ΣΤΗΛΕΣ

13/9/1959: Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Ολυμπιακού κόντρα στη Μίλαν

13/9/1959: Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Ολυμπιακού κόντρα στη Μίλαν

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1959, όταν ο Ολυμπιακός έδωσε τον πρώτο του ευρωπαϊκό αγώνα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και αντίπαλός του ήταν η Μίλαν. Οι Πειραιώτες έφεραν 2-2 με τους πανίσχυρους Ιταλούς.

Η Μίλαν είναι μια από τις τρεις αντιπάλους του Ολυμπιακού στους ομίλους του φετινού Europa League. Οι "ροσονέρι" προσπαθούν να επανέλθουν και πάλι στον δρόμο των επιτυχιών, καθώς τίποτα δεν θυμίζει τα τελευταία χρόνια το βαρύ όνομά τους. Προφανώς και η λάμψη παραμένει, αλλά θέλουν να πρωταγωνιστήσουν ξανά εντός και εκτός συνόρων, προτού αρχίσει να... ξεθωριάζει.

Πριν ακριβώς από 59 χρόνια, οι δυο ομάδες είχαν ανταμώσει και τότε ίσχυαν τελείως άλλα δεδομένα. Ο Ολυμπιακός ήταν πρωτάρης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν είχε καθόλου παραστάσεις από αγώνες με ομάδες του εξωτερικού, την ώρα που η ομάδα του Μιλάνου ήταν κραταιά. Η διαφορά τους ήταν χαώδης και οι Πειραιώτες θα έπαιζαν για την τιμή και την υπόληψή του, ξέροντας ότι οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος τους για να προκριθούν.

Ο πρώτος μεταξύ τους για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, διεξήχθη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Φάληρο και η σέντρα ήταν προγραμματισμένη για τις 16:30. Βλέπετε, το γήπεδο δεν διέθετε προβολείς και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να διεξαχθεί βραδινή ώρα. Πάντως, στις εξέδρες ήταν πάνω από 20.000 θεατές για να θαυμάσουν το ιταλικό μεγαθήριο του Λουίτζι Μπονιζόνι και τους "ερυθρόλευκους" του Μπρούνο Βάλε.

13/9/1959: Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Ολυμπιακού κόντρα στη Μίλαν

Να τονιστεί μάλιστα πως την σεζόν 1955-56 η Μίλαν είχε φτάσει ως τα ημιτελικά του Πρωταθλητριών και το 1957-58 ήταν φιναλίστ, χάνοντας 3-2 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό των Βρυξελλών. Αυτό φανερώνει ότι ήταν από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη εκείνα τα χρόνια.

Η "ΠΡΑΣΙΝΗ" ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΗΘΟΥΣ

Μάλιστα, εκείνος αγώνας είχε προκαλέσει ντελίριο σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Άλλα χρόνια τότε, πολύ πιο αγνά. Ακόμα και τους αντίπαλους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Μάλιστα, αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, με τους Νεμπίδη, Λινοξυλάκη και Αγγελόπουλο επισκέφθηκαν τους Πειραιώτες στο ξενοδοχείο και τους προσέφεραν ανθοδέσμη, φωτογραφήθηκαν και τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις μάχες με τους Ιταλούς.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον Ολυμπιακό να έχει σημειώσει μια μεγάλη επιτυχία, αφού κατάφερε να αποσπάσει 2-2 από τη Μίλαν. Ήταν ένα λαμπρό αποτέλεσμα κόντρα σε μια υπερδύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την πρωταθλήτρια Ιταλίας. Η ελληνική ομάδα κοίταξε στα μάτια τη Μίλαν, δεν την φοβήθηκε και έφυγε με το κεφάλι όρθιο από τον αγωνιστικό χώρο.

Με τον Ολυμπιακό δεν είχε αγωνιστεί ο Ιωάννου σε εκείνη την αναμέτρηση και με τη Μίλαν ο μεγάλος Ουρουγουανός, Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο. Οι "ροσονέρι" είχαν τέσσερις ξένους εκείνη την σεζόν. Πέρα από τον Σκιαφίνο, ανήκε στο ρόστερ ο Σουηδός, Νιλς Λίντχολμ, ο Βραζιλιάνος, Ζοζέ Αλταφίνι και ο Αργεντινός, Ερνέστο Γκρίλο. Στον Ολυμπιακό ξένοι δεν υπήρχαν ούτε ως σκέψη.

Η ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΡ

Το σκορ άνοιξαν οι γηπεδούχοι στο 19'. Ο Υφαντής εκτέλεσε κόρνερ, ο Κώστας Παπάζογλου απογειώθηκε και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Η απάντηση ήρθε στο 33' για τους φιλοξενούμενους. Ο Λίντχολμ βρήκε δεξιά τον Ντανόβα, οι Σούλης και Στεφανάκος δεν απομάκρυναν, η μπάλα έφτασε στον Αλταφίνι που με κεφαλιά ισοφάρισε.

Λίγο πριν πάνε οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, έγινε το 2-1 για τον Ολυμπιακό. Ο Μπέμπης βρήκε τον Υφαντή, ο οποίος ήταν κλεισμένος μέσα στη περιοχή από τους Οκέτα και Μαλντίνι, όμως με υπέροχη ενέργεια και σουτ κατάφερε να σκοράρει. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 76' και πάλι με τον Αλταφίνι.

13/9/1959: Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Ολυμπιακού κόντρα στη Μίλαν

Η ρεβάνς έγινε δέκα μέρες αργότερα στο Μιλάνο κι ο Ολυμπιακός έχασε με 3-1. Στην επόμενη φάση, η Μίλαν αποκλείστηκε με δυο ήττες από τη Μπαρτσελόνα (2-0 και 5-1) και δεν προχώρησε άλλο στο θεσμό.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ "Χ" ΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, ανέφερε μετά τον αγώνα: "Ο Ολυμπιακός κατάφερε να στρώσει το παιχνίδι του και να απειλήσει τη Μίλαν. Μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τα δύο γκολ που δεχτήκαμε", ενώ ο Γιώργος Σιδέρης πρόσθεσε: "Είναι άδικο το 2-2. Θα έπρεπε να είχαμε κερδίσει με δύο γκολ διαφορά". Τέλος, ο τότε τερματοφύλακας και νυν αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Σάββας Θεοδωρίδης, είπε: "Ήταν τυχεροί οι Ιταλοί και στα δύο γκολ που πέτυχαν".

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Θεατές: 20.482

Διαιτητής: Φριτς Σάϊπελ (Χαμπερφέλντερ, Σάϊτεν) Αυστρία

Ολυμπιακός: Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης, Θανάσης Κίνλεϊ (Σούλης), Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Θανάσης Μπέμπης, Στέλιος Ψύχος.

Μίλαν: Τζιανκάρλο Γκαλέζι, Αλφιο Φοντάνα, Τσέζαρ Μαλντίνι, Φρενσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Βιτσέντσο Οκέτα, Τζιανκάρλο Ντανόβα, Κάρλο Γκάλι, Ζοζέ Αλταφίνι, Ερνέστο Γκρίλο, Γκαστόνε Μπεάν.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ