OPINIONS

Η λέξη "πρωτάθλημα" προς το παρόν κάνει "τζιζ"

Η λέξη "πρωτάθλημα" προς το παρόν κάνει "τζιζ"
INTIME SPORTS

Όσοι βάζουν τη λέξη "Παναθηναϊκός" και τη λέξη "πρωτάθλημα" στην ίδια πρόταση, καλύτερα να είναι πιο συγκρατημένοι. Ο Κώστας Βαϊμάκης προτιμά να βλέπει έναν Παναθηναϊκό που συνεχίζει να νοστιμίζει την κούρσα του πρωταθλήματος.

Τον τελευταίο καιρό, κάποιοι δειλά - δειλά ή με λίγο περισσότερο θάρρος, άρχισαν να βάζουν τη λέξη «Παναθηναϊκός» και τη λέξη «πρωτάθλημα» στην ίδια πρόταση. Λέξη απαγορευμένη φέτος στο ξεκίνημα της χρονιάς όπως απαγορευμένη ήταν και πέρυσι, λέξη πολύ πιο βαριά από τη λέξη «κύπελλο» ή από το να πεις «να μπω στους ομίλους του Europa» ή «να τερματίσω πρώτος στα play-offs ώστε να ρίξω τη ζαριά μου για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ». πορεί να σε βοηθήσει να μπεις σε ευρωπαϊκό όμιλο και πάει λέγοντας.

Πολύ απλά διότι το πρωτάθλημα είναι μια επίπονη και μακριά κούρσα, που θέλει ρόστερ, ρέντα, καλή φόρμα, συνετή διαχείριση υλικού, απουσία σοβαρών τραυματισμών και διορθωτικές κινήσεις τον χειμώνα για να φτιάξεις κακοτεχνίες ή να μπαλώσεις τρύπες. Στο κύπελλο από την άλλη, με 2-3 καλές κληρώσεις μπορείς να πας κοντά στο τέλος της διαδρομής, στα play-offs μπορείς μέσα σε έξι παιχνίδια να σβήσεις λάθη ή λαθάκια που έκανες στην κανονική περίοδο, ένα χαμόγελο της κληρωτίδας μπορεί να σε βοηθήσει να μπεις σε ευρωπαϊκό όμιλο και πάει λέγοντας.

Εγώ προσωπικά τη λέξη «Παναθηναϊκός» και τη λέξη «πρωτάθλημα» αποφεύγω να τις βάλω στην ίδια πρόταση, όσο κι αν ο πειρασμός είναι μεγάλος, όσο κι αν πουλάει ή χαϊδεύει γλυκά μάτια και αυτιά ανθρώπων που τους αρέσει να ονειρεύονται. Όχι διότι είμαι γρουσούζης ή το κάνω για γούρι, αλλά διότι περίμενα να δω πώς θα αντιδράσει και πώς θα συμπεριφερθεί ο Παναθηναϊκός σε παιχνίδια που καίνε, παιχνίδια που δίνουν βαθμούς σε εκείνον και κόβουν παράλληλα βαθμούς στους άμεσους ανταγωνιστές του, παιχνίδια που χτίζουν ψυχολογία πρωταγωνιστή στους παίκτες.

Σε αυτά τα παιχνίδια που έδωσε τον τελευταίο καιρό ο Παναθηναϊκός με τους άλλους τρεις από την πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, ο Παναθηναϊκός είχε μια νίκη, μια ήττα και μια ισοπαλία, με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Αστέρα αντίστοιχα. Δεν ήταν σε κανένα από τα τρία παιχνίδια κακός, με τον ΠΑΟΚ ήταν πραγματικά καλός, με τον Ολυμπιακό ήταν συμπαγής αμυντικά αλλά αναιμικός μεσοεπιθετικά και με τον Αστέρα δυσκολεύτηκε πολύ από την ταχύτητα των μεσοεπιθετικών των Αρκάδων και δέχτηκε πολλές τελικές και αρκετές καθαρές ευκαιρίες από τον Αστέρα.

Παρακολουθώντας τον Παναθηναϊκό από την αρχή της χρονιάς, απέφυγα να μπω στον πειρασμό να σκεφτώ ή να μιλήσω για το πόσες πιθανότητες έχει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και για έναν ακόμα λόγο: διότι η βαθμολογική του ανέλιξη δεν έγινε (μόνο) από την δική του αγωνιστική βελτίωση (που όντως υπάρχει τον τελευταίο καιρό, με αφετηρία το παιχνίδι με την PSV εκτός), αλλά και από τις γκέλες των άμεσων ανταγωνιστών του. Τον Ολυμπιακό για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός δεν τον πλησίασε στη βαθμολογία επειδή τον κέρδισε στο Φάληρο, αλλά επειδή ο Ολυμπιακός έχασε από τον ΠΑΟΚ και έφερε Χ με τον ΠΑΣ. Και αν ο Παναθηναϊκός κέρδιζε στην Τρίπολη θα πλησίαζε τον ΠΑΟΚ στους 3 βαθμούς, επειδή ο ΠΑΟΚ έχασε στην Ξάνθη.

Θα εξακολουθήσω λοιπόν να λέω αυτό, που λέω εδώ και καιρό: να συνεχίσει ο Παναθηναϊκός να παίζει καλά, να βελτιώνεται, να μεγαλώνει το ρόστερ του και να δίνει τη δυνατότητα στον προπονητή του να κάνει rotation χωρίς να αλλοιώνεται η αγωνιστική του εικόνα, να βελτιωθεί στους τομείς που δείχνει αδύναμος, ώστε σε πρώτη φάση να νοστιμίζει το πρωτάθλημα, να το κάνει να δείχνει κούρσα για τρεις και μια ανταγωνιστική κατάσταση που θα κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι όσο παραπάνω πάει.

Κι αν συνεχίσει το πρωτάθλημα να είναι νόστιμο κι ο Παναθηναϊκός εξακολουθήσει να βελτιώνεται και να προοδεύει, αν κάνει 1-2 κινήσεις ακόμα τον Γενάρη (συν τον Νίνη) που θα τον ενισχύσουν πραγματικά, αν δεν έχει άλλους σοβαρούς τραυματισμούς που θα ταρακουνήσουν το οικοδόμημα που φτιάχνεται από πέρυσι, τότε έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας να δούμε και να συζητήσουμε αν μπορεί ο Παναθηναϊκός να μείνει ζωντανός στη μάχη μέχρι τέλους, βλέποντας παράλληλα και τη δυναμική των ανταγωνιστών του. Και βλέποντας παράλληλα αν οι ανταγωνιστές του θα συνεχίσουν στην Ευρώπη και μετά τον Δεκέμβρη - πέρυσι, στον δυνατό δεύτερο γύρο για τους πράσινους, τους βόλεψε πολύ το πιο light αγωνιστικό πρόγραμμα και η συγκέντρωση στους εγχώριους στόχους, τη στιγμή που στον Ολυμπιακό είχαν το μυαλό τους και στην πρόκληση του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ