OPINIONS

Οι Δικέφαλοι κι ο πονοκέφαλος του Ολυμπιακού

Οι Δικέφαλοι κι ο πονοκέφαλος του Ολυμπιακού

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ πετάνε προς τον τίτλο, την ώρα που ο Ολυμπιακός μένει πίσω και αλλάζει φταίχτη κάθε τρεις μέρες. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει τις πτήσεις των Δικεφάλων και τον πονοκέφαλο του Ολυμπιακού που θυμίζει εποχή Χάσι.

Τρεις αγωνιστικές που άλλαξαν το σκηνικό. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έκαναν το τρία στα τρία, την ώρα που ο Ολυμπιακός πήρε μόλις δύο βαθμούς σε Τρίπολη και Περιστέρι και έχασε στο Φάληρο απ’την Ένωση. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε τρίτος από πρώτος και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε και η τιμωρία για τα επεισόδια στο ντέρμπι να αφαιρέσει τρεις βαθμούς απ’τους ερυθρόλευκους, με την έφεση φυσικά να εκκρεμεί.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ξεμακραίνουν στη μάχη του πρωταθλήματος κι αυτή τη στιγμή φαίνεται πως ο φετινός πρωταθλητής θα είναι ιστορικός: θα τελειώσει μια μακρά περίοδο ξηρασίας για έναν απ’τους δύο Δικεφάλους και θα αφήσει τον Ολυμπιακό με πονοκέφαλο, με ένα σοβαρό hangover.

ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ

Ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΛ είχε τα καλά στοιχεία του τελευταίου διαστήματος, συν ένα μπόνους. Ο Λουτσέσκου αποφάσισε να δώσει στον Μπίσεσβαρ φανέλα βασικού για πρώτη φορά μετά την 3η αγωνιστική και ο Ολλανδός τον δικαίωσε στο έπακρο.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα στη σεζόν δεν είδαμε ποτέ στο χορτάρι κάτι που να δικαιολογεί τον παρατεταμένο παραγκωνισμό του Μπίσεσβαρ. Ναι, ο Ελ Καντουρί ήταν μεταγραφή που έπρεπε να πάρει παιχνίδια, αλλά ο Μαροκινός δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες, ενώ ο Μπίσεσβαρ δεν πήρε ευκαιρίες ακόμα και μετά τον τραυματισμό του Ελ Καντουρί.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΛΚΑ

Για αρκετό διάστημα υπήρχε η αίσθηση πως ο Λουτσέσκου είναι διατεθειμένος να δοκιμάσει τα πάντα και ο Μπίσεσβαρ είναι η έσχατη επιλογή. Το καλό νέο για τον ΠΑΟΚ είναι σ’αυτό το διάστημα ο Πέλκας προσέφερε πάρα πολλά και το ακόμα καλύτερο είναι πως ο μικρός μπορεί να ωφεληθεί πολύ απ’την παρουσία του Μπίσεσβαρ.

Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι τυπικά στο 10 και ποιος στα άκρα. Ο Πέλκας όσα κι αν έχει κάνει φέτος, εξακολουθεί να είναι μικρός για να μπλέκει συνέχεια στον πιο δύσκολο χώρο του γηπέδου, έξω απ’την περιοχή. Ακόμα και μεγάλοι παίκτες όπως ο Κουτίνιο, ο Νταβίντ Σίλβα κι ο Ίσκο ή ακόμα και ο Βιγιαφάνιες στο ταπεινό μας πρωτάθλημα, πρώτα συνήθισαν να έρχονται απ’το πλάι και μετά πήγαν στο 10.

Με τον Μπίσεσβαρ κοντά του ο Πέλκας έχει έναν παίκτη να μοιραστεί το βάρος της δημιουργίας και ο ΠΑΟΚ έχει στο χορτάρι δύο ποδοσφαιριστές που μπορούν να στήσουν συνεργασίες, να βάλουν τους ακραίους μπακ στο παιχνίδι, αλλά και να ψάξουν την ατομική ενέργεια.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Ο ΠΑΟΚ διανύει το καλύτερο διάστημά του στη σεζόν. Έχει έξι συνεχόμενα παιχνίδια με ευκαιρίες για πάνω από δύο γκολ, έξι σερί ματς που ξεπερνάει τα 2 xGoals. Τα στοιχεία για τον αγώνα με την ΑΕΛ δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, αλλά είναι πιθανό το σερί να συνεχίστηκε για έβδομο ματς.

Η ομάδα του Λουτσέσκου απειλεί περισσότερο και συχνότερα από ποτέ και έχει τον Πρίγιοβιτς ήρεμο, με αυτοπεποίθηση και επαφή με τα δίχτυα. Όμως, το καλό πρόγραμμα κάπου εδώ έφτασε στο τέλος του και τώρα έρχονται οι αγώνες που θα κρίνουν τα πάντα και θέλουν απ’τον ΠΑΟΚ ακόμα καλύτερο πρόσωπο.

ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Το μάλλον αργό δίδυμο των Σάχοφ-Μαουρίτσιο κι η θέση του Βιεϊρίνια είναι πράγματα που θα χρειαστούν απάντηση απ’τον Λουτσέσκου. Ο Πορτογάλος κάνει εκπληκτικά πράγματα στο γήπεδο, αλλά ίσως στα ντέρμπι να μην βγαίνει η πράξη.

Και Μάτος και Βιεϊρίνια ψηλά στο γήπεδο και δίδυμο μέσων Σάχοφ-Μαουρίτσιο είναι μια χαρά συνταγή για το πρόγραμμα που έβγαλε ο ΠΑΟΚ, για αγώνες μισού γηπέδου, αλλά μάλλον ριψοκίνδυνο σχέδιο για ματς με ισχυρότερο αντίπαλο.

Ο Πετρωτός έχει δίκιο να γράφει πως ο Βιεϊρίνια είναι ο Μαρσέλο του ΠΑΟΚ. Μόνο που απ'την άλλη πλευρά παίζει ο Μάτος, που είναι εξτρέμ και φορ μαζί. Δύο ακραίους μπακ με τέτοια συμπεριφορά στο γήπεδο δεν βρίσκεις σε πολλές ομάδες σε ανταγωνιστικά ματς, με δύο κεντρικούς μέσους στο γήπεδο.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΜΕ ΑΣΤΕΡΑ

Η ΑΕΚ συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Κόντρα στον Αστέρα η Ένωση είχε συσσωρευμένη κούραση, αναγκαστικό ροτέισον και έναν αντίπαλο που την είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο και έμεινε αήττητος σε δύο ματς φέτος με τον Ολυμπιακό.

Βράνιες, Σιμόες, Λόπες ήταν εκτός, Λάζαρος και Λιβάγια έμειναν στον πάγκο στην αρχή του αγώνα. Ο Χιμένεθ έβαλε τον Χουλτ στα αριστερά και ζήτησε το πλάτος απ’τον Γκάλο στα δεξιά μπροστά απ’τον Μπακάκη που φέτος τα κάνει όλα και συμφέρει.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΓΚΟΛ

Η Ένωση μπορεί να είδε τον Αραούχο να αποκρούει αντί να σκοράρει πάνω στη γραμμή, μπορεί να έχασε τον Κονέ με θλάση, μπορεί να είχε δοκάρια, αλλά για μια ακόμη φορά βρήκε την άκρη.

Όχι γιατί πήρε ένα πέναλτι, αλλά γιατί κατάφερε να υποτάξει μια πολύ καλή ομάδα. Και χωρίς την εκτέλεση του Χριστοδουλόπουλου απ’τη βούλα, η ΑΕΚ έφτιαξε ευκαιρίες για πάνω από δύο γκολ και σε καμία περίπτωση δεν είχε τη δυσκολία στην παραγωγή που αντιμετώπισε στα 0-0 με Απόλλωνα και ΑΕΛ.

ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

Η ΑΕΚ εξακολουθεί να δείχνει χαρακτήρα και να πιστοποιεί αυτό που συζητήσαμε εδώ και καιρό, πως της ταιριάζουν απόλυτα τα δύσκολα. Η Ένωση συνεχίζει με το μαχαίρι στα δόντια κι έχει καταφέρει να κάνει πλεονέκτημα την αδυναμία της.

Ομοιογένεια, κορμός, χαρακτήρας και παίκτες που εναλλάσσονται στον ρόλο αυτού που βγαίνει μπροστά και καθαρίζει. Οι ποδοσφαιριστές έχουν μάθει να προσφέρουν σε διαφορετικές θέσεις ή διατάξεις, η ΑΕΚ βρίσκει τρόπο να συνεχίζει σε τρεις στόχους και να είναι πλέον ισότιμη διεκδικήτρια του τίτλου.

ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Χρόνος για ξεκούραση ή επανάπαυση δεν υπάρχει, με την Ντιναμό να έρχεται στο “Σπύρος Λούης” την Πέμπτη και την Ξάνθη να είναι ο επισκέπτης της Κυριακής. Οξύμωρο ή όχι, η ΑΕΚ τρέφεται απ’τον ξέφρενο φετινό ρυθμό και τις τρεις διοργανώσεις που την κρατάνε απασχολημένη μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Σαν μαραθωνοδρόμος που μπορεί να είναι εξαντλημένος, αλλά συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, γιατί το μόνο που μπορεί πραγματικά να τον βγάλει εκτός κούρσας είναι να σταματήσει για λίγη ξεκούραση. Αυτή η επιλογή δεν υπάρχει, και μάλλον καλύτερα που δεν υπάρχει.

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΡΥΘΜΟ

Η ΑΕΚ είναι στο τελευταίο κομμάτι της κούρσας. Μπορεί τελικά να μην τα καταφέρει εξίσου καλά σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Europa League, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει όπως πριν, με τον ίδιο ρυθμό.

Δεν έχει χρόνο να σκεφτεί κούραση, δεν έχει χρόνο να κάνει επιλογές και να αφήσει καρπούζια, οφείλει να συνεχίσει με όλα τα όπλα διαθέσιμα, ζητώντας το μάξιμουμ απ'όλους τους παίκτες. Κάποια στιγμή τα προβλήματα μπορεί να της κοστίσουν, αλλά η ΑΕΚ δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τον ρυθμό. Ταμείο θα κάνει όταν περάσει τη γραμμή του τερματισμού, μέχρι τότε δεν μπορεί να χάσει ούτε βήμα.

ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ, ΘΥΜΙΣΕ ΕΠΟΧΗ ΧΑΣΙ

Οι Δικέφαλοι πετάνε προς τον τίτλο και το νταμπλ, την ώρα που ο Ολυμπιακός έχει πονοκέφαλο.

Στο χορτάρι του Περιστερίου ο Ολυμπιακός πήρε έναν πόντο που περισσότερο του τον "χάρισε" ο Ατρόμητος, παρά τον κέρδισαν οι πρωταθλητές. Οι ερυθρόλευκοι πήρα την ισοπαλία σε ένα ματς που δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα καλά.

Δεν αμύνθηκαν σωστά, είχαν προβλήματα εντός περιοχής, δεν είχαν ενέργεια στη μάχη του κέντρου, δεν απείλησαν, δεν είχαν συνεργασίες. Ούτε άμυνα, ούτε επίθεση, σε μια εικόνα που θύμισε τις τελευταίες εμφανίσεις της ομάδας επί Χάσι.

ΤΡΙΑ ΣΕΡΙ ΜΑΤΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Το ανάθεμα πάει στην άμυνα, αλλά το πρόβλημα είναι συνολικό. Ο Ολυμπιακός στην Τρίπολη έμεινε για πρώτη φορά φέτος στο πρωτάθλημα κάτω από το 1 expected goals: οι ερυθρόλευκοι είχαν μόλις 0.76, που σημαίνει οτι οι ευκαιρίες τους όλες μαζί δεν "άξιζαν" ούτε ένα γκολ.

Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ έγινε νέο αρνητικό ρεκόρ, αφού απέναντι στην σκληρή ομάδα του Χιμένεθ ο Ολυμπιακός έμεινε στο 0.36. Το έργο συνεχίστηκε στο Περιστέρι, με τον Ολυμπιακό να έχει 0.89 xGoals και στην ουσία να τελειώνει το ματς χωρίς να έχει φτιάξει μια καλή ευκαιρία: η καλύτερη στιγμή ήταν η άμεση εκτέλεση του Ανσαριφάρντ μετά το λάθος των στόπερ του Ατρόμητου και φυσικά το ριμπάουντ του Χατζισαφί μετά το πέναλτι του Τζούρτζεβιτς.

Ο Ολυμπιακός δεν δημιουργεί και ταυτόχρονα επιτίθεται άναρχα, με βαρύ κέντρο. Συνταγή αποτυχίας που εκθέτει την άμυνά του.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΦΤΑΙΧΤΗΣ

Η κουβέντα για τη φυσική κατάσταση γίνεται πλέον και ανοιχτά, αφού πρώτα είναι ορατή και στον αγωνιστικό χώρο. Η απορία είναι πως αφού υπήρχε θέμα φυσικής κατάστασης έγινε δεκτή με τόσο ενθουσιασμό η κίνηση του Γκαρθία να ζητήσει άμεσα αύξηση της έντασης στις προπονήσεις και στα παιχνίδια με το που ανέλαβε την ομάδα.

Ψιλά γράμματα, σε έναν οργανισμό που βρίσκει ασταμάτητα νέους φταίχτες. Στην αρχή έφταιγε ο Χάσι, μετά έφταιγε η κυβέρνηση, μετά ο Λεμονής, μετά η διαιτησία και η ΕΠΟ, μετά η προετοιμασία, τώρα προστέθηκαν και ο Κόκκαλης με τον Θόδωρο Θεοδωρίδη, η αστυνομία και η Super League.

Έχει πιάσει πονοκέφαλος και τον κόσμο της ομάδας, που δεν ξέρει με ποιον να τα πρωτοβάλει, αφού κάθε τρεις και λίγο το ανάθεμα πέφτει σε κάποιον διαφορετικό. Βέβαια, η λύση είναι απλή: αν βλέπεις κάποιον να κατηγορεί διαρκώς κάποιον άλλον για τα προβλήματά του, είναι ασφαλές το συμπέρασμα πως πάνω απ'όλους φταίει ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ