OPINIONS

Αμυντικό Κεμ-ινάριο

Αμυντικό Κεμ-ινάριο

Το 25,8 έγινε 12, τα λάθη έμειναν στα 11 και έτσι ο Ολυμπιακός αγκάλιασε το αβαντάζ έδρας. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει τους αριθμούς και τα όσα είδαμε στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου μίλησε η ενέργεια και η σεμιναριακή άμυνα με "ομιλητή" τον Κεμ Μπιρτς.

Τα πράγματα ήταν απλά. Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν ως το τέλος της χρονιάς μια νίκη στο ΟΑΚΑ. Ή θα την έκανε απέναντι στην ΑΕΚ και θα εξασφάλιζε το πλεονέκτημα έδρας, ή θα έπρεπε να σπάσει την έδρα του Παναθηναϊκού. Και παρά την άσχημη εικόνα του πρώτου ημιχρόνου αποφάσισε το δεύτερο. Έκανε το "διπλό" απέναντι στην Ένωση και πλέον κρατάει σφιχτά την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου.

Επί της ουσίας οι "ερυθρόλευκοι" πέρασαν τον τελευταίο δύσκολο (και μάλιστα πιο κοφτερό από όλους) σκόπελο ως το φινάλε. Έχοντας περάσει από το Βενετόκλειο και το ΟΑΚΑ, πλέον έχει μπροστά του ως δυσκολότερο παιχνίδι, αυτό με τον ΠΑΟΚ. Μόνο που είναι εντός έδρας, όπου οι Πειραιώτες έχουν πολύ καλή παράδοση. Τα άλλα ματς είναι με τα Τρίκαλα (εντός), το Ρέθυμνο (εκτός), τον Προμηθέα (εκτός) και την Κύμη (εντός). Ενδεχομένως θα πρέπει να μπει και αστερίσκος στο προτελευταίο ματς με τον Προμηθέα, από τη στιγμή μάλιστα που οι Πατρινοί κόντραραν ως το τελευταίο δευτερόλεπτο τον Παναθηναϊκό, χάνοντας επί της ουσίας ένα δικό τους παιχνίδι.

Σε ότι αφορά το παιχνίδι της Δευτέρα θα πρέπει να σταθούμε σε τρία σημεία:

  • Στην εξαιρετική άμυνα του Ολυμπιακού. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου κράτησαν τον αντίπαλο στους 26 πόντους στην επανάληψη. Επέτρεψαν μόλις 10 στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν επί της ουσίας έχτισαν το προβάδισμα τους. Υποχρέωσαν τον αντίπαλο να καταφύγει αποκλειστικά σε ατομικές προσπάθειες και μαρκαρισμένα σουτ, κάτι που φαίνεται και στα ποσοστά (46% στα δίποντα και 19% στα τρίποντα). Μόνο ο Ούκιτς ήταν αυτός που βρήκε το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι, με τους δύο άλλους γκαρντ να μένουν στα ρηχά. Ο ΜακΓκραθ ήταν άποντος με 0/5 σουτ, ενώ ο Ντίξον σκόραρε μεν 14 πόντους, αλλά οι περισσότεροι ήταν στο πρώτο ημίχρονο, ή όταν είχε κριθεί το παιχνίδι.
Αμυντικό Κεμ-ινάριο

Βασικός "ομιλητής" στο νέο αμυντικό σεμινάριο ήταν ο Κεμ Μπιρτς. Ο Καναδός σέντερ κατέβασε τα ρολά, θωράκισε την ρακέτα της ομάδας του και αλλοίωσε το παιχνίδι του αντίπαλου. Χάρις σ' αυτόν (7 ριμπάουντ και 2 κοψίματα), οι γηπεδούχοι έχασαν αφενός τη θέα από το καλάθι και αφετέρου το σημαντικό προβάδισμα που είχαν στα ριμπάουντ (36-33 στο φινάλε).

Για ακόμη μια φορά ο κόουτς Σφαιρόπουλος επέλεξε να αναθέσει το μαρκάρισμα των γκαρντ στον Παπανικολάου, έναν ψηλό περιφερειακό που καταφέρνει με το μέγεθος του όχι μόνο να "σκεπάσει" τους κοντύτερους αντιπάλους, αλλά και να είναι και πιο "βολικός" όταν η ομάδα μπαίνει στη διαδικασία των αλλαγών στα screen.

  • Στον περιορισμό των λαθών. Μπορεί και η ΑΕΚ να έκανε πολλά λάθη (16), αλλά ο Ολυμπιακός έβαλε τα δικά του χέρια για να βγάλει τα μάτια του στο πρώτο μέρος. Οι Πειραιώτες "πούλησαν" αρκετές μπάλες και είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο μέρος έκαναν τέσσερις φορές λάθος σε προσπάθεια τους να τρέξουν στο transition. Αυτό ήταν ένα στοιχείο που τους κράτησε πίσω στο πρώτο 20λεπτο και άλλαξε την εικόνα του αγώνα στη συνέχεια. Εν τέλει οι Πειραιώτες ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με 11 λάθη (για 17 ασίστ) και ελέγχοντας τις κατοχές, ανέκτησαν το πάνω χέρι στην αναμέτρηση.
  • Στο "επιθετικό" σημάδι. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να χτυπάει με pick-n-roll του Σπανούλη, έχοντας εντοπίσει την αμυντική αδυναμία της ΑΕΚ στο "5", όπου ξεκίνησε ο "tweener" Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξεκίνησε καλά, αν εξαιρέσουμε τα ατυχή τελειώματα του μες στη ρακέτα. Στη συνέχεια, όμως, βγήκε νωρίς (μόλις στο 5'), κάτι που μαρτυρά τον βαθμό ετοιμότητας του. Στη συνέχεια δεν κατάφερε να βρει πραγματικά ρυθμό, αν και είχε συμμετοχή στο τελευταίο 5λεπτο όταν κρίθηκε το ματς, όχι μόνο με ένα θεαματικό μπάσιμο που πέτυχε, αλλά και με το κλέψιμο που έκανε πάνω στη μπάλα. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι ο Σπανούλης δεν ήταν ο... Σπανούλης (2 πόντοι με 1/9 σουτ, 4 ασίστ), ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο να πονέσει την αντίπαλη άμυνα.
Αμυντικό Κεμ-ινάριο

Επί της ουσίας οι "ερυθρόλευκοι" σημάδεψαν τους αδύναμους αμυντικούς της ΑΕΚ, μιας ομάδας που στερείται αθλητικής ικανότητας. Ο Λοτζέσκι νίκησε σε προσωπικές φάσεις τον αδύναμο (αμυντικά) κρίκο που ονομάζεται Κώστας Βασιλειάδης, ενώ το ίδιο επιχείρησε να κάνει και ο Πρίντεζης με τον Σάκοτα, έστω κι αν δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός (11 πόντοι με 4/12 σουτ). Είναι σημαντικό, όμως και αποδεικνύει τα γερά θεμέλια της ομάδας, το γεγονός ότι τα δύο πρώτα βιολιά του Ολυμπιακού ήταν σε κακή βραδιά (Σπανούλης - Πρίντεζης είχαν 5/21 σουτ), χωρίς αυτό να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Ο Λοτζέσκι τέλειωσε το ματς με 17 πόντους (5/9 σουτ, 4 κερδισμένα φάουλ), ο Μάντζαρης σκόραρε 8 σερί πόντους (και είχε 10 συνολικά) στο πρώτο ημίχρονο που τίποτα δεν πήγαινε καλ, ο Γκριν πρόσθεσε 8 "οικονομικούς" (με 3/5 σουτ) και ο Μπιρτς άλλους 10.

Τρίποντη ΑΕΚ χωρίς τρίποντα

Όσο για την ΑΕΚ; Δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να πάρει μια νίκη γοήτρου απέναντι σε έναν από τους δύο "αιώνιους", αν και θα έχει μια ακόμη ευκαιρία κόντρα στον Παναθηναϊκό. Επί της ουσίας, όμως, η Ένωση αν και δεν στερήθηκε μαχητικότητας ή προσπάθειας, αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Οι "κιτρινόμαυροι", που έχουν ως βάση έναν κορμό βετεράνων (34 ο Ούκιτς, 33 ο ΜακΓκραθ, 33 ο Βασιλειάδης, 33 ο Μαυροκεφαλίδης, 34 ο Μαυροειδής, 34 ο Χαριτόπουλος 32 ο Νιούλεϊ), δεν κατάφεραν να ματσάρουν την ενέργεια και την αθλητικότητα του Ολυμπιακού, που θεωρείται μια από τις κορυφαίες ομάδες σ' αυτούς τους τομείς σε ολόκληρη την Euroleague.

Ο αριθμός "12" στις ασίστ αποτελεί την απόλυτη απεικόνιση της επιθετικής εικόνας. Δεν κατάφεραν να βρουν ρυθμό και είχαν καλές στιγμές μόνο όταν προσπάθησαν να βάλουν τη μπάλα στο post (Μαυροκεφαλίδη και Μαυροειδή). Αυτό, όμως, δεν τους βοήθησε να βρουν καλό επιθετικό τέμπο και να βάλουν όλη την ομάδα μες στο παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καλοί σουτέρ (Βασιλειάδης και Σάκοτα-Νιούλεϊ) είχαν μηδέν τρίποντα. Μάλιστα ο Νιούλεϊ και Βασιλειάδης δεν σούταραν ούτε μια φορά και ο μόνος που επιχείρησε προσπάθειες (4) από τα 6.75 ήταν ο Σάκοτα. Το τρίποντο εξάλλου είναι βασικό στοιχείο του παιχνιδιού του "δικεφάλου". Είναι η δεύτερη ομάδα σε τρίποντα στο πρωτάθλημα (8.6 εύστοχα) και 4η σε ότι αφορά το ποσοστό των συνολικών πόντων που έρχονται από τα 6.75 (33.4%).

Αμυντικό Κεμ-ινάριο

Παιχνίδι που της το πήρε άγαρμπα η άμυνα του Ολυμπιακού. Η Ένωση που σκοράρει δηλαδή 25.8 από τη γραμμή, στο ντέρμπι της Δευτέρας άντλησε μόλις 12 πόντους. Λιγότερους από τους μισούς.

Με νέο προπονητή, τον Σωτήρη Μανωλόπουλο και περισσότερο χρόνο στη διάθεση της τώρα που δεν υπάρχουν και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, η Ένωση θα προσπαθήσει να αλλάξει κομμάτια της φιλοσοφίας της και να πάρει αυτό που ψάχνει στα επόμενα παιχνίδια και περισσότερο στο ματς με τους "πράσινους". Διότι κακά τα ψέμματα, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα, στόχος του "δικεφάλου" δεν είναι μόνο απλά η 3η θέση του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και οι έμπρακτες αποδείξεις ότι κάνει βήματα προς τους "αιώνιους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ