OPINIONS

Ο Εμπαπέ και οι υπόλοιποι: Οι οκτώ πιθανοί αντί-Νεϊμάρ

Ο Εμπαπέ και οι υπόλοιποι: Οι οκτώ πιθανοί αντί-Νεϊμάρ

Ο Νεϊμάρ κουνάει μαντήλι και η Μπαρτσελόνα ετοιμάζεται για την αντικατάστασή του. Το wonderkid Κιλιάν Εμπαπέ, οι "έτοιμοι" Αζάρ-Γκριεζμάν και ο play-maker Κουτίνιο. Τα γκολ του Ομπαμεγιάνγκ και οι ντρίμπλες του Ντεμπελέ. Ο εκλεκτός του Μέσι και η έκπληξη. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τους οκτώ πιθανούς διαδόχους του Βραζιλιάνου.

Η ιστορική μεταγραφή μπήκε στην τελική ευθεία. Ο Νεϊμάρ ενημέρωσε επίσημα την Μπαρτσελόνα για την πρόθεσή του να φύγει, οι Καταλανοί απαντησαν "φέρ'τα και φύγε" και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο χορτάρι. Ποιον ή ποιους θα αποκτήσει η ομάδα του Βαλβέρδε για να αντικαταστήσει το κενό που θα αφήσει ο Βραζιλιάνος;

Συγκεντρώσαμε οκτώ πιθανές περιπτώσεις, κάποιες γιατί ταιριάζουν στο ποδοσφαιρικό στιλ του Νεϊμάρ και κάποιες άλλες γιατί "παίζουν" πολύ στα ρεπορτάζ ως πιθανοί στόχοι της Μπαρτσελόνα.

1. ΠΙΕΡ-ΕΜΕΡΙΚ ΟΜΠΑΜΕΓΙΑΝΓΚ

Σύμφωνοι, ο Ομπαμεγιάνκ είναι σέντερ φορ, δεν έχει καμία σχέση με τον Νεϊμάρ. Παρόλα αυτά, ο Γκαμπονέζος επιθετικός έχει περάσει αρκετά διαστήματα της καριέρας του παίζοντας στα άκρα, και όταν αγωνιζόταν στη Γαλλία, αλλά και με τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Η ίδια η Μπαρτσελόνα δεν είναι ξένη σε μια τέτοια λογική, αφού στα χρόνια του Γκουαρδιόλα στα αριστερά της επίθεσης έπαιζαν παίκτες όπως ο Ανρί και ο Βίγια.

Ο Εμπαπέ και οι υπόλοιποι: Οι οκτώ πιθανοί αντί-Νεϊμάρ

Με μια τέτοια κίνηση η Μπαρτσελόνα δεν θα αντικαταστήσει τις ντρίμπλες και τα ρήγματα του Νεϊμάρ, αλλά θα αποκτήσει έναν ακόμα επιθετικό, που θα μπορεί είτε να παίζει στο πλευρό του Σουάρες είτε να παίρνει τη θέση στην κορυφή της επίθεσης, για να μην χρειάζεται να ξεκινάει σε κάθε ματς ο 30χρονος πια Ουρουγουανός.

2. ΕΝΤΕΝ ΑΖΑΡ

Απ’το καλοκαίρι του 2013 και την έλευση του Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα, μόνο δύο παίκτες σε όλη την Ευρώπη έχουν περισσότερες ντρίμπλες απ’τον Βραζιλιάνο. Ο ένας είναι φυσικά ο Μέσι και ο άλλος ο Αζάρ, με τον Βέλγο μάλιστα να έχει 66% στις ντρίμπλες, ποσοστό επιτυχίας αρκετά καλύτερο απ’το 55% του Βραζιλιάνου.

Ο Εμπαπέ και οι υπόλοιποι: Οι οκτώ πιθανοί αντί-Νεϊμάρ

Κοντινή ηλικία με τον Νεϊμάρ (26 o Αζάρ, 25 ο Νεϊμάρ), ίδια θέση, παρόμοιος τρόπος παιχνιδιού. Ξεκίνημα των προσπαθειών απ’τα αριστερά, η μπάλα στο δεξί, ντρίμπλες, σουτ, ο Αζάρ είναι μάλλον αυτός που μοιάζει στον Νεϊμάρ περισσότερο από κάθε άλλον.

3. ΦΙΛΙΠΕ ΚΟΥΤΙΝΙΟ

Το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα για τον Κουτίνιο είναι παλιό, αλλά η φυγή του Νεϊμάρ τον έχει φέρει ξανά στην επικαιρότητα. Οι Καταλανοί φέρονται να έχουν καταθέσει ήδη δύο προτάσεις στη Λίβερπουλ, οι Κόκκινοι τις απορρίπτουν και λένε πως ο παίκτης δεν πωλείται, αλλά το θέμα είναι αλλού. Ο Κουτίνιο θα ήταν περισσότερο χρήσιμος στην Μπαρτσελόνα ως μέσος, παρά ως μέρος της τριάδας της επίθεσης.

Ο Εμπαπέ και οι υπόλοιποι: Οι οκτώ πιθανοί αντί-Νεϊμάρ

Ως "οκτάρι" έχει αγωνιστεί στον ρόμβο του Ρότζερς το 2013-14, εκεί έπαιξε στο τελείωμα της φετινής σεζόν, εκεί θα χρησιμοποιηθεί και φέτος στη Λίβερπουλ, με τους Σαλάχ-Μανέ να παίρνουν τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στα άκρα της επίθεσης. Θα ήταν σίγουρα χρήσιμος στην Μπαρτσελόνα στο κέντρο, να φτιάξει πχ δίδυμο με τον Βεράτι μπροστά απ’τον Μπουσκέτς, αλλά όχι ως άμεσος αντικαταστάτης του Βραζιλιάνου.

Η αίσθησή μου είναι πως δεν πρόκειται να φύγει απ'το Άνφιλντ φέτος, αλλά είναι μάλλον βέβαιο πως θα φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας.

4. ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ

Σίγουρα είναι ο πιο ακριβός απ’όλους, αλλά είναι και ο νεότερος και με την απόκτηση του wonderkid της Μονακό η Μπαρτσελόνα θα έστελνε μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Ο 18χρονος οργίασε φέτος και το ενδιαφέρον για αυτόν είναι τέτοιο που η Μονακό αναγκάστηκε να προβεί σε καταγγελία ομάδων στη ΦΙΦΑ και στη Γαλλική Ομοσπονδία.

Ο Εμπαπέ και οι υπόλοιποι: Οι οκτώ πιθανοί αντί-Νεϊμάρ

Η Εκίπ χθες αποκάλυψε πως ο μικρός ενημέρωσε τη Μονακό πως θέλει να φύγει και πως οι εκπρόσωποί του έχουν ήδη συναντηθεί με αυτούς των Καταλανών, οπότε πάμε για κούρσα Ρεάλ-Μπαρτσελόνα για την απόκτησή του.

Μαθημένος να παίζει ως δεύτερος φορ δίπλα στον Φαλκάο, ο Εμπαπέ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πάρει τη θέση στα αριστερά και να έρχεται από εκεί, όπως έκανε ο Ανρί, ο παίκτης με τον οποίο τον παρομοιάζουν από πέρσι. Τέλος, ο Εμπαπέ είναι μάλλον αυτός που μπορεί να δώσει στην Μπαρτσελόνα και τα περισσότερα απ’ολους τους άλλους στο εμπορικό κομμάτι.

5. ΟΥΣΜΑΝ ΝΤΕΜΠΕΛΕ

Ο Ντεμπελέ μπορεί να μην έχει ακόμα τη φήμη του Εμπαπέ, αλλά είναι κι αυτός ένα wonderkid που μπορεί να κοιτάξει η Μπαρτσελόνα. Είναι άγουρος ακόμα, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει ταχύτητα και ντρίμπλες στο πλάι. Ο Ντεμπελέ είχε φέτος 4.5 ντρίμπλες ανά 90’ στην Μπουντεσλίγκα και πέρσι είχε 5 στη Γαλλία με τη φανέλα της Ρεν. Όλα αυτά στα 18-19, αφού έκλεισε τα 20 μόλις τον Μάιο.

Ο Εμπαπέ και οι υπόλοιποι: Οι οκτώ πιθανοί αντί-Νεϊμάρ

Άλλη μία περίπτωση για το μέλλον, που θα μπορούσε κάλλιστα να συνδυαστεί με την περίπτωση του Ομπαμεγιάνγκ, ώστε να μην χρειαστεί να γίνει βασικός κι αναντικατάστατος από την πρώτη του σεζόν.

6. ΠΑΟΛΟ ΝΤΙΜΠΑΛΑ

Ταλαντούχος, μικρός (23), ανερχόμενος. Ο Ντιμπάλα τικάρει πολλά κουτιά, αλλά το βασικό είναι πως έχει την έγκριση του Μέσι, που πολύ θα ήθελε δίπλα του τον μικρό Αργεντινό. Το ερώτημα είναι πως θα μπορούσε να προσαρμοστεί στην Μπαρτσελόνα και η απάντηση είναι πως μάλλον οι Καταλανοί θα πρέπει να προσαρμοστούν λίγο σ’αυτόν.

Ο Εμπαπέ και οι υπόλοιποι: Οι οκτώ πιθανοί αντί-Νεϊμάρ

Ο Ντιμπάλα δεν συνηθίζει να παίζει στα άκρα ή έστω να ξεκινάει απ’το πλάι όπως έκανε ο Νεϊμάρ, αλλά στον άξονα, είτε πίσω απ’τον επιθετικό είτε στο πλάι του. Κάτι μεταξύ δεκαριού και 2ου επιθετικού, ο Αργεντινός έχει να δώσει γκολ, ασίστ και ντρίμπλες (σημαντικά λιγότερες από Νεϊμάρ, Αζάρ, Ντεμπελέ). Αρκεί η Μπαρτσελόνα να “φορέσει” ένα 4-3-1-2 ή ένα 4-3-2-1 με τους Μέσι-Ντιμπάλα πίσω απ’τον Σουάρες.

7. ΝΤΕΛΕ ΑΛΙ

Το όνομα του Άγγλου κερδίζει αρκετό έδαφος τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ απ’την Ισπανία, ο Άλι βρίσκεται στη λίστα των παικτών που προτιμά ο Βαλβέρδε, αν και δεν είναι στις πρώτες θέσεις. Στα 21 του ο Άλι έχει ήδη πίσω του δύο εξαιρετικές σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, με συνολικά 27 non-penalty γκολ και 16 ασίστ, νούμερα πολύ υψηλά για την ηλικία του.

Ο Εμπαπέ και οι υπόλοιποι: Οι οκτώ πιθανοί αντί-Νεϊμάρ

Όπως κι ο Ντιμπάλα, ο Άλι έχει μικρό έως ελάχιστο παρελθόν στα άκρα, ο άξονας είναι το σπίτι του, οπότε και γι’αυτόν θα χρειαζόταν μια μικρή τακτική προσαρμογή.

8. ΑΝΤΟΥΑΝ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ

Ο Γάλλος ξεκίνησε το καλοκαίρι ως ο Νο1 στόχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μια μετακίνηση που έμοιαζε σχεδόν βέβαιη, με τα πάντα συμφωνημένα. Το deal ακυρώθηκε με την τιμωρία απαγόρευσης μεταγραφών που επιβλήθηκε στην Ατλέτικο: ο Γάλλος αποφάσισε να μείνει στη Μαδρίτη για έναν ακόμη χρόνο, να μην αφήσει την Ατλέτι πριν ο σύλλογος αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα για να επενδύσει τα 100 εκατομμύρια που θα έφερνε στα ταμεία η πώληση του.

Ο Εμπαπέ και οι υπόλοιποι: Οι οκτώ πιθανοί αντί-Νεϊμάρ

Η Μπαρτσελόνα τον θέλει, ο Σιμεόνε επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Καταλανών, μόνο που το νέο συμβόλαιο του Γκριεζμάν λέει πως η ρήτρα για το υπόλοιπου του φετινού καλοκαιριού είναι 200 εκατομμύρια, όχι 100. Δύσκολο ντιλ, για έναν παίκτη που θα έφερνε στο Καμπ Νόου περισσότερη δουλειά απ’οποιονδήποτε άλλον στη λίστα.

Ο Γάλλος έχει τέσσερις σερί σεζόν με πάνω από 16 non-penalty γκολ στην Ισπανία και σίγουρα θα μπορούσε να αυξήσει τα νούμερά του σε μια πολύ πιο επιθετική ομάδα απ’την Ατλέτικο. Η σημαντική διαφορά με τους υπόλοιπους είναι πως ο Γκριεζμάν τρέχει, πιέζει και αγωνίζεται χαμηλά στο γήπεδο περισσότερο απ’οποιονδήποτε άλλο, στοιχείο απαραίτητο για την επαναφορά του πρες που επιχειρεί ο Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα.

Photo credits: AP Photo/Michael Sohn/Alastair Grant/Peter Byrne/Lionel Cironneau/Martin Meissner/Antonio Calanni/Tim Ireland/Paul White

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κιλιάν Εμπαπέ, ο κορυφαίος της Ευρώπης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ