OPINIONS

Τα λίγα λόγια Zachary

Τα λίγα λόγια Zachary

Το στοίχημα του Παναθηναϊκού ακούει στο όνομα Ζακ Όγκαστ είναι ο pick-n-roll ψηλός που έλειπε και ένας από τους καλύτερους επιθετικούς ριμπάουντερ στην Ευρώπη. Έχει όμως και χτυπητές αδυναμίες. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει με τη βοήθεια του VIDEO το αγωνιστικό του προφίλ.

Μετά τον Λούκας Λεκαβίτσιους οι επόμενες κινήσεις του Παναθηναϊκού αφορούσαν δύο ψηλούς που θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο: τον Ίαν Βουγιούκα και τον Ζακ Όγκαστ. Κινήσεις με συγκεκριμένο προσανατολισμό, όπως είχε αναφερθεί και στην προηγούμενη ανάλυση της μεταγραφής του Λιθουανού πλέι-μέικερ . Κινήσεις που προδικάζουν το μέλλον συγκεκριμένων παικτών. Για παράδειγμα η άφιξη του Λεκαβίτσιους σε ρόλο back-up "1" αποκάλυπτε επί της ουσίας την αποχώρηση του Μάικ Τζέιμς , καθώς και την αναπροσαρμογή του σχεδιασμού με την απόκτηση ικανού σκόρερ που θα παίζει στο "2". Όπως για παράδειγμα ο Σόνι Ουίμς.

Το ίδιο ισχύει και με τους ψηλούς. Η προσθήκη ενός τυπικού παίκτη-ρακέτας ( Βουγιούκας ) μαρτυρούσαν εδώ και μέρες την αποχώρηση του Μπουρούση . Νέα στροφή στον σχεδιασμό με άλλα λόγια. Κοινός παρανομαστής η προσπάθεια του "τριφυλλιού" για οικονομικό συμάζεμα μετά το περσινό άνοιγμα, ενδείξεις που ενισχύονται μετά τις πληροφορίες για διαφορά με τον Τζέιμς Γκιστ και πρόθεση πώλησης του Κρις Σίνγκλετον.

Πίσω στον Όγκαστ, όμως. Ο συγκεκριμένος παίκτης αποκτήθηκε ως μια επιπλέον λύση στο "5", έχοντας ως μεγάλο πλεονέκτημα το ελληνικό διαβατήριο και τα χαρακτηριστικά του αθλητικού/pick-n-roll ψηλού, που θα εξελιχθεί στον παρτενέρ του Νικ Καλάθη. Με την υποσημείωση ότι το συμβόλαιο που υπέγραψε έχει όρο για NBA-out ως τις 20 Ιουλίου, μέχρι τη λήξη του summer league του Λας Βέγκας, με άλλα λόγια.

Πριν μπουν στη ζυγαριά, ωστόσο, τα συν και τα πλην του συγκεκριμένου παίκτη θα πρέπει να γίνει ανάλυση των χαρακτηριστικών του:

  • Είναι 24 ετών (με 2.08 ύψος) και πέρσι αγωνίστηκε για πρώτη φορά μακριά από την Αμερική. Το νεαρό της ηλικίας του σε συνδυασμό με τις φυσικές του ικανότητες τον χαρακτηρίζουν ως παίκτη με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, από την άλλη η ελλιπής εμπειρία του τον καθιστά "ερωτηματικό" για το επίπεδο της Euroleague. Μην ξεχνάμε ότι αγωνιζόταν σε μια από τις χειρότερες ομάδες της Τουρκίας, την Ουσάκ. Όσο για τα νούμερα του; Είχε 13.4 πόντους (4ος σκόρερ), 8.8 ριμπάουντ (1ος ριμπάουντερ) με 58% στα δίποντα, 45% στις βολές και 11.6 ranking (2ος).
  • Το γεγονός ότι αυτή ήταν η rookie χρονιά του στην Ευρώπη, αλλά και οι συνθήκες που αντιμέτωπισε (οικονομικά προβλήματα που εντέλει τον ώθησαν στην έξοδο πριν το τέλος του πρωταθλήματος), θα πρέπει να ληφθούν ως ελαφρυντικά για την προσέγγιση που είχε στο παιχνίδι.

Pick n roll ψηλός

Ο Όγκαστ έπαιζε αποκλειστικά στο "5" και λειτουργούσε στην επίθεση της Ουσάκ ως pick-n-roll ψηλός. Είναι χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του το δυναμικό μετωπιαίο roll (δίνοντας μεγαλύτερη βάση στο ρολάρισμα, παρά στο ίδιο το screen) και τα γρήγορα τελειώματα. Έχει έφεση στο να τελειώνει φάσεις πάνω από τη στεφάνη (alley-hoop) και αυτή τη φάση ψάχνει είτε σε κεντρικό pick-n-roll, είτε σε πλαϊνό.

via GIPHY

Αν πιάσει τη μπάλα σε traffic του αρέσει να σταματάει στα δύο πόδια και να κάνει ένα γρήγορο τελείωμα, χωρίς όμως να δείχνει ιδιαίτερη ικανότητα. Δεν είναι από τους ψηλούς που ψάχνουν επαφή (bangers), ούτε διακρίνεται για την τεχνική του κατάρτιση, την επαφή και περισσότερο για την ισορροπία. Δείχνει να κρατά ψηλό το κέντρο βάρους του και συχνά να δυσκολεύεται στα τελειώματα όταν δέχεται πίεση από τον αμυντικό.

Η έφεση του στο pick-n-roll είναι ένα κυρίαρχο ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό, που διαθέτει έναν εξαιρετικό δημιουργό (Καλάθη). Είναι το στοιχείο που έλειψε περισσότερο από την περσινή ομάδα και αφορούσε κατά κύριο λόγο το πρόβλημα στη δημιουργία.

Θραύση στα επιθετικά ριμπάουντ

Όπως προκύπτει από τα προηγμένα στατιστικά οι πόντοι του Όγκαστ μοιράζονται κατά κύριο λόγο σε φάσεις pick-n-roll (το 24%), σε κοψίματα μακριά από τη μπάλα (15%), σε post-up (13%), σε πόντους στο ανοιχτό γήπεδο (9%), μα πάνω από όλα σε επιθετικά ριμπάουντ (25%). Αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο στο παιχνίδι του, σε σημείο που οι επιδόσεις του τον κατατάσσουν ως έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς ριμπάουντερ στην Ευρώπη!

Συγκεκριμένα είχε 3.6 επιθετικά ριμπάουντ το παιχνίδι και περισσότερους από 2.6 πόντους ανά παιχνίδι από αυτές τις δεύτερες επιθέσεις.

Παίκτης

Ομάδα

Λίγκα

Επιθ.

Ριμπ.

Βλάντιμιρ

Στίματς

Μπεσίκτας

Τουρκία

4.3

Λίον

Ουίλιαμς

Μπαλικεσίρ

Τουρκία

4.0

Ο Ντι

Ανοσίκε

Βαρέζε

Ιταλία

3.9

Ζακ

Όγκαστ

Ουσάκ

Τουρκία

3.6

Τζακ

Κούλεϊ

Λούντβισμπουργκ

Γερμανία

3.4

Ντάστιν

Χογκ

Τρέντο

Ιταλία

3.3

Λουίς

Λαμπεϊρί

Παρί Λεβουαλά

Γαλλία

3.3

Σκοτ

Ίθερστον

Βούζμπουργκ

Γερμανία

3.2

Κιθ

Κλάντον

ΠΑΟΚ

Ελλάδα

3.1

Οσμάν

Κρουμπάλι

Αστάνα

VTB

3.1

Κέρτις

Κέλι

Μακάμπι Κιργιάτ

Γκατ

Ισραήλ

3.1

*Υπολογίστηκαν παίκτες από τα κορυφαία πρωταθλήματα (Τουρκία, VTB, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισραήλ).

Επίσης αξίζει να δούμε και τους παίκτες που αντλούν το μεγαλύτερο ποσοστό των πόντων τους από τα επιθετικά ριμπάουντ. Υπολογίζονται παίκτες από τα παραπάνω πρωταθλήματα, πάνω από έναν συγκεκριμένο μέσο όρο πόντων (5.0) και με συμμετοχή πάνω από 20 παιχνίδια στο πρωτάθλημα τους.

via GIPHY

Οι μοναδικοί παίκτες που αντλούν μεγαλύτερο ποσοστό πόντων από επιθετικό ριμπάουντ στην Ευρώπη από το 25.1% που έχει ο Ζακ Όγκαστ είναι οι δύο ψηλοί της Βαρέζε και ένας λευκός σέντερ. Ο λόγος για τον Ο Ντι Ανοσίκε και ο Νορβέλ Πελέ της Βαρέζε που έχουν 27.1% και 26.4% και ο Τζακ Κούλεϊ (25.7%) της Λούντβισμπουργκ.

Ταχύτητα στον αιφνιδιασμό

Το τρίτο από τα θετικά στοιχεία του Όγκαστ είναι η ικανότητα του να τρέξει στον αιφνιδιασμό. Εξάλλου αυτή είναι ακόμη μια φάση που ψάχνει. Τρέχει με ταχύτητα στο ανοιχτό γήπεδο, πολλές φορές και στον πλαϊνό διάδρομο. Είναι μικρός σε ηλικία, έχει γρήγορα πόδια και καλά χέρια στην υποδοχή της μπάλας, στοχεία που τον καθιστούν ιδανικό assist-receiver.

Το 1.56 που αντιστοιχεί στους πόντους/ανά κατοχή στο transition τον φέρνουν στις πρώτες θέσεις της λίστας στο τουρκικό πρωτάθλημα (Νο8) πίσω μόνο από φόργουορντ και έναν ψηλό: τον Γιαν Βέσελι (1.9).

via GIPHY

Αυτά που δεν έχει...

Όπως γίνεται αντιληπτό δεν είναι από τους ψηλούς που δημιουργούν το δικό τους σουτ. Είναι από τους παίκτες που χρειάζεται είτε να υποδεχτεί πάσα, είτε να πάρει επιθετικό ριμπάουντ για να σκοράρει. Δεν σουταρει από μακριά (έχει επιχειρήσει δύο τρίποντα), δεν έχει συνεπές παιχνίδι με πρόσωπο στο καλάθι και δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο post-up.

Η κίνηση που του αρέσει να κάνει όταν βρίσκεται με πρόσωπο μες στη ρακέτα είναι το τελείωμα με αριστερή reverse.

via GIPHY

Από την άλλη όταν παίζει post-up του αρέσει επίσης να τελειώνει με το αριστερό χέρι. Και πάλι, όμως, είναι φανερές οι αδυναμίες του (ισορροπία σώματος, κέντρο βάρους, πόδια) όταν χρειάζεται να βάλει επαφή. Εξ ου και τα 1.7 λάθη που κάνει ,τα περισσότερα εκ των οποίων είναι βήματα.

via GIPHY

Τα τελειώματα του διακρίνονται από το στοιχείο της ταχύτητας, αλλά συχνά είναι άτσαλα. Του αρέσει να χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι, χωρίς όμως να είναι πάντα αποτελεσματικός. Εξ ου και το χαμηλό για το παιχνίδι του 58% στα δίποντα.

Όσο για το βασικότερο του μειονέκτημα; Το πολύ χαμηλό ποσοστό του στις βολές: 44%.

Άμυνα: Η αχίλλειος πτέρνα του

Στην επίθεση μπορούμε να πούμε ότι ο Ζακ Όγκαστ έχει καλή πρώτη ύλη. Το παιχνίδι του μπορεί να είναι αγυάλιστο, αλλά έχει συγκεκριμένα θετικά στοιχεία, πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Εκεί, που επί της ουσίας χωλαίνει είναι στην άμυνα. Επειδή, όμως, το δείγμα του αφορά μόνο μια ευρωπαϊκή ομάδα θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν ορισμένες συνθήκες, όπως το συνολικό αμυντικό "ναυάγιο" της Ουσάκ. Η συγκεκριμένη ομάδα είχε την 2η χειρότερη άμυνα (86.8 πόντους), κάτω μόνο από την Τεν Κολέγ που τερμάτισε τελευταία με ρεκόρ 2-28.

Σε ότι αφορά την pick-n-roll άμυνα έπαιζε είτε hedge-out, είτε δύο-εναντίον-δύο (flat), με επιδόσεις κάτω του μετρίου. Αυτό που προβλημάτισε περισσότερο ήταν η αμυντική του διάθεση. Δεν είναι ο τυπικός hustle ψηλός, που θα σπρώξει, θα τρέξει, θα κυνηγήσει ακόμη και τις φάσεις που μοιάζουν χαμένες. Ουδεμία σχέση με τον αμυντικό σπεσιαλίστα Κεμ Μπιρτς, που ήταν ο προκάτοχος του στην συγκεκριμένη ομάδα.

Οι φάσεις που "χτυπούν" συναγερμό σε ότι αφορά τις αμυντικές του επιδόσεις είναι η διάθεση του να τρέξει στο αμυντικό transition. Ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για έναν παίκτη που του αρέσει να σκοράρει στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά δεν δείχνει συνέπεια στο να γυρίσει γρήγορα στην άμυνα και να προστατεύσει το καλάθι.

Βέβαια, η όλη αμυντική του συμπεριφορά μπορεί να έχει να κάνει και με την ομάδα που έπαιζε. Μπορεί, όμως, να είναι δείγμα της νοοτροπίας του. Αυτό θα το δούμε όταν ( αν ) φορέσει τη φανέλα με το "τριφύλλι". Εξάλλου το μεγάλο ερωτηματικό πέρα από την έλλειψη εμπειρίας είναι ο χαρακτήρας του. Οι φήμες από την Τουρκία αναφερουν ότι προβλημάτισε αρκετά τους ανθρώπους της Ουσάκ, με τη συμπεριφορά του εντός και εκτός γηπέδου. Και σε αυτο όμως μπαίνει ερωτηματικό. Διότι οι φήμες βγήκαν μετά την αποχώρηση του, οπότε μπορεί να υπόκεινται σε συγκεκριμένη ατζέντα.

Τι συμπαραίνουμε; Ότι ο Ζακ Όγκαστ είναι από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες, που μπορούν άμεσα να παίξουν σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Έχει τα προσόντα, το ταλέντο και το διαβατήριο που ψάχνουν οι "αιώνιοι". Έχει όμως και πολλά ερωτηματικά που αφορούν κατά κύριο ρόλο το αν μπορεί όντως να γίνει ένας καλός ρολίστας για τους "πράσινους". Αν δηλαδή θα αποδεχτεί τη θέση του και αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή. Να δείξει ότι τουλάχιστον αμυντικά πέρσι ήταν στραβός ο γυαλός και όχι ότι αρμένιζε αυτός στραβά. Διότι κακά τα ψέμματα στο Top-8 ο κανόνας είναι ότι οι παίκτες πρέπει να βοηθούν τις ομάδες και όχι οι ομάδες να βοηθούν τους παίκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ