OPINIONS

Γιατί η Λίβερπουλ πήρε τον Τσιμίκα κι αυτά που πρέπει να βελτιώσει

Γιατί η Λίβερπουλ πήρε τον Τσιμίκα κι αυτά που πρέπει να βελτιώσει

Τι πρέπει να βελτιώσει ο Τσιμίκας για να παίξει στη Λίβερπουλ και τι είναι το "μαγικό 24"; Τι είδαν σ'αυτόν και τον αγόρασαν οι Κόκκινοι και γιατί δεν έπαιξε μεγάλο ρόλο το Champions League; Ο Θέμης Καίσαρης απαντάει στις ερωτήσεις για τη σπουδαία μεταγραφή.

Ο Κώστας Τσιμίκας είναι πλέον παίκτης της Λίβερπουλ, η μεταγραφή του καλοκαιριού είναι γεγονός. Πως φτάσαμε σε αύτην, πως ο 24χρονος έγινε η πρώτη μεταγραφή των Κόκκινων μετά την κατάκτηση της Premier League; Πως είναι δυνατόν η ομάδα του Κλοπ να πήρε παίκτη από την Ελλάδα και γιατί δεν έπαιξαν μεγάλο ρόλο τα ματς απέναντι στις Αγγλικές ομάδες σε Champions και Europa League; Πάμε να να τα δούμε ένα-ένα.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ;

Η Λίβερπουλ αποφάσισε πως φέτος ήταν η ώρα να αποκτηθεί ένας αριστερός μπακ. Όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα με τον εκπληκτικό Ρόμπερτσον που παίζει εκεί, αλλά γιατί δεν υπάρχει άλλος πίσω από αυτόν. Η ομάδα του Κλοπ χρησιμοποιούσε εκεί τον Μίλνερ όποτε δεν ήταν διαθέσιμος ο Σκοτσέζος, που στην ουσία παίζει ασταμάτητα για τρεις συνεχόμενες σεζόν.

Για να προστατευθεί ο Ρόμπερτσον και να υπάρχει εναλλακτική λύση, το φετινό πλάνο έλεγε “ένας ακόμα αριστερός μπακ”. Η λίστα της Λίβερπουλ, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, είχε τέσσερα ονόματα.

Τον Τζαμάλ Λιούις της Νόριτς, τον Λόιντ Κέλι της Μπόρνμουθ, τον Σέρχιο Ρεκιλόν της Ρεάλ και τον Τσιμίκα. Κέλι και Ρεκιλόν δεν έγιναν ποτέ αντικείμενο επίσημης πρότασης προς τις ομάδες τους, η μπάλα παίχτηκε ανάμεσα στον Λιούις και τον Τσιμίκα.

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΟΥΪΣ

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε στα αγγλικά ΜΜΕ είναι πως ο Λιούις ήταν η 1η επιλογή και ο Τσιμίκας η 2η. Η αλήθεια είναι πως μάλλον η Λίβερπουλ χτύπησε πρώτα την πόρτα του Ολυμπιακού και μετά αυτήν της Νόριτς. Όπως γράψαμε και στο κομμάτι το βράδυ του Σαββάτου, η πρόταση για τον Τσιμίκα έγινε στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, όμως τίποτα δεν βγήκε προς τα έξω γιατί υπήρχε η ρεβάνς με τη Γουλβς.

Η Λίβερπουλ έδωσε 12 εκατομμύρια και ο Ολυμπιακός είπε όχι και ζήτησε 20. Την Τετάρτη σε όλα τα αγγλικά ΜΜΕ κυκλοφόρησε η είδηση πως η Λίβερπουλ έδωσε το ίδιο ποσό στη Νόριτς για τον Λιούις, για να εισπράξει ακριβώς την ίδια απάντηση: “όχι, θέλουμε 20”.

Για τους Άγγλους η πρόταση για τον Τσιμίκα ήρθε δεύτερη, αλλά δεν έχουν δίκιο, απλώς δεν ήξεραν πότε ακριβώς οι Κόκκινοι έκαναν την πρώτη πρόταση στον Ολυμπιακό. Γι’αυτό και στο κείμενο του Σαββάτου εξηγούσαμε ότι όλα θα κριθούν από την πόρτα που θα διαλέξει η Λίβερπουλ για να επανέλθει.

ΤΟ “ΟΧΙ” ΤΗΣ ΝΟΡΙΤΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Αυτή η πόρτα ήταν του Ολυμπιακού. Στο Άνφιλντ κατάλαβαν πως η Νόριτς δεν θα κατέβει εύκολα από τα 20 και δεν είχαν καμία πρόθεση να δώσουν ένα τέτοιο ποσό για συμπληρωματικό παίκτη σε μια θέση που ο βασικός αγοράστηκε με κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ πριν τρία χρόνια. Κι ο Ολυμπιακός 20 ζήτησε, αλλά ήταν μάλλον σαφές πως το έκανε για να ανέβει κι άλλο η αρχική προσφορά, όχι γιατί θα ήταν “ακατέβατος” από τα 20.

Πριν περάσουν 24 ώρες από τις σκέψεις του Σαββάτου, η Λίβερπουλ ανέβηκε και το ντιλ έκλεισε. Οι Άγγλοι λένε για 13 εκατομμύρια, από τον Ολυμπιακό κάνουν λόγο για 16.5. Μικρή σημασία έχει το ακριβές ποσό και αν, όπως έγινε και με τον Ρέτσο, η διαφορά στα ρεπορτάζ οφείλεται σε ρήτρες για μπόνους που θα μπουν στη συμφωνία.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΜΙΚΑ Η ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ;

Από την Ολλανδία. Τη σεζόν 2017-18 ο Τσιμίκας αγωνίστηκε ως δανεικός στο Ολλανδικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Φίλεμ. Συμπαίκτης του στην Ολλανδία ήταν ο Ισπανός Πέδρο Τσιριβέλα, ο κεντρικός μέσος, που ήταν εκεί με δανεισμό από τη Λίβερπουλ, αλλά και ο μικρός αδερφός του Τζίνι Βαϊνάλντουμ.

Οι άνθρωποι των Κόκκινων που είναι επιφορτισμένοι με το να παρακολουθούν τα παιχνίδια και την πρόοδο των δανεικών έβλεπαν τη Φίλεμ για τον Τσιριβέλα κι έβαλαν το όνομα του Τσιμίκα στους υπολογιστές της Λίβερπουλ. Και μίλησαν και με τον Ισπανό για να μάθουν 1-2 πράγματα για τον Τσιμίκα, τη συμπεριφορά του στις προπονήσεις, τον χαρακτήρα και το lifestyle του, αφού οι δυο τους έκαναν παρέα και εκτός προπονήσεων και αγώνων.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΙΔΑΝ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGE ME TON ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ;

Όχι ακριβώς. Ομάδες όπως η Λίβερπουλ έχουν ασπαστεί εδώ και καιρό έναν βασικό κανόνα. “Δεν βγάζεις συμπεράσματα από τουρνουά λίγων αγώνων”. Στο Champions League, στο Euro, στο Μουντιάλ η φόρμα παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, αυτή κρίνει τα αποτελέσματα και τα τρόπαια, αλλά η φόρμα δεν κρατάει.

Πάμπολλες ομάδες, μεταξύ αυτών και η Λίβερπουλ, έκαναν στο παρελθόν το λάθος να παίρνουν παίκτες θαμπωμένες από όσα είδαν στα μεγάλα ματς του Champions League και των τουρνουά των εθνικών ομάδων. Όχι πια.

Προφανώς και στη Λίβερπουλ είδαν τον Τσιμίκα στα ματς του Champions και το Europa League, προφανώς και τον τσέκαραν από κοντά κόντρα σε Τότεναμ, Άρσεναλ και Γουλβς. Όμως αυτά τα ματς είναι χρήσιμα για να τσεκάρεις την αντίδραση του παίκτη σε πίεση, να τον δεις από κοντά σε γνώριμες για εσένα συνθήκες.

Δεν θα σχηματίσεις τελική άποψη από 3-4 ματς, απλώς σε αυτά μπορεί να βάλεις κάποιες σημαντικές πινελιές.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ

Η Λίβερπουλ δεν κατέληξε στον Τσιμίκα επειδή τον είδε στο Champions League. Ο μικρός μπήκε στο ραντάρ από την Ολλανδία και οι Άγγλοι συνέχισαν να παρακολουθούν την εξέλιξή του όταν επέστρεψε στον Ολυμπιακό. Από την περσινή σεζόν κατάλαβαν πως αξίζει να παραμείνει ως πιθανός στόχος και η φετινή ήταν αυτή που τους έπεισε πως ίσως αυτός γίνει η απαιτούμενη προσθήκη στα αριστερά της άμυνας.

Δεν χρειάστηκαν βίντεο από αγώνες ή τα στιγμιότυπα από τα ματς με τις ομάδες της Premier League. Η Λίβερπουλ βασίζεται στα στατιστικά περισσότερο από το μάτι των σκάουτ. Οι αριθμοί είναι αυτοί που λένε στην ομάδα ότι αξίζει να δει κάποιον από κοντά και οι σκάουτ χρησιμεύουν περισσότερο για άλλα πράγματα: να μάθουν πληροφορίες για τον παίκτη, να ανιχνεύσουν πράγματα για το background του, τον χαρακτήρα και το lifestyle του.

Το αν είναι καλός ή όχι, το δείχνουν οι αριθμοί. Με βάση αυτούς η Λίβερπουλ τα τελευταία 5-6 χρόνια έχει αυτήν την απίστευτη επίδοση στις μεταγραφές, όπου πετυχαίνει διαρκώς διάνα σε όλη αυτήν τη διαδικασία που χρειάστηκε για να χτίσει την ομάδα που την έφτασε στην κορυφή. Ούτε με το μάτι τις έκανε τις προσθήκες, ούτε με προτάσεις των μάνατζερ.

Οι αριθμοί άρχισαν να τραβούν το ενδιαφέρον προς τον Τσιμίκα ολοένα και περισσότερο. Οι αριθμοί που δείχνουν τα σπριντ και τα πάνω-κάτω στη γραμμή, τα κουβαλήματα μπάλας και τη συνολική απόσταση που διανύει ο παίκτης με την μπάλα στα πόδια, τις εύστοχες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και τις ντρίμπλες, τα πατήματα εντός περιοχής, τις φορές που βρίσκεις συμπαίκτη μέσα στην περιοχή του αντιπάλου, το ποσοστό επιτυχίας στα τάκλινγκ, κτλ.

Στη φετινή σεζόν οι επιδόσεις του Τσιμίκα εκτοξεύτηκαν, η Λίβερπουλ κατάλαβε πως πρέπει να τον φέρει ψηλά στη λίστα της. Και αυτό το είδε από τους αριθμούς στο ελληνικό πρωτάθλημα, όχι από τα λίγα ευρωπαϊκά ματς. Γιατί για να βγάλεις σωστά συμπεράσματα χρειάζεσαι μεγάλο όγκο δεδομένων κι αυτόν στον δίνουν οι επιδόσεις σε 30 ματς τον χρόνο, όχι αυτές σε 6-8 παιχνίδια.

ΜΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΕ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ;

Αυτό είναι διαχρονικό πρόβλημα στο ποδόσφαιρο. Πως θα σιγουρευτείς πως ο ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε μικρό πρωτάθλημα μπορεί να προσφέρει αυτά που θες σε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Γι'αυτό και ο Γιάγια Τουρέ δεν πήγε στην Μπαρτσελόνα από τον Ολυμπιακό, αλλά από τη Μονακό.

Πρόβλημα που έχει λυθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι ομάδες που παίρνουν αποφάσεις βασισμένες στους αριθμούς μπορούν με μια απλή φόρμουλα να προσομοιώσουν τις επιδόσεις του παίκτη στο επίπεδο που θέλουν. Γνωρίζουν πχ πως ένας μεσοπιθετικός δεν μπορεί στην Premier League να κάνει όσες νρίμπλες κάνει και στη Super League.

Η φόρμουλα "κατεβάζει" τα νούμερα του παίκτη και τους δίνει μια εικόνα για το τι μπορούν να περιμένουν στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα.

ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΣΙΜΙΚΑ;

Ναι, τόσο. Το σημαντικότερο γεγονός της βραδιάς που ο Τσιμίκας ανακοινώθηκε από τη Λίβερπουλ ήταν ένα tweet. Το έκανε ο Ομάρ Τσαουντούρι, ένας από τους leaders των ποδοσφαιρικών analytics, ο άνθρωπος πίσω από την εταιρεία 21st Club.

Η 21st Club είναι συμβουλευτική εταιρεία, έχει φτιαχτεί για να συνεργάζεται με ομάδες και να τους βοηθάει στις αποφάσεις που παίρνουν για παίκτες. Ποιον να κρατήσουν, ποιον να πουλήσουν, ποιοι είναι πιθανοί αντικαταστάτες, κτλ.

Ο Τσαουντουρί με ένα tweet και ένα γράφημα τα είπε όλα. Το γράφημα δείχνει την εκτίμηση της εταιρείας για την ποδοσφαιρική αξία του Τσιμίκα σε σύγκριση με αυτήν του Ρόμπερτσον. Όχι οικονομική αξία, αλλά το πόσο καλός παίκτης είναι, ποια είναι η πρόοδος του τελευταία χρόνια, με βάση καθαρά και μόνο τις εμφανίσεις του.

Το γράφημα δείχνει τον Τσιμίκα λίγο κάτω από εκεί που βρισκόταν ο Ρόμπερτσον στα 24 του, όταν και πήγε στη Λίβερπουλ. Το σχόλιο του Tσαουντουρί είναι χαρακτηριστικό. "Το μοντέλο της 21st Club εκτιμάει πολύ τον Ολυμπιακό, τον έχει ομάδα 6ης κατηγορίας και ως εκ τούτου θεωρεί τον Τσιμίκα ένας από τους καλύτερους αμυντικούς αριστερούς μπακ στον κόσμο. Η καμπύλη των εμφανίσεων του δεν έχει μεγάλες διαφορές με αυτήν του Ρόμπερτσον και με 12 εκατομμύρια λίρες αποτελεί κλοπή".

Αυτό αγόρασε η Λίβερπουλ. Όχι κάποιον που είναι σήμερα όσο καλός είναι ο Ρόμπερτσον, αλλά κάποιον με παρόμοια ανοδική πορεία. Έναν ποδοσφαιριστή που βρίσκεται εκεί που ήταν κι ο Σκωτσέζος πριν πάει στο Άνφιλντ. Τη δουλειά μετά θα την αναλάβουν ο Κλοπ και οι συνεργάτες του. Ξέρετε κάποιον παίκτη της Λίβερπουλ που να μην είναι σήμερα πολύ καλύτερος από ότι ήταν όταν τον αγόρασε η Λίβερπουλ;

ΜΑ ΠΑΙΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Οι Κόκκινοι δεν αγοράζουν παίκτες για αυτό που είναι, αλλά γι'αυτό που μπορούν να γίνουν. Αυτοί που είναι ήδη σταρ, κοστίζουν πάντα περισσότερο απ'όσο πραγματικά αξίζουν. Η Λίβερπουλ νοιάζεται μόνο γι'αυτά που δείχνουν οι αριθμοί, γι'αυτά που συμπληρώνουν οι σκάουτ και για το αν ο παίκτης ταιριάζει στα ζητούμενα της ομάδας.

Γι'αυτό και δεν έχει πρόβλημα να πάρει παίκτες από ομάδες που έχουν υποβιβαστεί. Τον Ρόμπερτσον τον πήρε από την Χαλ που είχε πέσει, τον Βαϊνάλντουμ από την Νιουκάστλ που είχε πέσει, τον Σακίρι από τη Στόουκ που είχε πέσει.

Φέτος κοίταξε τον Λιούις της Νόριτς που ήταν η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος, ενώ για την επίθεση κοιτάει τον Σαρ της Γουότφορντ, που κι αυτή υποβιβάστηκε. Εννοείται πως όταν σκέφτεσαι έτσι, δεν έχεις πρόβλημα να φέρεις παίκτη κατευθείαν στην Premier League από την Super League, αρκεί να έχεις πειστεί πως σου κάνει γ'αυτό που τον θέλεις.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ Ο ΤΣΙΜΙΚΑΣ

Λίγα ματς αρκούν για να διαπιστώσει κανείς τις ομοιότητες ανάμεσα στον Ρόμπερτσον και τον Τσιμίκα: ακόμα και ο τρόπος που τρέχουν ή βγαίνουν επιθετικά πρώτοι στην μπάλα είναι αφύσικα ίδιος. Η Λίβερπουλ δεν ήθελε παίκτη που να δίνει κάτι διαφορετικό, έψαχνε κάποιον να μπορεί να παίξει την ίδια θέση με τον ίδιο τρόπο και να προσφέρει τα ίδια πράγματα, ώστε να μην σκάσει ο Ρόμπερτσον που τρέχει τρία χρόνια ασταμάτητα.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο Τσιμίκας μπορεί να παραμείνει ο ίδιος. Σωματικά έχει ήδη τα προσόντα, με απαράμιλλη αντοχή και ταχύτητα. Θα χρειαστεί δουλειά τόσο στο αμυντικό διάβασμα των φάσεων και στο ένας εναντίον ενός, όσο και στο επιθετικό κομμάτι.

Ο Ολυμπιακός ψάχνει την ποσότητα στις επιθέσεις του, θέλει να κάνει τελική προσπάθεια όποτε μποοεί, να απειλεί διαρκώς, ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν είναι καλές. Η Λίβερπουλ είναι στο άλλο άκρο: παίζει για την ποιότητα των τελικών, όχι την ποσότητα, ψάχνει την καλή τελική.

Ο Τσιμίκας πρέπει να μάθει να λειτουργεί με υπομονή στην επίθεση, να μάθει πως να συνδυάζει την ορμή με την οποία αγωνίζεται με ποιοτική σκέψη. Όχι σέντρα σε κάθε ευκαιρία, όχι μπούκα σε κάθε ευκαιρία, αλλά υπομονή και διάβασμα των συνθηκών, καλύτερες αποφάσεις στην τελική επιλογή.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΜΑΓΙΚΟ 24";

Ο Τσιμίκας είναι 24, βρίσκεται στη μαγική ηλικία για την ομάδα του Κλοπ. Η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών των πρωταθλητών Αγγλίας πήγαν στο Άνφιλντ στα 24 τους. Ο Μανέ, ο Φιρμίνο, ο Οξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν, ο Φαμπίνιο πήγαν στα 24, ο Σαλάχ στα 25, ο Κεϊτά στα 23.

Γιατί; Γιατί η Λίβερπουλ κατέληξε πως οι μικροί, αυτοί που λάμπουν στα 20-21, είναι "επικίνδυνοι". Ενθουσιάζουν, αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος γι'αυτούς. Δεν έχεις δει αρκετά, το δείγμα που εξηγούσαμε προηγουμένως δεν είναι μεγάλο, ώστε να ξέρεις καλά τι αγοράζεις.

Οι πιο μικροί είναι επικίνδυνοι, οι μεγαλύτεροι έχουν ήδη ακριβά συμβόλαια. Η Λίβερπουλ βρήκε την τομή στα 24, εκεί που βρίσκεται τώρα ο Τσιμίκας. Ήθελε έναν παίκτη που να είναι τώρα αυτό που ήταν ο Ρόμπερτσον το 2017.

ΑΡΑ Ο ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ;

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Το σημαντικότερο είναι πως αυτό δεν παίζει ρόλο. Ο Τσιμίκας πήγε σε μια ομάδα που δεν πειράζει αν δεν είσαι έτοιμος να παίξεις, το σημαντικό είναι να δουλέψεις όπως και όσο πρέπει ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο.

Ο Ρόμπερτσον είναι βασικός, ο Τσιμίκας θα δυσκολευτεί πολύ για να φτάσει να τον ανταγωνιστεί στα ίσια. Ίσως να περάσει μεγάλα διαστήματα εκτός αγώνων, δύσκολα θα παίξει συνεχόμενα ματς, κτλ. Κι όμως, δεν πειράζει.

Δεν πειράζει γιατί αυτό είναι συνηθισμένη διαδικασία για τη Λίβερπουλ. Πριν αποκτηθεί ο Ρόμπερτσον, οι Κόκκινοι είχαν "τρύπα" στα αριστερά με τον επικίνδυνο Μορένο. Ο Σκωτσέζος αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2017 για να λύσει το πρόβλημα, έπαιξε ένα ματς τον Αύγουστο, ένα τον Σεπτέμβριο και μετά εξαφανίστηκε.

Για δύο μήνες, Οκτώβριο και Νοέμβριο, ο Ρόμπερτσον δεν έπαιξε λεπτό σε ματς πρωταθλήματος, ενώ ήταν στον πάγκο μόλις δύο φορές, τις υπόλοιπες ήταν εκτός αποστολής. Ήρθε ο Δεκέμβριος, ο Ρόμπο εμφανίστηκε στη βασική ενδεκάδα και δεν βγήκε ποτέ ξανά.

Τι συνέβη; Τίποτα τρομερό, απλώς χρειαζόταν χρόνο για να δουλέψει και να έρθει στο επίπεδο που ήθελε ο Κλοπ, να καταλάβει ακριβώς τι ζητείται από αυτόν. Η ομάδα υπέφερε σ'αυτήν τη θέση, είχε κάνει μεταγραφή στα αριστερά, αλλά ο Γερμανός δεν νοιαζόταν, δεν υπήρχε περίπτωση να βάλει παίκτη αν δεν ήταν σίγουρος πως είναι στο επίπεδο που πρέπει.

Τα ίδια και με τον Φαμπίνιο. Βραζιλιάνος, παιχταράς, μεταγραφή 45 εκατομμυρίων, έτοιμος να κάνει δικιά του τη θέση στο 6. Αμ δε. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε 12 Αυγούστου και έφτασε Οκτώβριος χωρίς ο Φαμπίνιο να έχει παίξει λεπτό στο πρωτάθλημα. Σε κάθε συνέντευξη Τύπου ρωτούσαν τον Κλοπ τι συμβαίνει κι αυτός γελούσε κι έλεγε "τίποτα, όλα καλά, θα παίξει όταν είναι έτοιμος, μην ανησυχειτε". Ο Φαμπίνιο έκανε ντεμπούτο ως αλλαγή στις 20 Οκτωβρίου και φανέλα βασικού πήρε μια εβδομάδα αργότερα.

O Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν, Άγγλος, ήρθε από την Άρσεναλ με έξι σεζόν Premier League πίσω του, πιο έτοιμος από κάθε Σκωτσέζο, Έλληνα, Βραζιλιάνο. Τα ίδια κι αυτός. Αλλαγή έμπαινε για δύο μήνες, βασικός στο πρωτάθλημα ξεκίνησε τον Νοέμβριο.

Κάποιοι παίζουν αμέσως, όπως ο Φαν Ντάικ, ο Μανέ και ο Σαλάχ, για κάποιους άλλος χρειάζεται χρόνος. Ο Κλοπ προστατεύει και την ομάδα και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Δεν παίζεις αν δεν είσαι εκεί που πρέπει, όποιος κι αν είσαι, θα σου δοθεί ο χρόνος να ετοιμαστείς. Αλλά ταυτόχρονα είσαι υποχρεωμένος να δουλέψεις και απαγορεύεται να γκρινιάζεις ή να κάνεις μούτρα. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, οι ευκαιρίες δεν δίνονται έτσι απλά.

ΑΡΑ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ, ΟΤΙ Ο ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙ ΧΟΡΤΑΡΙ;

Όχι ακριβώς. Η Λίβερπουλ συνολικά είναι σκασμένη. Στην ουσία έκανε πρωταθλητισμό για δύο σερί σεζόν με την ίδια ομάδα, αφού το προηγούμενο καλοκαίρι αποκτήθηκε μόνο ο Άντριαν, ως αναπληρωματικός του Ρόμπερτσον.

Το γκρουπ των παικτών χρειάζεται ανανέωση. Όχι νέους παίκτες που θα πάρουν τη θέση των βασικών, αλλά παίκτες που θα μπορούν να μπουν στο ροτέισον για να δώσουν ανάσες. Η πανδημία έφερε τη σέντρα της Premier League στις 12 Σεπτεμβρίου, το διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο θα είναι κολαστήριο, με τρία ματς την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα για μήνες.

Η ένταση με την οποία αγωνίζεται η Λίβερπουλ χρειάζεται εκτενές ροτέισον για να διατηρηθεί, εκτιμώ πως ο Τσιμίκας θα μπει γρήγορα σε αυτό, εφόσον δείξει πρώτα στον Κλοπ ότι είναι εκεί που πρέπει. Και μαντεύω πως πιο εύκολα θα τον δούμε σε ματς Champions League, παρά κατευθείαν σε αγώνα Premier League.

ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ;

Προχωράμε. Ο Κλοπ με τον ίδιο τρόπο που δεν "καίει" παίκτες που δεν είναι έτοιμοι, έτσι δεν δίνει μεγάλη σημασία σε λάθη στα πρώτα πατήματα του παίκτη. Αντιλαμβάνεται πως είναι κομμάτι της διαδικασίας, δεν τον νοιάζει το λάθος ή η κακή εμφάνιση, τον ενδιαφέρει να μάθεις και παρουσιαστείς καλύτερος.

Στην πρώτη του σεζόν ο Αλεξάντερ-Άρνολντ έγινε βασικός μετά τον Ιανουάριο και σε δύο συνεχόμενα ματς εκτέθηκε από τον Ζαχά της Πάλας και τον Ράσφορντ σε ντέρμπι στο Ολντ Τράφορντ. Κανένα πρόβλημα, συνέχιζε να παίζει και λίγες εβδομάδες αργότερα ήταν Man of the Match στον αγώνα Champions League απέναντι στη Σίτι, με εκπληκτική εμφάνιση πάνω στον Σανέ.

Ο Γκόμεζ έπαιξε δεξί μπακ σε ματς στο Emirates απέναντι στην Άρσεναλ και η Λίβερπουλ πήρε Χ αντί να νικήσει, επειδή ο Άγγλος κοιμήθηκε σε σέντρα στο 2ο δοκάρι. Κανένα πρόβλημα, μάθε από αυτό, η ζωή συνεχίζεται.

ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ;

Η Λίβερπουλ πήρε έναν παίκτη που πιστεύει πως είναι κομμένος και ραμμένος για τον ρόλο που τον θέλει. Ο Τσιμίκας έκανε μια ονειρική μεταγραφή, σε έναν τεράστιο σύλλογο, που βρίσκεται στην ακμή που κυνηγούσε για 30 χρόνια. Οι συνθήκες και το timing είναι ιδανικές για εκείνον. Πήγε στην ομάδα που οι ακραίοι μπακ είναι σταρ, ο Αλεξάντερ-Άρνολντ είναι αυτή τη στιγμή ο πιο επιδραστικός ακραίος μπακ στον κόσμο και ο Ρόμπερτσον κομβικός για τη Λίβερπουλ, λατρεύεται από τον κόσμο για όσα προσφέρει.

Το σκηνικό είναι σχεδόν τέλειο. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο Τσιμίκας είναι, εκτός από το να μην είναι άτυχος με τραυματισμούς, είναι να αφιερωθεί 100% στο ποδόσφαιρο. Στα 24 του, για τη θέση που παίζει, δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερο περιβάλλον από τη Λίβερπουλ, την ομάδα που ξέρει να διαλέγει παίκτες, ξέρει πως να τους βελτιώνει και που παίζει με τέτοιον τρόπο ώστε να παίρνει περισσότερη δημιουργία από τους μπακ παρά από τους κεντρικούς μέσους.

Photo Credits: Liverpool FC/Andy Powell

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Λίβερπουλ: Επίσημα στα κόκκινα ο Τσιμίκας
Η φοβερή ιστορία του 15χρονου Τσιμίκα: "Τι να έλεγα; Να πάρω μόνο τον αδερφό του;"
Η φοβερή ατάκα του Τσιμίκα για τον αδερφό του μετά τη μεταγραφή στη Λίβερπουλ
Τσιμίκας: Το καταπληκτικό tweet του Bleacher Report
Τσιμίκας: Cover Photo στη Facebook Page των 37 εκατομμυρίων fans της Λίβερπουλ
Τσιμίκας: "Υπερήφανος στη Λίβερπουλ, η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ