OPINIONS

Όταν ο Κλοπ "έσβησε" τη Σίτι

Liverpool players celebrate with Mohamed Salah, center, after he scored his side's fourth goal during the English Premier League soccer match between Liverpool and Manchester City at Anfield Stadium, in Liverpool, England, Sunday Jan. 14, 2018. (AP Photo/Dave Thompson)
Liverpool players celebrate with Mohamed Salah, center, after he scored his side's fourth goal during the English Premier League soccer match between Liverpool and Manchester City at Anfield Stadium, in Liverpool, England, Sunday Jan. 14, 2018. (AP Photo/Dave Thompson) AP

Η Λίβερπουλ δεν υποχρέωσε απλώς τη Σίτι στην πρώτη της ήττα στη φετινή Premier League. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για το ματς που έδωσε ένα καλό ποδοσφαιρικό μάθημα.

Ο Γκουαρδιόλα ήταν κατηγορηματικός απ’τον Οκτώβριο κιόλας. Η Σίτι ήταν ακόμα στη μέση του νικηφόρου σερί της και ο Ισπανός δεχόταν ερωτήσεις για την πιθανότητα μιας αήττητης σεζόν στην Premier League.

“Δεν υπάρχει περίπτωση, θα χάσουμε. Το αήττητο ανήκει στην Άρσεναλ και στον Βενγκέρ, να μην ανησυχούν, δεν πρόκειται να τους το πάρουμε, θα χάσουμε”.

ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΗΤΤΑ ΗΡΘΕ ΕΤΣΙ

Και τελικά ήρθε η μέρα που η Σίτι έχασε: στο Άνφιλντ, 4-3 απ’τη Λίβερπουλ, που προηγήθηκε 4-1 πριν δεχθεί δύο γκολ στο τέλος. Και ευτυχώς η πρώτη ήττα της Σίτι, αυτή που της στερεί τη δυνατότητα να στεφθεί πρωταθλήτρια αήττητη ήρθε σε ένα παιχνίδι με κανονικό ποδόσφαιρο.

Ευτυχώς γιατί η Σίτι θα μπορούσε να χάσει κι αλλιώς. Σε ένα παιχνίδι που θα αντιμετώπιζε μια ομάδα που θα αμυνόταν 90 λεπτά στην περιοχή της και θα κρατούσε ένα 1-0 που θα έβρισκε με κάποιον τρόπο. Παραλίγο να το κάνει η Γουέστ Χαμ στην Τότεναμ την προηγούμενη εβδομάδα: άμυνα μέσα στην περιοχή, γκολ με το πρώτο σουτ (!) στο 70’ απ’τα 35 μέτρα και ευτυχώς για την Τότεναμ ο Σον ισοφάρισε στο 84’.

Αν σκεφτεί κανείς το πως παίζει η Σίτι, αυτό το σενάριο έμοιαζε το πιο πιθανό. Κατοχή, επίθεση, άπειρες τελικές, ευκαιρίες, η μπάλα να μην μπαίνει μέσα, ένα freak γκολ του αντιπάλου και ορίστε, μια απ’τις κλασικές ήττες με 1-0 που συμβαίνουν κάθε τόσο.

“ΑΛΛΙΩΣ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΤΟ ΛΑΧΕΙΟ”

Ευτυχώς αυτή η πρώτη ήττα δεν ήρθε έτσι. Ευτυχώς που ο Κλοπ είχε διαφορετική άποψη. “Χρειάζεσαι θάρρος. Αλλιώς στέκεσαι στην γραμμή της περιοχής ελπίζοντας να κερδίσεις το λαχείο”. Αυτά δήλωσε ο Γερμανός μετά τον αγώνα για το πως πρέπει να παίξει κανείς τη Σίτι. Και δεν το είπε επειδή η Λίβερπουλ πήρε το ματς.

Αυτή είναι η προσέγγισή του κάθε φορά που χρειάζεται να αντιμετωπίσει τον Γκουαρδιόλα, είτε στα Μπάγερν-Ντόρτμουντ είτε τώρα στα Λίβερπουλ-Σίτι. Μια προσέγγιση που αποφέρει καρπούς: απ’όσους έχουν αντιμετωπίσει τον Πεπ σε δέκα η περισσότερα ματς, ο Γερμανός έχει τις περισσότερες νίκες: το 4-3 ήταν η έκτη φορά που ομάδα του Κλοπ νικάει ομάδα του Γκουαρδιόλα.

Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΜΕ ΤΣΕΛΣΙ-ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Θάρρος, λοιπόν. Όχι φόβος. Ενεργητικό παιχνίδι, όχι παθητικό. Προσπάθεια για επίθεση, όσο μπορεί αυτό να είναι εφικτό όταν αντιμετωπίζεις μια μηχανή σαν τη φετινή Σίτι.

Πήρε την κατοχή η Λίβερπουλ; Όχι, βέβαια. Οι Κόκκινοι τελείωσαν τον αγώνα με μόλις 36%. Η Τσέλσι όταν υποδέχθηκε τη Σίτι τελείωσε με 38% και η Γιουνάιτεντ με 35%. Παρόμοια ποσοστά κατοχής με τους άλλους δύο μεγάλους που αντιμετώπισε εκτός έδρας η Σίτι. Αλλά εντελώς διαφορετική εικόνα.

Εντελώς διαφορετική όχι γιατί η Λίβερπουλ έβαλε τέσσερα γκολ και νίκησε. Το τελικό σκορ δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση πως οι Κόκκινοι κέρδισαν χάρις σε ένα σούπερ επιθετικό παιχνίδι, κτλ, κτλ. Καμία σχέση.

Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ “ΕΣΒΗΣΕ” ΤΗ ΣΙΤΙ

Το σκορ ανέβηκε χάρις σε εκπληκτικά τελειώματα, σε συνδυασμό με αντιδράσεις των δύο τερματοφυλάκων που θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Ορίστε το γράφημα των expected goals.

Όταν ο Κλοπ "έσβησε" τη Σίτι

Η Λίβερπουλ δεν είχε καθαρή ευκαιρία, αλλά χάρις σε καλά τελειώματα έβαλε τέσσερα γκολ, ενώ είχε 1.26 xGoals. Η Σίτι είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα στο γκολ του Μπερνάρντο Σίλβα, έβαλε τρία, αλλά έμεινε χαμηλά, στα 0.92 xGoals.

Εκεί είναι όλο το ζουμί. Η Λίβερπουλ έγινε η πρώτη ομάδα που κράτησε τη Σίτι κάτω από ένα xGoal μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Μιλάμε για μια ομάδα που πριν γίνει η σέντρα στο Άνφιλντ είχε μέσο όρο 2.4 xGoals ανά αγώνα, μια ομάδα που σε κάθε ματς φτιάχνει ευκαιρίες για πάνω από δύο γκολ.

Και μπορεί η Σίτι να έβαλε τελικά τρία γκολ, αλλά η Λίβερπουλ, ναι, αυτή που “έχει αμυντικά προβλήματα και δεν πάει πουθενά μ’αυτήν την άμυνα”, έγινε η πρώτη που κράτησε τους πρωτοπόρους σε τόσο χαμηλή δημιουργία/απειλή.

ΤΡΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΨΗΛΑ

Η Λίβερπουλ λοιπόν είχε κι αυτή κατοχή γύρω στο 35%, αλλά δεν ήταν παθητική. Δεν κατάφερε να πάρει την μπάλα απ’τη Σίτι, αλλά κατάφερε να την κρατήσει μακριά απ’την περιοχή της. Θάρρος, τρέξιμο και πίεση. Όχι παθητικότητα, όχι “κατασκήνωση” μέσα και γύρω απ’την περιοχή. Αν το κάνεις αυτό, δεν μπορείς να απειλήσεις όταν έχεις όλους του παίκτες τόσο χαμηλά στο γήπεδο και δεν γλιτώνεις απ'την positional football που παίζει ψηλά η Σίτι..

Γλιτώνεις αν τρέξεις και πιέσεις, αν “σπρώξεις” τη Σίτι προς τη δική της εστία, αν δεν την αφήσεις να στήσει τα δικά της τρίγωνα κοντά στην περιοχή σου. Δείτε το βίντεο με το τρίτο γκολ της Λίβερπουλ, αυτό του Μανέ.

Η Λίβερπουλ έχει το προβάδισμα, ίσως για κάποιους το φρόνιμο θα ήταν να “πέσει” πιο πίσω. Όμως όχι: η Σίτι ξεκινάει την επίθεση, η μπάλα είναι στα πόδια του Φερναντίνιο και η Λίβερπουλ έχει πάνω απ’τη σέντρα και τους έξι παίκτες που παίζουν μπροστά απ’την τετράδα της άμυνας.

Ο Φερναντίνιο με τον Γκιντογκάν δεν βρίσκουν διέξοδο, ο Οταμέντι κάνει το λάθος και ο Σαλάχ κερδίζει την μπάλα ψηλά. Τα υπόλοιπα τα κάνει το φοβερό τελείωμα του Μανέ.

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΣΟΥΤ ΕΝΤΟΣ ΕΣΤΙΑΣ

Με θάρρος, με πίεση, με τρέξιμο, με αυτό το 4-4-2 που παίζει συχνά ο Κλοπ μετά την ήττα απ’την Τότεναμ, η Λίβερπουλ κράτησε τη Σίτι μακριά κι έδειξε ποιος είναι ο τρόπος. Για να είμαστε δίκαιοι, τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Τότεναμ του Ποκετίνο και μάλιστα μέσα στο Έιτιχαντ, αλλά τότε η Σίτι έσπασε το πρες και είχε και τον Ντε Μπρόινε σε εκπληκτική κατάσταση.

Η Λίβερπουλ εκτέλεσε καλύτερα το σχέδιο: η Σίτι όχι μόνο είχε τις λιγότερες ευκαιρίες από ποτέ φέτος, αλλά είχε και τις λιγότερες επαφές με την μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή, μαζί με τα λιγότερα σουτ στην εστία. Επιπλέον, οι παίκτες του Πεπ έκαναν πέντε φορές λάθος που οδήγησε σε σουτ του αντιπάλου: καμία ομάδα στην φετινή Premier δεν έχει κάνει περισσότερα.

Επιδόσεις που κάποιος φαντάζεται πως μπορούν να επιτευχθούν μόνο από μία σούπερ αμυντική ομάδα, που “θα αμυνθεί μαζικά κοντά στην περιοχή της”, θα “κλείσει διαδρόμους”, θα “παίξει άμυνα για σεμινάριο” και άλλα τέτοια κλισέ.

Αλλά όλα αυτά τα κατάφερε η Λίβερπουλ: χωρίς να πάρει την πρωτοβουλία ή την κατοχή, αλλά με θάρρος, με πρέσινγκ, με την άμυνα ψηλά, με γραμμές με ενεργητική συμπεριφορά, όχι με παθητική μαζική άμυνα.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΙΚΗΣ

Κάπως έτσι η Σίτι έχασε για πρώτη φορά φέτος. Και ευτυχώς έχασε σ’έναν αγώνα που όχι μόνο χόρτασε θέαμα τα εκατομμύρια που τον παρακολούθησαν, αλλά διδάσκει και πράγματα ποδοσφαιρικά.

Χίλιες φορές καλύτερα από μια ήττα που θα ερχόταν με ένα freak 0-1, με κορυφαίο του αγώνα τον αντίπαλο τερματοφύλακα, από μια ομάδα που δεν θα έκανε τίποτε άλλο απ’το να αμύνεται χαμηλά για 90 λεπτά. Ένα τέτοιο σενάριο δεν δημιουργούσε στη Σίτι καμία ανάγκη για βελτίωση, ούτε θα έδινε ένα σχέδιο νίκης απέναντι στη φετινή ομάδα του Γκουαρδιόλα.

AP Photo/Dave Thompson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ