Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Είχα ξεκινήσει τις προπονήσεις από τον περασμένο Μάιο”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αντιδράσεις των υπόλοιπων δρομέων αλλά και του κοινού βλέποντας τον Batman να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Ο Γκέρσον Μάτα εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε όσους έσπευσαν να τον εμψυχώσουν με κάθε τρόπο.

Batman returns...

“Ο κόσμος εκπλήσσεται αλλά και απολαμβάνει το θέαμα. Κάποιοι γελάνε, ενώ άλλοι εκφράζουν τον θαυμασμό τους.

Η έκπληξη είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, όταν τους προσπερνώ. Δεν μπορούν να φανταστούν πως ο Batman βρίσκεται πίσω τους.

Νομίζω η μεγαλύτερη έκπληξη προέρχεται από τον κόσμο που βρίσκεται στον δρόμο. Κυρίως παιδιά. Με υποστήριζαν και μου μετέδιδαν την χαρά τους κατά την διάρκεια της διαδρομής.

Είμαι ευγνώμων σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Με την θετική ενέργεια τους κατάφερα να ανταποκριθώ σε αυτή την πρόκληση”.

Batman returns...

Έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι την εμπειρία του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας εμφανίζεται δικαιωμένος για την απόφαση του να ταξιδέψει στη χώρα μας.

“Καμιά άλλη διαδρομή στον κόσμο δεν είναι όπως αυτή. Σε κάθε χιλιόμετρο ζεις την αυθεντική ιστορία του Μαραθωνίου. Είναι μία δύσκολη διαδρομή και ο καιρός αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας.

Την βρήκα τέλεια. Η Ελλάδα και το Μεξικό έχουν ομοιότητες αναφορικά με την φιλικότητα των ανθρώπων τους, το φαγητό, ακόμη και το κλίμα. Οι Έλληνες μου συμπεριφέρθηκαν εξαιρετικά”.

Batman returns...

Ο φιλέλληνας Batman υπόσχεται στο Sport24.gr πως θα παρακινήσει περισσότερους συμπατριώτες του να έρθουν στην Ελλάδα για τον Μαραθώνιο.

“Κάθε χρόνο χιλιάδες Μεξικανοί τρέχουν στον Μαραθώνιο, του Σικάγο, της Βοστώνης ή της Νέας Υόρκης.

Ήθελα όμως να τρέξω τον πρώτο μου Μαραθώνιο στο εξωτερικό επιλέγοντας την Ελλάδα. Πρόκειται για την ιστορική προέλευση του Μαραθωνίου. Νομίζω πως μια φορά στη ζωή σου πρέπει να τρέξεις σε αυτό τον Μαραθώνιο.

Είναι προσωπική μου δέσμευση να παροτρύνω περισσότερους Μεξικανούς να τρέξουν στην Αθήνα.

Δεν ξέρω αν θα επιστρέψω την επόμενη χρονιά. Τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ξέρω όμως πως κάποια μέρα θα επιστρέψω σε αυτή την υπέροχη χώρα”.

Batman returns...

Για τον Γκέρσον Μάτα, ο Μαραθώνιος ισοδυναμεί με μία σειρά από συναισθήματα τα οποία περιγράφει γλαφυρά.

“Στο τέλος της ημέρα ο καθένας μπορεί να γίνει ήρωας. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τους ήρωες μας.

Θέλω να πω στους δρομείς στην Ελλάδα: Το τρέξιμο είναι πάθος, συναίσθημα, ευτυχία, θλίψη, ελπίδα, ψευδαίσθηση, πόνος, αγάπη. Το τρέξιμο είναι... ποίηση. Τρέχεις και γράφεις ποίηση”.

* Περισσότερα για τον Batman, Γκέρσον Μάτα στην προσωπική ιστοσελίδα του.

Δείτε τον τερματισμό του Batman στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ