OPINIONS

Θέλει να ανέβει επίπεδο με Τσάβι Ρόκα

Θέλει να ανέβει επίπεδο με Τσάβι Ρόκα

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει γιατί ο Παναθηναϊκός με την πρόσληψη του Τσάβι Ρόκα στην θέση του τεχνικού διευθυντή δείχνει ότι προσπαθεί να ανέβει επίπεδο.

Από την ώρα, που έγινε γνωστό, ότι ο Τσάβι Ρόκα συμφώνησε προφορικά να αναλάβει τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει κακή κουβέντα, για τον Ισπανό από ανθρώπους, που έχουν συνεργαστεί μαζί του , η από ανθρώπους, που γνωρίζουν το έργο του στο Κυπριακό πρωτάθλημα.

Εχω μιλήσει με αρκετούς από την Παρασκευή το βράδυ και όλοι μου είπαν τα καλύτερα για τον Ρόκα. Φυσικά δεν τα έχει κάνει όλα σωστά. Για παράδειγμα η ΑΕΚ Λάρνακας δεν έχει βγάλει παιδιά από τις Ακαδημίες της , αλλά για αυτό υπάρχει απάντηση. Το γεγονός, ότι οι Ακαδημίες της ΑΕΚ δεν είναι αναπτυγμένες και δεν έχουν τις υποδομές, που έχουν οι Ακαδημίες του Παναθηναϊκού.

Αν δούμε τα πράγματα με βάση το βιογραφικό και τα έργα του Ρόκα μπορούμε να πούμε, ότι ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να βελτιωθεί. Φέρνει έναν τεχνικό διευθυντή, που στην ΑΕΚ Λάρνακας ήταν απόλυτα πετυχημένος. Ο Νίκος Νταμπίζας, για παράδειγμα όταν είχε πάει στην Ομόνοια είχε φύγει αποτυχημένος και αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε τα έργα του , οι δημοσιογράφοι της Κύπρου και οι άνθρωποι-προπονητές, που συνεργάστηκε μαζί τους(υπάρχουν δηλώσεις του Βλάνταν Μιλόγεβιτς και του Τζόν Κάρβερ στο διαδίκτυο, που μπορεί κάποιος να διαβάσει).

Αρα λέω, ότι μην σας φαίνεται απλό ένας τεχνικός διευθυντής να πηγαίνει σε μία ομάδα της Κύπρου και για τέσσερα χρόνια να έχει απόλυτα πετυχημένο έργο. Και μάλιστα η ΑΕΚ είναι πλέον μία από τις δυνάμεις του ποδοσφαίρου της Κύπρου και έχει μπει ανάμεσα σε Ομόνοια , ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση.

ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΜΠΑΤΖΕΤ

Ο Ρόκα , ότι πέτυχε στην ΑΕΚ το πέτυχε με μικρότερο μπάτζετ από το σημερινό του Παναθηναϊκού. Στην Κύπρο λένε για μπάτζετ 2,5 εκ . ευρώ. Η ουσία είναι, ότι ο 45χρονος Ισπανός έχει πολύ καλή γνώση της αγοράς της πατρίδας του και ξέρει να βρίσκει … «χρυσάφι» με συμβόλαια 200.000 ευρώ και να παίρνει ξένους παίκτες, που ανεβάζουν την ποιότητα της ομάδας. Η αλήθεια είναι, ότι βρήκε μία ομάδα, που ήταν σε καλό επίπεδο. Την διατήρησε σε υψηλό επίπεδο και την έκανε καλύτερη, την εξέλιξε και αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο. Το γεγονός, ότι διατήρησε την ΑΕΚ Λάρνακας στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι μεταγραφές του Ρόκα ήταν κυρίως παίκτες από την Ισπανία, αλλά δεν έπαιρνε παίκτες μόνο από την πατρίδα του. Επαιρνε και από άλλες χώρες. Όπως τον Τρικόφσκι από την Λέγκια Βαρσοβίας, έναν εκ των κορυφαίων επιθετικών του Κυπριακού πρωταθλήματος. Πήρε τον Γιάννου , που επίσης έχει βοηθήσει πολύ την ΑΕΚ, αλλά και τον Μαρτίνεθ δανεικό από την Ελλάδα. Πήρε παίκτες από μικρές ομάδες της Πορτογαλίας, όπου επίσης έχει γνώση της αγοράς. Ακόμα και από την Βουλγαρία και την Ρουμανία πήρε παίκτες.

Φυσικά η κύρια αγορά, που εμπιστεύεται ο Ρόκα είναι η Ισπανική και κυρίως ομάδες από τις μικρότερες κατηγορίες, όπου αν ξέρεις μπορείς να φέρεις παίκτες, που κάνουν και την διαφορά , όπως είχε έρθει και ο Κόντε ο επιθετικός του ΠΑΣ Γιάννενα , που αποχώρησε.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ

Ο Ρόκα προέρχεται από τις Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Μπορεί να έκανε καριέρα σαν δεξί μπακ, αλλά η φιλοσοφία του είναι οι ομάδες του να έχουν την κατοχή της μπάλας και να παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο. Η φιλοσοφία του ταιριάζει με αυτή του Γιώργου Δώνη, που επίσης θέλει ο Παναθηναϊκός να έχει την κατοχή της μπάλας και να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο. Eξάλλου είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι ο Δώνης ξέρει καλά τον Ρόκα από την Κύπρο , έχει πολύ καλή άποψη για αυτόν από την εποχή , που ήταν προπονητής στον ΑΠΟΕΛ. Ο Ρόκα δεν έρχεται στον Παναθηναϊκό, για να βρει έναν άγνωστο προπονητή, που δεν τον ξέρει και είναι και άλλης φιλοσοφίας. Ερχεται και βρίσκει έναν προπονητή, που τον ξέρει από την Κύπρο έχει δει τις επιτυχίες, που είχε με τον ΑΠΟΕΛ και ξέρει, ότι έχουν την ίδια φιλοσοφία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής πρέπει να έχουν μία αγαστή συνεργασία και να ταιριάζουν τα θέλω τους.

ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ο Ρόκα έρχεται στον Παναθηναϊκό και γνωρίζει τα πάντα. Όχι μόνο από τις κουβέντες, που είχε με τον Αλαφούζο και τον Δώνη, όπως γράψαμε χθες, αλλά και από τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, που έχει δει στο διαδίκτυο, από την ημέρα, που έβλεπε, ότι θα ερχόταν στην Ελλάδα επιστρέφοντας στην δουλειά του τεχνικού διευθυντή , μετά από ένα χρόνο, που ήταν agent. Ο Ισπανός ξέρει, ότι ο Παναθηναϊκός πέρασε οικονομικά προβλήματα, ότι τώρα πλέον έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις πληρωμές και ότι στόχος είναι η ομάδα να βελτιωθεί.

Αυτό, που του έχει ζητηθεί είναι να ανέβει επίπεδο η ομάδα μέσα από τις επιλογές παικτών, που θα κάνει ο ίδιος . Να κάνει βήματα μπροστά ο Παναθηναϊκός και να γίνει και πάλι ανταγωνιστικός.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ

Η αγωνία όλων των φίλων του Παναθηναϊκού είναι μην χαθεί το ελληνικό στοιχείο με την έλευση του Ρόκα. Στην Κύπρο αν του έκαναν κριτική, για κάτι ήταν, ότι δεν έδειχνε εμπιστοσύνη στους παίκτες της Κύπρου. Εκεί, όμως η Ακαδημία της ΑΕΚ δεν είχε ταλέντα, όσα έχει Ακαδημία του Παναθηναϊκού. Στις κουβέντες, που έχει κάνει με τον Αλαφούζο άκουσε, ότι ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να πειράξει το ελληνικό στοιχείο, αλλά να το ενισχύσει με καλούς ξένους, και όχι ξένους της σειράς. Οπότε πιστεύω και εγώ, ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην ελληνοποίηση του Παναθηναϊκού.

ΟΙ 30ΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Έπίσης ο Ρόκα στην ΑΕΚ έχει πάρει παίκτες, που είναι 30, η πάνω από τα 30 χρόνια. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν βρει έναν καλό παίκτη που είναι στα 30, 31 και έρθει και κάνει την διαφορά στον Παναθηναϊκό, ποιος θα του πει κάτι; Το θέμα είναι να μην έρθει κάποιος ξένος, που να είναι έμπειρος και να μην προσφέρει τίποτα. Οι επιλογές του στην ΑΕΚ δείχνουν, ότι είναι σωστές και δεν θα είναι δύσκολο για αυτόν να βρει καλούς ξένους με 250-300.000 ευρώ, που είναι τα συμβόλαια , που μπορεί να δώσει ο Παναθηναϊκός.

Οσον αφορά τις μεταγραφές ο Ρόκα έπαιρνε στην Κύπρο κυρίως ελεύθερους παίκτες, αλλά και κάποιους με δανεισμό. Σπάνια έκανε μεταγραφή, ακριβώς ότι μπορεί να κάνει και στον Παναθηναϊκό, που δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει χρήματα για αγορά παίκτη.

Περισσότερα θα φανούν στην πράξη, εκεί μετρούν όλα. Εχω πει πολλά για την διοίκηση του Παναθηναϊκού, της έχω κάνει σκληρή κριτική, όσο δεν πάει παρά πέρα και συνεχίζω να της κάνω. Πρέπει, όμως, να λέμε τα σωστά. Μετά την σωστή απόφαση διακοπής συνεργασίας με τον Νίκο Νταμπίζα για λόγους, που έχουμε εξηγήσει , προχώρησε σε μία επιλογή ξένου τεχνικού διευθυντή που έχει λογική και μπορεί να την ανεβάσει επίπεδο, αν υπάρχει χημεία μεταξύ των δύο πλευρών. Η επιλογή, όμως είναι λογική και αυτό οφείλουμε να το πούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ