OPINIONS

Ολυμπιακός: Αυτό είναι το κλειδί της φετινής πορείας

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ / ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ / ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο προπονητής άλλαξε, οι παίκτες άλλαξαν, αλλά η μεγάλη διαφορά του φετινού Ολυμπιακού δεν είναι στο χορτάρι. Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί το κλειδί φέτος είναι στη διοίκηση.

Η περσινή σεζόν όδευε προς το τέλος της, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης επισκέφτηκε το προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού και εξαπέλυσε κεραυνούς κατά των παικτών. Θα το θυμάστε, είχε εκείνες τις ατάκες για την ομάδα που θα συνεχίσει με παίκτες Κ-20, τις κατηγορίες πως οι παίκτες με τη συμπεριφορά τους έδιωξαν τρεις προπονητές.

Ήταν στην ουσία το κλείσιμο της αυλαίας για τη σεζόν και η πρόωρη έναρξη της προετοιμασίας για την επόμενη. Ο Ολυμπιακός είχε ήδη κατηγορήσει την ΕΠΟ, την κυβέρνηση, την ΚΕΔ, το ΦΩΣ, τον Θόδωρο Θεοδωρίδη, τον Κόκκαλη, τον Χάσι και τον Λεμονή, οπότε τελευταίοι στη σειρά τους περίμεναν οι παίκτες, "τα παλιόπαιδα που τους τα δίνουν όλα στο πιάτο και δεν σέβονται τίποτα".

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΕΡΥΣΙ ΗΤΑΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η δική μας ματιά τότε έλεγε πως στην ουσία ο Ολυμπιακός έκανε αντιπολίτευση στον εαυτό του. Όσα είπε ο Μαρινάκης εκείνη την ημέρα δεν ήταν επίθεση στους παίκτες, αλλά η τελευταία, καταληκτική περιγραφή του μεγαλύτερου προβλήματος του περσινού Ολυμπιακού. Δεν διοικήθηκε σωστά. Λίγο flash-back, πριν πάμε στο σήμερα:

"Η φετινή κατάληξη της σεζόν, ο επίλογος που έγραψε ο ίδιος ο Μαρινάκης με τα λόγια του, αποτυπώνουν γλαφυρά τα πολλά και μεγάλα λάθη που έκανε φέτος η διοίκησή του.

Στην πρώτη σεζόν με "φουρτούνα", το πράγμα στράβωσε πολύ, έγιναν λάθη πρωτάρηδων. Του χρόνου τέτοια εποχή, θα μάθουμε τι δίδαξε η φετινή σεζόν. Η κουβέντα για το “νέο ξεκίνημα” αρχίζει τώρα.

Αλλά πριν την αρχίσουμε, δεν γινόταν να μην κάνουμε μια τελευταία σούμα στη φετινή, τραγική σεζόν του Ολυμπιακού. Τραγική όχι γιατί έχασε το πρωτάθλημα. Αλλά για όσα ειπώθηκαν χθες στην προπόνηση.

Η κατάσταση που περιέγραψε ο ίδιος ο Μαρινάκης είναι πολύ, πολύ χειρότερη απ’τη βαθμολογία. Δεν φτιάχνει μόνο με άλλους παίκτες και άλλο προπονητή. Φτιάχνει με καλύτερη διοίκηση".

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΦΕΤΟΣ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΣΩΣΤΑ

Τότε δώσαμε ραντεβού για τη φετινή άνοιξη, να κάνουμε τότε το ταμείο, να δούμε τι διδάχθηκε από πέρσι ο Ολυμπιακός και τι έκανε φέτος. Μέχρι όμως να έρθει η ώρα για τις τελικές εξετάσεις, μπορούμε να κάνουμε μια στάση. Σαν πρώτο τρίμηνο, να δώσουμε τους πρώτους βαθμούς.

Και είναι πολύ καλοί. Γιατί στην ουσία η μεγαλύτερη διαφορά του φετινού Ολυμπιακού σε σχέση με τον περσινό είναι το γεγονός πως φέτος διοικείται καλύτερα. Δεν του λείπουν αγωνιστικά προβλήματα, δεν του λείπουν καλοκαιρινά λάθη, δεν του λείπουν πάνω και κάτω. Η μεγάλη διαφορά είναι ο τρόπος που αυτά αντιμετωπίζονται.

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Προφανώς και ο Μαρτίνς δεν είναι περίπτωση Χάσι, σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι. Όμως κι αυτός αντιμετωπίζει προβλήματα. Για κάποια φταίει το ρόστερ, σε κάποια άλλα έχει πάρει αποφάσεις που δεν του βγήκαν.

Συνολικά η δουλειά του είναι καλή, φαίνεται και μόνο να δεις την ένταση που βγάζει ο Ολυμπιακός στην πίεση, όπως έκανε πχ χθες με τον Παναιτωλικό. Αυτό όμως που αξίζει να σημειώσουμε είναι το πως αυτή η δουλειά προστατεύεται από τον Ολυμπιακό.

ΧΩΡΙΣ ΓΚΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΗΜΙΧΡΟΝΑ

Κάθε άλλο παρά ρόδινο είναι αυτό το διάστημα. Οι ερυθρόλευκοι πχ απέναντι στον Παναιτωλικό σκόραραν στο πρώτο ημίχρονο αγώνα πρωταθλήματος για πρώτη φορά από την 3η αγωνιστική και το ματς με τον Αστέρα.

Διαβάζει κανείς πουθενά γκρίνια και απαξίωση που "δεν γίνεται άλλο αυτό το πράγμα, ο Ολυμπιακός συνέχεια πετάει ημίχρονα"; Και μην πείτε πως δεν θυμάστε πως αυτά λέγονταν πέρσι για το διάστημα νικών με Λεμονή. "Πετάει ημίχρονο, λανθασμένες αρχικές επιλογές, που πάμε".

Εσωστρέφεια που στην ουσία διέλυσε για τα καλά τον Ολυμπιακό, πάνω που άρχιζε να βρίσκει κάποιες σταθερές.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΞΗΓΗΣΕΩΝ

Ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται και φέτος, χωρίς φυσικά να υποστηρίζω πως ο Μαρτίνς είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος γι'αυτό, αλλά η δουλειά του προστατεύεται. Και μην σκεφτείτε ποτέ πως δεν έχει σχέση η ομάδα με την γκρίνια του Τύπου. Στις περισσότερες φορές η γκρίνια βγαίνει από την ίδια την ομάδα και καθρεφτίζεται στον Τύπο.

Τη φετινή διαφορά την καταλαβαίνεις κι αν θυμηθείς μεμονωμένες περιπτώσεις. Γκρίνια για τον Μπουχαλάκη; Άμεσα ρεπορτάζ που εξηγούν γιατί τον ξεκινάει ο Μαρτίνς. Απορίες γιατί πχ δεν παίζει ο Νάτχο ή ο Τουρέ; Άμεσα ρεπορτάζ που εξηγούν την πλευρά του προπονητή. Στον πάγκο ο Φορτούνης στο Περιστέρι; Άμεσα ρεπορτάζ που εξηγούν το γιατί.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΛΗΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Η ΣΕΖΟΝ

Δεν έχει σημασία το αν όλοι οι οπαδοί πείθονται. Σημασία έχει πως η διοίκηση θωρακίζει. Κι αυτό συνιστά διοίκηση, στρατηγική απόφαση του να μην πάει ξανά ο Ολυμπιακός σε σεζόν εσωστρέφειας και γκρίνιας. Γιατί δεν το κάνει επειδή σώνει και ντε ο Μαρτίνς είναι σωστός σε όλα.

Το κάνει γιατί έχει προαποφασίσει πως θέλει να κυλήσει η σεζόν διαφορετικά από πέρσι. Στις περσινές εξωτερικές δυσκολίες ο Ολυμπιακός αντέδρασε σπασμωδικά, ατσούμπαλα. Έκανε πόλεμο "σ'αυτούς που τον πολεμάνε", αλλά ταυτόχρονα έκανε πόλεμο και στον ίδιο του τον εαυτό.

ΗΡΕΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ

Φέτος, φάνηκε από πολύ νωρίς, πως έχει χαραχθεί διαφορετική στρατηγική. Ο Ολυμπιακός ξέρει πως θα του είναι δύσκολο να πάρει το πρωτάθλημα κι αυτό θέλει διαχείριση: αν ταϊσεις τον πιο απαιτητικό κόσμο της χώρας με γκρίνια, δεν γίνεται να δουλέψεις όπως πρέπει. Στον Πειραιά είναι σαφές πως επέλεξαν τον δρόμο της συσπείρωσης και της προστασίας.

Για να κερδίσει ηρεμία κι αυτή να του κερδίσει τον χρόνο που χρειάζεται για να βελτιωθεί.

Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Σε άλλες εποχές η διαφορά στη βαθμολογία, τα πεταμένα ημίχρονα, οι επιλογές στις ενδεκάδες, όλα αυτά θα αποτελούσαν λόγους όχι μόνο γκρίνιας, αλλά και απαξίωσης. Δεν το λέει η φαντασία μας, το λέει η πραγματικότητα, τα έχουμε ζήσει. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τα περσινά, το πώς και γιατί έφυγε πχ ο Ζαρντίμ, τι άκουγε ακόμα κι ο Βαλβέρδε.

Η διαφορά είναι πως τότε ο Ολυμπιακός έπαιρνε το πρωτάθλημα άμα τη εμφανίσει: είχε την πολυτέλεια να γκρινιάζει ακόμα και γιατί ο Βαλβέρδε δεν παίζει με δύο φορ (λολ), γιατί δεν παίζει ο Φετφατζίδης (νταμπλ λολ), γιατί δεν παίζουν πιτσιρίκια, γιατί δεν παίζουν Έλληνες, γιατί δεν κερδίζει κάθε ημίχρονο με 2-0, γιατί δεν μπαίνουν πια γκολ με ανάποδο ψαλίδι, κτλ.

Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

Πλέον αυτή η πολυτέλεια δεν υπάρχει. Δεν υπήρχε ούτε πέρυσι, αλλά οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν στην ίδια λογική και αυτοδιαλύθηκαν. Το ξαναλέω, η σεζόν δεν ήταν τραγική επειδή ο Ολυμπιακός δεν πήρε τίποτα, αλλά γιατί την ολοκλήρωσε χωρίς καλές ειδήσεις, χωρίς να έχει πολλά να κρατήσει.

Φέτος, είναι σαφές πως το πάνε αλλιώς. Φάνηκε ακόμα και απ'την καινούργια συνήθεια της επαφής με το πέταλο μετά το τέλος των αγώνων, που νωρίς σημειώσαμε τι δείχνει. Φαίνεται από τον τρόπο που γίνονται όλες οι προσπάθειες για ηρεμία, παρά τη διαφορά στη βαθμολογία, παρά τα αγωνιστικά ερωτηματικά.

Αυτά συνιστούν διοίκηση, όχι να λες "σας πληρώνω και εσείς δεν σέβεστε", όταν έχεις ήδη διώξει έναν προπονητή παρότι οι παίκτες είναι αυτοί που είχαν τα κρούσματα απειθαρχίας. Και σε αυτά, μεχρι στιγμής, ο Ολυμπιακός έχει κάνει τη μεγάλη διαφορά με πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ