OPINIONS

Η βεντέτα χωρίς σασμό του Ράιλι με τον Έιντζ είναι το sequel του "Νονού"

Miami Heat coach Pat Riley speaks to reporters at media day. (AP Photo/J. Pat Carter)
Miami Heat coach Pat Riley speaks to reporters at media day. (AP Photo/J. Pat Carter) AP

Οι Σέλτικς και οι Χιτ συγκρούονται στους τελικούς της Ανατολής του ΝΒΑ και ο Βασίλης Σκουντής κατεβάζει από το ράφι και ξετυλίγει το κουβάρι της βεντέτας του Πατ Ράιλι με τον Ντάνι Ειντζ.

O Πατ Ράιλι είναι πρόεδρος των Μαϊάμι Χιτ και ο Ντάνι Ειντζ των Μπόστον Σέλτικς... Ο Ράιλι είναι 75 χρονών και ο Ειντζ 61... Δυστυχώς για την ιστορία, αλλά ευτυχώς για την ευταξία των play offs του ΝΒΑ ο Ειντζ έμεινε στη Βοστώνη και δεν ταξίδεψε στο Ορλάντο... Ο Ράιλι πήγε, φορά τη μάσκα του, αλλά είναι σίγουρο πως θα την πετάξει ακαριαία εάν χρειαστεί να τα χώσει στον Ειντζ! Για τον Ειντζ δεν το συζητώ: εάν τυχόν προκύψει θέμα θα ανέβει σ’ ένα τζετ και θα προσγειωθεί μέσα στη φούσκα για να του την πέσει όπως τότε...

Εδώ ήρθαμε, λοιπόν. Εδώ, σε μια κολόνια που κρατάει χρόνια: σε μια κόντρα που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά αναβαθμίζεται και εμπλουτίζεται κάθε δεκαετία με καινούργια επεισόδια... Ανυπομονώ για το επόμενο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως κάποιον μείζονος ή ακόμη και ήσσονος σημασίας λόγο θα βρουν για να τσακωθούν ξανά, έστω και εξ αποστάσεως!

Κι αν δεν υπάρχει, διάβολε, θα τον ανακαλύψουν από μόνοι τους!

Ο Ράιλι και ο Ειντζ δεν αγαπιούνται. Η βεντέτα τους είναι τέτοια και τόση που δεν σηκώνει σασμό, κατά πως λέμε και στην Κρήτη... Εχθροί; Μπα, αυτός ο χαρακτηρισμός είναι επιεικής. Έχθιστοι; Κάτι πιο δυνατό ίσως; Ένα θανάσιμο μίσος τους χωρίζει ανέκαθεν και ευχαρίστως ο ένας θα έβλεπε τον άλλον να υποφέρει. Ευχαρίστως επίσης ο ένας θα έλουζε τον άλλον με βιτριόλι, άλλωστε η μισαλλοδοξία τους τράφηκε όλα αυτά τα χρόνια με ένα σωρό από βιτριολικές δηλώσεις ένθεν και ένθεν.

Ο Ράιλι και ο Ειντζ άρχισαν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους το 1981, όταν ο ξανθομάλλης γκαρντ που είχε επιλεγεί και στο ντραφτ του μπέιζμπολ αποφάσισε να παίξει μπάσκετ και εντάχθηκε στους Σέλτικς, μάλιστα αυτή η απόφαση του, σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ντέιβ Κάουενς που είχε γίνει ταξιτζής και η τράμπα με τον Κουίν Μπάκνερ από τους Μπακς έφραξαν τον δρόμο του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Το ίδιο καλοκαίρι ο Ράιλι προαγόταν από ασίσταντ κόουτς σε πρώτο προπονητή των Λέικερς και οι δυο τους πέρασαν μια οκταετία γεμάτη εντάσεις και αντιπαραθέσεις...

Εν τη παρουσία τους, οι Λέικερς και οι Σέλτικς βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω σε τρεις σειρές τελικών του ΝΒΑ με τους Βοστωνέζους να επικρατούν το 1984 και τους Καλιφορνέζους να παίρνουν το αίμα τους πίσω το 1985 και το 1987...

Όλα αυτά τα χρόνια το αίμα και των δυο έβραζε, ο ένας κοιτούσε τον άλλον με λοξό μάτι, ο προπονητής των Λέικερς κατηγορούσε τον Ειντζ για " γελοιότητες και προβοκάτσια στο παιχνίδι του", ο γκαρντ των Σέλτικς του προσήπτε την καθεστωτική αντίληψη του "Νονού", η κόντρα σιγόβραζε και ήταν θέμα χρόνου και συγκυρίας να γίνουν μαλλιά κουβάρια!

Τούτο συνέβη στην κυριολεξία και όχι μεταφορικά στις 23 Μαρτίου του 1993 στο Φοίνιξ, όταν ο αγώνας ανάμεσα στους Σανς στους οποίους συνέχιζε την καριέρα του ο Ειντζ και στους Νικς (με προπονητή τον Ράιλι) εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη μέχρι τότε κλοτσοπατινάδα όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

Θα ακολουθούσε βεβαίως, στις 19 Νοεμβρίου του 2004, το εφεξής καλούμενο "Malice at the Palace" (Πίστονς - Πέισερς), αλλά μακελειό σαν εκείνο στην Αριζόνα δεν είχε ξαναματαγίνει στα γήπεδα του ΝΒΑ.

Συνολικά επιβλήθηκαν 12 τεχνικές ποινές, ενώ 21 μέλη των δυο ομάδων τιμωρήθηκαν με πρόστιμα ύψους 294.000.000 δολαρίων και αποκλεισμούς από αγώνες, αλλά το κλου της βραδιάς ήταν το μελέ του Ράιλι με τον Ειντζ...

Μέσα στον χαμό κι ενώ έπεφτε το ξύλο της αρκούδας ο Ράιλι μούνταρε μέσα στο γήπεδο και έκανε ένα πλονζόν στο παρκέ, σβερκώνοντας τον Ειντζ! Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι πάνω στον καυγά σχίστηκε το παντελόνι του Ράιλι. Και όχι τίποτε άλλο, το κοστούμι ήταν ένα από τα πανάκριβα Armani που φορούσε πάντοτε! Δυο χρόνια αργότερα ο Ράιλι πήρε τον... χαλασμένο ψυχισμό του από τη Νέα Υόρκη και μετακόμισε ως πρόεδρος (και για ένα φεγγάρι και προπονητής) στο Μαϊάμι, ενώ ο Ειντζ προαλειφόταν για να αναρριχηθεί στα ύπατα αξιώματα των Σέλτικς, όπερ και εγένετο το 2003.

Ε ρε γλέντια που θα ακολουθούσαν...

Τα σήμαντρα βάρεσαν για τα καλά στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας που οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στα play offs επί τρεις συναπτές σεζόν: το 2010 επιβλήθηκαν οι Σέλτικς με 4-1, ωστόσο το 2011 και το 2012 το έργο γυρίστηκε ανάποδα, παρόντος πλέον και του ΛεΜπρόν Τζέιμς, που μετακόμισε από το Κλίβελαντ στο Μαϊάμι.

Το καλοκαίρι του 2012 ο Ράιλι κατάφερε άλλο ένα κτύπημα απέναντι στον Ειντζ: του άρπαξε τον Ρέι Aλεν που από μέλος της «Βig Three» των Σέλτικς (με συνεταίρους τον Πολ Πιρς και τον Κέβιν Γκαρνέτ) κουβάλησε κι ελόγου του τα ταλέντα του στο South Beach, για να δρέψει το δεύτερο πρωτάθλημα της καριέρας του, μαζί με τον Τζέιμς και τον Κρις Μπος...

Τότε μάλιστα ο Αλεν προτίμησε τους Χιτ, ενώ οι Σέλτικς του είχαν προσφέρει περισσότερα χρήματα και έδωσε τα χέρια με τον Ράιλι σε ένα ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο του Μαϊάμι.

Έναν χρόνο αργότερα οι Σέλτικς με έναν συνδυασμό κινήσεων βοήθησαν τους Καβαλίερς να απελευθερώσουν χώρο στο ρόστερ τους και να κουβαλήσουν πίσω τον ΛεΜπρόν, γεγονός που εξόργισε τον Ράιλι.

Παρεμπιπτόντως, ένας αστικός μύθος αναφέρει πως τον Ιούλιο του 2010, που ο Ράιλι «έψησε» τον ΛεΜπρόν να μετακομίσει στους Χιτ, στη συνάντηση τους, για να τον δελεάσει ακόμη περισσότερο, άπλωσε, λέει, σαν τον τραχανά πάνω στο τραπέζι όλα τα δαχτυλίδια πρωταθλητή που έχει κατακτήσει και δεν είναι και λίγα...

Ένα δάχτυλο του μένει ελεύθερο πλέον, καθόσον έχει εννέα τίτλους στο παλμαρέ του: έναν ως παίκτης, έναν ως ασίσταντ κόουτς, πέντε ως πρώτος προπονητής κι άλλους δυο ως πρόεδρος...

Οι τελικοί της Ανατολής το 2012 εξελίχθηκαν σε μια συγκλονιστική σειρά από την οποία δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι αντιπαραθέσεις: οι Χιτ γράπωσαν in extremis την πρόκριση με 4-3, χάλασαν το λεγόμενο "Ubuntu mantra" του Ντοκ Ρίβερς και στη συνέχεια πέτυχαν το repeat κόντρα στους Σπερς. Τρωγόντουσαν σαν τον σκύλο με τη γάτα τότε (όπως συμβαίνει και τώρα πάλι στους τελικούς της Ανατολής) οι Σέλτικς με τους Χιτ και εκεί που τα ‘χαν χύμα με την κόντρα και το διακύβευμα, τους ήρθαν και τσουβαλάτα με την αναζωπύρωση της βεντέτας του Ειντζ με τον Ράιλι.

Στις 27 Μαρτίου του 2013, οι Χιτ είχαν γνωρίσει την ήττα από τους Μπουλς με τον "King James" να γκρινιάζει για το σκληρό παιχνίδι των αντιπάλων του. Δυο μέρες αργότερα ο Ειντζ φιλοξενήθηκε σε μια εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού "The Sports Hub" της Βοστώνης και σχολίασε ότι " πραγματικά είναι πολύ ενοχλητικό να βλέπεις τον Τζέιμς να διαμαρτύρεται συνεχώς προς τους διαιτητές, επειδή τάχα δεν σφυρίζουν φάουλ υπέρ του"...

Ποιος είδε και ποιος άκουσε τον Ράιλι και δεν τον φοβήθηκες Λίγη ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα των Χιτ κόντρα στους Χόρνετς στη Νέα Ορλεάνη ο υπεύθυνος Τύπου των πρωταθλητών του ΝΒΑ μοίρασε στους δημοσιογράφους μια γραπτή δήλωση του Ράιλι που έσουρνε τα εξ αμάξης στον ομόλογο του...

"Ο Ντάνι Ειντζ πρέπει να βγάλει τον σκασμό και να ασχολείται με τη δική του ομάδα. Ήταν ο μεγαλύτερος κλαψιάρης από τότε που αγωνιζόταν και το ξέρω καλά διότι τον αντιμετώπισα σε πολλούς αγώνες".

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο ίδιος ο ΛεΜπρόν στην προπόνηση της επόμενης μέρας: "Ποτέ και τίποτε δεν με εκπλήσσει όταν προέρχεται από τους Σέλτικς"! Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε η... δευτερολογία του Ειντζ με πολλή δόση ειρωνείας που παρέπεμπε ευθέως στην παλιά εχθροπραξία τους... "Επιμένω σε αυτό που υποστήριξα. Δεν με νοιάζει ο Πατ Ράιλι. Μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει. Δεν θέλω να στραπατσάρω το Armani κοστούμι του, ούτε την μπριγιαντίνη στα μαλλιά του. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ακριβό για εμένα"!

Το επόμενο επεισόδιο αυτής της διαχρονικής κόντρας παίχθηκε το καλοκαίρι του 2017, όταν ο Ειντζ πήρε το αίμα του πίσω για την προ πενταετίας αρπαγή του Ρει Αλεν.

Πώς; Οι Χιτ ήθελαν να πάρουν τον Γκόρντον Χέιγουορντ που έμεινε ελεύθερος από τους Γιούτα Τζαζ και μάλιστα συναντήθηκαν πρώτοι μαζί του, στις 30 Ιουνίου του 2017, αλλά ο ξανθομάλλης γκαρντ προτίμησε να ξαναπέσει στην ανοιχτή αγκαλιά του κολεγιακού μέντορα του, Μπραντ Στίβενς.

Οι φήμες ότι τάχα ο Ράιλι τον καταράστηκε και γι αυτό σακατεύτηκε στο επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα των Σέλτικς (κόντρα στους Καβαλίερς) ελέγχονται ως παντελώς αναληθείς!

Για να βάλω και την απαραίτητη και αναπόφευκτη ελληνική πινελιά σε αυτή την υπόθεση, αμφότεροι έχουν έρθει στα μέρη μας για διαφορετικές μπίζνες...

Ο Ράιλι έσκασε μύτη το καλοκαίρι του 1995 μεσούντος του Ευρωμπάσκετ και δίδαξε στο σεμινάριο που διοργάνωσε ο ΣΕΠΚ, επί προεδρίας Γιάννη Ιωαννίδη. Μάλιστα με την ευκαιρία εκείνης της επίσκεψης ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον «Ξανθό» και του ανταπέδωσε τη φιλοξενία μετά από τρία χρόνια, όταν στη χρονιά της αγρανάπαυσης του μετά την αποχώρηση του από την ΑΕΚ και προτού επιστρέψει στον Ολυμπιακό.

Το αστείο της υπόθεσης είναι η άφιξη του Ράιλι κόντεψε να ματαιωθεί την τελευταία στιγμή. Ο λόγος; Τον αποκαλύπτει ο Ιωαννίδης στην υπό έκδοση αυτοβιογραφία του...

"Ο Ράιλι ζητούσε να έχει στη διάθεση του ένα σκάφος με συγκεκριμένο μήκος. Ήθελε να είναι 45 μέτρα και εμείς είχαμε βρει ένα που ήταν 42,5 μέτρα και τότε μας είπες ότι δεν έρχεται. Το συζητούσαμε στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΠΚ και έλεγαν οι υπόλοιποι "εντάξει μωρέ, πως κάνει έτσι, θα βρούμε ένα, πέντε πόντους πάνω, πέντε κάτω, δεν χάλασε δα κι ο κόσμος, τόσα λεφτά θα ξοδέψουμε για να τον φέρουμε και να τον φιλοξενήσουμε".

Εγώ αντέδρασα. "Όχι, θα βρούμε ένα σκάφος ακριβώς στο μήκος που το ζήτησε. Είναι ο Ράιλι, βάζει τους όρους του και πρέπει να τους δεχθούμε". Και τελικά βρήκαμε το σκάφος ακριβώς με τις προδιαγραφές που ζητούσε, όπως και ένα πανάκριβο λευκό ξηρό κρασί και όλα έγιναν παστρικά και όμορφα.

Ο Ντάνι Ειντζ άργησε δέκα οκτώ χρόνια να μας κάνει την τιμή, αλλά δεν θυμάται και τόσο ευχάριστα την επίσκεψη του! Τη σεζόν 2012-13 Σέλτικς όπως και οι περισσότερες ομάδες του ΝΒΑ είχαν πάρει στο κατόπι τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και οι αντιπρόσωποι τους ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια σε κάθε αγώνα του Φιλαθλητικού Ζωγράφου στο πρωτάθλημα της Α2...

Ο Ειντζ, πρόεδρος όχι παίξε γέλασε, ήρθε αυτοπροσώπως στις 3 Απριλίου του 2013 και ταξίδεψε στον Βόλο για να τσεκάρει τον Γιάννη στον αγώνα με τη νίκη Βόλου, ενόψει της διαδικασίας του ντραφτ, μαζί με τον τζένεραλ μάνατζερ, Ράιαν Μακ Ντοναχιου...

Ο πρόεδρος των Σέλτικς κάθισε δίπλα από τον πάγκο του Φιλαθλητικού και από την πρώτη στιγμή οι θεατές τον έβριζαν πατόκορφα, επειδή, λέει, είχε πουλήσει το ματς με τον ΟΦΗ!!!

Τι είχε συμβεί; Οι φίλαθλοι τον πέρασαν για κάποιον παράγοντα του Φιλαθλητικού και του έσουρναν τα εξ αμάξης επειδή στις 16 Μαρτίου η ομάδα του Ζωγράφου είχε ηττηθεί στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ με 79-68 και εξαιτίας αυτού του αποτελέσματος η Νίκη Βόλου υποβιβαζόταν στη Β' Εθνική.

Στην ανάπαυλα οι θεατές ενημερώθηκαν για το ποιος ήταν αυτός ο ξανθομάλλης, αλλά συνέχισαν να τον προγκάνε φωνάζοντας πλέον συνθήματα υπέρ των Λέικερς! Τότε ο Ειντζ συνειδητοποίησε τη σημασία του νόμου του Μέρφι, που ορίζει πως "ό,τι είναι να πάει στραβά, θα πάει στραβά"...

Τι εννοώ; Μια εβδομάδα νωρίτερα του την είχε πέσει ο Ράιλι για τις δηλώσεις του σχετικά με τον ΛεΜπρόν και προηγούμενη ημέρα τραυματίσθηκαν ο Ραζόν Ρόντο και ο Τζάρεντ Σάλιντζερ, ενώ είχαν ήδη τεθεί νοκ άουτ ο Πολ Πιρς και ο Κέβιν Γκαρνέτ!

Κατόπιν όλων αυτών, εγώ εάν ήμουν στη θέση του θα πήγαινα να πνίξω τον πόνο μου και θα γινόμουν στουπί σε κάποιο από τα τσιπουράδικα του Βόλου!

AP Photo/J. Pat Carter

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ