OPINIONS

Βιάνα: Είναι στόπερ αξίας 2 εκατομμυρίων;

Βιάνα: Είναι στόπερ αξίας 2 εκατομμυρίων;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr "ακτινογραφεί" το ντεμπούτο του Μπρούνο Βιάνα. Τον 21χρονο αμυντικό που επέλεξε ο Πάουλο Μπέντο ως τον μελλοντικό ηγέτη της άμυνας του Ολυμπιακού. Μπορεί να τα καταφέρει; Διαβάστε την απάντηση.

Αν στο φινάλε της προηγούμενης σεζόν γινόταν ένα γρήγορο γκάλοπ μεταξύ φίλων του Ολυμπιακού με ερώτημα «σε ποια θέση θεωρείτε ότι χρειάζεται περισσότερο ενίσχυση η ομάδα;», είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι θα απαντούσαν με μια φωνή «στο κέντρο της άμυνας».

Γι’ αυτό το... πολύπαθο κέντρο της άμυνας, λοιπόν, στο οποίο από το καλοκαίρι του 2012 οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν τον επόμενο... Μέλμπεργκ, αλλά δεν τον βρίσκουν, ο Πάουλο Μπέντο ζήτησε με ιδιαίτερη θέρμη την απόκτηση ενός 21χρονο Βραζιλιάνου, του Μπρούνο Βιάνα. Οι δύο τους συνεργάστηκαν σε 13 –όλα κι όλα- παιχνίδια στην Κρουζέιρο, αλλά ήταν αρκετά για να εισηγηθεί την απόκτησή του με το αντάλλαγμα να ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν ξέρω αν ο πιτσιρικάς μπορεί να γίνει ο νέος Μέλμπεργκ για την άμυνα των πρωταθλητών Ελλάδας. Εκείνο που ξέρω είναι ότι το κόστος της μεταγραφής του ξεπέρασε τα χρήματα που είχε διαθέσει η διοίκηση Κόκκαλη για να αποκτήσει τον Σουηδό «βράχο» από τη Γιουβέντους και να τον φέρει στον Πειραιά.

Ο 47χρονος κόουτς έδωσε πραγματική «μάχη» πριν από λίγες ημέρες προκειμένου να πείσει τους ανθρώπους της ομάδας ότι ο νεαρός Βιάνα αξίζει όχι μόνο μια θέση στο ρόστερ του Ολυμπιακού, αλλά και μια θέση στη λίστα της UEFA για το Champions League. Για τα... μάτια του, μάλιστα, είπε «ναι» σε πιθανή αποχώρηση του Μποτία, άσχετα αν δεν υπήρξε ικανοποιητική πρόταση για τον Ισπανό, ενώ έκοψε από τον ευρωπαϊκό κατάλογο τα ονόματα του Φελίπε Πάρντο και του Γκονσάλο Πασιένσια.

Βιάνα: Είναι στόπερ αξίας 2 εκατομμυρίων;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μόλις χθες, στην πρώτη ουσιαστικά ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, ο Πορτογάλος κόουτς επέλεξε το «πουλέν» του για την αρχική ενδεκάδα. «Βοήθησε» και η κόπωση του Μάνουελ Ντα Κόστα, ο οποίος πέρα από το ότι αγωνίστηκε με Βέροια και Γιουνγκ Μπόις, ταλαιπωρήθηκε στις αρχές της εβδομάδες και από στομαχικές διαταραχές. Ο στόπερ, λοιπόν, που πολλοί από τους οπαδούς του Ολυμπιακού λατρεύουν να... μισούν, περισσότερο και από τον Φελίπε Σαντάνα, είδε το χθεσινό ματς από την οθόνη της τηλεόρασής του στην Αθήνα και ο πιτσιρικάς Μπρούνο έκανε ντεμπούτο κόντρα στον –αποφασισμένο να πουλήσει ακριβά το τομάρι του- Ηρακλή.

Τι είδαμε αλήθεια στα 90 λεπτά της παρουσίας του «μικρού»; Πολλοί λένε απλοϊκά «τίποτα»! Ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που πίστευαν ότι ο Βιάνα από το πρώτο του επίσημο παιχνίδι, πριν καν ξεπεράσει το τζετ λαγκ του υπερατλαντικού ταξιδιού, θα έβγαζε μάτια με το «καλησπέρα».

Είναι γεγονός ότι ο νεοφερμένος στόπερ δεν έβγαλε μάτια. Σε αυτό συμφωνούμε άπαντες. Προσωπικά, ωστόσο, ανήκω στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν ότι το project Βιάνα, μπορεί τελικά να έχει ενδιαφέρον. Και εξηγούμαι...

Το πρώτο που μπορεί να επισημάνει κανείς είναι ότι ο πρώην παίκτης της Κρουζέιρο ξέρει μπάλα. Χρησιμοποιεί με (σχεδόν) την ίδια ευχέρεια και το δεξί και το αριστερό, έχει καλή επαφή, σίγουρη μεταβίβαση και δεν διστάζει να δοκιμάσει τα πόδια του. Μέχρι εδώ όλα καλά. Όλες οι ομάδες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ψάχνουν κεντρικό αμυντικό που να μην είναι... μπάρμπα-Γιώργος και να «ματσουκώνει» τη μπάλα για να τη στείλει όπου πάει.

Το δεύτερο που δεν χρειάζεται να έχει κανείς γνώσεις προπονητή για να κατανοήσει είναι ότι ο Βιάνα έχει το απαραίτητο θράσος για να παίξει ποδόσφαιρο. Δεν τον είδαμε να φοβάται, να κρύβεται, να «μασάει». Μπήκε σε αρκετές διεκδικήσεις και στο έδαφος και στον αέρα, άλλες τις κέρδισε άλλες τις έχασε.

Βιάνα: Είναι στόπερ αξίας 2 εκατομμυρίων;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για να τα λέμε όλα, τις περισσότερες φορές που επιχείρησε να κάνει κεφαλιά έκανε... τσαφ, πράγμα που δεν συνηθίζεται, αλλά δεν τον επηρέασε κιόλας. Κάθε φορά έμπαινε στη μάχη, χωρίς να νοιάζεται αν θα την κερδίσει ή όχι. Από αυτή την άποψη τουλάχιστον είναι παίκτης που δεν διστάζει να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί. Κακά τα ψέματα, στα χρόνια που καλύπτω το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού δεν έχω δει και λίγους να ψάχνουν να κρυφτούν στην πλάτη του διπλανού τους και δεν αναφέρομαι μόνο στους αμυντικούς...

Πηγαίνοντας παρακάτω, ο Βιάνα ζορίστηκε και σε κάποιες προσωπικές μονομαχίες. Ακόμη και με αντίπαλο τον «βαρύ» Περόνε. Ο ένας, όμως, είναι 21 και ο άλλος 33. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Καπετάνος στη φάση του μοναδικού γκολ της Βέροιας, έκανε... χαζό τον Ρέτσο. Συμβαίνουν κι αυτά. Ο 18χρονος Ρέτσος, μάλιστα, χθες όχι μόνο δεν μπήκε στο γήπεδο με κατεβασμένα τα φτερά, αλλά ανταποκρίθηκε μια χαρά και στις δύο πτέρυγες ως μπακ που δεν είναι και η «καλή» του θέση. Αν δεν πάθεις, πως θα μάθεις...

Όσο περνούσε η ώρα, για να επανέλθω στον Βιάνα, πατούσε όλο και καλύτερα στο γήπεδο. Είχε πιο καλές και έγκαιρες επεμβάσεις, μέχρι και τάκλιν έκανε για να γλιτώσει την ομάδα του από δύσκολες καταστάσεις, όπως συνέβη προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Και αντίληψη έχει και αρκετά καλό διασκελισμό για να προλάβει δύσκολες καταστάσεις. Το αν είναι γρήγορος, συμπαθάτε με, αλλά δεν μπόρεσα να το καταλάβω. Μανωλάς δεν είναι, αλλά δεν τον λες και «αργό». Αυτή τουλάχιστον ήταν η πρώτη εντύπωση που μας έδωσε...

Σε γενικές γραμμές, το μόνο που μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια είναι ότι θέλει να τον ξαναδεί. Δεν «τρέλανε» τον κόσμο, αλλά έδειξε ορισμένα στοιχεία που αν συνδυαστούν μεταξύ τους, συν την όποια εμπειρία αποκτήσει προσεχώς, μπορεί να προκαλέσουν εκρηκτικό κοκτέιλ. Δεν είναι «κούτσουρο» ο Βιάνα. Δεν μπορεί, όμως, να είναι και Μπαρέζι ή Μαλντίνι μετά από ένα ματς ή ακόμη και μια γεμάτη σεζόν.

Συνολικά, η δική μου εικόνα, αν βάλω στη ζυγαριά τα καλά και τα άσχημα, ήταν θετική. Θα χρειαστούν, όμως, τουλάχιστον άλλα 4-5 παιχνίδια για να διαπιστώσουμε κατά πόσο αυτά που είδαμε χθες στο «Καυτανζόγλειο» ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα. Μέχρι τότε μπορούμε (όλοι μας) να φέρνουμε στο μυαλό την εικόνα του Μέλμπεργκ προσδοκώντας να βρεθεί κάποια στιγμή ο επόμενος. Μέχρι τότε, υπομονή...

Βιάνα: Είναι στόπερ αξίας 2 εκατομμυρίων;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ιντέγε: "Από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου..."
Επίθεση στο πούλμαν του Ολυμπιακού
Μπέντο για Φορτούνη: "Του έχω ξεκαθαρίσει τι θέλω"
Μπέντο άναψε ένα κεράκι
Μπέντο: "Δεν κάναμε καλό ματς, αλλά νικήσαμε δίκαια"
Με "τσάμπα" πέναλτι και ανατροπή, 2-1 ο Ολυμπιακός τον Ηρακλή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ