OPINIONS

ΠΑΟΚ: Ένα κοντρόλ για τον Μαυρίδη

ΠΑΟΚ: Ένα κοντρόλ για τον Μαυρίδη

Η ανατροπή του ΠΑΟΚ με την ΑΕΛ είχε: ποιότητα, λύσεις, ηρεμία. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για το κοντρόλ-απάντηση του Πρίγιοβιτς στον Γιώργο Μαυρίδη.

Ο ΠΑΟΚ είχε δυσκολευτεί και απέναντι στην Ξάνθη. Τότε ο Πασχαλάκης ήταν αυτός που με εκπληκτική επέμβαση είχε στερήσει από τους φιλοξενούμενος το 0-1 στην κεφαλιά του Τζουρίσκοβιτς. Κόντρα στην ΑΕΛ, σε παρόμοια φάση με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, ο Πασχαλάκης δεν είχε απάντηση και ο Δικέφαλος βρέθηκε να χάνει με 0-1.

Αυτή τη φορά δεν θα αρκούσε το "τόσο-όσο", αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να δείξει πράγματα, να παλέψει για ανατροπή. Όπερ και εγένετο και ο τρόπος που ήρθε η ανατροπή καθρεφτίζει τα ατού της πρωταθληματικής κούρσας.

ΕΝΑ ΚΟΝΤΡΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΥΡΙΔΗ

Πρώτος, ο Πρίγιοβιτς. Με την Ξάνθη είχε κάνει το 1-0 με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, με κεφαλιά μετά από σεμιναριακό ξεμαρκάρισμα. Αυτή τη φορά έπρεπε να δράσει νωρίτερα. Ναι, η εκπληκτική η μπαλιά του Μαουρίσιο, αλλά ο Σέρβος είχε ακόμα δουλειά να κάνει.

Ευκαιρία υπάρχει μόνο αν καταφέρει να κατεβάσει σωστά. Υποδειγματικά με το στήθος, η μπάλα "έσβησε" και του στρώθηκε, για να έρθει ο Καρανίκας να τον ανατρέψει πριν την εκτέλεση. Το γκολ τελικά ήρθε με πέναλτι και οι Μαυρίδηδες αυτού του κόσμου έχουν μια φάση-απάντηση για τη γκρίνια του "δεν μπορεί να κάνει κοντρόλ".

Στο πρωτάθλημα που κυριαρχεί η κουβέντα των χαμένων ευκαιριών, ο Πρίγιοβιτς δίνει την απάντηση: σημασία δεν έχει μόνο η ευστοχία, αλλά και η παρουσία. Ο Σέρβος έχει τον τρόπο να βρίσκεται εκεί που πρέπει να, να έχει σταθερά μεγάλο αριθμό εκτελέσεων από ευνοϊκές συνθήκες.

ΕΛΑΦΡΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΕΝΟΣ

Δεύτερος, ο Μαουρίσιο. Ο Βραζιλιάνος ανεβαίνει την ίδια εποχή που τον είδαμε να ανεβαίνει και πέρσι. Με την Ξάνθη έβαλε το φάουλ που έκανε το 2-0. Με την ΑΕΛ έκανε μια εκπληκτική μπαλιά για να ταϊσει τον Πρίγιοβιτς και να του δώσει την ευκαιρία να φέρει το ματς στα ίσια πριν το ημίχρονο.

Ο Βραζιλιάνος είναι ελαφρύς και φορμαρισμένος, φαίνεται στα χτυπήματά του. Είτε με δύναμη, είτε με τεχνική, οι εκτελέσεις του βρίσκουν εστία.

ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Τρίτος, ο πάγκος και οι λύσεις που έρχονται απ'αυτόν. Κόντρα στην Ξάνθη ο Λουτσέσκου έβαλε στο ημίχρονο τον Βιεϊρίνια και σε δύο λεπτά ο Πορτογάλος σέντραρε για το 1-0. Απέναντι στην ΑΕΛ οι αλλαγές άργησαν στην είσοδο, αλλά η συνεισφορά ήταν ξανά άμεση.

Στο 66' μπήκαν μαζί Σάκχοφ και Ακπόμ, στο 69' συνδυάστηκαν για το γκολ της ανατροπής. Πρώτη φορά; Όχι. Και στην πρώτη φετινή ανατροπή του ΠΑΟΚ, αυτήν στο "Βικελίδης", οι αλλαγές είχαν κάνει τη διαφορά. Ο Ουάρντα με τον Καντουρί είχαν έρθει από τον πάγκο και είχαν συνδυαστεί για να δώσουν στον Πρίγιοβιτς την ευκαιρία για το 2-1.

ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στη φάση του γκολ του Ακπόμ ο Σάκχοφ κάνει εξαιρετικό χαμηλό πέρασμα και ο Άγγλος το πέταγμα που στην Ελλάδα μάθαμε να λέμε "σεντερφορίσιο". Το κλείδί όμως στη φάση είναι άλλο. Είναι η ηρεμία με την οποία επιτίθεται ο ΠΑΟΚ.

Δεν έχει το σκορ υπέρ του, δεν είναι χαλαρός, αλλά προσέξτε πόσο ήρεμα γίνεται η καλύτερη δυνατή επιλογή. Όχι "τυφλό" σήκωμα της μπάλα στο δεύτερο δοκάρι, όχι βιασύνη, όχι "βομβαρδισμός". Υπομονή, επιλογή, εκτέλεση.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ

Πέρυσι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ο ΠΑΟΚ δυσκολευόταν μακριά από την Τούμπα, είχε πίεση για αποτελέσματα και αναθεμάτιζε τις χαμένες ευκαιρίες. Σημειώναμε τότε πως πέρα από την αναποτελεσματικότητα ή τη γκίνια, υπάρχει και μια βιασύνη, μια τσαπατσουλιά στον τρόπο που επιτίθεται.

Φέτος, η εικόνα αυτή φοράει ερυθρόλευκα. Ναι, προφανώς και υπάρχει έλλειμμα ποιότητας στην εκτέλεση, αλλά ο Ολυμπιακός βιάζεται πολύ, δεν έχει ηρεμία στο τελευταίο κομμάτι των φάσεων. Την ηρεμία που έχει ο Σάκχοφ να κρατήσει ένα δευτερόλεπτο παραπάνω την μπάλα, να κοιτάξει την περιοχή και να επιλέξει να περάσει χαμηλά, ανάμεσα στα πόδια του αμυντικού για τον Ακπόμ.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΖΟΡΙΣΤΕΙ

Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει με τα ίδια όπλα. Ομοιογένεια, λύσεις, ηρεμία. Το πόδι δεν είναι στο γκάζι όπως πέρσι, αλλά φέτος δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη. Δεν έχει μείνει πίσω, δεν κυνηγάει, δεν δυσκολεύεται μακριά από την Τούμπα, δεν χρειάζεται να πάει στα κόκκινα και δεν μπορεί να το κάνει όταν έχει και Ευρώπη.

Του γκρινιάζουμε όταν το παρακάνει το "τόσο-όσο", αλλά αποδεικνύει πως μπορεί και όταν ζοριστεί. Το έκανε στο δεύτερο ημίχρονο με την Ξάνθη, το έκανε και τις δύο φορές που έμεινε πίσω στο σκορ, στο "Βικελίδης" και χθες με την ΑΕΛ.

Δίνονται απαντήσεις ακόμα και σε όσους δεν αρκούνται στα αποτελέσματα και τη βαθμολογία. Αυτά λένε 12-1-0 και +7 από τον Ατρόμητο, +8 από τον Ολυμπιακό. Σημαντικότερο είναι το γεγονός πως στο χορτάρι ο ΠΑΟΚ έχει ποιότητα, λύσεις και ηρεμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ