OPINIONS

Βραζιλιάνος Τσιμίκας ο Ματέους Ρέις για τον Ολυμπιακό

Ο Ματέους Ρέις με τη φανέλα της Μπαΐα
Ο Ματέους Ρέις με τη φανέλα της Μπαΐα AP PHOTO/JOHN RAOUX

Τοπλήρες αγωνιστικό προφίλ του Ματέους Ρέις που έρχεται στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό. Τα δυνατά του σημεία, γιατί τον επέλεξε ο Πέδρο Μαρτίνς, σε τι θυμίζει Τσιμίκα, που υπερτερεί του Χολέμπας, τι του λείπει.Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Μια ηχηρή απουσία υπήρξε στην ενδεκάδα και τον πάγκο της Ρίο Άβε στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Τοντέλα για το πορτογαλικό πρωτάθλημα το βράδυ της Κυριακής.

Ο βασικός αριστερός μπακ των φιλοξενουμένων Ματέους Ρέις Ντε Λίμα όπως είναι το πλήρες όνομά του, δεν ήταν στους διαθέσιμους για την ομάδα του Μάριο Σίλβα. Ο λόγος, μάλλον προφανής.

Ο 25χρονος Βραζιλιάνος παρότι ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα επίσημα, ετοιμάζει βαλίτσες για την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, όπως σας ενημερώσαμε σχετικά τις προηγούμενες ημέρες. Ποιος είναι όμως ο Ματέους Ρέις και γιατί επιλέχθηκε από τον Πέδρο Μαρτίνς για να γεμίσει τα παπούτσια του Κώστα Τσιμίκα;

Το Sport24.grσκάναρε τον αριστεροπόδαρο αμυντικό, παρακολούθησε αγώνες του, μίλησε με ανθρώπους που έχουν πλήρη εικόνα και σας τον παρουσιάζει σε μια πλήρη ποδοσφαιρική ανάλυση, για να βγάλετε τα πρώτα συμπεράσματα πριν σχηματίσει ο καθένας τη δική του γνώμη βλέποντάς τον στο γήπεδο:

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως ο Πορτογάλος προπονητής του Ολυμπιακού έχει κάνει καλή… μαντεψιά. Ή πιο σωστά ορθή επιλογή. Υπό την έννοια ότι έχει διαλέξει έναν ποδοσφαιριστή που έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το προφίλ του Κώστα Τσιμίκα, ο οποίος αγωνίζεται πλέον με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Ποια είναι όπως η αγωνιστική συμπεριφορά του Ρέις ξεκινώντας από την αμυντική φάση του παιχνιδιού;

Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Ο Ρέις με μπόι πάνω από 1.80, κατάτι ψηλότερος από τον Τσιμίκα (1.77) είναι αριστερός μπακ με καλή ταχύτητα. Ανταποκρίνεται πολύ καλά στη “ζώνη” της αμυντικής τετράδας, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο στους λάτιν ποδοσφαιριστές και δη αμυντικούς που συνήθως σκέφτονται πως θα τρέξουν στην επίθεση.

Είναι πολύ πειθαρχημένος με τη γραμμή, δεν ξεχνιέται να μείνει πίσω ή να τραβηχθεί μπροστά από την ευθεία, είναι πολύ ικανός στο αμυντικό “ένας εναντίον εντός”. Ξέρει να πάρει τα βήματα του αντιπάλου και να επέμβει την κατάλληλη στιγμή για να αναχαιτίσει. Χαμηλώνει όπως πρέπει, παίρνει σωστή απόσταση, μαρκάρει σωστά τον αντίπαλο στο χώρο, κάνει επιθετικό μαρκάρισμα. Πέφτει στη μπάλα για να πιέσει ή να βγει πρώτος στη διεκδίκηση.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Εδώ, στη φάση άμυνας, παρουσιάζει και δύο αδυναμίες, οι οποίες θα πρέπει να δουλευτούν σωστά αν θέλει να έχει τη σωστή εξέλιξη στην καριέρα του. Το πρώτο είναι πως αρκετές φορές κάνει άσκοπες κούρσες προς την επίθεση, σπαταλώντας δυνάμεις, δεν έχει δηλαδή σωστή ισορροπία στα τρεξίματα.

Στην ανάκτηση της μπάλας, βιάζεται ορισμένες φορές να φύγει από το χώρο του, εν ολίγοις παίρνει περισσότερες προσπάθειες απ’ όσες χρειάζονται στο επιθετικό κομμάτι. Εδώ θα χρειαστούν... γκέμια από τον Μαρτίνς κάτι που έκανε με τον Τσιμίκα πέρυσι, σε σύγκριση με την προπέρσινη σεζόν.

Το δεύτερο σημείο που παρουσιάζει αδυναμία είναι στο προσωπικό μαρκάρισμα. Συνήθως κάνει καλά το πρώτο βήμα για να μαρκάρει προς τα έξω. Όταν δηλαδή ο αντίπαλος προσπαθεί να ντριμπλάρει προς την πλάγια γραμμή. Όταν, όμως, ο αντίπαλος επιχειρεί ντρίμπλα προς τα μέσα πολλές φορές ο Ρέις την τρώει, συνήθως όταν έχει προηγηθεί προσποίηση. Με άλλα λόγια μαρκάρει πολύ πιο αποτελεσματικά όταν ο αντίπαλος επιχειρεί να τον περάσει απ’ έξω, παρότι όταν επιχειρεί να συγκλίνει κι αυτό για την άμυνα είναι πρόβλημα...

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Όπως κάθε Βραζιλιάνος που σέβεται την καταγωγή του, ο Ματέους Ρέις έχει περισσότερα επιθετικά παρά αμυντικά χαρίσματα. Ένα από τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του είναι το πολύ καλό οδήγημα της μπάλας. Ανταποκρίνεται με ευχέρεια και με άνεση στο συνδυαστικό παιχνίδι, έχει πολύ μεγάλη άνεση με τη μπάλα. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με τις επιλογές του στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου.

Συγκεκριμένα, ξεχωρίζει για το πολύ καθαρό του μυαλό στην τελική πάσα, όπου έχει τρεις επιλογές στο ρεπερτόριο. Μπορεί να πασάρει με επιτυχία σε μεσαίο ύψος, ενώ έχει τη διαύγεια να σπάσει τη μπάλα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Στο πέναλτι όταν βλέπει τέτοια κίνηση από τον φορ. Στο ύψος της περιοχής όταν γίνεται κίνηση τρέιλερ από το “8” ή το “10”. Ακόμη και πιο πίσω όταν έχει δει ότι υπάρχει παίκτης που ακολουθεί και έχει χώρο για να πάρει τη μπάλα μπροστά του.

Ένα άλλο στοιχείο που χρίζει προσοχής, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα περισσότερα ματς η Ρίο Άβε αμυνόταν σε χαμηλά μέτρα. Πέρα από την αμυντική τετράδα χαμήλωναν πολύ και τα εξτρέμ, με αποτέλεσμα οι αποστάσεις για τον Ρέις μεταξύ άμυνας – επίθεσης να είναι μεγάλες. Αυτό το στοιχείο δεν διευκόλυνε το επιθετικό στιλ που διαθέτει. Αντίθετα στον Ολυμπιακό που είναι φύσει επιθετική ομάδα αναμένεται να ξεδιπλώσει καλύτερα και περισσότερο τα επιθετικά χαρίσματά του.

ΜΕ ΠΡΟΦΙΛ… ΤΣΙΜΙΚΑ

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αν η μεταγραφή του ολοκληρωθεί και δεν προκύψει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, δεν έρχεται για να πλαισιώσει τον Χοσέ Χολέμπας, αλλά για να πάρει σταδιακά φανέλα βασικού, αρκεί φυσικά να αποδειχθεί καλός μαθητής στο σκέλος της τακτικής προσέγγισης του Πέδρο Μαρτίνς.

Με τα προσόντα που διαθέτει αναμένεται να απελευθερώσει και τον Βαλμπουενά στο δημιουργικό κομμάτι. Το προφίλ του μοιάζει πολύ περισσότερο με εκείνο του Τσιμίκα, συγκριτικά με τον Χοσέ Χολέμπας, του οποίου η αξία και η εμπειρία δεν αμφισβητούνται, αλλά διαθέτει διαφορετικό στιλ. Όλα τα άλλα, θα τα δούμε στο γήπεδο, αφού αυτή η μεταγραφή που έχει μπει στην τελική της ευθεία, ολοκληρωθεί για τους νταμπλούχους Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός: Ετοιμοπόλεμος ο Σα για Ομόνοια, επέστρεψε στις προπονήσεις
Ομόνοια: Νίκη με τους αναπληρωματικούς πριν τον Ολυμπιακό
Ο 18χρονος Νικόλης του Ολυμπιακού πέτυχε ένα γκολ που θα το ζήλευε και ο Μέσι

Photo credits: AP Photo/John Raoux

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ