OPINIONS

Η κομπίνα της Εθνικής

Η κομπίνα της Εθνικής

VIDEO-ANALYSIS: Αυτή είναι η κομπίνα της Εθνικής απέναντι σε άμυνα ζώνης, βγαλμένη από το playbook του Φώτη Κατσικάρη.

Από την αρχή της προετοιμασίας αλλά και σε αρκετά επίσημα παιχνίδια οι αντίπαλοι της Εθνικής ομάδας έχουν καταφύγει σε άμυνα ζώνης. Η φιλοσοφία του Φώτη Κατσικάρη αναφέρει ότι η επίθεση πρέπει να χτυπήσει την άμυνα εκ των έσω, εκεί που πραγματικά "πονάει". Όχι, δηλαδή με ένα περιφερειακό σουτ, αλλά με ένα καλάθι μέσα από τη ρακέτα.

Για αυτό και συχνά χρησιμοποιεί δύο κομπίνες για να βοηθήσει την ομάδα του να σκοράρει. Το ένα έχει να κάνει με το "κλείδωμα" του ψηλού κάτω ακριβώς από το καλάθι κι ενώ ταυτόχρονα γίνεται υπερφόρτωση στην πλευρά και το άλλο είναι αυτό που κερδίζει και τον τίτλο της πιο θεαματικής φάσης. Ακριβώς! Είναι το play που καταλήγει σε alley-hoop κάρφωμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Για να φτάσουμε στο κάρφωμα του Αντετοκούνμπο βέβαια έχουν προηγηθεί δύο άλλες σημαντικές κινήσεις:

α) Οι δύο γκαρντ (Σπανούλης και Καλάθης αλλάζουν τη μπάλα και ταυτόχρονα θέσεις για να απασχολήσουν τους δύο πάνω παίκτες της ζώνης)

β) Ο Γιώργος Πρίντεζης σκρινάρει τον πίσω παίκτη της ζώνης (που θεωρητικά θα είχε υπό την επίβλεψη του τον Αντετοκούνμπο) και ο Κώστας Κουφός κάνει το ίδιο με τον κεντρικό παίκτη.

Δημιουργούν δηλαδή μια ένα κενό στην αδύνατη πλευρά (αφού η μπάλα είναι απέναντι στον Καλάθη) και μαζί μια πολύ καλή ευκαιρία για έναν αθλητικό παίκτη όπως ο Αντετοκούνμπο να απογειωθεί και να καρφώσει για δύο εύκολους πόντους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Εθνική μας σκοράρει κατ' αυτόν τον τρόπο απέναντι σε άμυνα ζώνης. Το έκανε και απέναντι στη Γεωργία. Με την ίδια κομπίνα.

Όπως αποκάλυψε και ο Δημήτρης Μαυροειδής στην SuperBasketball του Σαββάτου είναι μια "κομπίνα" που χρησιμοποιούσε ο Φώτης Κατσικάρης από την εποχή που καθόταν στον πάγκο της Μπιλμπάο. Το ίδιο play χρησιμοποιείται αρκετά και σε παιχνίδια του κολεγιακού πρωταθλήματος, όπου είναι συχνές τόσο οι άμυνες ζώνες, όσο και οι αθλητικοί παίκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ