OPINIONS

Η δύναμη του "ΘΑ"

Η δύναμη του "ΘΑ"
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Βαϊμάκης γράφει για την απόφαση να επανεκκινήσει το πρωτάθλημα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και αναρωτιέται για το τι άλλαξε αυτές τις μέρες.

Το πρωτάθλημα ΝΑ ξεκινήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Τα μέτρα όμως ΘΑ παρθούν εν ευθέτω χρόνω. Πέρα από το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν πλακώθηκε κανείς με κανέναν στο Δ.Σ. της Λίγκας, τι άλλαξε ουσιαστικά αυτές τις λιγοστές μέρες;

Όταν υπήρξε η απόφαση του Υφυπουργού κ. Κοντονή για επ' αόριστον αναβολή των αγώνων της Σούπερ Λίγκας, είχαν προηγηθεί τα όσα έγιναν στη Λεωφόρο στο ντέρμπι και τα όσα έγιναν στο Δ.Σ. της Λίγκας στο άλλο "ντέρμπι".

Συμπτωματικά εκείνη τη μέρα είχαμε και σοβαρά επεισόδια στη Λαμία, αλλά ο Υφυπουργός δεν θεώρησε σκόπιμο να αναστείλει και το πρωτάθλημα της Football League ή γενικά κάθε ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας, αλλά να ξεκινήσει την εξυγίανση του ποδοσφαίρου από την μεγαλύτερη τη τάξει κατηγορία.

Και έχω την υποψία, ότι στην τελική απόφαση του Υφυπουργού, ίσως και να έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο το "μακελειό" στο Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν στη Λεωφόρο, πολύ απλά διότι έχουμε δει και ξαναδεί πολλές φορές επεισόδια σε γήπεδα, αλλά πρώτη φορά είχαμε τόσο χοντρά περιστατικά από "κουστουμαρισμένους" Προέδρους ομάδων, με ιπτάμενα ποτήρια και μπράβο να μπαίνει και να κοπανάει εν ψυχρώ Αντιπρόεδρο ΠΑΕ, παρέα με οχετό ύβρεων.

Και σου λέει ο κ. Κοντονής "αν οι Πρόεδροι σκοτώνονται σε μια συνεδρίαση του συνεταιρισμού τους, εδώ που έρχονται για να προστατεύσουν το προϊόν και την τσέπη τους, οι χουλιγκάνοι παραέξω δεν θα κάνουν χειρότερα;" Είναι κι αυτή μια κάποια λογική, όπως ήταν μια κάποια λογική να ανασταλούν οι αγώνες της Λίγκας. "Μια κάποια", όχι η απόλυτα λογική.

Σήμερα, η Σούπερ Λίγκα έρχεται και ζητάει ΝΑ ξεκινήσουν οι αγώνες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι ημερομηνίες πιέζουν, η NOVA κάποια στιγμή θα στείλει τη Λίγκα στο διάολο (και με το δίκιο της) και απ' τη στιγμή που δεν είχαμε ιπτάμενα ποτήρια, μπουκέτα και μπινελίκια στη Λίγκα και οι κ.κ. Μαρινάκης και Αλαφούζος αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια ή εν πάσει περιπτώσει εκτός Λίγκας, όλα είναι καλά. Ζητάει λοιπόν ΝΑ ξεκινήσει και πάλι η αγωνιστική δραστηριότητα, με μέτρα όμως που ΘΑ παρθούν κάποια στιγμή. Κι όσοι είμαστε λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία κι έχουμε προλάβει τον Ανδρέα Παπανδρέου στα ντουζένια του, ξέρουμε καλά τη δύναμη του "ΘΑ". Έχουμε λοιπόν και λέμε:

1) "Η Super League είναι σύμφωνη με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου και καμερών το συντομότερο δυνατόν στα γήπεδα που δεν υφίσταται, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα συστήματα που ήδη υπάρχουν σε γήπεδα (και τα οποία σε πολλές περιπτώσεις πληρούν αυστηρότερες προδιαγραφές σε σχέση με όσα απαιτούνται από τη Νομοθεσία)."

ΘΑ προχωρήσουμε στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάμερες όπου δεν υπάρχουν. ΘΑ. Με άλλα λόγια ξαναξεκινάμε το πρωτάθλημα και βλέπουμε. Κι όσο για εκεί που υπάρχουν ήδη, ΘΑ δούμε τι θα γίνει - άλλωστε έχει "τύχει" σε γήπεδα να γίνουν επεισόδια κι όταν ζητήθηκε το υλικό από τις κάμερες, μάθαμε ότι δεν λειτουργούσαν. Αφελής απορία: τα τηλεοπτικά πλάνα της NOVA έχουν λέπρα και δεν τα ζητάμε για να κάνουμε τη δουλειά μας;

2) "Η Super League αποφάσισε όπως απαγορευθούν οι οργανωμένες μετακινήσεις φιλάθλων μέχρι και το τέλος του Πρωταθλήματος".ΘΑ κάνουμε αυτό ουσιαστικά που κάνουμε ήδη εδώ και χρόνια με ελάχιστες εξαιρέσεις σε όλα τα παιχνίδια που κάνουν "τζιζ". Τώρα, αν βρεθεί κανένας "πονηρός", που να θέλει να ανοίξει μια θύρα στο γήπεδό του, για τους φίλους της φιλοξενούμενης ομάδας που θα πάνε "ανοργάνωτα" κι όχι οργανωμένα στο γήπεδο και πάρει και 15-20 ευρώ για κάθε εισιτήριο, ε, δεν θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας, ούτε θα τους διώξουμε τους ανθρώπους από την όμορφη πόλη μας. Έχουμε δει άλλωστε εδώ και τόσα χρόνια κάτι υπέροχα "ανοργάνωτα" πέταλα τίγκα στον λαό της φιλοξενούμενης ομάδας.

3) "Σύνδεσμοι φιλάθλων:Η Super League ζητεί να αναγνωριστούν ως σωματεία του Αστικού Κώδικα καθώς και να αναγνωρίζονται από την οικεία ΠΑΕ. Η ΠΑΕ θα δίνει μόνο ονομαστικά εισιτήρια στα μέλη των Συνδέσμων που είναι αναγνωρισμένος κατά τα ως άνω. Αν συγκεκριμένος Σύνδεσμος ή μέλη αυτού προβούν σε πράξεις βίας, τότε θα απαγορεύεται η είσοδος στα μέλη του συγκεκριμένου Συνδέσμου".ΘΑ γίνει κι αυτό κάποια στιγμή. Όχι ΝΑ γίνει μέχρι το Σάββατο που ζητάει η Λίγκα να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα, αλλά ΘΑ. Πότε; Όποτε ευκαιρήσουν οι εμπλεκόμενοι. Είπαμε, το θέμα είναι να ξανανοίξει το μαγαζί, διότι τα έξοδα τρέχουν και οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι ελάχιστες.

4) "Θα ζητηθεί η επαναφορά του Ιδιώνυμου, με άμεση νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να τιμωρούνται και οι φυσικοί αυτουργοί των επεισοδίων, σύμφωνα με το Νόμο".ΘΑ ζητηθεί να γίνει αυτό που είχε κάνει ο κ. Ορφανός, αλλά είχε καταργήσει ο κ. Ιωαννίδης όταν ανέλαβε τα ηνία του Αθλητισμού. Βλέπετε, λόγω του ιδιώνυμου, είχαν μπει στη φυλακή κάποια παιδιά από την εκλογική περιφέρεια του Γιάννη Ιωαννίδη τότε και καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό πράγμα είναι αυτό το ρημάδι το πολιτικό κόστος. Αλλά τώρα η Λίγκα ΘΑ ζητήσει την επαναφορά του ιδιώνυμου, το οποίο φυσικά μπορεί μόνο να το εισηγηθεί η Λίγκα και να το εφαρμόσει - αν το επιθυμεί - ο Υφυπουργός Αθλητισμού με σχετικό Νομοθετικό Διάταγμα. Θα μπορούσε επίσης η Λίγκα να μην εισηγηθεί την επαναφορά του ιδιώνυμου, αλλά ο Υφυπουργός να το πράξει, όπως έχει κάθε δικαίωμα και εξουσία να κάνει.

5) "Θα ζητηθεί από την ΕΠΟ να δοθεί άμεση αυστηρή οδηγία σε ΚΕΔ/Διαιτητές να διακόπτουν οριστικά αγώνα όταν στον αγωνιστικό χώρο εκσφενδονίζονται φωτοβολίδες ευθείας βολής, ή ρίπτονται αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν σωματική βλάβη, ή σημειωθεί εισβολή οπαδών".ΘΑ ζητηθεί κι αυτό. Κι εγώ λέω ότι η ΕΠΟ θα το κάνει δεκτό. Κι όταν θα πεταχτεί μια πέτρα, θα βγει η μια ΠΑΕ και θα πει "δεν μπορεί από έναν βλάκα, τον οποίον ούτε γνωρίζουμε ούτε υπερασπιζόμαστε, να ζημιωθεί η ομάδα μας". Και θα βγει η άλλη ΠΑΕ και θα πει: "ήταν προβοκάτσια. Ήρθε ένας περίεργος που δεν τον είχαμε ξαναδεί, προφανώς οπαδός άλλης ομάδας με σχέδιο να μας καταστρέψει κι έριξε μια φωτοβολίδα". Και θα βγει η τρίτη ΠΑΕ και θα πει: "η Αστυνομία προκάλεσε τους οπαδούς κι εκείνοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, διότι η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα δακρυγόνα και κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Δεν μπήκαν για να προκαλέσουν επεισόδια, αλλά για να γλιτώσουν". Σας φαίνονται οικεία όλα αυτά; Μπας και τα έχετε ξανακούσει; Μπας και είναι πιθανόν να τα ξανακούσουμε;

6) "Υπηρεσίες Security: Η Super League ζητεί να απονεμηθούν περισσότερα δικαιώματα στο προσωπικό ασφαλείας των γηπέδων (security) με νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να έχουν εξουσιοδότηση ελέγχου κατά τον έλεγχο φιλάθλων στις θύρες των γηπέδων".Με άλλα λόγια ΘΑ ζητήσουμε από ανθρώπους ανεκπαίδευτους στο πώς να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις, που δεν γνωρίζουν γρι από την ψυχολογία της μάζας, που συχνά προέρχονται από τους ίδιους τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, να ψάχνουν τους οπαδούς (και ομοϊδεάτες τους) και να επιβάλουν την τάξη στα γήπεδα. Στις ¨κανονικές" θύρες αλλά και σ' αυτές των οργανωμένων. Και άμα οι security κατά τη διάρκεια του σωματικού ελέγχου βρουν βρουν σε τσέπες οπαδών φωτοβολίδες, μαχαίρια και ξυράφια, τι περιμένουμε ότι θα κάνουν; Θα τους παραδώσουν στην Αστυνομία;

Συμπέρασμα: μα φυσικά να ξεκινήσει και πάλι η αγωνιστική δράση! Όλα τα προβλήματα επιτέλους λύθηκαν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ