OPINIONS

Μπορεί να συνέλθει ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

Μπορεί να συνέλθει ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

Ο Ρονάλντο είναι ο χειρότερος σκόρερ των Τοπ5 πρωταθλημάτων της Ευρώπης, με ένα γκολ σε 55 τελικές. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την τραγική αστοχία του Κριστιάνο και προειδοποιεί όσους βιαστούν να τον ξεγράψουν.

Μέχρι στιγμής στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) έχουν σημειωθεί 1.610 γκολ, χωρίς να μετράμε τα αυτογκόλ. Και αυτά τα 1.610 γκολ τα έχουν πετύχει 659 διαφορετικοί παίκτες.

Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΣΚΟΡΕΡ

Κι απ'αυτούς τους 659 σκόρερ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι μακράν ο πιο άστοχος, ο χειρότερος όλων όσον αφορά την ευστοχία. Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι πραγματικό: ο Πορτογάλος έχει φέτος ένα γκολ σε 55 τελικές στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Πράγμα που σημαίνει πως ο Κριστιάνο έχει ευστοχήσει μόλις στο 1.8% των τελικών του και άρα είναι, μακράν του δευτέρου, ο πιο άστοχος σκόρερ των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, ο τελευταίος στη λίστα 659 παικτών.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙ ΟΣΟ ΑΥΤΟΣ

Ο κόσμος όταν διαβάζει πως ο Ρονάλντο έχει μόλις ένα γκολ στο φετινό πρωτάθλημα μπορεί να υποθέτει πως ο Πορτογάλος δεν απειλεί όπως και όσο παλιά, γι'αυτό και δεν βρίσκει δίχτυα. Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο φορ της Ρεάλ εκτελεί πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλον παίκτη στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα.

Μόνο τρεις παίκτες έχουν περισσότερες απ'τις 55 τελικές του Ρονάλντο. Ο Μέσι που έχει 70 τελικές, ο Κέιν με 64 και ο Ινσίνιε με 61. Όμως, όλοι τους έχουν παίξει πολύ περισσότερο απ'τον Ρονάλντο, αφού ο Πορτογάλος έχασε λόγω τιμωρίας τα τέσσερα πρώτα ματς του Ισπανικού πρωταθλήματος.

Αυτό σημαίνει πως ο Ρονάλντο είναι στην πρώτη θέση, με 6.9(!) τελικές ανά 90', και ακολουθεί ο Κέιν με 6.1, ο Μέσι με 5.1 και ο Ινσίνιε με 5 τελικές ανά 90', χωρίς φυσικά να υπολογίζονται τα πέναλτι. Ο Κριστιάνο εκτελεί πιο πολύ απ'τον καθένα στα Τοπ5 πρωταθλήματα, αλλά είναι ο πιο άστοχος απ'όλους.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Η αστοχία μπορεί να συνδέεται με κακές συνθήκες εκτέλεσης: μακρινά σουτ, κακές επιλογές, κτλ. Όμως, αυτό δεν ισχύει για τον Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος όχι μόνο κάνει σχεδόν επτά τελικές ανά 90', αλλά εκτελεί περισσότερο από ποτέ εντός μεγάλης περιοχής. Ιδού.

Μπορεί να συνέλθει ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

Ο Πορτογάλος έχει φέτος πέντε τελικές εντός περιοχής ανά 90'. Από τότε που πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης, ποτέ δεν έχει εκτελέσει περισσότερο μέσα απ'το κουτί, ενώ συνολικά οι τελικές του είναι οι περισσότερες την τελευταία τετραετία. Και ουδέποτε έχει συμπεριφερθεί τόσο ως εκτελεστής περιοχής, αφού φέτος το ποσοστών των τελικών που είναι μέσα απ'την περιοχή είναι μεγαλύτερο από ποτέ, αγγίζει το 73%.

Μπορεί να συνέλθει ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

Συνοπτικά, ο Ρονάλντο εκτελεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη των Τοπ5 πρωταθλημάτων, σουτάρει περισσότερο από ποτέ εντός περιοχής (πέντε τελικές ανά 90’, το 73% των τελικών του), αλλά παρόλα αυτά έχει μόλις ένα γκολ. Αντί να αυξηθεί η παραγωγικότητά του, ο Πορτογάλος έχει μόλις ένα γκολ και 1.8% ευστοχία.

ΠΕΝΤΕ ΓΚΟΛ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠ’ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ

Σύμφωνα με το μοντέλο των xGoals, ο Κριστιάνο έχει δοκιμάσει σουτ αξίας 6 xGoals. Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να έχει πετύχει τουλάχιστον πέντε γκολ περισσότερα, αν είχε απλώς την αποτελεσματικότητα του μέσου όρου.

Θυμίζουμε πως αυτό έκανε πέρσι στο πρωτάθλημα, έβαλε ακριβώς τα γκολ που θα "έπρεπε" να βάλει με τη μέση αποτελεσματικότητα. Πέρσι ο Κριστιάνο είχε 19 xGoals στην Ισπανία και έβαλε 19 γκολ (χωρίς τα πέναλτι: ούτε killer, ούτε χασογκόλης, απλώς είχε το προβλεπόμενο σκοράρισμα, ακριβώς στο μέσο όρο.

ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΣΤΙΑ: ΜΟΝΟ 23% ON-TARGET ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Για να έχουμε την πλήρη εικόνα της κατάστασης, μια ματιά στα γραφήματά του Κριστιάνο απ’την φετινή La Liga. Ιδού όλες οι τελικές του Πορτογάλου απ’το understat. Με κόκκινο χρώμα είναι οι τελικές που έφυγαν άουτ, με μπλε αυτές που αποκρούστηκαν/μπλοκαρίστηκαν ή πήγαν στο δοκάρι και με πράσινο είναι το ένα και μοναδικό γκολ. Το μέγεθος των κύκλων υποδηλώνει το μέγεθος της ευκαιρίας, το πόσο καλή ήταν.

Μπορεί να συνέλθει ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

Ο Ρονάλντο δεν κάνει τρέλες, δεν εκτελεί συχνά από μακριά, δεν δοκιμάζει σουτ-προσευχές, αυτά τα έχει εγκαταλείψει εδώ και 2-3 χρόνια. Οι περισσότερες τελικές είναι από καλά σημεία, κεντρικά εντός της περιοχής.

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότερες τελικές φεύγουν άουτ: απ’τις 55 τελικές του Κριστιάνο, οι 22 έχουν καταλήξει εκτός εστίας. Κι απ’τις 40 τελικές εντός περιοχής, οι 17 έχουν πάει άουτ και μόνο εννιά(!) έχουν βρει εστία. Ποσοστό on-target των τελικών εντός περιοχής, μόλις 23%.

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ;

Φταίει ο ίδιος ή φταίει η Ρεάλ; Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τρανταχτό όσο το “ένα γκολ σε 55 τελικές”, η απάντηση είναι πάντα και τα δύο. Η Ρεάλ έχει συνολικό πρόβλημα αποτελεσματικότητας, και λόγω αστοχίας των παικτών της και γιατί η ίδια δεν παράγει όπως πέρσι.

Με τα γκολ να μην έρχονται εύκολα, με την Μπαρτσελόνα να έχει ξεφύγει, η Ρεάλ περνάει μεγάλα διαστήματα παίζοντας απέναντι σε οργανωμένες άμυνες, χωρίς η ίδια να μπορεί να επιτεθεί κατά κύματα όπως πέρσι και να βρει πολλές καθαρές τελικές: ο Μαρσέλο είναι πιο βαρύς, ο Καρβαχάλ λείπει και η ομάδα δεν έχει το περσινό βάθος.

Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Το συζητήσαμε αναλυτικά σε άλλο κείμενο. Το καλοκαίρι η Ρεάλ πούλησε τον πιο αποτελεσματικό της παίκτη: ο Μοράτα πήγε στην Τσέλσι και η Βασίλισσα αποχωρίστηκε έναν απ’τους δύο παίκτες (ο άλλος είναι ο Ίσκο) που της έδωσαν το περσινό πρωτάθλημα. Έφυγε και ο Χάμες, που δεν έδωσε λίγα πέρσι.

Τι έκανε πέρυσι η Ρεάλ, ποιο ήταν το κλειδί; Αφαίρεσε βάρος απ’τους ώμους του Ρονάλντο και άνοιξε το ροτέισον. Ο Πορτογάλος έπαιξε λιγότερο από ποτέ, την άνοιξη δεν πήγαινε καν με την αποστολή στα εκτός έδρας και εκτελούσε λιγότερο από ποτέ. Οι Ρεάλ βρήκε πολλούς άλλους πρωταγωνιστές και το μεγάλο αστέρι ήταν ήρεμο και ξεκούραστο, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να κάνει τη διαφορά εκεί που πρέπει.

Η Ρεάλ πήρε το πρωτάθλημα χωρίς ο Ρονάλντο να κουραστεί ή να κάνει καμιά υπερβατική σεζόν και πήρε και το Champions League όταν ο ίδιος ήταν σε θέση για υπερβάσεις.

ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ “ΚΑΛΜΑ”, ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Αντί να συνεχιστεί η ίδια συνταγή, η Ρεάλ φέτος έχει τον Ρονάλντο περισσότερο ανάγκη από πέρσι. Γκέλαρε χωρίς αυτόν στο διάστημα της τιμωρίας του, τον περίμενε πως και πως για να της λύσει το πρόβλημα και ο ίδιος πλέον παίζει, εκτελεί και τελικά αστοχεί περισσότερο.

Στο Champions League τα βάζει γιατί εκεί για τη Ρεάλ είναι όλα πιο εύκολα: περισσότεροι χώροι, μικρότερη πίεση, ελάχιστη αναγκαιότητα αποτελεσμάτων, σιγά μη δεν περάσει τον όμιλο. Στην Ισπανία όμως κάθε ματς είναι αναγκαίο για να μείνει κοντά στην Μπαρτσελόνα και η διαφορά αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Δεν φταίει ο Ρονάλντο αν του ζητάνε ξαφνικά να τραβήξει το κάρο απ’τη λάσπη, ενώ πέρυσι του είπαν “κάλμα”. Είναι βέβαια προφανές πως το καλοκαίρι η Ρεάλ ήθελε να προχωρήσει χωρίς αυτόν, να σχεδιάσει την επόμενη δεκαετία με τον Εμπαμπέ, αλλά ο Πορτογάλος τους ανάγκασε να πάνε ξανά μαζί του. Αλλά αφού πήραν αυτήν την επιλογή, χρειάζονταν ενίσχυση, όχι αποδυνάμωση της ομάδας.

ΠΕΡΥΣΙ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΣΤΟΥΣ 8 ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

Παρόλα αυτά, το “ένα σε 55” είναι βαρύ, δεν μπορεί να φταίει μόνο η Ρεάλ. Ο ίδιος πια δεν μπορεί να εκτελέσει και να ευστοχήσει όπως μας έχει συνηθίσει. Τελειωμένος; Φωτιά να πέσει να κάψει όποιον το πιστέψει.

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, αρκεί η περσινή σεζόν. Δεν ξέρω πόσοι το πήραν χαμπάρι, αλλά πέρσι ο Ρονάλντο είχε μόλις δύο γκολ μέχρι και την φάση των 16 του Champions League. Δύο γκολ σε 39 τελικές, ΟΚ, δεν είναι ένα στις 55, αλλά είναι κι αυτό τραγικό ποσοστό ευστοχίας, να χρειάζεσαι 19.5 σουτ για να βρεις δίχτυα.

Όλοι θυμόσαστε τι ακολούθησε. Στα επόμενα πέντε ματς σε προημιτελικούς, ημιτελικούς και τελικό, ο Ρονάλντο πάτησε το κουμπί, γύρισε τον διακόπτη και με 10 γκολ οδήγησε τη Ρεάλ σε μια ιστορική back-to-back κατάκτηση του Champions League.

Τους τύπους με τέτοια θέληση και τέτοιο εγώ, δεν τους ξεγράφεις εσύ, οι ίδιοι αποφασίζουν τα πάντα. Το Σάββατο η Ρεάλ υποδέχεται την 18η Μάλαγα του Μίτσελ. Είμαι 100% βέβαιος πως ο Ρονάλντο θα βρει δίχτυα, ίσως και πάνω από μία φορά. Αποκλείεται να πάει να πάρει τη Χρυσή Μπάλα με ένα γκολ στο πρωτάθλημα, με τη Μάλαγα θα ξεκινήσει να σκοράρει ξανά.

Το πως και πόσο θα συνέλθει, θα μας το απαντήσει ο χρόνος.

Photo Credits: AP Photo/Francisco Seco

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ