OPINIONS

Ο Αλαφούζος δεν αλλάζει, ο Παναθηναϊκός δεν σηκώνει κεφάλι!

Ο Αλαφούζος δεν αλλάζει, ο Παναθηναϊκός δεν σηκώνει κεφάλι!
EUROKINISSI

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για τα ακατανόητα πράγματα που συνεχίζει και κάνει ο Γιάννης Αλαφούζος και οδήγησαν στις... βόμβες του Δώνη και αναλύει γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έχει καμία τύχη με αυτόν στο διοικητικό τιμόνι.

Πάνω που είχαμε ηρεμήσει, πάνω που πηγαίναμε να παίξουμε τα play off και να δούμε την ομάδα να είναι ανταγωνιστική στα μεγάλα παιχνίδια, όπως ήταν σχεδόν όλη την χρονιά , έκανε πάλι την... κίνησή του ο Γιάννης Αλαφούζος και σήμερα πάλι ο κόσμος του Παναθηναϊκού "βράζει". Αυτή τη φορά ο Αλαφούζος τα έβαλε με τον Γιώργο Δώνη.

Του ξεκαθάρισε ότι δεν θα έχει λόγο στον προγραμματισμό της ομάδας τη νέα περίοδο, δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ παραπάνω στο μπάτζετ και το κερασάκι στην... τούρτα; Του είπε με εκβιαστικό τρόπο, ότι αν ανανεώσει ο Χρήστος Δώνης θα πρέπει ο ίδιος να φύγει από τον πάγκο το καλοκαίρι!

Απίστευτο μα αληθινό. Να ανοίξω μία παρένθεση και να πω ότι η διάψευση της ΠΑΕ, για τους λόγους που ο Δώνης έριξε αυτές τις... βόμβες χθες μέσω της Nova, βγήκε για να βγει. Δεν την πιστεύει ούτε αυτός που την έγραψε και την αλήθεια την ξέρουν ο Αλαφούζος και αυτοί που μετέφεραν το μήνυμά του στον Γιώργο Δώνη, ο οποίος δεν πίστευε στα αυτιά του.

Ότι γράψαμε χθες στο Sport24.gr είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο. Μακάρι να μην ήταν αλήθεια και να ήταν άλλοι οι λόγοι διαφωνίας του προπονητή με την διοίκηση, αλλά δυστυχώς αυτοί οι τρεις είναι οι βασικοί λόγοι.

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Στην ερώτηση "μα καλά, τι έπαθε ξαφνικά ο Αλαφούζος και συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο σε έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει τόσα στον σύλλογο και έχει βάλει πλάτη στα δύσκολα;" η απάντηση είναι "ό,τι έπαθε πριν τρία χρόνια, όταν συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο και οδήγησε στην αποχώρηση τον Ουζουνίδη". Ό,τι έγινε τότε με τον Ουζουνίδη, γίνεται τώρα με τον Δώνη.

Και τότε ο Ουζουνίδης με δύσκολες συνθήκες έφτιαξε μία πολύ καλή ομάδα, το καλοκαίρι ο Αλαφούζος τη διέλυσε (ενώ δήλωσε δημόσια ότι δεν θα φύγει κανείς και θα γίνουν λίγες και καλές μεταγραφές). Είπε τότε στον προπονητή ότι μπορεί να φτιάξει μία νέα ομάδα με μπάτζετ γύρω στα 12 εκ. ευρώ και μόλις έγινε και τελείωσαν οι μεταγραφές, ανακοίνωσε ότι φεύγει από την ομάδα και σταμάτησε να πληρώνει.

Εφυγαν άρον-αρον οι παίκτες που είχαν έρθει και η ομάδα έμεινε... γυμνή. Και γινόταν έρανος στο Κορωπί για να πηγαίνουν οι υπάλληλοι στο Κορωπί, οι άνθρωποι που δεν είχαν χρήματα για τη μετακίνησή τους. Και όταν παρά τις δυσκολίες η ομάδα ήταν κοντά να σβήσει την ευρωπαϊκή ποινή, δεν πλήρωσε ο Αλαφούζος τον Βέμερ, έφαγε η ομάδα το -6 και ακόμα είναι τιμωρημένη στην Ευρώπη και κατρακυλάει στο ranking.

Το ίδιο γίνεται τώρα και με τον Δώνη. Η ομάδα κάνει έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο, ο κόσμος χάρηκε με την ψυχή του το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και τη νίκη με 2-0 στο πρωτάθλημα, η υγεία φάνηκε να επιστρέφει και αφού όλα ήταν καλά, ο Αλσφούζος αποφάσισε να κάνει κάτι με στόχο να... γκρεμίσει, ό,τι με κόπο χτίστηκε από το καλοκαίρι του 2018 που ο Δώνης είναι στην ομάδα.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ

Η λέξη ντροπή είναι μικρή για να χαρακτηρίσει την συμπεριφορά του Αλαφούζου απέναντι στον Δώνη. Όταν ήρθε το καλοκαίρι του 2018 ο κόσμος "έβραζε" με τον Αλαφούζο, που είχε ουσιαστικά ρίξει την ομάδα στη Β' Εθνική και για να μην γίνει αυτό παρακάλεσε Ολυμπιακό και άλλες μεγάλες ομάδες να αλλάξει ο κανονισμός και αυτό να αποτελεί κηλίδα στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Δώνης τότε, ενώ μπορούσε να βρει όποια ομάδα ήθελε να δουλέψει σε καλές συνθήκες, ήρθε στον Παναθηναϊκό, έβαλε πλάτη στα πολύ δύσκολα και ανέλαβε την ομάδα που άρχισε το πρωτάθλημα στο -6 και με πολλά πιτσιρίκια. Από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι σήμερα η ομάδα με τον Δώνη έχει κάνει άλματα, όχι βήματα. Εχουν αναδειχθεί παίκτες, όπως ο Χατζηγιοβάνης, ο Μπουζούκης, έχουν βελτιωθεί παίκτες όπως ο Διούδης, ο Πούγγουρας, ο Κουρμπέλης, ο Χατζηθεοδωρίδης, ο Δώνης, ο Μακέντα, ο Παναθηναϊκός μοιάζει με κανονική ομάδα πλέον και μπορεί να τους κοιτάξει όλους στα μάτια.

Και αυτόν τον άνθρωπο, που έχει δώσει και την ψυχή του για την ομάδα και σαν προπονητής, που έχει κάνει έργο, που έχει προσφέρει χαρές στον κόσμο σαν ποδοσφαιριστής, έρχεται ο Αλαφούζος και προσπαθεί να τον ωθήσει σε παραίτηση. Ιχνός σεβασμού, ίχνος ανθρωπιάς. Δεν είναι δυνατόν να του στέλνει μήνυμα για τον γιο του και να τον εκβιάζει "ή εσύ, η αυτός;" Είναι ντροπή, είναι εκτός λογικής, είναι εκτός Παναθηναϊκής πραγματικότητας. Αλλά ποιά Παναθηναϊκή πραγματικότητα;

Ο Αλαφούζος δεν νιώθει το μεγαλείο του Παναθηναϊκού, αν το ένιωθε δεν θα έκανε συνεχόμενα και τα ίδια λάθη, θα σεβόταν ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει το σύλλογο και τους αγαπάει ο κόσμος. Λένε "με τον παρά μου...". Δεν είναι έτσι. Μπορεί ο Αλαφούζος να θυμήθηκε τα τελευταία χρόνια να βάλει 38 εκ. ευρώ και συνολικά πάνω από 50 εκ. ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να... διαλύει ό,τι καλό πάει να γίνει. Να εμφανίζεται και να γκρεμίζει ό,τι καλό χτίζεται. Και ουσιαστικά τα χρήματα που βάζει τώρα, είναι αυτά που δεν έβαλε και οδήγησε την ομάδα στην ασφυξία, στον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, στο διασυρμό του συλλόγου!

ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Αν ο Γιάννης Αλαφούζος έχει παράπονο και θέλει να παίζει ο Ανουάρ πιο πολύ, θέλει να παίζει ο ανέτοιμος Αγιούμπ, τον ενοχλεί που παίζει ο Δώνης, δεν έχει παρά αύριο το πρωί να απομακρύνει τον Γιώργο Δώνη, να φορέσει τη φόρμα και να κάτσει και στον πάγκο. Αφού όλα τα ξέρει σαν μεγαλομέτοχος, ας το κάνει και αυτό. Να κάνει την ενδεκάδα, να κάνει τις αλλαγές, την τακτική, να τα κάνει όλα. Απίστευτα πράγματα.

Για να είμαι ειλικρινής, όταν στην αρχή γνώρισα τον Αλαφούζο, έλεγα ότι ο ανθρωπος αυτός είναι η χαρά των... προπονητών, αφού τους αφήνει να κάνουν ό,τι θέλουν. Ο χρόνος έδειξε ότι είχα πέσει έξω τόσο εγώ, όσο και αυτοί που συνεργάστηκαν μαζί του.

Εξαίρεση ο... μεγάλος Στραματσόνι, που τον έκανε ό,τι ήθελε και πέταξε 20 εκ. ευρώ στον κουβά και έκανε χρέη στα χρέη. Για να τελειώνουμε. Η δουλειά του μεγαλομετόχου είναι να καθορίζει το μπάτζετ ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει και να αφήνει τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή να κάνουν την δουλειά τους.

Βάζουν στόχους και στο τέλος κάθε περιόδου ο μεγαλομέτοχος κρίνει τον προπονητή. Αν έχει πετύχει τους στόχους τον επιβραβεύει, αν όχι, μπορεί και να λύσει τη συνεργασία του μαζί του. Ο Αλαφούζος τί κάνει αυτή τη στιγμή; Δεν σέβεται έναν προπονητή που τον... έσωσε από την κατρακύλα και του βελτίωσε μία ομάδα με μπάτζετ 3,5 εκ. ευρώ.

ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

Είπαμε ότι ο Αλαφούζος ή δεν θα ασχολείται καθόλου με την ομάδα και θα είναι εξαφανισμένος ή όταν ασχολείται θα τα... κάνει όλα και θα έχει άποψη για όλα. Ο Δώνης παρά τα όσα λέγονται, δεν ενοχλήθηκε, ούτε με την μεταγραφή του Βέλεθ, ούτε με την παρέμβαση Αλαφούζου στο θέμα Βαγιανίδη.

Τον Bέλεθ ο Δώνης τον ήθελε από τον Νοέμβριο και όταν ήρθε ο Ρόκα, είχε καλή επαφή με την πλευρά Βέλεθ και τον "έκλεισε". Ο Δώνης θέλει τον Βέλεθ, του κάνει. Η μόνη ένστασή του ήταν ότι επειδή το μπάτζετ μπορεί να είναι περιορισμένο, τότε είναι καλύτερα αντί να δοθούν αυτά τα χρήματα άμεσα για έναν στόπερ να δοθούν σε παίκτη που θέλει η ομάδα ενόψει καλοκαιριού (μπακ, χαφ, ακραίοι) και αν υπάρχει η δυνατότητα, να έρθει και ο Βέλεθ.

Όσο για τον Βαγιανίδη, ο Αλαφούζος άδειασε πρώτα τον Τσάβι Ρόκα και μετά τους άλλους συνεργάτες του. Τόσο καιρό ο Ρόκα κάνει αγώνα για να κλείσει τον Βαγιανίδη χωρίς να πειράξει τις ισορροπίες, ανανεώνει συμβόλαια των παιδιών από τις Ακαδημίες με ποσά που δεν διαταράσσουν τις ισορροπίες και έρχεται ο Αλαφούζος, συναντάει μόνος του την μητέρα του Βαγιανίδη, της δίνει ό,τι θέλει και τον κλείνει.

Για να γραφτεί ότι με παρέμβαση Αλαφούζου έκλεισε ο Βαγιανίδης. Εγώ δεν λέω ότι δεν έχει δικαίωμα ο μεγαλομέτοχος να παρεμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις ανανεώσεων, ακόμα και σε νέα παιδιά, αλλά όταν αυτό διαταράσσει τις ισορροπίες είναι επικίνδυνο. Τώρα ο Ρόκα και οι άλλοι άνθρωποι του ποδοσφαιρικού τμήματος, πως θα δουν στα μάτια και τι θα πουν στα παιδιά των Ακαδημιών, που υπέγραψαν με πολύ μικρά ποσά;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ, ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΚΕΦΑΛΙ

Μετά τα όσα έχουν γίνει μεταξύ Αλαφούζου και Δώνη, το θεωρώ απίθανο να κολλήσει το γυαλί. Αργά ή γρήγορα, ο Δώνης θα αποχωρήσει. Ο τρόπος που επέλεξε ο Αλαφούζος να τον ενημερώσει για κάποια πράγματα, δείχνει ότι δεν τον θέλει. Αν τον ήθελε, μπορούσε να τον φωνάξει στο γραφείο, να τα βάλουν κάτω και να βρουν την καλύτερη λύση.

Ο Δώνης το τελευταίο δίμηνο δεν είχε τις συχνές επαφές που είχε πιο πριν με τον Αλαφούζο. Ετσι συμβαίνει με τον Αλαφούζο. Μόλις περάσει για τον ίδιο ο... μήνας του μέλιτος με κάποιο στέλεχος της ομάδας, μετά εξαφανίζεται και ένα πρωί αποφασίζει ότι λύνεται η συνεργασία, αφού πρώτα δώσει και καταλάβει στο στέλεχος ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ετσι έγινε δύο φορές με τον Νταμπίζα, έτσι έγινε με τον Ουζουνίδη (έκανε υπομονή για έξι μήνες ο Ουζουνίδης, ώστε να μην διαλύσει η ομάδα), έτσι κάνει με τον Δώνη και αύριο έτσι θα κάνει με τον Ρόκα και με τον επόμενο προπονητή και η... ζωή συνεχίζεται.

Με λίγα λόγια, στη συνεργασία Αλαφούζου, Δώνη δεν υπάρχει μέλλον και όταν αποφασίσει ο Αλαφούζος θα του πει του Δώνη να φύγει. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα μέλλον στον Παναθηναϊκό και δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι ο σύλλογος, όσο υπάρχει ο Αλαφούζος στο τιμόνι. Εύχομαι πραγματικά να μπορέσει ο Γιαννακόπουλος να πάρει την ομάδα, να βρεθεί και λύση με το γήπεδο και ο Παναθηναϊκός να βρει τον δρόμο που του αξίζει. Αλλιώς, μέλλον στον σύλλογο δεν υπάρχει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Οι αποφάσεις Αλαφούζου για μπάτζετ και μεταγραφές που εξόργισαν τον Δώνη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ