OPINIONS

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Η Ρεάλ Μαδρίτης διέψευσε ολοκληρωτικά τις μεγάλες προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η Παρί για τη ρεβάνς του "Παρκ ντε Πρενς" και πήρε εύκολα την πρόκριση για τα προημιτελικά του ChL, νικώντας και μέσα στο Παρίσι.

Ο μεγάλος επαναληπτικός της φάσης των "16" του φετινού Champions League, τελικά αποδείχτηκε πολύ κατώτερος του αναμενόμενου. Και για αυτό φρόντισαν ο Ζιντάν και οι παίκτες του, αφού η Ρεάλ διέλυσε τακτικά την Παρί μέσα στον αγωνιστικό χώρο επί 90 λεπτά, αποδεικνύοντας ότι τα χρήματα δεν αρκούν για να φτιάξουν μια ομάδα, η οποία θα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Οι αυθεντικοί "galácticos" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έδωσαν ένα μεγάλο μάθημα στους "wannabe galácticos" του Νασέρ Αλ Κελαϊφί, παίρνοντας νίκη και πρόκριση μέσα στο φλογερό "Παρκ ντε Πρενς". Οι "μερένγκες", άψογα στημένοι μέσα στο γήπεδο, έκαναν το δικό τους παιχνίδι, αποδιοργανώνοντας στο πρώτο ημίχρονο τους αντιπάλους τους και εξαφανίζοντάς τους τελείως στην επανάληψη. Η Παρί παρουσιάστηκε πολύ λίγη για την περίσταση, ανέτοιμη τόσο ψυχολογικά όσο και ποδοσφαιρικά για μια τόσο μεγάλη πρόκληση, όσο ήταν η ανατροπή ενός 3-1 απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η απουσία του σούπερ σταρ Νέι σίγουρα ήταν ένα μεγάλο μείον για τους Γάλλους, σε καμία όμως περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία για την μετριότατη εικόνα που έδειξαν στο χθεσινοβραδινό παιχνίδι.

Η Ρεάλ ήθελε με κάθε τρόπο να κρατηθεί ζωντανή στον μοναδικό στόχο που της έχει απομείνει στη φετινή σεζόν και όχι μόνο το πέτυχε, αλλά αρίστευσε στην παρουσία της μέσα στο "Παρκ ντε Πρενς", εντυπωσιάζοντας με την κυριαρχία της σε όλες τις γραμμές του γηπέδου. Η εμφάνιση των παικτών της, τώρα που η διοργάνωση τιμωρεί πλέον κάθε λάθος, ήταν αντάξια όχι μόνο του τίτλου της δις πρωταθλήτριας Ευρώπης, αλλά και της υποψήφιας να διατηρήσει το στέμμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Τα στραβοπατήματα της Primera División έμειναν πίσω στην Ισπανία και οι "μερένγκες" παρουσίασαν το καλό, γνωστό τους, ευρωπαϊκό πρόσωπο, στέλνοντας μηνύματα σε ολόκληρη την ήπειρο. Για όγδοη σερί σεζόν, οι "μπλάνκος" βρίσκονται στα προημιτελικά, δείγμα της σταθερότητας και της συνέπειάς τους στο Champions League. Αντίθετα, οι Γάλλοι, μετά τον περσινό εφιάλτη του "Καμπ Νόου", έζησαν έναν ακόμη πρόωρο αποκλεισμό, αυτή τη φορά μέσα στην έδρα τους, με σαφώς λιγότερο δράμα, αλλά με το ίδιο τελικό αποτέλεσμα. Ας θυμηθούμε όμως όσα συνέβησαν χθες στη γαλλική πρωτεύουσα.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Καζεμίρο και Κριστιάνο, οι δυο σκόρερ της Ρεάλ (AP Photo/Francois Mori)

Ο Έμερι διατήρησε το γνωστό του 4-3-3 σε μια ενδεκάδα χωρίς εκπλήξεις, αφού τα κουκιά ήταν και προβλεπόμενα και μετρημένα, με μεγάλη απώλεια φυσικά τον τραυματία Νεϊμάρ και τον Σίλβα να επιστρέφει στην άμυνα, μετά την απουσία του στο ματς της Μαδρίτης, επιλογή για την οποία επικρίθηκε ο Βάσκος προπονητής της Παρί. Μοναδικός πονοκέφαλος για τον Έμερι ήταν μια θέση στο κέντρο, ανάμεσα στους Λας, Λο Σέλσο και Μότα, με τον Ιταλοβραζιλιάνο να κερδίζει τελικά τη μάχη από τους άλλους δυο. Έτσι λοιπόν το σχήμα των γηπεδούχων είχε τον Αρεολά στο τέρμα, τους Μαρκίνιος και Τιάγκο Σίλβα στα στόπερ, τον Μπερτσίτσε στο αριστερό και τον Ντάνι Άλβες στο δεξί άκρο της άμυνας. Μπροστά τους ο Τιάγκο Μότα ως αμυντικό χαφ, με εσωτερικά χαφ τους Ραμπιό αριστερά και Βεράτι δεξιά. Και στη γραμμή κρούσης, ο Ντι Μαρία δεξιά, ο Μπαπέ αριστερά (αν και στην εξέλιξη του ματς άλλαξαν αρκετές φορές θέσεις) και στη θέση του φορ ο Καβάνι.

Από τη μεριά του, ο "φιλοξενούμενος" Ζιντάν παρέταξε ένα 4-4-2 (το εμπιστεύεται όλο και περισσότερο αντί του 4-3-3) με σχετικές "εκπλήξεις", αφού έμειναν εκτός οι Κρόος και Μόντριτς που θεωρήθηκαν ανέτοιμοι για να βγάλουν ολόκληρο 90λεπτο, αλλά και ο Μπέιλ, ακριβώς όπως και στο ματς του "Μπερναμπέου". Ο Γάλλος τεχνικός είχε στη διάθεσή του τη βασική αμυντική του πεντάδα, δηλαδή Νάβας στην εστία, Ράμος και Βαράν στα στόπερ, Καρβαχάλ δεξιά και Μαρσέλο αριστερά. Μπροστά τους δυο αμυντικά χαφ, Καζεμίρο και Κόβασιτς, στα άκρα του κέντρου οι Ασένσιο αριστερά και Λούκας Βάθκεθ δεξιά (αυτό δηλαδή που ζητούσαν μετ' επιτάσεως όλες αυτές τις μέρες οι φίλαθλοι των "μερένγκες") και προωθημένοι οι Κριστιάνο και Μπενζεμά. Ένα σχήμα άκρως ισορροπημένο τόσο στον ανασταλτικό όσο και τον δημιουργικό τομέα. Η αλήθεια είναι ότι μόλις ανακοινώθηκε η ενδεκάδα της Ρεάλ, ξεκίνησε η γκρίνια στα ισπανικά ραδιόφωνα και τα σάιτ της As και της Marca. "Ο Ζιντάν έπρεπε να βάλει μέσα τον Ίσκο, για να έχει έναν παίκτη να κρατήσει τη μπάλα, να ελέγξει τον ρυθμό, να φτιάξει παιχνίδι", υποστήριζαν εν χορώ.

Όμως από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, προς μεγάλη τους ικανοποίηση, αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι ο Γάλλος είχε πετύχει διάνα στις επιλογές του. Ανασταλτικά το δίδυμο Καζεμίρο - Κόβασιτς "στραγγάλισε" κάθε φιλοδοξία των παικτών της Παρί να πάρουν το κέντρο, πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση. Ο Βραζιλιάνος ήταν ο κορυφαίος παίκτης του γηπέδου, το απόλυτο "αφεντικό" στον άξονα και η μεγάλη του βραδιά επιβραβεύτηκε με το γκολ της νίκης. Ο Κροάτης, άξιος συμπαραστάτης, έκανε φοβερή δουλειά στην πίεση, στα κλεψίματα και στις πάσες που αποσυμπίεζαν το κέντρο, μοιράζοντας παιχνίδι στα άκρα. Εκεί όπου βρέθηκε σε ρόλο βασικού το δίδυμο του Plan B, οι Ασένσιο και Βάθκεθ. Αμφότεροι συνεργάστηκαν άψογα με τους ακραίους μπακ της ομάδας, ο μεν Μάρκο με τον Μαρσέλο, ο δε Λούκας με τον Καρβαχάλ, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις κοντά στην περιοχή του Αρεολά. Οι δυο τους έκαναν τα πάντα μέσα στο γήπεδο (είχαν από ένα δοκάρι) και πρόσφεραν μια εκπληκτική φάση, όταν ο Ασένσιο "χόρεψε" τον Άλβες, έβγαλε εκπληκτική πάσα στον Λούκας και εκείνος με τέλεια σέντρα έστειλε τη μπάλα συστημένη στο κεφάλι του Κριστιάνο για το 0-1, το οποίο έβαλε τέλος ουσιαστικά σε κάθε φιλόδοξη σκέψη των Γάλλων.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Η στιγμή της αποβολής του Μάρκο Βεράτι (AP Photo/Francois Mori)

Ο Πορτογάλος σταρ των "μπλάνκος" σκόραρε για όγδοο συνεχόμενο ματς στη διοργάνωση, δείχνοντας το πόσο ανεκτίμητος είναι για την ομάδα του, ενώ ο Μπενζεμά δίπλα του, έκανε πάλι τη χρήσιμη, αθόρυβη δουλειά του, αποτυγχάνοντας όμως για μια ακόμα φορά να πετύχει γκολ, ειδικά στο τετ α τετ του πρώτου ημιχρόνου. Είναι ηλίου φαεινότερο πάντως, ότι ο Ζιντάν θα συνεχίσει να τον στηρίζει, παρά τη συνεχόμενη γκρίνια και τις αποδοκιμασίες της εξέδρας. Πίσω στην άμυνα, τα δυο στόπερ της Ρεάλ βρέθηκαν επίσης σε μεγάλη βραδιά. Ο Βαράν ήταν εντυπωσιακός, κέρδισε τις μονομαχίες από τον Καβάνι και βρέθηκε σε όλες τις φάσεις ένα κλικ πιο γρήγορα πάνω στη μπάλα από τον Μπαπέ, ενώ ο Ράμος κυριάρχησε μέσα στην περιοχή, απομακρύνοντας κάθε κίνδυνο από την εστία του Νάβας, ο οποίος επίσης παρουσιάστηκε σταθερός και αξιόπιστος. Ο Μαρσέλο φάνηκε επηρεασμένος από τον πρόσφατο τραυματισμό του, καθυστερώντας στις επιστροφές του, όμως ήταν για μια ακόμα φορά πολύ καλός στο επιθετικό του παιχνίδι, ενώ ο Καρβαχάλ από την άλλη μεριά, αποτέλεσε ένα αξεπέραστο τείχος για τον Ντι Μαρία. Μεγάλος νικητής της βραδιάς, φυσικά, ήταν ο Ζιντάν, αφού δικαιώθηκε για όλες τις επιλογές του και - κυρίως - για τον στρατηγικό σχεδιασμό μέσα στο γήπεδο, ο οποίος σχεδόν εξαφάνισε την Παρί τακτικά και αγωνιστικά.

Περνώντας τώρα στο αντίπαλο στρατόπεδο, λέει σίγουρα πολλά για τους γηπεδούχους, το γεγονός ότι ο Αρεολά ήταν ο καλύτερος παίκτης τους. Ο Γάλλος γκολκίπερ πραγματοποίησε εξαιρετικές επεμβάσεις στις προσπάθειες των Ράμος και Μπενζεμά στο πρώτο ημίχρονο, ενώ δεν φέρει ευθύνη στα δυο γκολ. Τα δυο πλάγια μπακ βρέθηκαν σε κακή μέρα, τόσο ο Γιούρι, όσο - κυρίως - ο Ντάνι Άλβες, που διανύει "κακό φεγγάρι" και εκτέθηκε δις στη φάση του γκολ από τον Ασένσιο. Αλλά και οι δυο στόπερ, Μαρκίνιος και Τιάγκο Σίλβα, δεν τα πήγαν καλά. Οι δυο Βραζιλιάνοι έχασαν πολλές μονομαχίες, δεν είχαν σωστές τοποθετήσεις και γενικότερα δεν θωράκισαν όπως θα έπρεπε την άμυνα της ομάδας τους. Ο Μότα, παρά το γεγονός ότι επέστρεψε από τραυματισμό, είχε θετική παρουσία στο χώρο του κέντρου, σταματώντας όσο μπορούσε την ανάπτυξη της Ρεάλ, αλλά δεν βοηθήθηκε όσο θα ήθελε από τους Ραμπιό και Βεράτι. Ο πρώτος δεν θύμισε σε τίποτα τη συνεχή πηγή κινδύνων του πρώτου αγώνα στο "Μπερναμπέου", βρίσκοντας μόνιμο μπελά από τους Καζεμίρο και Κόβασιτς, ενώ ο δεύτερος υπήρξε ο μοιραίος παίκτης για την Παρί, αφού με την αποβολή του στο 66' έβαλε τέλος στις όποιες ελπίδες των Γάλλων.

Και πάμε στην επιθετική τριάδα των Παριζιάνων. Με δεδομένη την απουσία του Νεϊμάρ, ο μεγάλος πρωταγωνιστής υποτίθεται ότι θα ήταν ο Εμπαπέ, με "κρυφό άσο" στα σχέδια του Έμερι, τον αντικαταστάτη του Βραζιλιάνου, Άνχελ Ντι Μαρία. Ο 19χρονος προσπάθησε να δημιουργήσει κινδύνους, άλλαξε πλευρές, έτρεξε στο πρώτο ημίχρονο, χωρίς ουσία όμως, αφού το παράκανε με τις ατομικές ενέργειες, με αποκορύφωμα τη φάση που θέλησε να τελειώσει μόνος του, ενώ δίπλα του ο Καβάνι ήταν μόνος και αμαρκάριστος. Ο παίκτης των 180 εκατομμυρίων εξαφανίστηκε τελείως στην επανάληψη, ακολουθώντας το γενικότερο "ναυάγιο" της Παρί. Ο Αργεντίνος προσπάθησε, αλλά ούτε εκείνος κατάφερε κάτι ιδιαίτερο, αφού οι αντίπαλοι, του έκλεισαν με επιτυχία τους χώρους, αφήνοντάς τον να πελαγοδρομεί με αχρείαστες όσο και αναποτελεσματικές ντρίμπλες. Τέλος, ο Καβάνι, παρά τη μαχητικότητά του, φάνηκε τελείως αποκομμένος από τους συμπαίκτες του και παρά το γκολ που πέτυχε, δεν μπόρεσε να φανεί σχεδόν καθόλου στην επίθεση. Συνολικά, η Ρεάλ κατάφερε με το στήσιμο, την κάλυψη των χώρων και την πίεση που άσκησε, να περιορίσει την Παρί σε ρόλο κομπάρσου, σε ένα ματς που υποτίθεται ότι θα συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Καβάνι και Καζεμίρο. Ο πρώτος δεν μπόρεσε να φανεί ιδιαίτερα παρά το γκολ του, ενώ ο δεύτερος ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου (AP Photo/Francois Mori)

Συνοψίζοντας, οι Γάλλοι δεν κατάφεραν ούτε μια στιγμή να πείσουν ότι θα μπορούσαν να ανατρέψουν το 3-1 της Μαδρίτης. Παρά το "πολεμικό" κλίμα που δημιούργησαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα και την ατμόσφαιρα που επικράτησε στο "Παρκ ντε Πρενς" θυμίζοντας με τα καπνογόνα ελληνικό γήπεδο, εμφανίστηκαν σαφέστατα κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν είναι απαραίτητα κακή ομάδα, αλλά απέχει πολύ από το να "τρομάξει" τους "μερένγκες" που ζουν και αναπνέουν για τέτοια παιχνίδια και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πώς να ξεπεράσουν τέτοιες προκλήσεις. Ο Έμερι δεν μπόρεσε να διαχειριστεί με επιτυχία το "όνειρο" της Παρί για μια καλή ευρωπαϊκή πορεία και μάλλον θα αποτελέσει παρελθόν στο τέλος της σεζόν. Ο Ζιντάν, από την άλλη, δεν δίστασε να βάλει στοίχημα με τις επιλογές του και να το κερδίσει, ανεβάζοντας ξανά τις μετοχές του στα γνωστά επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. Η Ρεάλ, απαλλαγμένη από το άγχος του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου στην Ισπανία, δείχνει πανέτοιμη και αφοσιωμένη στην αγαπημένη της διοργάνωση. Ξεπέρασε με ευκολία το πρώτο σοβαρό εμπόδιο προς την "decimotercera" και παρουσιάζεται ξανά ως ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Σοβαρή, συμπαγής, έμπειρη, ενωμένη και με το Plan B και πάλι διαθέσιμο στο ανώτατο επίπεδο, έχει όλες τις λύσεις αλλά και τις πιθανότητες με το μέρος της. Κάθεται στο θρόνο της και όποιος θελήσει να τη βγάλει από εκεί, θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ, να ιδρώσει και να παίξει ποδόσφαιρο επιπέδου.

* Κεντρική φωτογραφία: (AP Photo/Francois Mori)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ