OPINIONS

Το Survivor του Λεμονή

Το Survivor του Λεμονή

Πώς ετοιμάζει τους δικούς του "διάσημους" ο Τάκης Λεμονής για την κόντρα της Μεγάλης Πέμπτης με τους "μαχητές" του Μανόλο Χιμένεθ και τι έδειξε η "μάχη" της Λιβαδειάς. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος

Όσοι περίμεναν ότι με τον Τάκη Λεμονή στο τιμόνι ο Ολυμπιακός θα παρουσιάσει κάτι πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με ό,τι είδαμε στη διάρκεια της σεζόν, διαπιστώνουν καθημερινά το αυτονόητο. Πως δεν είναι εύκολο, καθόλου, να αλλάξεις πολλά μέσα σε τόσο μικρό διάστημα...

Την ώρα που στον "κόκκινο πλανήτη" έχουν κάθε λόγο να θεωρούν ότι θα είχαν ήδη τον έναν τίτλο στην τσέπη και θα προετοιμάζονταν αποκλειστικά για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, ο διαιτητής Κιοτζένης πιστός - κι αυτός - στο δόγμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες ότι για τον Ολυμπιακό δεν... υπάρχει η άσπρη βούλα, ο έμπειρος κόουτς έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ΑΕΚ.

Το δικό τουSURVIVORζει ο Τάκης Λεμονής και είναι υποχρεωμένος να προετοιμάσει σωστά τους δικούς του "διάσημους", για να κοντράρουν στα ίσια τους "μαχητές" του Μανόλο Χιμένεθ. Χωρίς διάθεση υπερβολής παίκτες με το βιογραφικό, αλλά και τις περιορισμένες αντοχές του Καμπιάσο, του Μάριν, του Καρντόσο, του Ντομίνγκες, καλούνται για πρώτη φορά μετά την τελευταία αλλαγή στον πάγκο να αντέξουν σε δύο παιχνίδια πολύ υψηλού ρυθμού.

Είναι προφανές, το είδαμε σε τρία ματς στη σειρά, ότι ο Ολυμπιακός του Λεμονή προσπαθεί να πάει σε... σετ παιχνίδι, για να μοιράσει τις αποστάσεις και την κούραση. Είναι, επίσης, σαφές ότι όταν ανοίγει ο ρυθμός και η μπάλα ανεβοκατεβαίνει, οι πρωταθλητές ζορίζονται. Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, αφορά αυτό ακριβώς ενόψει του μεγάλου αγώνα στο "Γ. Καραϊσκάκης". Ποιος θα ελέγξει το ρυθμό; Ποιος θα επιβάλει τη δική του ταχύτητα;

ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΠΟΔΙΑ

Με ανοιχτά χαρτιά θα πάει σε αυτή τη σπουδαία μονομαχία ο πρωταθλητής Ελλάδας. Φάνηκε από τις επιλογές ή μάλλον από τις απουσίες της Λιβαδειάς. Φορτούνης, Μποτία, Ντα Κόστα, Ντε λα Μπέγια, Ρομαό, Φιγκέιρας δεν χώρεσαν στο τελευταίο φύλλο αγώνα. Θα είναι στις πρώτες γραμμές του επόμενου. Δεν είχε και πολλά περιθώρια για να πράξει κάτι διαφορετικό η τεχνική ηγεσία. Θα έπρεπε να ρισκάρει και δεν το επέλεξε ρίχνοντας το βάρος στο ματς που έρχεται, με τη σιγουριά ότι ο ένας βαθμός που λείπει για το 44και 7σερί πρωτάθλημα θα έρθει στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΣ και θα εξελιχθεί σε φιέστα.

Είναι εντελώς διαφορετικός ο τωρινός Ολυμπιακός, από εκείνον που συνηθίσαμε στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν. Η ομάδα του Μπέντο στηριζόταν κυρίως στις αθλητικές ικανότητες των παικτών και σε έναν μονοδιάστατο τρόπο ανάπτυξης με μεγάλες πάσες και πίεση ψηλά. Γι’ αυτό και οι αποστάσεις που κάλυπταν οι παίκτες ήταν πολύ μεγαλύτερες, η καταπόνηση επίσης, ο ρυθμός και η ένταση σε εξοντωτικά επίπεδα.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΤΟ "ΤΣΟΥΚΟΥ-ΤΣΟΥΚΟΥ" ΚΑΙ ΤΟ "ΤΣΑΚΑ-ΤΣΑΚΑ"

Τώρα το "τσούκου-τσούκου" που προτίμησε ο Τάκης Λεμονής ποντάροντας κυρίως στην ατομική ποιότητα, θα - πρέπει να - γίνει "τσάκα-τσάκα", μιας και η ΑΕΚ του Χιμένεθ είναι ομάδα που βγάζει ενέργεια, προσπαθεί να πιέσει ψηλά, προσπαθεί να χαλάσει το παιχνίδι του αντιπάλου από την πρώτη πάσα, έχοντας, βέβαια, και πολλά αμυντικά ζητήματα όπως φάνηκε στο πρόσφατο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κόουτς των "ερυθρολεύκων" από τη συνέντευξη Τύπου κιόλας του αγώνα με τον Λεβαδειακό έστειλε μήνυμα στον κόσμο να γεμίσει το φαληρικό γήπεδο την προσεχή Πέμπτη. Ξέρει ότι η ατμόσφαιρα, η διάθεση και η καλή ψυχολογία είναι το "άλφα" και το "ωμέγα" πολλές φορές για να βγει το "κάτι παραπάνω" στο χορτάρι.

Ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος με θέα το νταμπλ να τρέξει πιο πολύ, να βγάλει ένταση στις μονομαχίες, να πιάσει μια καλά δουλεμένη ομάδα από το λαιμό. Ασφαλώς και μπορεί να το κάνει, αλλά θα χρειαστεί και (πολύ) κόπο και (σωστό) τρόπο. Οι απαραίτητες ανάσες δόθηκαν, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και το ενδεδειγμένο πλάνο για να το υπηρετήσουν οι παίκτες του.

Δύο είναι τα πιο μεγάλα προβλήματα στα οποία καλείται να βρει λύση ο Τάκης Λεμονής. Το πρώτο, να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αμυντική συνέπεια, όχι μόνο από τους τέσσερις των μετόπισθεν, αλλά από όλους. Ακόμη και από τον Μάριν και τον Φορτούνη που δεν έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την ανασταλτική συμβολή στο ρεπερτόριό τους. Σε παιχνίδια, όμως, που θα γίνει μάχη σε κάθε διεκδικούμενη μπάλα, δεν περισσεύει κανείς. Και η ΑΕΚ δεν έχει κανένα λόγο να ρισκάρει με τη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Θα ψάξει το γκολ με υπομονή και χωρίς πρεμούρα.

Το δεύτερο σκέλος που ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παρουσιάσει βελτίωση είναι το γκολ. Δεν έχει το... εύκολο, εδώ και αρκετό καιρό. Ακόμη και μέσα στο σπίτι του. Μπλοκάρει εύκολα, εγκλωβίζεται, είναι και αρκετά προβλέψιμη η προσέγγιση. Στη Λιβαδειά έβγαλε 16 τελικές (8 στην εστία) και σκόραρε μία φορά στο89’. Εδώ θα χρειαστεί η ατομική ποιότητα, μιας και οι όποιοι αυτοματισμοί βγαίνουν ως τώρα με το σταγονόμετρο. Λογικό είναι όταν κρατάς χαμηλά το ρυθμό να είναι και πιο εύκολο για μια οργανωμένη άμυνα να αντιδράσει.

SUPERLEAGUE / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΟΣΦΠ  (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΛΕΜΟΝΗΣ
SUPERLEAGUE / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΟΣΦΠ (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΛΕΜΟΝΗΣ ICON

"ΑΣΥΛΙΑ" Ή "ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ";

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα δουλέψει ο Λεμονής για ένα παιχνίδι που δεν θα κρίνει μόνο την έκβαση του Κυπέλλου, αλλά σε ένα βαθμό και τη δική του παραμονή στην άκρη του πάγκου μετά από το τέλος της σεζόν. Κακά τα ψέματα, πολλές φορές τέτοιου είδους αποφάσεις επηρεάζονται από το συναίσθημα. Και των διοικούντων και του κόσμου. Η επιτυχία αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο για το "αύριο". Και το «αύριο» θα είναι δύσκολο, με πολλές αλλαγές στο ρόστερ, νέα ομάδα, επιλογή των σωστών δανεικών για να επιστρέψουν, σημαντικές μεταγραφές σε θέσεις-κλειδιά και βουτιά στα βαθιά μέσα στο καλοκαίρι για το "χρυσό" εισιτήριο της συμμετοχής στους ομίλους τουChampionsLeague.

Όλα αυτά, θα τα καθορίσει σε ένα βαθμό το "σήμερα" και οι εξετάσεις είναι μπροστά μας. Ο Ολυμπιακός και ο κόσμος του έχουν ανάγκη μια επιτυχία σε βάρος της ΑΕΚ και μια πρόκριση στον τελικό με στόχο το νταμπλ. Έχει μεγάλη σημασία και για τους παίκτες αυτό το "ζευγάρι" αγώνων.

Θα επηρεάσει ακόμη και τα συμβόλαια κάποιων που είτε θέλουν να ανανεώσουν, είτε θέλουν να παραμείνουν... Είναι δύο παιχνίδια που θα κρίνουν πολλά και εν τέλει θα δείξουν και πολλά για τη συνέχεια. Όπως στοSURVIVOR, λοιπόν, καλό θα είναι άπαντες να τα δώσουν όλα για την "ασυλία" από το να βρεθούν "προτεινόμενοι" για αποχώρηση. Το κοινό θα είναι ο τελικός κριτής για μία ακόμη φορά...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ