OPINIONS

G-spot: Το νέο αγαπημένο Giannis-spot και ο νέος ρόλος του Αντετοκούνμπο

G-spot: Το νέο αγαπημένο Giannis-spot και ο νέος ρόλος του Αντετοκούνμπο

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος παρουσιάζει με τη βοήθεια του VIDEO τον νέο Γιάννη Αντετοκούνμπο: ο καινούργιος του ρόλος στους Bucks, το αγαπημένο του spot και το παράδοξο που τον διαφοροποιεί από όλους τους άλλους σούπερ-σταρ του NBA.

Την 4η του σεζόν στο ΝΒΑ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει αυτό που κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει. Πλέον έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει ένα φωτεινό "σούπερ σταρ" δίπλα από το αγωνιστικό του status, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω. Επόμενος στόχος; Ο τίτλος του all-star.

Μετά το 6ο παιχνίδι των Bucks συνέβη κάτι μοναδικό: ο Γιάννης ήταν ο Πρώτος Σε όλες Τις Στατιστικές Κατηγορίες. Πρώτος σκόρερ, πρώτος ριμπάουντερ, πρώτος πασέρ, πρώτος κλέφτης, πρώτος μπλοκέρ, πρώτος σε λεπτά συμμετοχής. Απίστευτο. Μετά το 7ο παιχνίδι ήταν κάτι παραπάνω: ήταν αυτός που παίρνει την τελευταία προσπάθεια. Όπως έκανε απέναντι στους Mavericks στο φινάλε της κανονικής περιόδου. Δεν μπήκε. Δεν μπαίνει πάντα. Για την ακρίβεια για να αρχίζεις να βάζεις το νικητήριο σουτ, πρέπει να αρχίσεις να παίρνεις το νικητήριο σουτ. Οπότε βρίσκεται σε καλό δρόμο.

G-spot: Το νέο αγαπημένο Giannis-spot και ο νέος ρόλος του Αντετοκούνμπο

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που τη φετινή σεζόν ο Jason Kidd εμπιστεύεται στα χέρια του, τις τύχες των Bucks. Συμβαίνει πολλές φορές στις ειδικές καταστάσεις. Η μπάλα στον Γιάννη και οι υπόλοιποι ανοίγουν το γήπεδο. Είναι κάτι που συμβαίνει κατά κύριο λόγο φέτος. Και δεν είναι η μόνη αλλαγή, καθώς πέρα από τον ίδιο τον Αντετοκούνμπο που αλλάζει, αλλάζουν και όλα τα "Ελάφια".

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τα κατορθώματα του Γιάννη:

  • Στα 7 πρώτα παιχνίδια μετράει 21.1 πόντους, 8.4 ριμπάουντ, 6.0 ασίστ, 1.9 κλεψίματα και 1.1 κοψίματα.
  • Είναι ο μοναδικός παίκτης του ΝΒΑ που βρίσκεται ανάμεσα στους Top-30 σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα και κοψίματα.

Δεν είναι ούτε ο LeBron James (απουσιάζει από κοψίματα, κλεψίματα), ο Russell Westbrook ( απέχει από τα κοψίματα), ο Antony Davis (δεν ξεχωρίζει στις ασίστ) ή ο Draymond Green (είναι μέσα σε όλες τις κατηγορίες εκτός από αυτή των κορυφαίων σκόρερ).

Ο αλτρουιστής σούπερ-σταρ

Δεν χρειάζεται να γραφτεί αυτό το κείμενο για να διαπιστώσουμε ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι ένας συνηθισμένος σούπερ-σταρ. Ίσως γιατί δεν προέρχεται από ένα φημισμένο κολέγιο (Davis, Westbrook, Durant, Rose, Wall), ίσως γιατί δεν μεγάλωσε με τα βλέμματα στραμμένα πάνω του (LeBron James), ίσως γιατί δεν επιλέχτηκε στην 10άδα του ντραφτ, ίσως γιατί η δική του ιστορία μοιάζει περισσότερο με μυθιστόρημα και λιγότερο με βιογραφία.

Πέρα από το background, όμως, η διαφορά του Γιάννη με τους άλλους είναι και αγωνιστική. Διότι είναι ένας αλτρουιστής σούπερ-σταρ. Σκοράρει 21.1 πόντους (1ος σκόρερ των "Ελαφιών"), χωρίς να παίζει εις βάρος της ομάδας του, ή έστω χωρίς να μονοπωλεί τις επιθέσεις.

  • Συγκεκριμένα είναι ο 24ος σκόρερ του ΝΒΑ, έχοντας μόλις 16.8 σουτ. Μόνο δύο παίκτες της πρώτης 25άδας επιχειρούν λιγότερα: ο Kevin Love (15.7) και ο Jimmy Butler (13.2). Η διαφορά ότι μιλάμε για τον Love που αγωνίζεται στους Cavs που η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του LeBron και του Irving και τον Butler που παίζει στους Bulls του Rondo και του Wade.
  • Και δεν είναι μόνο αυτό. Φιγουράρει στο Νο18 στα touches, στις επαφές δηλαδή με τη μπάλα. Την ακουμπάει 79.9 φορές το παιχνίδι (10 φορές περισσότερες από ότι πέρσι). Παρόλα αυτά το όνομα του δεν βρίσκεται στους 50 πρώτους όταν μιλάμε για άλλους συντελεστές: χρόνος κατοχής μπάλας στο παιχνίδι, δευτερόλεπτα ανά κατοχή, ή μέσος όρος ντρίμπλας ανά κατοχή. Εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους σούπερ-σταρ που είναι, ή τείνουν να γίνουν ball-hogs. Ο Γιάννης, όμως, την ακουμπάει συνέχεια, αλλά δεν την μονοπωλεί. Δεν παίζει εις βάρος των συμπαικτών του.
  • Ο Γιάννης μοιράζει 6.0 ασίστ ανά παιχνίδι. Είναι 20ος στο ΝΒΑ. Μόνο που είναι ο μοναδικός της 20άδας (πλην του Rajon Rondo) που έχει τουλάχιστον 1.4 secondary assist. Δεν είναι δηλαδή αυτός που ψάχνει μόνο την τελική πάσα, αλλά και αυτός που ξεκινάει μια φάση, για να καταλήξει σε ασίστ κάποιου άλλου.

Αυτός είναι ο φετινός Γιάννης

Διαφορετικός Γιάννης, διαφορετικοί Bucks. Οπότε είναι λογικό να βλέπουμε διαφορετικά πράγματα από τον Αντετοκούνμπο.

G-spot: Το νέο αγαπημένο Giannis-spot και ο νέος ρόλος του Αντετοκούνμπο

1. ΠΩΣ ΣΚΟΡΑΡΕΙ

Το πιο δυνατό του σημείο παραμένει το transition. Στο ανοιχτό γήπεδο σκοράρει το 19% των πόντων του. Περίπου 6 ανά παιχνίδι. Τα αθλητικά του προσόντα, η τεχνική, αλλά και το γεγονός ότι μπορεί με άνεση να κατεβάσει τη μπάλα και να τελειώσει τις φάσεις απευθείας όταν την ακουμπάει στην άμυνα (κλέψιμο, ριμπάουντ), τον καθιστούν άκρως αποτελεσματικό. Βάσει αριθμών μόνο δύο παίκτες είναι πιο "φονικοί" στο ανοιχτό γήπεδο: ο Russell Westbrook και ο Eric Bledsoe.

Ένα άλλο 20% των πόντων του προέρχεται από pick-n-roll δημιουργίες και hand-off (πάσες χέρι με χέρι), ενώ το παράδοξο είναι ότι έχει και ένα 5% από φάσεις που κάνει ο ίδιος το σκριν στην ίδια συνθήκη. Σκοράρει δηλαδή και ως χειριστής και ως σκρίνερ. Το 12% των συνολικών πόντων του προέρχεται από isolation, το 12% από spot-up καταστάσεις, το 9% από κοψίματα, το 7% από post-up και το 6% από επιθετικό ριμπάουντ.

2. ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ KIDD

Να ξεκινήσουμε από τις αλλαγές στο ρόστερ. Στην περιφέρεια αποχώρησαν οι Bayless, Carter-Williams, Mayo και Vasquez (προσθέστε και τους Ennis, Inglis, O'Bryant) και προστέθηκαν οι forwards Snell, Beasley, Teletovic, Maker και οι guards Malcolm Brogdon, Jason Terry και Matthew Dellavedova. Οι Bucks διατήρησαν, μεν, το versatile στοιχείο (Γιάννης, Middleton, Parker, Monroe), αλλά έγιναν πιο ορθολογικοί. Στο τέλος της περσινής σεζόν για παράδειγμα ήταν αδύνατον να ξεχωρίσεις έστω και τυπικά την θέση που αγωνιζόταν κάθε παίκτης. Υπήρχαν για παράδειγμα φάσεις που περνούσαν από το post τρεις διαφορετικοί παίκτες. Φέτος, αντίθετα, απέκτησαν σουτέρ (Teletovic, Terry) και στηρίγματα στην περιφέρεια.

Για αυτό και βλέπουμε τον Γιάννη να μην παίζει εξ ολοκλήρου στο "1", αλλά πολλές φορές να μοιράζεται την ευθύνη της μπάλας με άλλον χειριστή (Dellavedova, Brogdon). Παρόλα αυτά παραμένει ένας παίκτης που ακουμπάει διαρκώς τη μπάλα, την κατεβάζει, τρέχει pick-n-roll, παίρνει αποφάσεις, κρίνει παιχνίδια.

Τα έξι video του φετινού Γιάννη

1. ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Τον βλέπουμε πολλά φορές στο φινάλε των παιχνιδιών ή των δωδεκαλέπτων να αποτελεί τη βασική επιλογή, παίζοντας σε συνθήκες απομόνωσης. Έγινε στο Τέξας. Γίνεται κατ' εξακολούθηση.

2. ΔΙΕΙΣΔΥΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ HAND-OFF

Επιθετικά οι Bucks προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κινητό mismatch με πολλούς τρόπους. Πέρα από το γεγονός ότι τον ψάχνουν πολύ στο ανοιχτό γήπεδο, του δίνουν φάσεις με pick-n-roll ή hand-off , ακριβώς για να βρει τους διαδρόμους και τη φόρα που χρειάζεται για να φτάσει στο καλάθι και να εκμεταλλευτεί τα δυνατά του σημεία: το μάκρος και το 1on1.

3. ΤΡΕΧΕΙ PICK-N-ROLL

Γενικότερα οι Bucks, όπως κάνουν και οι περισσότερες ομάδες του ΝΒΑ, χρησιμοποιούν πολλά screen μεταξύ των κοντών, προκειμένου να προκαλέσουν αλλαγή και να προσφέρουν ευκολότερο αντίπαλο στον καλό τους παίκτη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση βλέπουμε πολλές φορές τον Γιάννη να παίρνει screen από τον Dellavedova (που έχει πάνω του τον χειρότερο αμυντικό του αντιπάλου) ή από ψηλό.

4. ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΡΟΛΟΥΣ ΤΟΥ PICK-N-ROLL

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές φορές που ο Γιάννης δεν χρησιμοποιείται ως pick-n-roll handler, αλλά ως pick-n-roll screener. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν και παραπάνω.

5. ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ SPOT ΕΙΝΑΙ ΤΟ ELBOW (Ο ΑΓΚΩΝΑΣ)

Υπάρχουν πολλές φάσεις που βλέπουμε τις επιθέσεις των Bucks να ξεκινούν με τον Γιάννη στο elbow, στον "αγκώνα" της βολής δηλαδή. Και είτε να υποδέχεται εκεί τη μπάλα για 1on1, είτε για να κάνει screen, είτε για να υποδεχτεί την εισαγωγική πάσα ενός συστήματος. Είναι μια τάση που την βλέπουμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, ειδικά από παίκτες που διακρίνονται για το μέγεθος τους έναντι του... ανταγωνισμού. Είναι το spot που παίζει πολύ ο LeBron James, ο Kevin Durant, ή παλαιότερα ο Dirk Nowitzki.

6. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΒΕΙ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΦΩΝΕΙ

Πολλά από τα παιχνίδια των Bucks περιλαμβάνουν κοψίματα. Είναι φάσεις που ο Γιάννης ψάχνει πολύ. Να βρει δηλαδή το κενό και την άμυνα "κοιμισμένη" και να κόψει δυνατά για να καρφώσει. Αυτή είναι κατά κύριο λόγο η χρήση των off-ball screens που δέχεται, καθώς σπανίως υπάρχουν φάσεις (turn-outs) για τον ίδιο προκειμένου να σουτάρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ